EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.02.15. 12:03 energiagorilla

Egy áramszámla margójára

Vírusszerűen terjed a neten ez a kép, így jutott el hozzám is.

ELMŰ.jpg

Úgy tűnik, az ELMŰ-nek elege lett belőle, hogy gonosz multik egyikeként a lakosság megsarcolójaként van feltüntetve és úgy érezte, itt az igazság pillanata. 

Rá kell írni a számlára, hogy a kormánynak köszönhető az energiaárak 10%-os csökkentése? Akkor legyen már rajta néhány olyan infó is, amiről a kormány nem szeret beszélni. Például, hogy az áram árának ¾-e amúgy az államé.   

Az ELMŰ nyilván tudja, hogy a lakosság árcsökkentést akar. A várható ellenszenv ellenére mégis kiállt az igazáért és egyszerűen, érthetően írta le, hogy a helyzet bonyolultabb annál, mint ahogy a kormány állítja. A megosztásokból és a kommentekből azért látszik, hogy sokan megértették: a rezsicsökkentésnek megvan a maga ára. Még akkor is, ha ez a januári számlán még nem látszik.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

319 komment

Címkék: villanyszámla elmű rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr925081787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2013.02.16. 22:46:16

@Szabványok:

Rendszerirányító régen is volt, MVM is, helyi áramszolgáltatók is. Én meg az iskolában ezt tanultam, elég sokat. Nem itt van a gond, hanem a magyar politikusok időhorizontjában, amivel megeszik a (gyerekeik révén) legalább néhány évtizedre előre gondolkodó magánemberek életét, hogy a Nagy Krokodil Anya szopná le mindet.

Szabványok 2013.02.16. 22:53:26

@Éhes_ló: A "jó ár", az amiért épp elviszik. Ha túl magas az ár, akkor nem viszi el senki, ha túl alacsony, akkor ezren tülekednek.
Az, hogy később mi lesz az ezt nem befolyásolja, hiszen a jövőbe senki nem lát, csak tippel.
Az állam biztosítékot is tartott magának is vevőnek is, éspedig a profitot rögzítette. Így nem zsákbamacska volt, mindenki az eladó is a vevő is tudta, mire számíthat.

Te tudod, hogy milyen fejlesztéseket hajtottak végre ezek a cégek '80-tól '95-is és '95-től? Én egy részére rálátok, az informatikában, irányítástechnikában nagy fejlesztések voltak. De csak a szükségesek. Mivel nem állami cégek, nem érdekük l'art pour l'art fejleszteni, csicsázni. Épülnek új trafóállomások, stb.
A szolgáltatás minőségét pedig figyelik és bizony ha nem megfelelő, akkor több száz milliós bírságot fizetnek, mint ez meg is történt az ELMÜ esetében. (Feszültségkimaradások miatt.)
De nem a frekvencia vonatkozásában, mert ahhoz nem sok közük van, amit 120kV-on kapnak azt adják a júzernek.
Feszültségek vonatkozásában is - tudtommal - jó a helyzet, nem tudom Te miről tudsz.

Ma már nincs monopólium. Van a hálózati engedélyes, de ők fix szolgáltatást nyújtanak fix árért. Ők nem vesznek és nem adnak el villanyt. Ők a drótot üzemeltetik.
Az egyetemleges szolgáltató, meg egy szociális találmány a szegényeknek.

TV Maci 2013.02.16. 22:54:45

@Éhes_ló:

Lehet hogy a humorom nem jó, de...

Ellenben EKKORA ökörséget:

"A területi koncesszorok a szolgáltatási szerződéseiket is redszeresen megsértik, mint a szolgáltatott energia frekvencia-, mind a feszültségértékek vonatkozásában,... "

biztosan nem mondok. Ember! Az egész európai energia rendszer (UCTE) szinkron jár, a frekvencia mindenhol 50 Hz. Egy szolgáltató ettől mégis hogyan tudna eltérő frekvenciával szolgáltatni.

Aki ekkora zöldséget mond, annak a többi enyhén üldözési mániás kifejezésére sem érdemes túl sokat adni.

És...

Olvasd a VET-t, szab vételezés esetén lekapcsolni nem lehet.

És...

Nincsenek területi koncesszorok, mivel nincsen koncessziós szerződés. Mivel nem koncessziót, hanem tulajdont adtak el nekik.

És...

A szabadpiaci áraknak mi a közük a HATÓSÁGI árhoz?

És...

"Áramot alapvetően (a lakosságnak) az egyetemes szolgáltatóktól, ezen belül a koncesszióstól (területi ellátásért felelőstől) lehet venni. Akik ezen kívül esnek, bárkitől vehetnek áramot a piacon, aki hajlandó neki eladni (2008 óta)."

A fenét. Bárki, bárhol válthat szolgáltatót. Szintén VET és VHR...

Szóval mielőtt valaki hatalmas öntudattal fejti ki a tutit előtte talán érdemes tájékozodni.

Szabványok 2013.02.16. 23:04:51

@Mészáros Laci: Nem, rendszeriránytó régen nem volt. Volt OVT, de az nem a VET szerinti Rendszerirányító.
Először (30éve) volt MVMT, aztán lett MVM és áramszolgáltatók. Ma sokkal több játékos van. Ma olyan, hogy "helyi áramszolgáltató" nincs. Kire gondolsz? A hálózati engedélyesre? Az egyetemes szolgáltatóra? Az áramkiskereskedőre? Arra a cégre, amelyik majd a fogyasztásmérést és ennek infrastruktúráját fogja csinálni? Hamarosan itt a smartmérő, sőt a smartgrid, az nagyon nagy keverés lesz.
Ha ehhez még hozzávesszük a zöldeket és a sok "szociálisan érzékeny", síkhülye politikust (minden párt tele van ilyennel, most az MSZP is, Jobbik is, LMP is ezerszázalékos rezsicsökkentést akar), akkor mindenkinek csak azt ajánlom: vegyen generátort!

Amit az iskolában tanultál, az rég nem igaz, a VET-t folyamatosan módosítják. (Nemcsak nálunk! Pl. németeknél az atomerőművek leállítása, a házi fotovoltikus energia kötelező átvétele
eléggé megkavarta a piacot. E.Onnak brutális veszteségei vannak, mindenféle előírásokért lobbizik.)

Éhes_ló 2013.02.16. 23:19:23

@TV Maci: mérj rá a hálózati csatlakózódra, mert a szolgáltatód ott teljesít.
Érdeklődve várom az eredményeidet, nálam sem véletlenül van szünetmentes táp több mint 15 éve.

A többire forrást adtam.
Ha a fikázásomon túl van még mondanivalód, talán tedd meg te is.

TV Maci 2013.02.16. 23:24:13

@Éhes_ló:

Ha sikerül 50 Hz-től eltérő frekvenciát mérned, jár a Nobel díj. Vagy villanytanból 1-es (villanykar 1. év)

Aligha fikázás, ha az ember fizikai tényekről beszél.

Ha meg esetlen kissé alacsonyabb a fesz. akkor esetleg némileg nagyob vezeték keresztmetszet a lakásban és máris megoldódik a probléma.

De kétségtelenül jól terelsz. Nem vagy véletlenül politikai kommetátor?

Éhes_ló 2013.02.16. 23:25:04

@Szabványok: egy részét tudom személyes tapasztnyalatból, más részéről a sajtóhírekből tudok.

De ezen a részén nem vitáznék tovább veled, mert nem tudok rá jó forrást adni, keresni sem enélkül meg hitvita lenne.

A közműcégeket kivéreztetik buktorék és visszaveszik állami tulajdonba, méghozzá úgy, hogy az államosítást örömmel fogadják a jelenlegi tulajok is, mert a búsás vételárból alaposan meg lehetnek kenve egy második körben buktorék is (lásd gáztározók)...

SPYD3RM4N 2013.02.16. 23:36:15

@totorohun: "Amit most a kormány ezekkel a hatóságilag megállapított árakkal művel, az már színtiszti dél-amerikai szocialista diktatúra. Hatóságilag megállapítjuk az árakat, a béreket, lassan a kommunista szombat meg az öt éves terv is jöhet."

Meg mondjuk a sorkatonaság. Az államnak végzett rabszolgamunkának a kommunista szombatnál kicsit időigényesebb változata.

Éhes_ló 2013.02.16. 23:46:32

@TV Maci: fizikai tény vételezési helyeken a túlfeszültség jelenléte és az alacsony feszültség is.
Mindkettő lehet határértéken túli is, de semmilyen eszköz nincs ennek betartatására.
Utóbbi oka lehet rosszul méretezett belső hálózat, de az esetek többségében a feszültségingadozást a túlterhelt közhálózat okozza.
Nem várom el a Nobel díjat, mert létező gond a frekvencia ingadozás is:
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/szolgaltatastechnika/ch04s02.html
www.siel.hu/hu/technikue/altalaban-az-UPSekrol-szunetmentes-tapegysegek-aggregator-napenergia.html

Szabványok 2013.02.16. 23:56:14

@Éhes_ló: Azzal egyetértek, hogy a közműcégeket kivéreztetik, majd államosítani akarják. Ezt tiszta sor.

Az a baj, hogy ebbe mi (10M-nyien) beledöglünk.

TV Maci 2013.02.16. 23:58:33

@Éhes_ló:
Túlfeszültség megoldás: túlfeszlevezető, kb. 3000 Ft bármely barkácsbolt
Feszültség esés: a közcélú hálózat ma a válság előtti terhelés 80 %-án megy. Szabályzok visszavéve. Feszültség esés mérése a trafótól legtávolabbi leágazásnál évente kötelező. A csekély terhelés miatt ma nem gond. Gond azonban a társasházak régi, csekély keresztmetszetű vezetéke. Ez okoz konstans értékű fesz. esést és "a szomszéd megint bekacsolta a vasalót" effektus. Ha az 5 éves ellenőrzési időt és a 10 éves felújítási időt minden tárasház betartaná ez sem lenne.

1. link Barótfi prof (Gödöllő egyetem) azt írja, hogy a frekvencia konstans szinten tartása az erőművi prímer szabályozás, míg a feszültség szinten tartása a csomóponti meddő szabályozás feladata. Mindkettő ma jól működik Magyarországon. Csak éppen nem a szolgáltató hatáskörében.

2. link csak felsorolja, hogy mire jó egy UPS (pl. feszültség ingadozás, ffrekvencia ingadozás) esetére. De nem állítja, hogy van is ilyen.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.02.17. 00:08:14

"Például, hogy az áram árának ¾-e amúgy az államé. "
Igen. Azzal semmi baj nincs, azaz nem azért van vele baj, mert adó, hanem mert az állam rosszul használja fel.

Ennek ellenére, az ELMŰ-t majd sajnálom, ha ráérek - mert ugyan az eonnak tejelek, de attól még mind a két rablóbandát utálhatom. Valószínűleg ők is sajnáltak, amíg rólam húztak le nagy lóvét. Hát, én is annyira sajnálom őket.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.02.17. 00:12:54

Valószínű azok ugatnak a rezsicsökkentés ellen, akikek mindegy, mennyi a számla. Hát, nekem nem mindegy. (Többek között azért is, mert az eon, és a távfűtésszolgáltató is szeret szopatni.)

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.02.17. 00:18:17

Ja, és tudom, hogy adóban fizetjük meg ennek az árát, de perpill. leszarom. Az adóak ez még mindig sokkal jobb felhasználási módja a felesleges stadionépítésnél, meg annál, hogy ügyes politikusok offshore elhordják, vagy kifizessék maguknak végkielégítésnek...

Szabványok 2013.02.17. 00:20:50

@Éhes_ló:
Mi az, hogy "túlterhelt közhálózat"?
És miért lenne attól feszültségingadozás?

Egészen kivételes dolog, hogy volt szerencsém feszültségszabályzással foglalkozni. Jelentem működik. Jól működik. Az más kérdés, hogy miként vannak a határok megállapítva. 15 év alatt szép fokozatosan egységesítették az EU-ben. Ezért lett 220 helyett 230 a névleges. Megmondom őszintén nem is tudom, hogy jelenleg mik a határok. Aki kíváncsi nézzen utána!
A hálózat feszültségét a súlypontra szabályozzák. Attól a trafóhoz közelebb nagyobb, attól távolabb alacsonyabb. Mivel a vezetékek a jelenleginél nagyobb terhelésre méretezettek, nem fordul elő, hogy túl sok túlfesz, vagy alacsony feszültség lenne.
Régen tekergették a feszt (a megengedetten belül), hogy csökkentsék a fogyasztást csúcsidőben. Amióta nincsenek teljesítményproblémák a nagyobb fogyasztás érdekében általában a megengedett felső határa közelében tartják a feszt.

Miért ne lenne eszköz a fesz mérésére? Mérik, büntetnek, ha rossz. Sőt.
Volt már, hogy egy trafóalállomáson elb@sztak valamit, túl nagy lett a feszültség és ezrével fizettek a fogyasztóknak a kiégett tévék miatt.

Az idézett cikk egyrészt elavult, másrészt nincs szó abban frekvenciaingadozásról. A régi (KGST) rendszerben nem szabályoztak az erőművek 50Hz-re, hanem ha terhelték őket, esett a fordulatszám csökkent a frekvencia. Épp ezért az energia ára a frekvenciától függött. Minél alacsonyabb volt a frekvencia, annál drágább volt a villany, annál drágább erőművet volt érdemes befűteni. Ott ültek az OVT-ben és ha lesett a freki egy adott határ alá, indult Százhalombatta.
De ennek a rendszerváltás véget vetett. Csatlakoztunk Ny-Európához, ahol a frekvenciát nem engedik leesni. Az erőművek a frekvenciát minden áron tartják. Egész Európa egy frekvencián jár. Ez az óriási teljesítmény miatt annyira kemény, hogy pl. a híres olasz összeomlás sem ingatta meg.
Arról nem is szólva, hogy amióta nincsenek hálózati frekiről járó órák, pár mHz senkit nem zavar. 45Hz-cel minden elmegy, viszont 49,9Hz alá soha nem esik. Akkor miről beszélünk?

Szabványok 2013.02.17. 00:34:59

@ColT: Az a baj, hogy
nemcsak az árát fizetjük meg adóban, hanem többet. Ha ezt a 10%-ot az állam egy az egyben átutalná a közműcégeknek, akkor is többet kéne fizetnünk,mert az állam nem 100% hatásfokú, ha befizetek 1000Ft adót, akkor abból csak egy része jut el a célba, a többi elmegy a kezelésére. (Az állam rossz gazda, ezért rosszul kezeli a pénzt.) De még ezt is leszarnám.
Az baj, hogy a tényleges áron kívül óriási károkat okozunk a gazdaságnak. Például ezen cégek magyar beszállítóinak, dolgozóinak. Tudok pár (magyar!) cégről, amelyek csődbe mehetnek ettől. 10-20 éve működő cégek. Ezentúl nem adót fognak fizetni, hanem munkanélkülieket eresztenek szabadon. Az infrastruktúrában meg elmarad a beruházás. Kinek jó ez?
Hol fogja megkeresni a hiányzó hasznot a RWE? Hát ott ahol lehet, a beruházáson kívül a szabadpiacon, ahol nincs hatósági ár.
No, ott nagyon is drága lesz a villany, megszűnik a verseny, mindenki hatósági áron vásárol, nem lesz semmi a piaci versenyből, aminek a kedvéért 10 éve építjük a rendszert!
A cégek nem hatósági áron vesznek villanyt. Persze, hogy nekik drágábban fogják adni. A cégek meg vagy elmennek boldogabb helyekre, ahol olcsóbb a villany, vagy áthárítják a termékükre.
Az egész befektetői hangulat romlik, nem fog idejönni cég. (Kivéve, amelyikkel különalkut köt a Nagyvezír és hisz a Nagyvezírnek.)
Még nagyobb gazdasági visszaesés.
Ki a fenének kell ez???

christophe 2013.02.17. 00:40:10

@ColT: ne az Eon-t sajnàld,hanem azokat a cègeket akikre rà lesz hàritva,tonkremennek,mèg nagyobb,munkanèlkulisèg,dràgulàs......

invalid username 2013.02.17. 03:59:17

@Szabványok:

Hát a liberó biztos megkavarta a szereplők elnevezéseit de rendszerirányító mint funkció biztos volt meg émász, édász, démász, dédász, titász, elmű is...

A ravasz rácsnak biztos lesznek előnyei. A háztáji termelés viszont szerintem politikailag motivált melléfogás a németeknél is.

cool 2013.02.17. 06:46:18

Nálam már az első áramszámlán látszott némi csökkenés, de az összeségében bizony elég lepkefing volt az egészhez képest.
Ha majd az ÁFÁ-t is leviszik egy normálisabb 6-8 %-ra, és eltörlik a "semmit sem kapunk érte" és "a mérő sem méri" alapdíjat,
akkor bátrabban mondhatom azt, hogy OK!

BA2017 2013.02.17. 07:22:55

@$pi$: Te már hoffman rozsda keze alatt tanulhattál olvasni, mert a szöveget fel tudod olvasni, de az értelme az nem kerül a látómeződbe mindeközben. Magnónak jó leszel.

Mr. Waszabi 2013.02.17. 07:26:13

Nálam is látszott a csökkenés, az ELMÜ gyorsan lépett. Kaptam január, február hónapokra negatív számlát. Hejj, mondom, nem is 10 %, de mindjárt 100%-os a csökkentés, ez igen.
Aztán észrevettem a kisbetűs írást, hogy ez stornó, majd küldenek másikat:)
Nem mellesleg, sosem tudtam eligazodni a számlán, külön szótár kellett hozzá. Most már tudom, hogy miért: mert nagyon meg kell kavarni a vásárló agyát ahhoz, hogy ne jöjjön rá, az államnak van ezen extraprofitja. 3/4-e. Jelzem, Franciaországban a 75%-os adó elől sokan elmenekültek más országokba. Pedig ott csak a gazdagokat érintette volna, nem a villanyszámlát.

Mr. Waszabi 2013.02.17. 07:35:50

@Szabványok: a magyar infrastruktúra ma is nagyon elmaradott, nem egyenletes a transzformátorok leterheltsége. Ezt onnan lehet tudni, hogy nagyon sok helyen mérhető 190 volt, míg a szomszédnál 250.
Bizonyos eszközök érzékenyek erre, hamar el is pukkannak, rendszeresen.
Ezt most írom, 2013.februárban, nem a szocreálból idéztem. Szóval volna még mit korszerűsíteni, beruházni ebbe a témába, hogy igazán normális legyen, de így biztos nem lesz. Majd megnézem Orbán arcát, amikor kiderül, hogy orbitális baromság volt Lázár ötlete.
Ha csökkenteni akartak volna, miért nem az ÁFA kulcsot csökkentették? az tartozik a kormány hatáskörébe, nem az áram ára. Elvégre jogászok, nem mérnökök, legjobb tudomásom szerint. Az iparhoz pont úgy nem értenek, ahogy a bankoláshoz, pénzügyekhez vagy a mezőgazdasághoz.

Zedder 2013.02.17. 07:50:56

@Szabványok: hagyd, egy prolinak magyarázhatsz... Most nyer havi mennyit? 50 forintot? És már veri a földhöz a seggét. A többség ennyi ebben az országban.

onmagam 2013.02.17. 07:54:05

Nagyon örülök, hogy feltetted az anyagot, sőt még a zindex is címlapon hozza.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy mi történik. Az az egyik dolog, hogy kormányunk elkötelezett a pusztítás mellett. Viszont sokan vannak akik meg vannak róla győződve, hogy most ez milyen jó nekik. Azt képzelik nekik minden csak úgy jár, és pont a legfontosabb dolgokért nem hajlandók fizetni. (Pl. orvosi ellátás)

Nem képesek felfogni, hogy pénz nélkül nincs áram, nincs egészségügy, nincs semmi. Akkor leszünk szarban ha mindez ránkdől, és nem lesz. De most jajj de jó, mert 10%-kal kevesebbet fizetünk.

Inkább a luxuscikkeken kellene spórolni, nem az alapvető létszükségleti dolgokon.

Éhes_ló 2013.02.17. 08:01:57

@Szabványok: nos ebben nem értünk egyet. Nem pusztultunk bele a piaci monopóliumukkal visszaélő rablóprivatizált cégek fosztogatásába sem, csak szegények lettünk tőle, mint a templom egere.
Most sem leszünk gazdagabbak sokkal, de a kifosztásunk mértéke csökken.
Most éppen 10%-al.

Annak meg, hogy ez fáj azoknak akik eddig mocskos alkukban megszerzett hatósági árakkal garantált profitot kaszáltak rajtunk örülök.

Nekem is fájt az általam hivatkozott forrásban megadott elképesztően pofátlan áremelésük.

De te szabadon utalhatsz nekik támogatást a saját jövedelmedből. Örülni fognak neki.
Bocsi, ez vicc akart lenni.

Éhes_ló 2013.02.17. 08:25:35

@Szabványok: nos beégtél nobeldíjatól feszültségestől, frekvenciástól.
Ha nem tudod olvass utána, adtam á forrást is.

Ha megvolt szívesen beszélgetek veled tovább.
Segítségül itt a szabvány, amire szarnak a szolgáltatók:
adam.hpconline.hu/wp-content/uploads/msz-en-50160.pdf
Mellé itt van a saját szabályzatuk egyik példánya, amit szintén leszarnak (a tolvajokkal együtt) és amit az Energia Hivavatal szarik ellenőrizni:
www.eon.hu/eon.php?id=522&v=ede&m=lak

Itt pedig egy szánalmas beszámoló arról, hogyan nem ellenőrizte,és nem szankcionálja az EH a szolgáltatókat:
www.eh.gov.hu/gcpdocs/62/Fogyaszt%C3%B3v%C3%A9delem/Fesz%C3%BClts%C3%A9gmin%C5%91s%C3%A9g.pdf

@Szabványok: a szolgáltatókkal való állami pacsizós viszonyra ez utóbbi is jellemző, ha ennek vége szakadna, a szerződés és törvény nemteljesítéssel most is meg lehetne őket fektetni(párszáz mérőműszer és tucatnyi technikus kérdése ez).

Éhes_ló 2013.02.17. 08:27:44

@Szabványok: bocsánatot kérek, a felső részét nem neked szántam, hanem TV macinak.

Éhes_ló 2013.02.17. 08:29:49

@Zedder: a szeélyeskedés nem helyettesíti az érveket.
Kivéve egyes - meglehetősen primitív - kultúrköröket.
Ez itt Magyarországon nem az.
Még nem.

Zedder 2013.02.17. 08:39:12

@Éhes_ló: te minek neveznéd azt a mentalitást, amikor 50-100 forint miatt eksztázisban tapsikolnak, miközben az ipari fogyasztókon keresztül minden át lesz hárítva sokszorosan mindenkire?

Vagy amikor most havi 100 forintnak örül, aztán majd ha a sokadik alvállalkozónak dolgozó családtagjait vagy őt magát rúgják ki, merthát racionalizálni kell?

Az ilyen ember szerintem proli.

Éhes_ló 2013.02.17. 09:11:25

@Zedder: sajnálom, hogy erre koncentrálsz és nem arra, miért nőhetett az ár az égig, miért juthattak üveggyöngyökért 130 éven át épített és fejlesztett infrastruktúra és állam által garantált profit birtokába, miért nem mérik még 2011-ben sem a törvényben, szabványban előírt minőségi paramétereket.
Erről elég sok hivatkozást adtam, nyomorult egy szeglete a világnak az, ahol így lehet egy országnyi fogyasztót átverni.
Ezek után a 10% árcsökkentés egy deal végét jelenti, ami fáj a szolgáltatóknak ,mert a profitból hiányzik.
Ha a nem hatósági áras fogyasztók nem tudnak a szabad piacon jobb árakat kiharcolni, csinálják ki a szolgáltatót a mérésekkel. Nem drága és szétkötbérezhetik, perelhetik őket.
Aki nem harcol a jogaiért, azt lenyomják mindenhol a világon.
Az eon ezt otthon nem merné megtenni, mert a német állam szarrá büntetné és a lakossági felháborodás a vezetését elsöpörné.
Itt a vorbalkánon gond és szembrebbenés nélkül megteszi.

Ha a -10% árnak örvendező fogyasztók prolik, akkor az őket fosztogató monopolszolgáltatók mik szerinted?
Ha már a minősítgetésnél tartunk.

vakapad 2013.02.17. 09:15:41

Összefoglalnám:
Az itteni kommentelők egy része belátja, hogy ez:
1./ Nem azokat támogatja, akiket kellene, sőt, ellenkezőleg.
2./ Nem ösztönöz takarékosságra.
3./ Nem onnan vesz el, ahol sok van.
4./ Ellátási színvonal rontást okoz.
5./ Gazdaságilag káros.

De azért az ELMÜ menjen a picsába, és különben is jól jön az a kis pénz. Mivel pedig az agy érzelmi része sokkal erősebb, mint a racionális, sikere lesz ennek, jól látja Orbán.

órarugógerincű felpattanó 2013.02.17. 09:28:21

@Zedder: Tehát hasraütve kétmillió háztartással számolva 100 forintos csökkentés miatt mindekit kirúgnak a vérbe, miközben nagyszakértőúr Szabványok szerint 1 milliárdos kár nem igazán tétel a szolgáltatóknak. Lehet, hogy te nem érzed magad prolinak, de okos sem vagy.

Dzoltán55 2013.02.17. 09:37:30

Majd akkor jön a meglepi ha az összes szolgáltató kivonul és itt csak a trutyi marad Jön a sipákolás mert a csodakormánynak kellene megoldani a problémákat,de mint tudjuk semmi nem megy nekik a romboláson kívül.Az állítólagos 10%-os csökkentést meg a vállalkozókon hajtják be.

Zuzzant 2013.02.17. 09:39:50

@okostojgli: Anyád volt kretén, amikor nem torkára engedte.

Zedder 2013.02.17. 09:41:43

@órarugógerincű felpattanó: sehol sem írtam, hogy "mindenkit kirúgnak a vérbe", de lesznek leépítések, abban biztos lehetsz. Ráadásul a profit meg fog maradni, majd behajtják máshol, máshogyan (pl. ipari fogyasztókon). Ami végül mindenkit érinteni fog.

Sebaj, tapsikoljatok, Kádár népe!

órarugógerincű felpattanó 2013.02.17. 09:44:51

@Zedder: majd egy kicsit gyakorold a szorzást, aztán vegyél két számmal kisebb kabátot. Ez a mostani nem nagyon áll jól rajtad.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.02.17. 10:19:47

@christophe: @Szabványok: Piaci verseny eddig sem volt. Főleg nem a nagy cégek között. Főleg nem az energiaszektorban.

Amúgy ha egy vállalkozás nem tudja kitermelni a költségeit, főleg, pl. egy 10%-kal magasabb villanyszámlát, az amúgy is csődbe ment volna haarosan.
Illetve, elég sok céget tudok, amik pályázatokból lnek, azoknak meg úgyis mindegy.

Éhes_ló 2013.02.17. 10:35:16

@Farkantoán Chatpartnеr: szerintem az a fasz, aki a saját kifosztáshoz tapsikol.

De különbözőek vagyunk, ki ennek örül, ki annak.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.02.17. 10:50:19

Ja, meg maga az állítás is! Hogy 3/4-ede "más vállalatokhoz befolyó és adó" - jaja, mert nem az ELMŰ állítja el a kiszabott ramot, meg nem igazán ő tartja fent a teljes magyar energiahálózatot.
Szóval ez az állítás is kb. akkora csúsztatás, mint a qrmány részéről a rezsicsökkentés.

TV Maci 2013.02.17. 11:03:55

@Éhes_ló:

Kedves Ló!

Ezekről a pofátlan alkukról mondjál már valami közelebbit. Szerinted a régi a mostani és a jővőbeni Energia Hivatalban csupa nemzetáruló ül? Fellegi Tamás miniszter is az volt amikor tavaly előtt emelte az árat? És még kik vesznek részt az összeesküvésben? A szolgáltató ipar mind a 15 ezer munkavállalója trükközik? Vagy?

TV Maci 2013.02.17. 11:06:40

@Éhes_ló:
Mivel égtem be?

Beidézel minden félét ami a Google kidob és az adott szó szerepel benne...

A tartalommal nem foglalkozol. Tipikus bérkommentelő mentalítás. Ez azonban egy szakma...

a pontosság kedvéért 2013.02.17. 13:26:45

@captain morgan: Igen tavaly fizetett utoljára osztalékot a 2011-es év után. Azt még nem tudni idén mennyit fizet, de biztosan fog valamikor áprilisban. A 2012-es féléves eredménykimutatás szerint a féléves adózás utáni nyeresége 6,9Mrd Ft.

a pontosság kedvéért 2013.02.17. 13:34:56

Tegye fel a kezét az a lakossági fogyasztó, akinek sikerült a piacon versenyző áramszolgáltatók között váltani!

a pontosság kedvéért 2013.02.17. 13:43:34

@ob.szerver: Az államkötvény évente fizeti a kamatot, a villanyszámlát meg havonta kapod, ez jelentős különbség.

Éhes_ló 2013.02.17. 15:06:48

@TV Maci: feleslegesen gunyoroskodsz, lepereg rólam.
Amiket beidéztem azok szabványok, szabályzatok és tananyagok, árampiaci és EH jelentés és egy hír az ek döntésről ami a garantált profit törvénytelenségéről szólt.
Ha ezek számodra irreleváns és érdektelen források a vitánkkal kapcsolatban, akkor nem értem mi az érdemi forrás amivel ezeket szembe állítanád.
A semmi, ami a hozzászólásaidban fellelhető?

Ami az általam sehol le nem írt összeesküvés elméletet illeti, azzal kapcsolatban javasolom böngészgesd az EH jelentését, amiből kiderülhet, hogy az 1996-ban privatizált áramszolgáltatók szolgáltatás minőségének ellenőrzése még 2011-ben sem volt megoldva.
Gondolomem elég lett volna 15 év az ellenőrzések rendszerének kidolgozására, működtetésére, ha bárkit az EH részéről, vagy az állam részéről érdekelne, érdekelt volna, hogy a törvényekben és szabványokban meghatározott minőségi szolgáltatási paramétereket miként tartják be a rablóprivatizátorok.
Nem érdekelte őket.
Gondolom az árpolitikájukon, garantált profitjukon túl ez sem utal semmiféle összefonódásra a számodra.

Nekem viszont arra utal és én szakmai emberi összefonódásokról (az ipar és az EH a minisztérium közötti oda-vissza áramlásukról, közös érdekeikről, s a nyilvánosság kizárásával a háttérben folyó alkuikról írtam, nem összesküvésről.
De ha neked ez a szimpatikusabb szó rá, hát használd nyugodtan.

Éhes_ló 2013.02.17. 15:08:07

@Farkantoán Chatpartnеr: szerintem az emberálarcodat találd meg, tedd fel és húzz innen a fenébe, ha tárgyszerű hozzászólásokra képtelen vagy hasonló módon válaszolni.

Éhes_ló 2013.02.17. 15:10:08

@a pontosság kedvéért: nekem sikerült gázszolgáltatót és villamos energiaszolgáltatót is cserélnem.
Nem nagy szám, mert talán egy-két forintot nyertem vele, de maga a tudat és a cselekvés a fontos, hogy léphetek, ha van jobb ajánlat.

Éhes_ló 2013.02.17. 15:26:48

@TV Maci: a nobel díjadra nem tartok igényt, ellenben nem ártana, ha legalább a szabványt és annak fizikai alapjait ismernéd, mielőtt beégésról írsz a hálózati végpontokon mérhető frekvencia ingadozások, és villamosmérnöki ismeretek első évfolyam kapcsán..

Don Quixote de la Ferko 2013.02.17. 15:54:25

@Joó Áron:

Az ipari forradalom már régóta tart.

@Szabványok:

Hiába növeled a hatékonyságot, ha közben leamortizálod a vásárlóképes tömegeket.
A hajadra kenheted az ócsó szarokat, amiket senki nem tud megvásárolni, mert a robotokkal leváltott tömegeknek nincs miből vásárolni.
Felhozhatod emlékeidhez, és eszmei beállítottságodhoz hűen a kommunizmust, hogy akinek nem tetszik az menjen oda, de ha inkább gondolkodnál megint a komcsizás helyett egy a komcsiknál is mocskosabb világban, akkor talán rájönnél, hogy egészséges összeállítású munkára épülő társadalomra van szükség, nem informatikusok tömegére, akik valós hasznot nem hoznak az országnak.

a pontosság kedvéért 2013.02.17. 16:01:16

@Éhes_ló: Van egy olyan érzésem azért nem éreztél nagy változást, mert ugyanaz a tulajdonosi kör, csak a név más.

Szabványok 2013.02.17. 16:38:58

@Rongy Rázó: A régi rendszerirányító egyben nagykereskedő is volt. Most viszont a kereskedők parancsát kell teljesítenie és törvényileg szabályzott milyen feltételek esetén inthet be a kereskedőnek.
A régi áramszolgáltatók is megváltozak. A három E.On társaság egyesül, egy csomó funkciót már egyesítettek, lehet, hogy ha Győrből telefonálsz, hogy rossz a villany, Debrecenben veszi fel valaki a telefont. Ugyanígy az ELMÜ+ÉMÁSZ egyesülőben van.
Átszervezik a rendszert, végre meg fognak szűnni az Üzemirányító Központok.
Másik részről kettéosztották hálózati engedélyesre és a kereskedőkre. Új kereskedőknek szabad a belépés.
Az erőművek egyre függetlenebbek, egyre többen vannak, egyre kisebbek, egyre kevésbé szabályozhatók, egyre több szabály vonatkozik rájuk, egyre alacsonyabb feszültségszinten táplálnak rá a hálózatra.
Az új funkciókra új szervezeteket akarnak létrehozni.

Úgyhogy a égi értelemben vett ÉDÁSZ, DÉDÁSZ, DÉMÁSZ, stb. már régen nem létezik. Sőt már a nevük sem ez!

Az alaphálózattal is folyton kavarnak.

Szabványok 2013.02.17. 16:41:39

@Mr. Waszabi: ?
Nem ismerem a szabványokat, de tippem szerint a 190 is, a 250 is belefér.
Mi a probléma?

Szabványok 2013.02.17. 16:43:11

@Zedder: Nem az fáj, hogy ő nyer 50Ft-ot. Hanem az, hogy az országunk mennyit lép hátra.

Szabványok 2013.02.17. 16:52:16

@Éhes_ló: Sajnos szegényebbek leszünk ezután!
Nem, fizikailag lehetetlen baromság a 10% energiaárcsökkentés. Mert amit Te fizetsz a villanyért, annak nagy része az előállítási ár. A másik nagy része a szállítás fizikai költsége. (Pl. hálózati veszteség, állóeszközök, bérek, stb.) És nagyon nincs meg a 10% haszna a hálózati engedélyesnek, egyetemes szolgáltatónak.
Képzeld el, hogy a boltban 100Ft a krumpli! Amiből 60Ft-ért veszi meg a kereskedő a paraszttól, 30Ft a szállítás, bolt üzemeltetése, elrohadt krumpli kidobása, stb. 10Ft haszna van rajta. Ha 10%-kal csökkented a végárat, akkor holnaptól ingyen kéne dolgoznia. Na azt nem fog, ingyen inkább a semmit csinálja.
A villamosenergia-piacon még inkább így van a végár csökken 10%-kal, akkor ők veszteségesek, pénzt kell beletolniuk ahhoz, hogy csinálhassák. Hát nem fogják megtenni. Részben máshol megtakarítják a költségeket (pl. karbantartás, beruházás, aminek később isszuk meg a levét), részben máshol árat emelnek (ahol nem hatósági ár van), részben itt hagynak bennünket, dögöljünk meg a szocializmusunkban.

Éhes_ló 2013.02.17. 16:56:54

@a pontosság kedvéért: pontosan írtad le a lényeget, passzol a nickedhez.

Éhes_ló 2013.02.17. 17:02:23

@Szabványok: sajnálom, hogy évtizedek telnek el úgy, hogy sosem olvasok ilyen okos elemzéseket a családokról, a társadalomról, melyet az állammal kézenfogva pumpolnak (fosztanak ki) a nyilván egészen véletlenül soha semmire nem kötelezett, nem ellenőrzött monopolszolgáltatók.

Nem csak a vállalatok, vállalkozások mérlege elemezhető ilyetén módon.
Talán most ezt valaki észrevette.
Lehet ez politikai haszonszerzés is, de legalább nekikezdtek.

Szerintem ez fontos, és támogatandó.
A kormányt nem a monopolszolgáltatók választják.
Pénzelni pénzelik, korrumpálják, se nem ők választják.
Ez azért nem mindegy egy demokratikus országban.

Szabványok 2013.02.17. 17:07:07

@Éhes_ló:
Nos nézzük ezt a szabványt! (Nomen est omen)

A frekvenciára mit is mond?
47..52Hz, de úgy általában 49,5...50,5Hz.
Mértél már ezekből a sávokból kieső frekvenciát? Mert én nem.
Másrészt ezt a feltételt _nem_ a hálózati engedélyesnek, vagy az egyetemleges szolgáltatónak kell teljesítenie, mert ő a frekvenciáért nem felelős, azt "készen kapja". Egész Európa azonos frekvencián jár, össze vagyunk drótozva. Mértem már országok között fázisszöget, mert ebből sok mindenre lehet következtetni. De frekvenciaeltérés nincs.

A feszültség tartása valóban a hálózati engedélyes felelőssége. Mit ír a szabvány? 10 perces átlagérték +-10%, illetve 5%-ban +10-15%.
Magyarul a tízperces átlag 207...253Veff között teljesen elfogadható, időnként leeshet 195,5Veff-re a tíz perces átlag.
Ha ezt nem tartja be, nyugodtan reklamálj, felszerelnek egy rögzítőt, és ha Neked volt igazad, akkor fizetnek Neked.
Nekem jó tapasztalaton van a hálózati feszültségekkel.

Szabványok 2013.02.17. 17:15:14

@órarugógerincű felpattanó:
Hú, de furán számolsz! Először is, honnan veszed a 2M háztartást? Sokkal közelebb van az az 5M-hez. Másrészt mi is az a 100Ft?
Szerinted mekkora összegről van szó?
Saccra évi 20MrdkWh a lakossági fogyasztás. Ez 30Ft/kWh áron számolva 600MrdFt. Ha ebből akar a nagyvezér 10%-ot megspórolni, akkor az 60Mrd bevételkiesés.

Harmadrészt és ez a lényeg:
Az 1Mrd veszteség az létezik. Ha annak a kiküszöböléséhez évi 2Mrd-ot kell beletolni, akkor inkább elviseli az ember (és a cég) az 1Mrd veszteséget,mint a 2Mrd kifizetését. Ilyen egyszerű.

Topham Hatt 2013.02.17. 17:16:08

Az indító ábra, részletesebben kifejtve az egyes pontokat:
www.aram.hu/files/pdf/aram_hu_ha_tobbre_kivancsi.pdf

Szabványok 2013.02.17. 17:20:26

@Don Quixote de la Ferko:
? Pont Te szeretnél kommunizmust, én a szabadversenyes kapitalizmus híve vagyok! (Kormányunk pedig a feudalizmusé...)
Emlékszel mit mondott Ford bácsi, a tömegtermelés egyik élharcosa? Hogy sok és olcsó autót kell csinálni, mert akkor az embereknek meg tudják venni. Meg kell fizetni a dolgozókat. Mert akkor lesz kereslet, bővülhet a termelés. Újabb és újabb árucikkeket kell tömegesen elterjeszteni, mert akkor egyre több munkáskézre van szükség és a munkáskéz fizetőképes keresletet is jelent! Persze a XXI. században a munkáskéz már számítógéppel erősített hatékonyságú és a termék sokszor szoftver.

Szabványok 2013.02.17. 17:28:22

@Éhes_ló: Megint ezzel a monopolszolgáltatóval jössz, pedig előtte azt írtad, hogy Neked sikerült szolgáltatót váltanod.
Miféle monopólium az, ahol választhatsz?

Az egy másik kérdés, hogy a mai technológiáknál már nagyon magas a piacralépési korlát, ezért a verseny kevés szereplős. Ezzel viszont nem tudsz mit csinálni, nem lesz ötvenöt mobilszolgáltató, nem lesz hetven versengő operációs rendszer.
Érdemes megnézni, hogy tisztult le ez az USA-ban, például az autóiparban!
Háromig engedték csökkenni, de annál kevesebbet már piakorlátozásnak ítélték volna, ezért kitartanak a három gyártó mellett.

Mr. Waszabi 2013.02.17. 18:02:54

@Szabványok: mondjuk, akinél a halogén vagy kompaktfénycső nem bírja ki a gyári garantált élettartam negyedét sem, annak érdemes megmérnie, milyen feszültség van a lakásában. Esetenként a 260-at is meghaladja. Egy intelligensebb eszköz tápegysége valóban tolerálja a 190-250 közötti változást, de nem minden eszköz ilyen.
Ezzel csak arra akartam célozni, hogy korántsem korszerű a villamos infrastruktúra, és ha ne adj isten államosítják, akkor az nem jobb lesz ,hanem rosszabb. Nem valószínű ugyanis, hogy amit a magáncég 15 év alatt még nem tudott korszerűsíteni (ugye, befektetés/megtérülés arányossát követi), hogy mindarra az államnak tellene.

Don Quixote de la Ferko 2013.02.17. 18:12:27

@Szabványok:

Ismét megnevettettél. Jót röhögtem rajtad.

Nagyon kevered a fogalmakat.
Amit te akarsz, az a kizsákmányolás. A fetisizmusodnak köze nincs a szabad versenyhez.
Kormányod meg mindennek mondható, csak feudalistának nem. Nézz utána a fogalmaknak. Gugli, mint mindig, most is a barátod, sokat segíthet.

"Meg kell fizetni a dolgozókat. "
Biza. Nem csak Ford ondja, én is ezt mondom. Veled ellentétben, aki mint olvashattuk fentebb, a robotizálás, és az élő munkaerő felszámolásának a híve.

"és a termék sokszor szoftver. "
Valós termékre van szükség, valós termékek gyártásra. Láthatóan még nem jutottál el arra a szintre, hogy a szoftver felhasználó és hardver nélkül semmit nem ér.

Don Quixote de la Ferko 2013.02.17. 18:21:56

@onmagam:

"Viszont sokan vannak akik meg vannak róla győződve, hogy most ez milyen jó nekik."

Itt a gond. Ezek az úgynevezett "többség" egy része. Nagy részük az általuk most ezerrel szidott rendszer haszonélvezője volt, de mivel az orbánizmusban pontosan arra ismer rá, amin úgymond "szocializálódott", így semmi esély arra, hogy ezek gondolkodni is kezdjenek, és felmérjék tetteik következményét. Nekik a BMW a fontos, amit esetleg eltartani már nem tudnak, de kifelé tudják mutatni a csillogást, szidni a rendszert, és imádni a törpe császárt, mert a volt rendszernél nagyobb lehetőségeik adódtak mások eltaposásával.

Ezeket sosem fogod meggyőzni, orbán kilóra vette meg őket az ő adójuk csökkenésével, és sajnos rajtuk múlik orbán fő szavazórétegének a maradék egzisztenciája, tehát a markukban tartják azokat, akik valódi tömegként állnak látszólag a fidesz mögött.

Éhes_ló 2013.02.17. 18:28:47

@Szabványok:
Szerintem vannak gondok a hálózati áramminőséggel (ezen belül a frekvenciával is).
Ha és amennyiben a minőség biztosítása frekvenciaoldalon ennyire egyszerű és gond mentes lenne, nem lenne vonatkozó követelmény a szabványban sem és nem foglalkoznának vele a hálózatüzemeltetők sem.
Bizony van vele gond, itt is leírják miért lehet:www.vet.bme.hu/okt/energ/vm/elalk/meresek/felh_szures.pdf

(Kezdem unni és nem értem miért állítasz itt bármit anélkül, hogy bármilyen forrást adnál rá.
Nem illik a nickedhez sem.)

Mit nevezünk monopóliumnak?
Amikor a versenyt a szolgáltató, szolgáltatók kizárják egy piacon.
Ennek fenntartásában a az állam is tettestárs és a technológia (költsége, összetettsége) is támogatja.
Gondolom tudod, hogy az állammal megérkezésük óta mutyizó, törvényekkel alaposan körülbástyázott, ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen áramminőséget "szolgáltató" 3 érdekcsoport (RWE, EON, EDF, utóbbi erőművel is rendelkezik) itthon ezen fogalommeghatározás alapján bizony monopóliumot alkot, 16 éve.

onmagam 2013.02.17. 19:48:16

@Don Quixote de la Ferko:
Néha azt gondolom az lenne a legjobb, hogy ha egyszer összeomlik a rendszer, mondjuk valamelyik szolgáltatás akkor omoljon össze minél előbb, lehetőleg még a választások előtt, hátha néhányan észhez térnek.

Néha meg azt gondolom, hogy aki eddig kitartott a fidesz mellett azt már semmivel sem lehet eltántorítani. Ha holnap bevezetnék a jegyrendszert és mindenki csak fele adag ételt kaphatna akkor megmagyarázná, hogy milyen jó, mert igaz, hogy éhezik, de legalább nem hízik el.

Én nem szeretek senkit sem megbántani, de azt gondolom aki még mindig fideszhívő (és nem a rendszer egyik kegyeltje) annál valami nagyon nincs rendben. Még a rendszer haszonélvezői, vagyis a nyugdíjasok és a jómóduak is hosszabb távon nagyon rosszul járhatnak.

Reggie 2013.02.17. 20:45:45

@Don Quixote de la Ferko: A szoftver valos termek. A nem valos termekek jo pelda a banki termekek.

TV Maci 2013.02.17. 21:30:50

@Éhes_ló:

Végponton FESZÜLTSÉG mérés ... a frekvencia rendszer szinten állandó. Te azt állítod, hogy a levegő oxigéntartama 21 %, de a gonosz szolgáltató itt eltéríti és csak 15 %...vagy inkább 32 %...?

TV Maci 2013.02.17. 21:37:08

@Éhes_ló:

Te öreg Te tényleg nagy szakember vagy. "Áramminőség". Az áram és annak minősége az általad rá akasztott terheléstől függ...

FESZÜLTSÉG minőség az ami szabványosan mérhető.

De közgazdaságilag sem stimmel amit mondasz. Három cég nem alkothat monopoóliumot (bár éppen 10 felett van a kereskedők száma). Amiről Te beszélsz az a kartell.

buday008 2013.02.18. 06:41:15

@onmagam: A Fidesz hívek túlnyomó része MSZP, és "elmúlt 45 év " utáló. Velük megértetni, hogy szaladunk a szakadék irányába: nehéz. Az a "baj" ezzel , hogy a Fidesz remekül meglovagol baloldali ember számára szimpatikusnak tűnő főcímeket. Mondhatnám úgyis hogy jó dolgokról beszél, nagyon sokszor. De... Vagy csak beszél, vagy az ellenkezőjét teszi, vagy ha teszi is nem jól--.Illetve alternatívát kellene mutatni ezen szavazóknak...

buday008 2013.02.18. 06:45:31

@Don Quixote de la Ferko: Fidesz képviselőktől, hivatalnokoktól mást se halottam csak nincs munkahely,nincs munkahely, nincs munkahely. Nekem az a szomorú érzésem van, hogy azért tartanak ki a pártjuk mellett, mert ha buknak oda az életminőségük, sehova nem kellő, munkanélküliekké válnának---és ezt pontosan tudjáK!!! Nem sérteni akartam valamelyik képviselőt is. Végül is megértem őket valamilyen szinten.

buday008 2013.02.18. 06:51:43

@Don Quixote de la Ferko: .Valós termékekre van szükség.. Ezt jó magam is így látom : termelő munkára. Nem osztogatni, csomagolni más szarát. Amúgy meg ekkora képzetlen munkanélküliségnél nem "robotizálnék".

nahát-nahát 2013.02.18. 10:59:08

@_most_: Jó bizony egyszerűnek lenni. Nem gonoszok a külföldiek, csak a magyar embereknek és a magyar vállalatoknak nem éri meg, hogy évi többszáz milliárd forint távozik az országból, feleslegesen.

A politikai bűnt a Horn-Kuncze kormány követte el, a teljesen indokolatlan értékesítéssel, csak hát kellett a pénz, hogy a Bokros-rombolást sikertörténetként lehessen kommunikálni. A németek, franciák nem hülyék, és jól megkérték az árát a szerecsenmosdatásnak. Megfizettük, most már le kéne zárni ezt a számunkra végtelenül előnytelen üzletet.

Éhes_ló 2013.02.18. 11:36:43

@TV Maci: én nem vagyok nagy szakember és én kínálgattam nobel díjat evidenciák ismeretéért.

Az itt folyó vitában bebizonyítottam forrásokkal, hogy EN szabványkövetelmények érvényesek mind a feszültség, mind a frekvencia értékeire, melyet a szolgáltatóknak be kellene tartaniuk.
Bebizonyítottam forrásokkal, hogy 2008-ig semmiféle ilyen ellenőrzést nem folytatott az EH, sem elődszervezete, és azóta is elenyésző a vizsgálatok száma és kiterjedtsége.

A veled való további vitámnak semmiféle értelme nincs, sajnos nem is volt, mert hiába adok meg szabványt, BME, EH anyagot, te tovább majomkodsz ezek elolvasása és megértése nélkül.

Ignore on.

TV Maci 2013.02.18. 17:41:41

@Éhes_ló:

Veled vitatkozni valóban értelmetlen bértollnokokkal ugyanis kár beszélni.

A szakmához nem értesz ez világosan látszik.

Majomkodni pedig a Te jó édes....

Szabványok 2013.02.18. 20:03:10

@Don Quixote de la Ferko:
"Ismét megnevettettél."
Ennek örülök.

"Amit te akarsz, az a kizsákmányolás."
A kapitalizmussal együtt jár a kizsákmányolás. (Smith@Ricardo értéktöbblet elmélet.)
Aki kapitalizmust akar 'kizsákmányolás' nélkül, az elérhetetlen ideát kerget.

"Kormányod meg mindennek mondható, csak feudalistának nem."
:-) Én kormányom?? A mi kormányunk. (Gondolom Te is magyar vagy. Vagy egy piréz fordítógéppel?)
A lényeghez: sajnos feudális. Mert egy hierarchikus hűbéri rendszert épít ki. Van a két legfőbb hűbérúr (Simicska és Nyerges), aztán a másodvonalbeliek, aztán a harmadvonalbeliek, és így tovább. Aki nem hű a hűbérurához, az megnézheti magát. Oda kell adnia a cégének egy részét, cserébe megkapja a koncot, egy-egy megbízást egy állami megrendelésben.
Feudális elem még a szakrális momentumok hangsúlyozása arra építés. Leginkább az állam és (a kiválasztott) egyház kapcsolatának szorosra fonása.

""Meg kell fizetni a dolgozókat. "
Biza. Nem csak Ford ondja, én is ezt mondom. Veled ellentétben, aki mint olvashattuk fentebb, a robotizálás, és az élő munkaerő felszámolásának a híve."
Ki mondta, hogy a dolgozókat nem kell megfizetni? Meg kell fizetni. De annak megfelelően, amennyi értéket előállít. Ha kézzel farag ki egy autót 10 év munkájával, akkor nincs az a hülye gyártuladonos, aki egy autó árát adja neki évente. Viszont ha robotprogramozással eléri, hogy napi egy plusz autó készüljön, akkor ez megér havi egy autó árányi fizetést. Mindenki jól jár, mert a tőkés gazdagszik, a dolgozó gazdagszik. (Egyedül a bébifókák döglenek a környezetszennyezés miatt, dehát ez az ő pechük.)

""és a termék sokszor szoftver. "
Valós termékre van szükség, valós termékek gyártásra."
Utoljára MSZMP tagoktól hallottam, hogy megkülönböztetik az igazi munkát, az igazi terméket, ami kézzel fogható, attól, ami kicsit is absztraktabb, pl. szellemi termék, vagy szolgáltatás.
Posztindusztriális társadalomban élünk, nem kalapácsból kell többet gyártani, ne több kenyér kell, hanem 3D filmek, wellness szállók, plasztikai sebészek, játékprogramok és hasonlók.
Felejesd már el ezt a proletáriátus az egyetlen értékteremtő XIX. századi dumát!

Amúgy 30 éve ott tartottunk, hogy a hardver:szoftver árarány 20:80%. Tehát nem hardvert kell gyártani, hanem szoftvert írni. Csak egy PhotoShop többe kerül, mint a hardver, amin fut. Egy SAP-ról nem is beszélve. Vagy még inkább szolgáltatást nyújtani. Pl. SAP üzembehelyezni, üzemeltetni. Erre van szükség a XXI. százdban.

Szabványok 2013.02.18. 20:42:45

@Éhes_ló: A frekvenciával kapcsolatban miért kéne bármilyen referenciát adnom? Szerintem köztudott, hogy Európaszerte azonos a frekvencia. Ha ezzel és ennek következményeivel nem vagy tisztában, akkor azt hiszem kár Beléd a link.
Az "áramminőség"-gel kapcsolatos problémát keresd a a fogyasztásmérő lakás felőli oldalán! A feszültséget adja a szolgáltató, nagyon kicsiny impedancián, tehát az áramot Te határozod meg.
Most komolyan: Valóban vannak problémák a magyar hálózaton, de nem jelentősek és küzdenek ellene. Említettem a légvezetékek miatti túlfeszültségeket, ez valóban több évtizedes probléma, ehhez brutál beruházás kéne. A kiserőművekkel is sok baj van, mert sokszor növelik a felharmonikus tartalmat.
(Ami nagyobb baj, hazavágják a HFKV-t. Ez az ELMÜ területén a legnagyobb baj, mert 40 éves hagyomány szerint az ELMÜ 120kV-on nyomja be a hangfrekvenciát. Ezek után semmit nem tud kezdeni azzal, hogy Budakalászon egy kiserőmű miatt 1% alá csökken a HFKV jel.)
Maga az áramszolgáltató (hálózati engedélyes, áramkereskedő) nem sokat tud kezdeni a minőséggel. Szerelhet be szűrőket, hogy a rossz fogyasztótól megvédje a jót.
De alapvetően ő csak kereskedik a villannyal, alig befolyásolja a minőséget.

Sajnos arra nem tudok adni linket, hogy Mo.-n mennyi probléma van a villamosenergia-szolgáltatás minőségével. De mint ezzel foglalkozó szakember nem tapasztaltam más környező országoknál lényegesen rosszabbat. (Egészen konkrétan a régi állami magyar áramszolgáltatókat, a magyar E.On-t, a szlovák E.On-t és a cseh E.On-t tudom - sajnos csak szubjektíve - összehasonlítani. Ezek közül én a magyar E.On-t tartom a legjobbnak, úgy is, mint E.On fogyasztó.)

Szabványok 2013.02.18. 20:45:23

@Mr. Waszabi:
Ha 260Veff van a röfiben, akkor reklamálni kell.

Éhes_ló 2013.02.18. 21:14:04

@Szabványok: nekem nem referencia kell, hanem forrás, mert hiába adtam már féltucatnyit, ismét és ismét visszajössz(jöttök) ugyan azzal, amit a források, amiket idéztem cáfolnak.
1.
Nem azt állítottam, hogy a frekvencia nem egységes az ek-ban.
Azt állítottam, hogy nem tudják a szolgáltatók a szabványokban előírt határértékeken belül tartani, ahogyan a feszültséget sem.
Ennek okai sokrétűek, de ettől még ami tény, az tény.
Erre adtam forrásokat.

2. Nem tudom mire alapozod a minőséggel kapcsolatos állításodat, mert az EH általam hivatkozott jelentéséből az derül ki, hogy 2008-ig(!!!!!) nem volt a minőséggel kapcsolatos vizsgálata a "felügyelő hatóságnak" és még 2011-ben sem volt sem kiterjedt, sem átfogó ellenőrzési rendszere.
Ez szerintem több mint gáz.
Vedd a fáradtságot és olvasd el kérlek!

Don Quixote de la Ferko 2013.02.18. 21:37:56

@Szabványok:

A szoftver addig ér valamit, amíg van villany. Utána a hajadra kenheted.
De ez ne zavarjon, istenítsd, csak nehogy meglepődj, ha nem lesz mit isteníteni.

Látom, még mindig nem érted. A szoftver másodlagos. Ha nincs hardver, amire feltöltöd, akkor cseszheted. És sajna (vagy nem sajna) általában alaptézis, hogy egy szoftveres a billentyűpüfölésen kívül semmi máshoz nem ért, míg egy hardveres röhögve ír szoftvert is a fejlesztett berendezésére.

De ez se zavarjon, az élet így szép, és a világ kegyetlen.

Don Quixote de la Ferko 2013.02.18. 21:39:32

@Éhes_ló:

Kormánya aszondta, hogy a feszültség és a frekvencia állandó, oszt jónapot. A valósággal meg sosem foglalkozott, azt hiszi el, amit fentről diktál neki a pártközpont.

Don Quixote de la Ferko 2013.02.18. 21:40:58

@Szabványok:

"tehát az áramot Te határozod meg."

Aha. Szolgáltató telepít biztosítékot. A szolgáltató limitál, oszt jónapot. Annyit kapsz, amennyit ad.

szempontcsuzli 2013.02.19. 22:41:10

@eax_: jogos,ha te is itt lebzselsz

szempontcsuzli 2013.02.19. 22:43:25

@Rendíthetetlen Álamkatona: es ezzel most mit csinaljak?irtam h nem az??? Menjel adakozz nekik te baromarcu

cso zsi 2013.02.19. 22:45:00

@Mészáros Laci: Szintén elmü ügyfél vagyok, ma került a postaládába a szála, és a siránkozás.
Lehet, meg kéne néznem egy korábbi számlát, hogy mi igaz a 10%-os csökkentésből, de az most nincs kéznél.
Amit látok, az továbbra sem vicces, főleg a szomszéd kisnyugdíjassal összehasonlítva.
Ő fogyaszt ~140 kWh, mely egy picivel több, int a kedvezményes 123 kWh (18,9200 Ft/Wh igen, ennyi tizedesjeggyel, a későbbiekben meglesz az oka), a többi már 20,1600 Ft/kWh.
Azaz 2327 + 343 = 2670.
Majd erre a 140 kWh-ra felszámolnak "Pénzeszköz jellegű tételeket": 1,4600 Ft/kWh = 204 Ft. Nem tudom mi ez, de már itt visszajön a 10%.
Rendszerhasználati díj a teljes fogyasztásra 140*13,9850 Ft/kWh = 1958 Majdnem annyi, mint a fogyasztás. Ha még nem lenne elég, kérnek 144 forintot, amit akkor is fizetünk, ha az óra meg sem mozdul: elosztói alapdíjként.
Hol tartunk? 2670 + 2102 = 4772 Ft.
Végeztünk? Dehogy.
Most jön az áfa, amely a "Pénzeszköz jellegű tételeket" nem érinti így a számla végösszege ~6264 Ft.
Ez a "fogyasztás" napi ~4,5 kWh, azaz óránként ~ 180 wattot fogyaszt. 4 db energiatakarékos égő (látni nem lehet náluk, csak azt, hol a lámpa), egy régi hűtő, egy tíz éves tévé, és egy ritkán bekapcsolt bojler.
Biztos rendben van ez így?
Mi, háromtagú család, nagybojlerrel, mélyhűtővel, és minden esti tévézéssel "csak" egy tízessel fizetünk többet, ahol az ár szintén kb fele a hókuszpókusz.
Mekkora villanyszámlát kell generálni ahhoz, hogy a "kedvezmény" valóban kedvezmény legyen? Fűtsek medencét, vagy kocsifeljárót? A második emeleten egyik sem jön össze.

szempontcsuzli 2013.02.19. 22:45:48

@Gera: az ertelmezessel neked akadnak problemaid suldo, olvass vissza vadparaszt

Sibuna Kovács 2013.02.20. 17:58:17

www.mtv.hu/modernkepmesek/cikk.php?id=72073

na nehogy sajnáljam már őket, mikor a privatizációs szerződésükben benne van a nyolc százalékos haszon, és minden évben túl lépik azt, ezért van az hogy mint a fenti linken is olvasható, valami közüzemi, közérdekű céget támogatnak a túllépés mértékével.
privatizáció előtt veszteséges volt minden áramszolgáltató, érdekes módon utána felemelték a díjakat, és egyből nyereséges lett. Egyből lett miből beruházni, invesztálni stb. Ettől függetlenül nem kell félteni a tulajdonost, nem fog innen kivonulni ha nem lesz haszna egy fillér akkor sem. Akkor majd a tranzitból profitál. Másik dolog az Elmü -ben továbbra is van önkormányzati vagyon, ezért nem zárt körű rt, pontosabban aki akar nézzen utána milyen arányok vannak a tulajdonosi viszonyban. Az Eon áramszolgáltató cégek viszont 100 százalékban az eon kezében vannak.

Szabványok 2013.02.20. 19:21:11

@Éhes_ló:
"Nem azt állítottam, hogy a frekvencia nem egységes az ek-ban.
Azt állítottam, hogy nem tudják a szolgáltatók a szabványokban előírt határértékeken belül tartani, ahogyan a feszültséget sem."
Jól látszik ezen a két mondaton, hogy nem érted:
Ha az egész EK-ban azonos a frekvencia, akkor mit tudna csinálni szerencsétlen ELMÜ? Az ELMÜ-nek annyi köze van a frekvenciához, mint a konnektor gyártójának. Ami bemegy hátul, az kijön elöl.
A frekvenciát nem a szolgáltatónak kell betartani, hanem az EU-ban együttműködő, nonprofit, állami, szigorúan szakmai elvek alapján, szükségszerűen nemzetközileg együttműködve a rendszerirányítónak az erőművek szabályzásával és szükség esetén (törvényi felhatalmazással!) korlátozásokkal.
Ha pl. Mo.-n kiesnek a nemzetközi vezetékek és a hazai erőműpark nem bírja, akkor a Rendszerirányító elrendeli az azonnali korlátozást és az alállomásokban meghatározott leágazásokat lekapcsolnak. Szerencsére nálunk aránylag jó állapotok vannak, nem nagyon szoktak lenni nagy áramszünetek.
Olaszországban (ha jól emlékszem 2005-ben) volt rohadt nagy áramszünet. A Svájcon át jövő vezeték tönkrement, a rendszeriránytó kapkodott, a többi vezetéken leoldottak a védelmek, az ország magára maradt saját erőműveivel. Nem kapcsoltak le semmit, ezért aztán szétesett a rendszer, országos áramszünet lett. Ilyen után újra felépíteni, szinkronizálni, összekapcsolni a rendszert nem egyszerű, hanem sok órás feladat.

Szabványok 2013.02.20. 19:28:27

@Don Quixote de la Ferko: Hú, ezt nagyon nem értem!
A működő számítógéphez két dolog kell:
hardver és szoftver.
Csak akkor működik, ha mindkettő van, ebből a szempontból szimmetrikus.
Viszont nem azonos értékben kell e kettő.
Szoftverből több kell.
Olyan ez, mint az autóhoz a motorolaj és a benzin. Mindkettő kell a működéshez, de egy átlagban ötvenszer annyit költünk benzinre, mint motorolajra.
Éppen ezért a benzinben nagyobb üzlet van, mint motorolajban, több embert tart el a benzingyártás s forgalmazás, mint a motorolajgyártás és forgalmazás.
Helyettesítsd ki hardverre és szoftverre és érteni fogod.
Amúgy én csináltam hardvert is, szoftvert is. (Na jó, a hardvert félkész alkatrészekből (IC-kből) építettem, míg a szoftvert 0-ról, a fejemből.)

Szabványok 2013.02.20. 19:37:22

@Don Quixote de la Ferko:
Ha Te a szolgáltatóval 32A-re szerződsz, akkor természetes, hogy 32A kisautomatát szerel be. Ezek utána az áram nagyságát (a kisautomata által meghatározott időállandóval korlátozva 32A-re) és minőségét Te határozod meg. Persze nem vehetsz 1"-ig 2kA-t, de ennek inkább örülj, mert így legalább nem robbansz fel.
Amiről szó volt az áram _minősége_, vagyis jelalakja viszont teljes mértékben a Te felelősséged. Ha telerakod a lakást csúcsegyenirányítós készülékekkel, pl. régebbi tápegységek, akkor olyan kretén lesz az áram, hogy csuhaj! Mértem én már olyat, hogy 20Aeff mellett 100A feletti volt a csúcsérték. Iszonyatos felharmonikus tartalom! És ezt a _fogyasztó_ csinálta, nem a szolgáltató.

Szabványok 2013.02.20. 19:44:00

@Sibuna Kovács: "nem fog innen kivonulni ha nem lesz haszna egy fillér akkor sem."
Nem, mert - egy ideig - fut a pénze után, reménykedik, hogy nem lesz itt örökké szocializmus. De ha még ey ciklust nyerne a szocializmus hívei, akkor kivonul

"Akkor majd a tranzitból profitál."????
A hálózati engedélyes profitja most is a tranzitból van. Az alaphálózatból, a lakásodba vissza a villanyt. Ha nem ezt csinálja, akkor milyen tranzitból lesz profitja? Honnan hova viszi a villanyt az ELMÜ és ki fizet érte? Ha Paksról a lakásodba, akkor ő a hálózati engedélyes, amiből nincs haszna. Akkor honnan hova és ki fizet érte? Nem tud másfelé tranzitálni, mint amerre a drótok mennek. És az ő drótjai a lakásodból a zuglói alállomásba mennek.

Don Quixote de la Ferko 2013.02.20. 22:33:59

@Szabványok:

" Hú, ezt nagyon nem értem!"
Nem ez az egyetlen, amit nem értesz.

"A működő számítógéphez két dolog kell:
hardver és szoftver."

Egyedül jöttél rá? Mondtam az ellenkezőjét?

"Amúgy én csináltam hardvert is, szoftvert is. (Na jó, a hardvert félkész alkatrészekből (IC-kből) építettem, míg a szoftvert 0-ról, a fejemből.) "

Alleluja. Én is. Sőt, ma is ezzel töltöttem az időm, holnap jön bele a szoftver. De ennek mi köze az eddigiekhez?

"és minőségét Te határozod meg"

Ezen azért megint jót nevettem. Minőség? Van extra? Több elektron kolbászol a kábelben? (Kétlem, drága lenne ezüstből).

"Iszonyatos felharmonikus tartalom! És ezt a _fogyasztó_ csinálta, nem a szolgáltató. "

Ezt gondold újra. Remélem magadtól is rájössz, mikor jöhet ez létre, és ki a hunyó ebben a szituációban.

Szabványok 2013.02.23. 12:16:04

@Don Quixote de la Ferko:
* Te jöttél az "áram minőségével". Erre írta, hogy azt a fogyasztó határozza meg.
Az áramnak van minősége. Lásd következő pont!
* A villamosenergia forrása döntő mértékben forgógépek.
Azokból (konstrukciótól meghatározott) gyönyörű színuszos feszültség jön, igen csekély felharmonikus tartalommal.
Ha a felhasználók, azaz a fogyasztók rendesek és lineáris terheléseket akasztanak a hálózatra, akkor az áramnak sincs nagy felharmonikus tartalma. Minden szép és jó, mindenki mosolyog.
Ha viszont egy felhasználó genyó, nemlineáris terheléseket akaszt a hálózatra, akkor az áramnak magas lesz a felharmonikus tartalma 'rossz a minősége'. (Két példa a nemlineáris terhelésre: csúcsegyenirányítós tápegység, tirisztoros szabályzás.) Mivel a hálózatnak törvényszerűen nem 0 az ellenállása, a genyó fogyasztó által generált felharmonikus tartalom megjelenik a hálózati feszültségen,a feszültség is 'rossz minőségű lesz' és a többi fogyasztó megszívja.
A szolgáltató felelőssége ez esetben az, hogy megkeresse a genyó fogyasztókat és szénné büntesse őket a többiek védelmében.

Don Quixote de la Ferko 2013.02.23. 12:37:36

@Szabványok:

Majdnem jó. Agyalj rajta még egy pöttyet.

Szabványok 2013.02.24. 11:53:55

@Don Quixote de la Ferko:
:-)
Nem szükséges agyalni. Ez jó.

Don Quixote de la Ferko 2013.02.25. 08:23:19

@Szabványok:

Csak hiányos. Főleg a felelősség terén, amit jó komcsihoz méltóan kicsit szűkre és egyoldalúra méretezel.

Szabványok 2013.02.25. 14:25:52

@Don Quixote de la Ferko:
No, két dolog, az első személyes, a második meg tényleg magáról a posztról szól.

1) "jó komcsi"? :-) Ne nevettess! Számodra mit jelent a "komcsi" szó?
* Aki a kommunizmust szeretné? Van pár ilyen ember, de én nem vagyok ezek között való. Én 1848 óta nem értek egyet a kommunista kiáltvánnyal.
Én a magántulajdon híve vagyok. Én a kapitalizmus híve vagyok. A szabad vállalkozásé. Én a szabad piac híve vagyok. Nemhogy a kommunisztikus dolgokat, de még a szocialistákat sem szeretem, a "szociális piacgazdaság" kifejezéstől feláll a hátamon a szőr, nemhogy kommunista, de még szocdem sem vagyok. A kommunisták a közösségi tulajdont a magántulajdonnál magasabb rendűnek tartják, én pont fordítva a magántulajdont tartom magasabb rendűnek. Én a szabad piacban hiszek, nem az állami szabályzásban. Én a szabad eszmékben, az egyén felelősségében hiszek, nem valamiféle egyenerkölcsben. Sőt, én hívő vagyok, 60 éve, amióta megkereszteltek, szemben a kommunisták ateista filozófiájával.

* Vagy számodra a "komcsi" szó az előző rendszer haszonélvezője? Nem, az sem vagyok, nem voltam én az előző rendszer haszonélvezője, nem voltam párttag, nem voltam semmiféle vezető beosztásban. Politikától független munkából élő beosztott voltam.

* Úgyhogy maradt a harmadik eshetőség, egyszerűen a "komcsi" kifejezést egyszerű szitokszónak használod.

2) A lényegesebb, poszthoz kapcsolódó, hogy a hétvégén sikerült pár ELMÜ-ben jó kapcsolatokkal rendelkező, első kézből információt szerzővel beszélgetnem.
Elkeserítő a helyzet. És nem, nemcsak a mostani 10%-os állatság miatt. Hacsak ennyi lenne, azt meg lehetne oldani. Hanem már előtte is mindenféle adók, baszogatások voltak. És újabb adók, újabb "rezsicsökkentés", újabb szívatásoknak néznek elébe. Ezeket összességében már nem tudják lenyelni.
Még tragikusabb ennek az a metakommunikációs üzenete (amit persze nem meta is kommunikál a fidesz), hogy nem szeretnék őket itt látni, ebből államosítás lesz. Ezért kivárásra játszanak. Nem fektetnek be ide semmit. (Már megvan a KIF trafófelügyeleti rendszer terve, de annyira ne nézzük őket marhának, hogy megrendelik, kifizetik, hogy 2 év múlva az államé legyen.)
Ha 2014-ben egy olyan erő kerül hatalomra, amelyik szerint magánkézbe való a villamosenergia szállítás, kereskedelem, a piac határozza meg az árakat, akkor maradnak és ott folytatják, ahol abbahagyták, pár év elveszett.
Ha viszont 2014-ben a ismét az államilag szabályzott árak, "Az egészség és az áramszolgáltatás nem üzlet, itt nincs helye a magántulajdonnak" szemlélet, akkor minimális veszteséggel menekülnek ebből az országból. Nekünk meg lesznek állami cégeink és a villamosenergia-ellátás is olyan lesz, mint a BKV meg a MÁV: drágán működik, de legalább szarul és elavultan.

Ilyen ha kockázatos. politikailag instabil területre megy a tőke!

Don Quixote de la Ferko 2013.02.25. 17:18:14

@Szabványok:

Megint nem olvasom a kisregényeidet.
Viszont válaszolok, mert láthatóan bármire képes vagy 3 oldalas ömlengést írni.

Hajrá.

Szabványok 2013.02.25. 20:12:48

@Don Quixote de la Ferko:
Rendben. Legyen Tied az utolsó szó!