EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2014.01.20. 14:46 energiagorilla

A rezsicsökkentéssel sem vagyunk kint a vízből

Olyan ellentmondások terhelik a magyar kormány kommunikációját energia (úgy is mint: rezsi!) ügyekben, hogy hozzájuk képest az egészséges gyermeknek életet adó olasz apáca érvelése sziklaszilárd.

Indult onnan az egész rezsiharc, hogy a miniszterelnök és körei megállapították, hogy az energiaszolgáltatók tetemes extraprofitra tesznek szert, mindenkinél magasabbak a tarifák nálunk, és ennek elejét kell venni. Nem akarnék most újra belemenni a „mihez képest” vitába, mindkét oldal bőségesen tud hozni érveket, vásárlóerőparitás így, világpiaci árak úgy, összekapcsolt villamospiacok amúgy… A fogyasztó úgyis annak hisz, akiben hisz, és nem a tényeknek. Ez a hit elég ahhoz, hogy a hívő lépést váltson akkor, amikor a fő táltos igazodásra szólítja fel. Magában ezt mindenki lerendezi:

Az egykoron az oroszok kivonulását szorgalmazó kormányfő, szándékait tagadva kimegy, és „nemzetstratégiai megfontolásból” megállapodik Putyinnal, jó 10 évvel hamarabb, mint hogy égetően szükséges lenne, arról, hogy 2100-ig milyen legyen a magyar villamostermelés szerkezete. De van már kormányközeli blog is, ott az az érv, hogy nőni fog a fogyasztás, és más nem akar erőművet építeni, helyettük nekünk kell, és ez jó biznisz. Annyira jó biznisz, hogy kalkulációkkal inkább nem terhelnek minket, titkos, de különben sem üzleti döntés volt, hanem nemzetgazdasági. Összefoglalva: veszteségesnek lenni felemelő élmény, a kiszolgáltatottság önállóvá tesz, de nem is a pénz miatt, (a pénz? az a legkevesebb!), hanem a szeretet ereje által. Tedd a kezed a képernyőre, küldöm az energiát!

Valójában ezt már-már túl ciki felemlegetni, nem is erről akartam írni.

Érdekes ugyanis, hogy bő egy éve a fő érv a rezsicsökkentés mellett az volt, hogy a szolgáltatóknak a bőrük alatt is pénz van, extraprofitot termel nekik az egyetemes üzletág, és a rezsifelelősök csupán a MEKH-kel karöltve egy nonprofit modellre akarják levinni az árakat. Most viszont mit hallani? „Azt Fónagy János, a rezsicsökkentési munkacsoportot vezető államtitkár sem tagadta, hogy az újabb árcsökkentés kivéreztet több energiaszolgáltatót is.” Némethné pedig figyelmeztet, hogy veszteséges üzletágat nem vesz csak úgy a nyakába az állam, jól meg fogják ők nézni, hogy mi a portéka. Most hétvégén Németh Szilárd pedig igyekezett mégis mindenkit megnyugtatni, hogy bőven van még extraprofit.

Halvány tehát a vonal az extraprofit és a kivéreztetés között.

Gondolom direkt amnéziásokat fognak küldeni a szolgáltatókkal való átadás/átvételi tárgyalásokra, hogy hitelesen kérhessék számon az eladókat, hogy mitől is ilyen szar a mérleg- és eredménykimutatás. Még egy-két hónap eltelik, és az lesz az elvárás, hogy az energiacégek tőkésítsék fel az egyetemes kereskedőcéget kiszállás előtt, sőt, tartsanak meg egy „szopórészvényt”, amire hivatkozva minden évben nekik kell majd befizetni az adott évi veszteséget. Vagy ha nem, hát jön a közműfejlesztési adó.

Van továbbá egy sajnálatos tapasztalat a rezsicsökkentett lakosságért folyó aggódásban. Tavaly ilyenkor még az volt a mantra, hogy leviszik a rezsit annyira, hogy megfizethető legyen a magyaroknak. Az igazság azonban az, hogy a sánta versenylónak a küszöb is túl magas. Ugyanis annyira szegények vagyunk, hogy nincs igazán jelentősége, hogy végül is mennyi a rezsi: Nem tudjuk kifizetni, mint arról friss adatsorok árulkodnak. Noha a szolgáltatók által kiszámlázott összeg csökkent (hiszen kisebbek lettek a számlák), de nem csökkent a 60 napos kinnlevőség állománya, ugyanakkor a tartozók száma még nőtt is. Nyilván mint minden eloszlásban, itt is vannak, akiknek pont a rezsicsökkentéssel jött minuszból pluszba a családi büdzsé, de csak elenyésző a táboruk. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy legyen magas a rezsi, mert úgy is mindegy lenne. Csak éppen a problémának rossz végét fogtuk meg. Nem a lecsúszást és az elszegényedést akadályoztuk meg, hanem harcolunk a démonokkal.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

30 komment · 1 trackback

Címkék: oroszország atomenergia energiapolitika villanyszámla orbanviktor portfolioblogger rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr305772078

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.21. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2014.01.20. 23:53:27

Aki nem tudja fizetni, mert nincs munkája, annak mindegy. Most elbocsájtottak régi szakembereket a szolgáltatóktól ezerszám. Ennyivel kevesebb boltos meg cipő meg minden kell. Hozzá kell tennünk, hogy ez a választók felhatalmazásával történt.

qmatch 2014.01.21. 06:07:48

Én vagyok ( lennék... ) a kö-zép-osz-tály.
Akinek évtizedek óta az lenne a dolga, hogy ami pénzt beletömnek, azt ilyen-olyan jogcímen gyorsan elvegyék tőle. Ezt úgy hívják, hogy fogyasztás - néha úgy is, hogy pénzmosoda.
Most ezt az egyetlen, társadalmilag definiált funkciómat is el akarják venni tőlem...? ( bástya et.:"...hát én már szart se érek ?!..." ).
Ha nem mossák át rajtam a pénzt, akkor nekem mi marad?
...mivel nekem is van diplomám, ki kéne találnom valami energiacellát, vagy mit.
Végre valami hasznosat kellene csinálni.
... már t.i. a pénzmosás helyett.
Nemrég jártam "nyugaton", és megdöbbentem, hogy ott mennyire jól megy ez a pénzmosás. Pedig válság ott is van, hajjajj, de még mennyire.... Annyi boldog agymosott pénzmosót rég láttam köztéren szabadon mozogni. Pedig a cigit az aldiban árulják - talán azért nem láttam egy gyereket sem, tüdőrákkal kezelik őket a kórházakban (?)...

Na, mindegy.... haza kellett jönni, mert elvégeztem amit kellett.
Mindenki jöjjön haza, és hozzon haza magával még egy embert.

Berzengő 2014.01.21. 06:09:02

@ mi a gond. Orbán nyiltan vállalja szolgasorsot a magyarnak.

Miért is átkozták ki Kerteszt?

"A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni."

________________
2014. január 20.,

"Aki adósságra alapozza az életét az nem lehet szabad. Ezért az államadósságot közellenségnek kell tekinteni és harcolni kell ellene"

index.hu/belfold/2014/01/20/orban_kulonos_nepseg_vagyunk/

_________________________

0xFFFF 2014.01.21. 06:19:44

Bár vitatkozhatnék a poszttal...de nem tudok, mert nem lehet. Ez olyan magyar szokás, hogy a lóra, a moziba háttal ülünk fel/be és utána reklamálunk, hogy valami nem stimmel, majd vadul keressük a hibást...pedig végig ott van velünk.

Január Herceg (2014) 2014.01.21. 06:36:04

@Berzengő: Kertész idézett szövege súlyosan sértő arra az 1-2 %-nyi magyarra nézve lenne, akik nem sértődnek meg tőle, mert ugyanezt gondolják. Szerintem nem genetikus, mert akkor a külföldre távozott hazánkfiai ott éhen halnának, ott nem eteti őket alamizsnával cár atyuska.

Berzengő 2014.01.21. 06:37:54

@ "Most viszont mit hallani? „Azt Fónagy János, a rezsicsökkentési munkacsoportot vezető államtitkár sem tagadta, hogy az újabb árcsökkentés kivéreztet több energiaszolgáltatót is.”"

___________

index.hu/gazdasag/2014/01/20/igy_art_a_gazdasagnak_a_rezsicsokkentes/

Így árt a gazdaságnak a rezsicsökkentés

Index

2014. január 20., hétfő 10:15 |

A budapesti közműszolgáltatók bevételkiesésének egy részét több milliárd forinttal kompenzálta a fővárosi önkormányzat, míg másutt erőteljes költségvisszafogásra, elbocsátásokra, fizetéslefaragásra kényszerültek a rezsicsökkentéssel érintett társaságok – írja a Napi.hu.

A veszteséges Elmű munkavállalóinak több mint tíz százalékát küldte el eddig.
Az EDF Démász a korábbi beruházási keretének felét tudja csak elkölteni idén, ami a magyar beszállítóikat is érinti.
Az olasz ENI tulajdonában álló Tigáz is elbocsátásokat és a tervezett beruházások elhalasztását tervezi.
A kéményseprőcégek különösen rossz helyzetbe kerültek, több cég lehúzta a rolót, mások pedig bércsökkentéssel, elbocsátásokkal, a szakmunkásképzés beszüntetésével, a műszaki fejlesztések elhalasztásával reagáltak.

______________________

Berzengő 2014.01.21. 06:41:26

@Január Herceg (2014): "Kertész idézett szövege súlyosan sértő arra az 1-2 %-nyi magyarra nézve lenne, akik nem sértődnek meg tőle, mert ugyanezt gondolják."

__________

KOSA Lajos?

hetek.hu/belfold/200905/kosa_es_a_politikai_ellentmondasok

3-4 millió embernek van komoly tartása, identitása, a többi 6-7 millió viszont nem rendelkezik ezzel.

Kósa szerint A TÁRSADALOM többsége NEM IS IGÉNYLI, hogy rendelkezzen morális tartással.

_________________

citrix 2014.01.21. 08:24:54

A paksi beruházás becsült értéken 3000.000.000.000 Ft-os költsége 1 hét alatt 4500 milliárd lett Lázár szerint.Mert ugye a nagyfeszültségű országos hálózatot is bővíteni kell mivel az csak egy Paksra lett méretezve és nem kettőre.Tulajdonképpen mennyibe kerül ez a beruházás,ha egy héten belül másfélszeresére tud drágulni?

♔bаtyu♔ 2014.01.21. 09:08:29

A fogyasztó ránéz a számlájára és elolvassa, mennyivel fizet kevesebbet.

Egyébként meg kell említenem, már második éve nem emeltek viz-csatorna és szemétszállítási díjat Bp.-n. Elég jelentős emelések voltak itt odáig. A BKV bérlet ára ráadásul egy ezressel csökkent.

Bp.-en a rezsicsökkenés nagyon is jelentős volt.

A szolgáltató nyilván nyafog, de nincs az sehol leírva, hogy egy szolgáltatás extra nyereséggel kell hogy járjon.

(Ballibsi, ha anyázol, visszaanyázlak a stílusodban, előre szóltam).

♔bаtyu♔ 2014.01.21. 09:11:33

@Berzengő: Éppen azért nem lehet itt alternatíva egy balliberális kormány, mert azok aztán egyáltalán nem harcoltak az államadósság ellen.

Sőt, még ők vonták felelősségre Orbánt, amikor a csőd elkerülésére lenyúlta a nyugdíjvagyont és bevezette a multiadót.

Nzoltan 2014.01.21. 09:27:25

@♔bаtyu♔: Akötelező magánnyugdíjpénztár eleve egy kurvanagy átbaszás volt. 13 év alatt sikerült fél havi hasznot összetákolniuk. És akkor még örülhetek is. Mások meg minuszban jártak. Ennél még a sima bankbetéttel is jobban jártam volna.

Nzoltan 2014.01.21. 09:28:43

@Berzengő: Ez sajnos így van. Ezeket lehet megvenni segéllyel. A ballib többnyire ezekre utazik.

Nzoltan 2014.01.21. 09:30:24

@Január Herceg (2014): Én nem lennék abban biztos, hogy az életrevalóbbak mentek ki. A többség odakint is segédmunkás. Márpedig azoknak itt a nehezebb.

vadi3 2014.01.21. 09:36:39

@♔bаtyu♔: Kicsi rigó! Már elnézést a közvetlen megszólításért. Nézz már ki a szemüveged mögül és mond, hogy mit is vett el Orbán, a nyugdíjvagyont? Nem nem a vagyont vette el, azt csak visszatette oda ahonnan korábban elvették. Amit elvett az az illúzió volt, hogy magadnak dolgozol. Minél többet fizetsz be a manyupba annál magasabb lesz a nyugdíjad. Na ezt vette el Viktor. Most már nyugdíjad sem lesz, csak öregkori támogatásod, mert nem járulékot fizetsz, hanem adót ami nem kötelezi az államot ellenszolgáltatásra.
A multiadót pedig szépen fizeted a zsebedből, ugyanúgy ahogy a tranzakciós adót és még sok egyéb mást amit kitaláltak a "Fijjug".
A Balliberális kormány valóban nem alternatíva a mostani emberekkel. Olyan ez mint az egérlyuk elé kitett penge két szélén a kolbász és sajt. Csak azt ne követeljed(ék) meg tőlünk, hogy kirablásunkhoz még jóképet is vágjunk.
Egyébként amit a rezsin megspórolunk az szépen elmegy a más téren megnövekedett költségekre, mint pl tranzakciós adó, esetleg a szépen emelkedő élelmiszerárak.
És mint máshol is írtam: a rezsicsökkentés az lenne, ha kevesebb energiát használnál fel és ezért fizetnél kevesebbet. A jelenlegi megoldás támogatja a felhasználást, hiszen olcsóbb lett az energia és egyéb szolgáltatás.

ProsTata 2014.01.21. 09:37:03

@♔bаtyu♔:
Van abban némi báj, amikor a lényeg felett siklasz el. Felsoroltál budapesti szolgáltatókat, amelyeket az adózók pénzén támogatnak meg, hogy működőképesek maradjanak.
Ha az árat is csökkentik, vagy hosszú távon nem emelik (ami lényegében ugyanaz), akkor az látszólag nyereség a polgárnak, a másik oldalon becsengeti adóban.

Meséld el nekem, hol és mikor keletkezett a budapesti tömegközlekedésben, a lakossági áramszolgáltatásban, távhőszolgáltatásban stb. extraprofit? Ne jelszavakkal, számokkal!!!

ProsTata 2014.01.21. 09:41:47

@Nzoltan:

Már meg ne haragudj, de a jelen állásban éppen hogy a kormány veszi meg rezsicsökkentéssel ezt a réteget.

Máskülönben mindenki ezeket akarja megvenni már csak ezért is eléggé szemellenzős a megjegyzésed.

Január Herceg (2014) 2014.01.21. 09:42:35

@Nzoltan: Ebben talán igazad van, meg említhette volna valaki a Kanadába "menekülő" rozmárokat is, de én az ismeretségemben levő orvos, mérnök, informatikus tagokra gondoltam, akik 1-2 éve mentek el, családostul. Részben több pénzért, részben kevesebb diktatúráért.

Kowalski76 2014.01.21. 09:50:58

Az energiacegeket sem kell am felteni. Majd ha mar nagyon vesztesegesnek latjak a magyar piacot akkor visszavasarolja a cegeiket az allam. Az atlagembert meg nem erdeklik sem az energiaszektor, sem a politikusok szenvedese, ok csak a sajat szemuknek hisznek, az latjak hogy 8 evig emekedtek a kozmuszamlaik most meg csokkennek. A penz mindenhol nagy ur.

salv 2014.01.21. 10:03:30

A gazforgalmi adatokat, a kulker adatokat, es a jogi szabalyozast attanulmanyozva, igy mukodik a rezsicsokkentes:

Az egyetemes szolgaltato cegek 2013-ban jogszabalyokban meghatarozott modon 2.7 milliard kobmeter gazhoz jutottak, 65.2 forintos atlagaron. Ez harom reszbol jon ossze. Egyreszt ket ceg kapott a hazai termelesu gazbol 614 millio kobmetert 34 forintos atlagaron, ket masik ceg kapott a nagykereskedon (korabban eon, most mar mvm) keresztul 309 millio kobmeter hazai gazt 26 forintos atlagaron (az utobbi gazt a nagykereskedo abbol a 396 millio kobmeter hazai gazbol adta, amihez o 22.7 forintos atlagaron jutott hozza). A masodik resz az import szabalyozott aru atadasabol jon (a HAG-on jovo olcsobb gaz egy resze megy ide, egy masik resze a tavfuto cegeknek), ez 575 millio kobmeter, 90.6 forintos atlagaron. A harmadik resz a tarolokbol jovo gaz, 1202 millio kobmeter, 79 forintos atlagaron. A tavalyi teljes egyetemes felhasznalas kb. 3.6 milliard kobmeter volt, a fenti 2.7 milliardon kivul ehhez kell 0.9 milliardnyi piaci aru import, ami januar-oktoberben 111 forint atlagaru volt. Ez osszesen 76.6 forintos egysegarat jelent az egyetemes szektorban. Ehhez jonnek a szolgaltatasi koltsegek (szallitas, tarolas, elosztas stb.), plusz afa. Igy lesz novembertol 121 forint a lakossagi ar.

A fenti, durvan piactorzito hatasu szabalyozasnak ket fo eredmenye van: 1. a hazai termelesu gaz tobb, mint a felet, 1.01 milliard kobmetert, 29.3 forintos egysegaron kellett eladnia a termelo mol-nak, aminek az egyenes kovetlkezmenye az, hogy 2013-ban kb. 200 millio kobmeterrel esett a kitermeles (1.8 milliard kobmeterre), es nincs beruhazas; 2. a nem egyetemes szolgaltatasban AFA nelkul magasabb lesz az ar, mint a lakossagi ar AFA-val, ami rontja a versenykepesseget (az EU-ban pont forditott a tendencia: no a lakossagi ar, es csokken az ipari ar).

salv 2014.01.21. 10:23:05

@salv: A fenti sok szam kozul a legfontosabb az, hogy tavaly januar-oktoberben (ez jelenleg a legfrissebb adat) 111 forint volt atlagosan egy kobmeternyi importgaz a hataron (pontosabban a netto import atlagara volt ennyi). Ebben benne van minden iranybol es forrasbol jovo gaz. Ezt a gazt szallitani, tarolni es elosztani kell, a halozatot fenntartani (ne adj isten korszerusiteni), a 3 millio fogyasztot kiszolgalni. Plusz mindenre jon a 27%-os AFA. Es mindezeknek egyutt kene a 121 forintos lakossagi arat kiadni.

A vilag legjobban mukodo gazpiaca az amerikai (nem veletlenul zajlott le eppen ott a palagaz-forradalom). Csak erzekeltetesul, hogy milyenek a helyes piaci araranyok: az USA-ban a termelesi/import-koltsegnek az 1.3-szorosa az ipari ar, es 3.6-szorosa a lakossagi ar (ezekben az arakban minden ado es szolgaltatasi koltseg benne van). Ha nalunk ezek lennenek az arviszonyok, akkor az ipari ar 125 forint lenne, a lakossagi ar meg 347 forint (a hazai termelesu gaz onkoltsegi arat 40 forintnak becsulve). Az olcso amerikai gazt irigyeljuk, de ahhoz, ami azt lehetove tette (piacgazdasag) mar nem fullik a fogunk.

randomuser1 2014.01.21. 10:26:51

nincs semmi gond, viktor urunk jó gazda, koncentrálja a hatalmat, lesz itt nemzeti villany meg nemzeti bankszektor, nem kell többet félni a gonosz nyújorki zsidó bácsiktól.
lassan megyek én is, míg nem zárják le nemzetiszín szöges pántlikával a határt, oszt nektek sok sikert az eurázsiai unióban.
addig is tanulgassatok oroszul, jól fog az még jönni :)

salv 2014.01.21. 10:30:36

@salv: Meg egy utolso komment: az amerikai arak termeszetesen a kereslet-kinalat fuggvenyei, igy pl. a lakossagi ar per termeloi ar arany jelentosen valtozik, kb. 2.5 es 5 kozott (hazai lakossagi arral szemleltetve, ez 241 es 482 forint kozotti arat jelent).

EnergiaFocus 2014.01.21. 11:08:31

@energiagorilla: Kormányközeli? :-) Ezt feltételezem az alábbi cikkek ismeretében írtad:
www.energiafocus.hu/elemzes/ongolokkal-rezsiharcban/
www.energiafocus.hu/elemzes/ilyen-lenne-az-eu-kettos-merceje/

Ne keverjük a szakmai véleményt a politikai kötődéssel, ha már elméletileg szakmai blognak tartod ezt.
Mellesleg nem azért kell minél előbb új Paks, mert más nem fog építeni erőművet, hanem azért, hogy ezzel versenyelőnybe kerüljünk azokkal szemben, akik még építenének, de még az előkészítést sem kezdték el.

energiagorilla 2014.01.21. 12:13:18

@EnergiaFocus: Oké, lehet, hogy igazságtalan voltam, de azért gyanúsan jólinformáltak vagytok bizonyos ügyekben. :) Abban viszont elég nagy a konszenzus a szakmában, még atompárti oldalon is, hogy pár évet még várhatott volna azért ez a Paks2 döntés. Az pont elég lett volna arra, hogy elegánsabban legyen levezetve, még akkor is, ha az oroszoknak áll a zászló.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.21. 22:59:51

@♔bаtyu♔:

"A fogyasztó ránéz a számlájára és elolvassa, mennyivel fizet kevesebbet. "
- És megdöbben, mert rájön, hogy ÁFA-val (+2%), baleseti, biztosítási, és egyéb (Hadd ne soroljam a tranzakciósig mind fel) adóval, az elvett adójóváírással mennyivel kevesebb marad a zsebében.
Ezután megnézi a blokkot a boltból kifele jövet, és megdöbben, hogyan fizethet többet a parizerért, a vajkrémért, és a tejfelért. Észleli, hogy többet hagy a boltban pluszban ott, mint amennyi a rezsiszámláján fel van tüntetve.

"Egyébként meg kell említenem, már második éve nem emeltek viz-csatorna és szemétszállítási díjat Bp.-n."
- Most csak a csatornára kerestem rá, mert abban biztos voltam.
www.fcsm.hu/ugyfelszolgalat/szolgaltatasi_dijak/csatornahasznalati_dij/

2013. 423,67
2012. 423,67
2011. 406,62
2010. 340,25
2009. 325,63
2009. 312,60

Légyszi olyan dolgokat állíts, amelyek igazak, mert így sajna a kutyába sem lehet venni amit írsz.

Deszkás 2014.01.22. 10:30:29

@Boka1: Azért ez jól hangzik, de nem így. Nem hiszem, hogy erre tényleg felhatalmazták volna őket, ugyanis ez nem volt benne a kampányban, nem ígértek ilyet, tehát erre sincs felhatalmazásuk. Csak szeretik ezt mondani.

Deszkás 2014.01.22. 11:50:54

@♔bаtyu♔: A szolgáltatás nem jár extra nyereséggel. Ha azzal járna, akkor nem kellene a távfűtő műveket kisegíteni milliárdokkal, nem bocsátanának el embereket az energiaszolgáltatók, stb, stb. Nézd meg a fenti felsorolást az Index cikkében.

Deszkás 2014.01.22. 12:45:40

@♔bаtyu♔: És azóta mi van az államadóssággal? Nőtt, vagy csökkent a 2010-es adatokhoz képest? (Nőtt, annak ellenére, hogy több ezer milliárdot lenyúltak!)

Deszkás 2014.01.22. 12:56:10

@Deszkás: Illetve a mai helyzetben 3%-kal kisebb.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2014.01.24. 10:09:11

" jó 10 évvel hamarabb, mint hogy égetően szükséges lenne"

Persze akkor kéne nekiállni gondolkozni, hogy mit építsünk, mikor leáll Paks, aztán abban a pár évben majd gyertyával megy a laptop, amíg felépül? Mindenütt csúsznak a kivitelezés határidejei, éppen csak pont időben vagyunk, barom.
süti beállítások módosítása