EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.11.06. 15:35 energiagorilla

Tudatlanság - kis mennyiségben: káros; nagy mennyiségben: választói akarat

Életünk kioltására is alkalmas erőforrásokkal bárki szabadon bánhat a háztartásában: hajat száríthat, süthet nyílt lángon, tehát elvárható tőle, hogy külön szakvizsga nélkül jusson áramhoz és gázhoz. Ugyanakkor az ehhez kapcsolódó szerződéseket sose kelljen elolvasni, akár még csak kivonatosan sem, és mindig minden csakis a fogyasztó számára kedvezően alakulhasson? Nem ellentmondás ez?

Közismert jogelv, hogy a szabályok nem ismerete nem ment fel a szabályok betartása alól. Ha nem is ismerjük a KRESZ-t szóról szóra, azt tudjuk, hogy nem illik átsétálni pirosnál. A közüzemi szolgáltatások használóitól elvárható valami alapfokú tudás, vagy állampolgári jog tökéletesen tájékozatlannak lenni?

„Idiot proof”, vagyis „hülyebiztos”. Így nevezik azokat az eszközöket, melyeket azzal a szemlélettel terveznek, hogy laikus, mezei felhasználó is kiigazodjon rajtuk, használni lehessen őket a kézikönyv áttanulmányozása nélkül, és adott esetben a hibás döntésre figyelmeztessen, vagy ilyenek megtörténtekor minimális legyen csak a kár. Ezért kell mindkét kézzel nyomni a nagyipari fűrészgépeket, hogy véletlenül se kerülhessen a munkás karja a gép alá, és ezért vannak külön kupakkal lefedve a rakétaindítógombok (állítólag), meg ezért kérdez rá a Windows is mindenre ötször. De azért komplett idióták ellen nyilván ez sem véd. Az autógyártók sem tudnak mit kezdeni azokkal, akik üres csatot dugnak a kocsiban a derekuk mellé, csak azért, hogy ne pittyegjen a figyelmeztetés, mert ők TÉNYLEG nem akarják bekötni a biztonsági övet. Valamilyenfajta együttműködésre, alapvető ismeretekre minden rendszer használata épít.

A nagy kérdés az, hogy mennyi várható el az emberektől? Mennyire kell őket előzetesen informálni, figyelmeztetni, ellenőrizni, szükség esetén továbbképezni?

Nem az Energia Gorilla blog lenne, ha nem egy energiás ügyben jutott volna mindez eszembe. Történetesen az ELMŰ/ÉMÁSZ büntetése kapcsán töprengtem el mindezeken. A két céget a tavasszal meghirdetett Online Tarifa termékük miatt büntették 2-2 millió forintra, ugyanakkor a szerződések nem semmisek, és talán a további szerződések kötése sem tilos.

Leegyszerűsítve, az Energiahivatal (MEKH) kifogása abban merül ki, hogy az ELMÜ/ÉMÁSZ a rezsicsökkentés előnyeinek élvezetére feljogosított magyar embereket kiterelte a versenypiacra. A hivatal akkor lenne elégedett, ha a szerződés megkötése előtt külön figyelmeztetést kapott volna az ártatlan állampolgár, hogy „bizonyosan lemondasz a FIDESZ jövőbeni esetleges rezsicsökkentéseinek jótékony hatásáról, és az örök élet ígéretéről?” A számlaképen elvárt narancssárga örömhír-testamentum ismeretében ez teljesen komoly elvárás is lehet részükről.

Ha már narancs: vajon a háziasszonyok mekkora része tudja, hogy a 100 százalékosnak hirdetett dobozos narancslé az valójában péppé préselt narancsokból áll, ami így könnyen szállítható, hogy aztán palackozás előtt vízzel hígítsák olyan arányúvá, amilyen akkor lenne, ha frissen facsarnák narancsból? Mikor söpör végig az élelmiszeriparon ennek a nem kis különbségnek az elhallgatása okán kiszabott büntetéshullám? Mikor csap le az állam a mosószódától semmiben sem különböző intelligens mosópor molekulákra, az óriási megtakarítást ígérő frekvencia-demodulátorra, a múltbéli hozamokkal hirdetett befektetési termékekre, a laboratóriumi körülmények között is alig reprodukálható autós fogyasztási adatokra, a 99,9%-os mobilhálózati lefedettségre, a fékevesztett barátnőt ígérő tusfürdőkre?

Annak idején persze nekem is feltűnt, hogy az ELMÜ/ÉMÁSZ terméke tüske lehet a MEKH szemében, hiszen az egyetemes szolgáltatás és a versenypiac különbségének ismeretéből vélhetőleg elégtelenre végezne a magyar lakosság javarésze. Az az ország vagyunk, ahol az emberek még mindig hajlamosak a bankokat „ótépének”, az önkormányzatot „tanácsnak” hívni, és sokak meggyőződése, hogy a telefont és a tévét a „pósta” juttatja el lakásunkba. (Most miközben ezt írom, a Word harmadjára javítja ki a szándékos hosszú ó-t simán „postára”, na ez az igazi hülyebiztos rendszer…)

De hogy a lakosság hiányos ismereteiért, és a fejlődni nem képes közállapotokért a szolgáltatókat fogják megbírságolni, azt azért nem gondoltam volna! Az ELMŰ/ÉMÁSZ ajánlatában konkrétan meg volt jelölve, hogy egyetemes szolgáltatásból versenypiacivá válik az ügyfél. A büntetés a cégek méretéhez képest persze elenyésző, a kifogások javarésze kötekedés, tudja ezt mindkét oldal. De a szavazóbázist meg kell menteni, különben nem élvezhetné mindenki a rezsicsökkentést.

Az energiacégek egyébként már évek óta milliós, de talán már milliárdos tételben költenek olyan edukációs célokra, mint a környezetvédelem, az energiahatékonyság, újrafelhasználás, vagy a zöldáram témája. Sportnap, energiatudatos iskolai programok, tucatnyi akció meg kampány. Senki sem szólt nekik, hogy hibáztak, és valójában alapvető háztartási ismeretek oktatására kellene költeni, sok-sok leckével visszább lapozva az élet nagy tankönyvében. Mert már az sem biztos, hogy arra egyáltalán emlékeznek az emberek, hogy valakinek pénzbe kerül az, ami a konnektorból jön… Ha Ohm-törvényét nem is kell betéve tudni, azért a hálózat fizikai veszteségének tényét ne írja már fölül a magyar virtus.

Eközben hétvégén szavazást tartottak Berlinben, arról, hogy a város zöld jellegű energiákat preferáló hálózatüzemeltetőt alapítson, és adott esetben kivásárolja az energiaellátást biztosító svéd Vattenfallt. (Milyen érdekes, ugye, egy német városban svéd a szolgáltató???) A szavazók negyede elég lett volna ehhez. Igaz, hogy eleve alacsony volt a részvétel (24,8%), ugyanakkor, aki elment szavazni, azok közül 85% a zöld megoldásra szavazott, tehát összességében alig 20ezer szavazaton múlott a siker. (Tegyük hozzá, hogy az MTI miatt itthon minden sajtótermék rosszul hozta a hírt, mert nem igaz az, hogy „az urnához járulóknak csak 24%-a támogatta a kezdeményezést”, hiszen aki odament, abból 80% szavazott támogatólag, más kérdés, hogy pont nem volt elég a részvételi arány…)

Történt mindez annak ellenére, hogy az egyik legfontosabb közéleti téma Németországban a zöldáram támogatások miatt dráguló áram. Eltekintve tehát attól, hogy mennyire lenne jó ötlet Berlinnek saját kezébe venni a sorsát, mégis képesek voltak javarészt civil szervezetek egy népszavazást összehozni ilyen „okoskodó városi sznob” témában.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

Szólj hozzá!

Címkék: zöldenergia villanyszámla villanyár portfolioblogger rezsicsökkentés ELMÜ


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr695618153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása