EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.12.16. 01:12 energiagorilla

Rezsicsökkentés karácsonyra!

10%-kal hosszabb lehet az izzósor, tovább foroghat az újévi malac a nyárson, ezt ígéri a nemzet mikulása, egyelőre konkrétumok nélkül. Akkor most mi is van a puttonyban? Nosza, túrjuk fel a lakást a válaszért!

 Nem tudom ki hogy érzi a karácsonyi forgalmat, én a hétvégén három különböző fővárosi és környéki bevásárlóközpontban voltam különböző ügyekből kifolyólag, de egyikben sem volt az a hű de nagy pezsgés, ami egy ezüsthétvégét szokott jellemezni. Vagy az van, hogy ugrásszerűen megnőtt az online boltok forgalma, és immár a kanapéről vásárolunk meg mindent, vagy – de erre gondolni sem merek – mégsem ível fel annyira a magyarok csillaga, és nem hasít annyira a kiskereskedelem. Nem mintha kötelező lenne kiköltekezni karácsonyra, én sem azt mondom, de azért azt sem gondolnám, hogy hirtelen puritán protestánssá válna ez a mélyen római katolikus (ó, hogyne) társadalom. Lehet, hogy csak belemagyarázás, de azért látok rá esélyt, hogy az újabb rezsicsökkentési bejelentésben inkább egy ösztönzőt kell lássunk.

Nincs ugyanis semmi konkrétum! Összeül a munkacsoport, Tóni és Szilárd immár berángatja Fónagyot és a hivatal embereit is az élőshowba, hogy kisüljön valami, és együtt megvizsgálják, hogy hol lehet még fogni valamit… (Ha már az 1700 milliárdos ÁFA-sztoriért nem hajolunk le, akkor kapargassuk tömpe fakanállal a zsírosbödön alját, hátha.)

Mire juthat a csapat?

  1. Egyfelől nem elképzelhetetlen, hogy ez a rezsicsökkentés nem is annyira a gázról és villanyról szól majd, hiszen volt olyan kör (július 1-én), mikor vizet, kéményseprést, csatornát és egyebeket érintett. (Valójában az volt a rezsicsökkentés 2.0, és ahhoz képest most a 4. ütem jön, nem a harmadik, mert a harmadik ősszel megtörtént) Március 18. óta már nem pusztán energiahivatalról beszélhetünk, az új MEKH-hez tartozik a vízszolgáltatás is. Az sem kizárt, hogy eddig érintetlen újabb tételeket vonnak be a rezsicsökkentési kampányba: az üzemanyagok árait például eddig különös tabutémaként kezelték a (de)mentorok.
  2. Lehetséges a rezsicsökkentés pusztán az adók újragondolásával is. Elsősorban az ÁFA-t éri rendre vád, egy 1-essel kezdődő, netán egy számjegyű ÁFA-val nagy előnyhöz juthatna a lakosság, más kérdés, hogy százmilliárdoktól eshet el az ország költségvetése. Ugyanakkor mégiscsak karácsony, akarom mondani választási év jön, nem?
  3. Ha a villamosáramban gondolkozunk, lehet, hogy az MVM-re terhelődik ezúttal is a csökkentés egy része. És ezúton követem meg olvasóimat, amiért októberben erre még nem adtam esélyt. Pedig november elején mégis megtörtént a csoda, a rezsicsökkentésből kivette részét az MVM is, 17,6-ról 15,15 forintra csökkentve a villamos áram nagykereskedelmi árát. Lehet, hogy most is ez lesz? Egy jó forintnyi tartalék még simán van az árakban. Alapdíjak, nagyker ár, elosztói díjak és kereskedői árrések, egyéb pénzeszközök, és adótartalom… megannyi tétel. Van ahol még lehet csipegetni, van ahol már esélytelen. Mindennek megvan a hatása, minden pénz hiányozni fog valahonnan.
  4. Amit a szakemberek jósoltak, az megtörténik: az egyetemes szolgáltatásban elszenvedett veszteségeket a versenypiacon kell kompenzálják a szolgáltatók, erre immár számszerű bizonyíték van. A negatív árrés ott nem lehet rendezőelv. Vagy mégis? Ez lehet a negyedik pont, a szabályozás kiterjesztése valamilyen formában a versenypiaci tarifákra is.

Egyszer elfogynak az opciók, egyszer elmúlnak az ünnepek, és el kell jöjjenek a dolgos hétköznapok. De addig kiélvezhetnk minden percet. A kormány üzenete arról szól, hogy majd ő gondoskodik mindenről, ne legyen gondunk az ünnepekre. Még nem tudja a módját, hogy hogy, de táplálni fogja tovább az örömtüzeket.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

3 komment

Címkék: energiapolitika portfolioblogger Rogán Antal Németh Szilárd rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr895694593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

salv 2013.12.16. 13:41:45

"mégsem ível fel annyira a magyarok csillaga, és nem hasít annyira a kiskereskedelem"

En szombaton este voltan egy nagy bevasarlokozpontban, es nagyon nagy forgalom volt (igaz, nem tudom, hogy az elmult evekhez kepest ez mekkora, mert nem szoktam rendszeresen latogatni). Az viszont nyilvanvalo, hogy a rezsicsokkentes miatt felszabadulo penzeknek csak egy resze (valoszinuleg kisebbik resze) jelenik meg plusz fogyasztasban. Az en fogyasztasomat pl. eddig sem korlatozta a rezsikoltseg, igy ezt a plusz penzt most megtakaritom. Gondosan ugyelve ra, hogy partunk es kormanyunk egy fillert se lasson belole semmilyen kamatado, tranzakcios ado es egyebek formajaban.

Link elek 2013.12.16. 17:06:56

Mikorra varhatok az elso komolyabb aramszunetek?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.12.16. 18:55:49

Hétvégén próbáltam balga fejjel gyógyszertárba beugrani az Arénába.
20 percig bolyongtam, mig végül a P2 szinten, közvetlenül a kijáratnál találtam parkolóhelyet.
Elképesztő módon tele volt a pláza.
Előtte héten ugyanez a Mammutban...
süti beállítások módosítása