EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.03.20. 21:59 energiagorilla

Támogassuk a kormány (tagjainak) rezsicsökkentését!

„Egyetért-e ön azzal, hogy a csecsemőevő, vérnősző, kampós orrú, pedofil multikkal harcba szálljon pártunk és kormányunk?”

rezsipeticio.JPG

Mai nappal elindult a hajtóvadászat, akarom mondani a rezsicsökkentési aláírásgyűjtés. Szereztem róla fotót. Nem reprezentatív felmérésem szerint (4 látható válaszból 3 nyugdíj közeli) az idősebb korosztályt helyből megnyerték maguknak, Mondjuk a kérdésekkel eléggé biztosra megy a kormány (vagy a FIDESZ? most akkor végül is ki fizeti a révészt?). Persze mi mást vártunk.

Persze mind az öt kérdés sántít:
1. „2002 és 2010 között a gáz ára háromszorosára nőtt, az áram ára megduplázódott.”

Arról hallgat a kérdőív, hogy amióta világ a világ, az állam mint nagykereskedő, folyamatosan növelte a villamos áram árát a lakossági szolgáltatók felé. Gyakorlatilag amióta csak létezik, a Pakson termelt áramot egyre magasabb áron bocsátják rendelkezésünkre, kb. a paksi értékesítési ár a mindenkori inflációval megegyezően nőtt. Az elmúlt alig 10 év alatt megduplázódott, immár 12 forint fölé drágult kilowattóránkénti ára a paksi áramnak. Paks adózott eredménye 20 milliárd forint volt 2011-ben, ez az MVM profitjának közel felét teszi ki, és ezt osztalékként mind meg is kapja az állam! Paks is az államé és az MVM is az államé. Akkor ki sanyargatja itt a népet?

2010

2011

2012

2013

aukciós átlagár (kWh)

13,96

14,08

16,84

15,95

VEASZ ár (kWh)

15,97

17,1

17,6

17,6

különbség (kWh)

2,01

3,02

0,76

1,65

MVM extraprofit* (MrdFt)

26,13

39,26

9,88

21,45

* éves 13TWh VEASZ keretében értékesített mennyiséggel számolva


Párhuzamosan a fentebb említett paksi árazással, az áramszolgáltatókkal kötött villamosenergia adásvételi szerződések (VEASZ) árai is úgy kúsznak felfele, mintha nem lett volna időközben egy erőteljes konszolidáció az árakban a világon. Magyarul: az MVM masszívan benne van abban, hogy a lakosságnak végül mekkora szám van a villanyszámláján, és ócska szemforgatós álszenteskedés a rezsicsökkentést a vertikum utolsó végpontján, az áramszolgáltatókon leverni, még ha azok történetesen külföldi multik is. 2011-ben úgy emelkedett 16-ról 17 forintra az ár, hogy már előző évben is inkább csökkenhetett volna, és legfeljebb szinten tartás lett volna indokolt. Mi történt mindezek után 2012-ben? Kitalálhatja az olvasó: 17.60-ra emelkedett az ár. Abban az évben, amikor egyébként már hatályos volt a közüzemeknél az ármoratórium! Ki is akkor a gátlástalan profithajhász? Jól jellemzi az árak elszálltságát, hogy ezek nemcsak a világpiaci áraknál magasabbak, hanem mindeközben az alkalmi aukciókon kialakult árakat is meghaladják! Szemléletesen: ha egy pékséggel valaki arra szerződik, hogy rendszeresen vesz tőle 10ezer zsömlét, akkor arra nyilván egy nagyon kedvező árat kapna, hiszen ez egy stabil jó bevétel ígérete. Bárki, aki csak egy zsömiért beugrik, magasabb áron kapja. Az MVM azonban nem ilyen pék: a legmagasabb árat azokra erőlteti, akik vállalják, hogy rendszeresen és nagy kontingensben vásárolnak. A végső „haszonélvező” persze a fogyasztó. Számoljunk kicsit: ha 2011-ben 17 forinton vették az áramszolgáltatók az áramot, miközben ehhez nagyon hasonlító zsinóráram az aukciókon átlagosan 14,08 forint volt, akkor az azt jelenti, hogy 3 forintot nyert tisztán az MVM kilowattóránként. Mindösszesen a VEASZok keretében eladott kb 13TWh mennyiséggel számolva kb. 39 milliárd forint többletbevétel (orbáni fura értelmezésben „extraprofit”) landolt az MVM-nél, ahelyett, hogy ennyivel olcsóbb lett volna az áram!!! Ha az elmúlt éveket sorban összeadjuk, akkor kb olyan 100milliárd forinttal segítettük tisztán a költségvetést a villanyszámláinkon keresztül.

 

2. "Az energetikai multicégek éveken át tízmilliárdokat kerestek a magyar embereken."

Ezzel az állítással nem lehet mit kezdeni. A MOL, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, de még a MÁV is éveken át tízmilliárdokat kerestek az embereken. Ezek vállalatok, amik ha jól működnek, keresnek, s nyilván nem a marslakókon, hanem az embereken. Továbbmegyek: a magyar állam csak az elmúlt évben több ezer milliárdot keresett a magyar embereken, adók formájában. Oké, hogy ennek egy részét el is költötte rájuk, de a fent említett energiacégek is: beruháztak, bért fizettek, osztalékot adtak. Sajnos immár nem a magyar részvényeseknek, mert a magyar nyugdíjalapok már nem tudnak áramszolgáltatói papírokat venni, mert ma már nincsenek magyar nyugdíjalapok! Azokat ugyanis az állam elvette. Elmondható, hogy egy tételben 2000 milliárd forintot keresett az állam a magyar embereken 2010 végén.

Nem sokat vacakol az aláírásgyűjtő ív, simán 10 milliárdokban mérhető extraprofit vádjával ugrasztják a falkát a célpontra. Amiről fentebb leírtam, hogy nagyjából ennek többszöröse landol az MVM-nél évek óta, úgy, hogy nincs igazán érv mellette, hogy miért emeli a szolgáltatók felé az árait, illetve miért folytatta az állami energiamammut a saját tarifáinak emelését akkor is, amikor már a piaci árak is lejjebb mentek, a hazai aukciós árak is alacsonyabbak voltak, ráadásul a kormány is árstoppot hirdetett meg a fogyasztói árak szintjén.

 

3. "A Kormány véget vetett ennek, 10%-kal csökkentette a családok rezsiköltségeit."

Igaz, ugyanakkor tevékenyen hozzájárult az életszínvonal rontásához sok egyéb formában: infláció, forint árfolyam, külföldi munkaadók kiebrudalása.

4. "Az energiacégek megtámadták a rezsicsökkentést a bíróságon, s a jövőben is így akarnak tenni."

Csúsztatás, egy cég fordult bírósághoz, és nem a rezsicsökkentést támadta, hanem annak esztelen módját: a meglévő költségeinek az árazási modellben való el nem ismerhetőségét. Ha ön pék, nem zavarná-e önt, ha a kifli árában csak a lisztet számolhatja el, de a vizet és a kemencefűtést nem?

5. "Ne hagyjuk magunkat! Támogassuk a kormány rezsicsökkentését!"

Félek, hogy ezt a mondatot szó szerint kell érteni: mindannyian azt fogjuk támogatni, hogy a kormány tagjainak a rezsije csökkenjen!

 

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

3 komment

Címkék: mvm energiapolitika villanyszámla energiapiac portfolioblogger rezsicsökkentés szociális célú közműszolgáltatás


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr195157252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pussinboots 2013.03.20. 23:41:03

Ez a kérdősív az igazi kommunista kiáltvány.

pussinboots 2013.03.20. 23:41:03

Ez a kérdősív az igazi kommunista kiáltvány.

Éhes_ló 2013.03.23. 16:20:07

Szar lesz látnotok a kormányt támogató aláírásokat milliószám.
Nálatok már csak a gazdáitok lesznek idegesebbek tőle.

Semmi gond, segítünk: a család minden felnőtt tagja aláírta. A nagyik is.
süti beállítások módosítása