EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.04.08. 13:10 energiagorilla

Orbán mégsem nyomja meg a piros gombot?

A múlt hét méltatlanul elmúló híre volt az az aláírási ceremónia amelyen a kormány és a Dalkia Energia képviselői aláírásukkal szentesítették – igaz, már februárban bejelentett – stratégiai szövetségüket. Ezek szerint mégsem kap pestist rendes magyar ember ha egy energiacég emberével egy szobában tartózkodik, netán kezet is fog vele, és a szemébe néz? Vajon ezt vehetjük az enyhülés jelének? Mégsem dob atomot 2013-ban a kormányfő minden külföldi közüzemi cég főhadiszállására?

Való igaz, a Dalkia Energia neve sokkal kevesebbet forog a köztudatban, mint a nagy lakossági áramszolgáltatók, vagy a „gázos” cégek. Mindazonáltal korántsem névtelen szereplője a piacnak: számos vidéki városban szolgáltat például távfűtést, nem csak lakótelepeken, hanem kórházak, iskolák, óvodák, közigazgatási szervek részére is. A laikus számára mai napig kevéssé ismert fogalom, azaz a kapcsolt termelés (úgy is mint: kogeneráció) legkézzelfoghatóbb példáját nyújtják ők: áramot termelnek, többnyire földgáz alapon, és ezek a gépek egyúttal hőt is előállítanak, amivel fűthetőek a fent nevezett intézmények.

Energiacég, ráadásul francia tulajdonban, a középosztálynál nem vagyonosabb lakókat érintő távfűtés területén… mi ez, ha nem vörös posztó a FIDESZ szemében? Mégis, velük születik az első stratégiai megállapodás ebben az ágazatban, amilyet korábban kötöttek a Coca-Colával a Mercedesszel, a Sanofival, de energiás céggel még sosem. Mivel vívta ki ez a piaci szereplő Szijjártó Péter főnökének szimpátiáját?

A korábbi bejegyzéseimhez kapott olvasói hozzászólások egyik visszatérő eleme, hogy a rendszerváltáskor „elkótyavetyélt” magyar energiaipar úgy volt jó, ahogy volt, a külföldiek csak beleültek a tutiba, és azóta sem csináltak semmit, üzemeltetik csak drágán mindazt, ami egykoron „a miénk” volt. Aki járt mondjuk Budapest határán kívül a kilencvenes évek előtt, és volt alkalma kinézni oda mostanában, az rögtön meggyőződhet a fenti állítás sületlenségéről: egyszerűen számos olyan település rendelkezik ma közművekkel, amiknek a helyén akkoriban semmi sem volt. Nem beszélve az ipari parkokról, a zöldmezős beruházásokhoz kapcsolódó kiszolgáló egységekről, és a sok helyütt kifejezetten a beruházáshoz kapcsolódóan elkészült önálló energiatermelési egységekről. De aki ebben a szektorban dolgozik, az meg tisztán emlékezhet rá, hogy hogy nézett ki egy erőmű és környéke mondjuk 30 éve, és hogy most.

Aki azt mondja, hogy a külföldiek csak beleültek a tutiba, az menjen majd el Pécsre valamikor a nyáron, és kéredzkedjen be az ugyancsak Dalkia tulajdonú Pannonpowerhez gyárlátogatásra, biztosan vannak nyílt napok. Ami ott készül, az régiós versenyben is megállja a helyét, és gyakorlatilag azt fogja jelenteni, hogy szén és gáz nélkül lesz ellátva zöld alapon a város. Ezt hívják biomassza erőműnek, amitől mindenki szeret kicsit rettegni, állítom, hogy csupán azért, mert a neve alapján (bio és massza) valami borzasztó krematóriumnak hangzik, és a laikusok buchenwaldi gyomorforgató füstöt vizionálnak, még akkor is ha itt csupán zöld hulladék kerül elégetésre. Persze ha azt mutatja a tévé, hogy a bécsiek a város szemetével fűtik a helyi távfűtőműveket, akkor meg szeretünk irigykedni, és a hazai pazarlást pellengérre állítani. Apropó hazai pazarlás: élményfürdőt építeni mindig is sokkal szimpatikusabb dolog volt vidéki városokban, más kérdés, hogy egy nem üzemelő élményfürdő pontosan ugyanúgy rontja a látképet mint a szélerőművek, vagy újrahasznosítók.

A Dalkia erőműve nem csak azért lesz nagy dobás, mert a sokat hangoztatott energiafüggőség felszámolásának egy apró, de fontos lépése, hanem mert a másik, nem kevesebbet hangoztatott vidékfelzárkóztatáshoz is hasznos. Hiszen egy ekkora biomassza erőműbe komoly mennyiségben kell zöld hulladék, elsősorban szalma, amit akár 2-3 környező megyéből felvásárolva is biztos forrást ad a gazdáknak.

Persze naivitás lenne azt gondolni, hogy a szépet, a jót, a racionalitást látta meg a kormány a Dalkia tevékenységében. Még csak nem is az a negyedmilliárd forint számított, amit Pécsnek adományozott a társaság tavaly ősszel. Sokkal valószínűbb, hogy működött a francia diplomácia, és el lett mondva a magyaroknak, hogy éppen mi forog kockán. Innen már haladt minden a maga útján, Szijjártó Péter felhúzható kismackóként kezdte sorolni, hogy hány ezer szállal kötődik egymáshoz a két gazdaság, hány cég hány embert foglalkoztat, és mitől lesz oly szép a közös a jövő. Csupa nagyszerű lózung, amit az OECD országok felével kapcsolatban ugyanígy ki lehet mutatni itt Magyarországon, hiszen minden erőlködés ellenére egy nyitott és kis gazdaság vagyunk, ami akkor teszi jól, ha együtt él a világgal, és nem elzárkózik előle. Óriási felismerés.

Ettől persze a Dalkiának ugyanúgy fáj a rezsicsökkentés, az alacsony kötelező tarifa, az egészségügyben tapasztalható káosz, vagy a folyton a fizetés- és működésképtelenség határán táncoló önkormányzatok. Lehet, hogy nekik már az is elég, ha hagyják normálisan dolgozni őket, és nem veszi őket szájára minden vidéki városban a helyi aktivista?

Érdemes lenne belenézni egyszer egy ilyen stratégiai megállapodásba. Tényleg csak annyi van benne, hogy „ha bármi van, nektek legalább előre szólunk, és nem a sajtóból kell megtudnotok”? Erre utalnak a Dalkia helyi elnökének szavai, aki a párbeszéd fontosságát emelte ki egyedül a megállapodásból. Nincsenek kedvezmények, nincs visszakozás az őket is érintő elhibázott gazdaságpolitikai lépésekben, itt már az is ünneplést és viaszpecsétet ér, ha egyáltalán hajlandó szóba állni bárkivel a magyar kormány.

Aztán ha a következő 10 évben mégsem épül még egy ilyen erőmű, esetleg kínjukban ezt is eladják az oroszoknak, ahogy a tavaly átadott gönyűi e.on erőműről felröppent, akkor ne lepődjünk meg. Egyelőre viszont inkább legyünk bizakodók, hogy a Dalkiával kötött megállapodás talán valóban egy ésszerűbb időszak kezdetét jelzi.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

27 komment

Címkék: külföld energiapolitika zöldenergia energiapiac portfolioblogger dalkia


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr375210705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matróz Kommandó 2013.04.09. 08:31:58

A lakossági fogyasztókra nézve, semmilyen komoly fejlesztés nem történt. Ha történt volna:
1. nem fújta volna el a szél napokra az áramot Kelet-Magyarországon.
2. Már rég eltűntek volna a légvezetékek a magyar településekről. Ahogy eltűntek már évekkel ezelőtt nyugaton.

is 2013.04.09. 09:04:25

@Matróz Kommandó: Kelet-Magyarországon az áramlopás sajnos része a rendszernek. Kelet-Magyarország fogyasztói sem összehasonlíthatóak ám a nyugat, de még Nyugat-Magyarország fogyasztóival is (nem egyénileg, hanem statisztikailag)

@poszt: talán az origon volt egy cikk erről a stratégiai partnerségről. tolongás az van ezért a papírért, de értelme, az nem látszik, a nem stratégiai partner konkurens azt kapja a büntetésnek, amit a stratégiai partner jutalomnak.

Lajosforras 2013.04.09. 09:20:25

tenném még hozzá,hogy mivel pl. a csatornázásra kötelezték a falvak lakosságát (ellenkező esetben ugye környezetterhelési díjat kell fizetni,ha valaki a jól bevált és hőn szeretett pöcegödréhez ragaszkodna), azért ne csak a mindenáron fejleszteni akaró, jóságos multit lássuk már bennük. kőkeményen kifizettették ezt a lakossággal és törvényileg garantált, teljesen biztos piacon fejlesztettek.

sárkányfő 2013.04.09. 09:26:14

@Lajosforras: Nem ingyé csinálták? Döbbenet. Pedig azt hittük szívjóságból támogatnak minket a saját pénzükből. Te nyilván ingyen dolgozol, nem bérért.

Bezzeg az állami cégek... BKV, MÁV, Malév... na azok aztán ingyen és jól csinálják...

DezInf 2013.04.09. 09:29:23

@Matróz Kommandó:

Tudod miről beszélsz ?

"A lakossági fogyasztókra nézve, semmilyen komoly fejlesztés nem történt. Ha történt volna:
1. nem fújta volna el a szél napokra az áramot Kelet-Magyarországon.
2. Már rég eltűntek volna a légvezetékek a magyar településekről. Ahogy eltűntek már évekkel ezelőtt nyugaton. "

Terveztél már nagyfeszültségű távvezetéket? Van sejtelmed egy darab 400 kv-os oszlop bekerülési költségéről? Olvasgattál már MSZ előírásokat? Tisztában vagy milyen kompromisszumokkal kell tervezni ?

Hülyének lenni sokkal könnyebb:))))

sárkányfő 2013.04.09. 09:29:46

Amúgy ez a multiellenesség az itt maradt szellemi kommunizmus kísértete. Meg a beszűkült gondolkodásé, amely meg van győződve róla, hogy ha a másik fél nyer a bolton, akkor ő csak veszíthet. Azt, hogy egy igazi üzleten mindkét fél nyer, kölcsönösen előnyös, na az nem fér a buksi fejükbe.

DezInf 2013.04.09. 09:30:51

@Matróz Kommandó:

A közmű alépítmények dettó. Nem semmi szinten vagy demagóg de pártkatona :)

Lajosforras 2013.04.09. 09:35:49

@sárkányfő: nem az ingyéségen vagyok fennakadva,hanem a törvényi kötelezettségen. biztos bevételre alapozva kevés vállalkozás tud fejleszteni ebben az országban. kíváncsi lennék,akkor is ilyen nagy bizniszt láttak-é volna benne vagy hányan taposták volna egymás sarkát az illetékes minisztériumban a lehetőségért,ha csak úgy csatornázni kell,aztán veszi a szolgáltatást,aki akarja...

sárkányfő 2013.04.09. 09:42:32

@Lajosforras: Ha nincs a szabályzási környezet, nyilván nem invesztálnak be irdatlan mennyiségű pénzt a fejlesztésbe a cégek. Több évtizedes lemaradást kellett behozni, és ezt ezek a cégek be is hozták. Lutrira senki nem csinálta volna ezt meg. Sok éve kiváló minőségű, biztos áramszolgáltatás van az ország nagy részén, ez gyakorlatilag nyugati minőségű, érdekes ezért senki nem panaszkodik. A jó szolgáltatást élvezi a magyar, de ha eszébe jut hogy ez pénzbe vót akkor gutaütést kap. Komolyan mondom fel kéne már nőni.

Lajosforras 2013.04.09. 09:51:01

na ja. egy borgőzös estén véletlenül egy kupacban ültem egy fejlesztési bank félistenével. aszongya: "ez úgy megy, hogy az állam a munkahelyteremtésre-hukk-meg az államilag garantált-hukk-nyereségre adott mondjuk 4 mrd garanciával a multi-hukk-besétál a bankba-hukk-erre kap (minimum!vazze') 25 mrd hitelt,oszt fejleszt. hukk. nulla forinttal,vazze'-hukk."

mrZ (törölt) 2013.04.09. 09:53:39

Csak nem azt akarok mondani hogy egy harminc évvel ezelőtti állapotot kell összehasonlítani a maival. Mert akkor miért nem az 1934-1960 vonalon próbálkozol? Azonfelül az összes beruházás a fogyasztó pénzéből van fizetve, a 8%-os eszközarányos "alap profit", plusz a kreatív könyvelés többszörösen visszahozta a nemigazán magas befektetéseket. Plusz az általános technikai-technológia fejlődés.
Az egyetlen ami igazán nagy változás volt, a másfajta munkakultúra megjelenése, de lehet hogy a 80-as években megindult vállakozási kedv ugyanezt a hatást produkálta volna.
Azért írtam mert nem te vagy az első aki azt hiszi hogy az akkori helyzet nem változott volna, úgy képzelik el mintha a szoci időkben nem lett volna fejlődés.

sárkányfő 2013.04.09. 09:56:34

@Lajosforras:
25 mrd az nem nulla, hanem 25 milliárd. a hitel szó azt jelenti, hogy vissza kell fizetni. nem ajándék.

szóval, mi ezzel a baj?

arról van fogalmad a világon mennyire gyakorlat a hitelből fejlesztés? hogy egyáltalán létezne-e fejlesztés hitel nélkül?

Matróz Kommandó 2013.04.09. 10:01:30

@DezInf: a stílusod roppant érdekfeszítő, de ha lehet inkább mellőzd. Amúgy van fogalmam a villamosségról, a 400kV-os távvezeték nem az EOn-é és Kelet-Magyarországon nem is azt borította le a szél.

Lajosforras 2013.04.09. 10:08:17

@sárkányfő: van. ha van egy eladó lakás 5millióért,amit holnap el tudsz adni 7.5-ért és erről a mindkét fél által aláírt adás-vételi szerződés van, úgy nem nehéz bizniszt csinálni. de biztos te is kapsz államilag garantált, biztos piacot, szabályozott környezetet és munkahelyteremtő támogatást-mindezekre alapozva pedig bankhitelt a vállalkozásodhoz.

DezInf 2013.04.09. 10:23:31

@Matróz Kommandó:

Akkor szerinted az OVIT szerelői mégis mit kerestek ott a gerincvezeték helyreállításánál?
Tudom hogy tudod :))))

Mondjuk ezt a felvételt nem soxor jáccották be a királyi tévén,de eccer elhibázták :)

Matróz Kommandó 2013.04.09. 10:45:21

Mert nem mindenki tud nagyfeszt szerelni.
ps
Tudod miért hívják Ampernek a kezdő nagyfesz szerelőt? Az elődje csak Volt.

Fejesrob 2013.04.09. 10:47:38

Mindez még nem jelenti azt, hogy francia tulajdonban is kell örökké maradnia. Mert azért nyilván van egy másik oldal is, ráadásul Mo. lehetőségei sem ugyanazok, amik voltak 20 éve.

Azaz célszerű szép lassan, de fokozatosan kiszorítani a franciákat ebből a boltból. (is).

élhetetlen 2013.04.09. 11:14:16

@mrZ: Nem akarok vitatkozni, csak egy megjegyzés: amit nem adtak el a rohatd multiknak, az is hatalmasat fejlődött biztosan, lásd MÁV, BKK. Ha nem privatizálják a távközlést, lehet, hogy már nem tizenöt, hanem húsz évet kellene várni egy vezetékes telefonra.
Egy dolgot kéne megérteni: a multi ugyan hasznot akar, de jövőre is hasznot akar, ezért beruház, karbantart, hogy jövőre is legyen haszna. Mi pedig működő szolgáltatást kapunk.

sárkányfő 2013.04.09. 11:18:03

@Lajosforras:
Nem, nincs. Te még most sem érted miért jutott recesszióba a magyar gazdaság? Megmondom neked. rengeteg egyéb őrült és magyarellenes lépés mellett elsősorban azért, mert a színtiszta belpolitikai céllal gerjesztett önsorsrontó bankellenes hisztéria miatt büntetőadókkal baszták fejbe a bankokat, amelyek így teljesen logikusan befagyasztották a hitelezést.

No hitel, no fejlesztés, no növekedés. Ezt jól jegyezd meg. Illetve a totális bizonytalanság miatt már a cégek sem akarnak fejleszteni, szóval sikerült egész pályásan letámadni a magyar gazdaságot.

Hogy a hitelnek mekkora szerepe van, javaslom Széchenyi István könyvét. Már a címe is árulkodó: Hitel.

Ami a közműcégek által felvett hiteleket illeti: továbbra sem értem mi a baj. Egy magáncég egy másik magáncégtől hitelt vett fel (és fizette vissza), amivel beruházott, fejlesztett, és ezzel egyben növelte a magyar lakosság és magyar gazdaság közműellátottságát, biztonságát, stb.

Mindenki jól járt. Ez miért fáj neked?

A laksás példa egyébként nem stimmel, sok sebből vérzik. Például ehhez óriási know-how kellett, na meg létező céges infrastruktúra, és egyebek. Aztán szó sincs arról, hogy egy közműcég egy darab tárgy avagy lakás, amit csak úgy adni venni lehet, azt bizony működtetni kell, fejleszteni kell, az elvárt szolgáltatást állandóan nyújtani kell. Aztán az ár sem olyan ahogy te leírtad, mert ha nem lát nyereséget, akkor senki nem veszi meg semennyiért se. Aztán amikor ezeket eladták, tök le voltak rohadva, nem is szólva az országos lefedettség vakfoltjairól. Felújítási, karbantartási, fejlesztési kényszer volt, azaz egyszóval hatalmas beruházási költség. Pénzben, időben, munkában, know-how-ban, céges infrastruktúrában. Ezekre állami forrás nem volt, és ha lett is volna ismerjük milyenek az állami cégek hatékonysági mutatói.

DezInf 2013.04.09. 11:31:06

@Matróz Kommandó:

Kimerítő egy válasz.
Nincs több kérdés:)

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.09. 11:35:47

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint, azért szünetel holnap az ügyfélfogadás, mert informatikai karbantartás lesz: azaz eleget téve Magyarország uniós kötelezettségeinek, a járási rendszerre állnak át.

Azonban óhatatlanul eszünkbe jut a „hosszú byte-ok éjszakája”, mikor is az 1998-ban Apeh elnöknek kinevezett Simicska Lajos (korábbi Fidesz-pénztárnok) egy napra hazaküldött mindenkit az adóhivatalból. Csak pár bennfentes, valamint egy külsős cég munkatársai maradtak machinálni az Apeh számítógépein. Állítólag ennek köszönhetően menekült meg sok Fidesz-közeli cég az adótartozásától.

A későbbi vizsgálatok „meglepő” módon azt derítették ki, hogy nem lehetett nyom nélkül beavatkozni az Apeh informatikai rendszerébe, és nem lehetett nyom nélkül adatokat módosítani, illetve eltüntetni sem a hálózatból. Azonban azt, hogy pontosan mi történt az Apeh-nél aznap, azóta sem tudja biztosan senki, csak Simicska.

A keddi okmányiroda-bezárással kapcsolatban szintén csak találgatni tudunk, mi is történik valójában. Lehet, hogy tényleg szakmailag indokolt leállásról van szó, de az Orbán-rezsim eddigi húzásait figyelve, nem lepődnénk meg azon sem, ha újabb „hosszú-byte-ok éjszakája” készülődne.

MA NAGY DOLGOK, ÁTALAKULÁSOK, MEGSZÜNÉSEK ÉS EGYÉB SIMLIK TÖRTÉNNEK AZ OKMÁNYIRODÁKBAN.!

DezInf 2013.04.09. 11:36:15

@Fejesrob:

Szimpatikus megoldás. A külföldi tőke fektessen be,építse fel az adott gazdasági szektort,aztán majd államosítjuk és még le is csesszük,hogy hogyan gondolta azt, hogy a vérünket fogja szívni :)
Ezen jó megoldás után majd ömleni fog hozzánk a tőke,mert az szinte imádja ha jól megszivatják.
Elég egybites gondolkodás :)

Matróz Kommandó 2013.04.09. 12:10:13

@sárkányfő:
1. Hitelezés azért nincs, mert drága.
2. Széchenyi könyve arról szól, hogy a föld lehessen fedezete a hitelnek, nem másról.
3. A közműcégek drágán szolgáltatnak, drága hiteleket vettek fel és magas profitot termeltek ki a tulajdonosaiknak (akik gyakran ugyan azok).
4. A magyar lakosság egyátalán nem járt jól a privatizációval. Lásd energia és közműárak vásárlóerőhöz viszonyított aránya.
5. A MÁV-ot azért nem vették meg, mert nem monopólium!
+1. A gazdaság nem ördöngősség, de azért nem árt néhány dologgal tisztában lenni

sárkányfő 2013.04.09. 13:32:50

@Matróz Kommandó:
1. Francokat. Azért nincs, mert a kormány 3 éve folytatja a háborúját a magyar jogbiztonság és kiszámítható gazdasági környezet ellen. Tovább a kormány láthatóan a rablóbandák mentalitását használja, és oda nyúl ahol pénzt lát, azaz bünteti a sikert, a profitot. Továbbá brutális különadókkal bevert a földbe a bankokat, amelyek így érthetően kevéssé képesek és motiváltak a hitelezésre. Hogy csak párat mondjak, de még lehetne sorolni bőven a kormányzati őrült ámokfutás állomásait és következményeit.

2. Talán mert Széchenyi a XIX. század első felében írta azt a könyvet...

3. Egyik állítás sem igaz. Ha drágán vettek fel szerinted hiteleket, akkor kérlek linkeld a forrást, hogy mennyiért vettek fel hitelt. Drágán nem szolgáltatnak az összes kimutatás szerint EU-s középmezőnyben vannak az áraink. Magas profitról szintén nem tudok, kérlek linkeld ha olvastál ilyet valahol.

4. A magyar lakosság nagyon jól járt, hiszen egy full elavult rendszert átvett és rendbe rakott és továbbfejleszett a tulajdonos, és ezzel magas minőségű, biztonságos szolgáltatást nyújtott és nyújt ma is mind a lakosságnak, mind a magyar gazdaságnak. Ez nagy érték. Az pedig nem a cégek hibája, hogy nálunk kicsi a vásárlóerő, ilyen alapon nálunk minden drága, ami igaz is, csak nem a közműcégek hibája, hogy a béna kormányok állandóan elkúrnak és nem nő a reálbér, sőt, csökken.

5. Ettől még egy nagy elavult korrupt és átláthatatlan pénznyelde a MÁV.

+1 valóban nem nagy ördöngösség, legalábbis alap szinten, javaslom kicsit képezd magad.

Lajosforras 2013.04.09. 13:33:03

@sárkányfő: nem tudom ugyan,hogy a gazdasági recessziónak mi köze van az állami garanciavállalásra alapozott fejlesztésekhez,de majd biztos elmagyarázod.
a know-how és a többi itthon csak azért nem működött,mert politikai alapon hozott döntésekkel próbáltak meg irányítani profitérdekelt cégeket. slussz. a know-how maximum a szabványosítás miatt lehetett érdekes, mert a szükséges, új berendezéseket bárki megvásárolhatja,ha van rá pénze. emellett azért jobb tisztában lenni azzal,hogy max. felújítani kellett. ugyanis az ostoba magyar villamosmérnökök hada addigra kiépítette a hálózatot (mert ugye nem kellett vadiújat építeni a régit meg eldózerolni,mert szar-mint ahogy nem is tették),működtette is. csak valahogy annak idején nem kapott erre senki itthon se állami garanciát,se hitelt. én erről beszélnék egy ideje. hogy olyan feltételekkel futottak neki,ami másnak elérhetetlen volt.

BigPi 2013.04.17. 11:29:26

@sárkányfő: Nem tudom, hogy felétek miképp történtek ezek a fejlesztések, de nálunk ez így működik.:

A lakosságnak kellett a saját pénzén kialakítani a gerincvezetékeket, majd a szolgáltató akkor engedélyezte a rákötést a saját rendszerére, ha az ő tulajdonába megy át.
Tudom ez nem a szolgáltató hibája, hiszen a törvényeink teszik lehetővé és még valamennyi ráció is van benne. Ellenben ott már ez nagyon visszás ahol esetenként több millióról beszélünk. Ennyi pénzről már nem szívesen mond le senki. Főleg úgy hogy utána semmiféle beleszólása nem lehet a dolgok menetébe.
süti beállítások módosítása