EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.02.22. 15:18 energiagorilla

Itt a pont, amikor az utolsó valóban leoltja a villanyt?

Nem akarok senkit sem riogatni, inkább ne legyen igazam, de azt hiszem, közeleg a pillanat, amikor a Magyarországon működő közműszolgáltatók egyszerre állnak fel, azt mondva, hogy „köszönjük, elég.” Eltolják a biciklit, lekapcsolják a villanyt, hazamennek, és mindenkinek elmondják, hogy a magyarok megbolondultak, bevezetik a kommunizmust. Aki nem hiszi, annak simán csak megmutatják a legfrissebb törvénymódosítási indítványt a szociális közműszolgáltatásról. Aki belenézett, egyet fog érteni.

Vajon mekkora felzúdulás lenne a közértesek körében, ha egy napon beadna valaki egy törvényjavaslatot arról, hogy ha bármikor betér egy ember egy közértbe, arra hivatkozva, hogy nincs nála pénz, annak a közért köteles lenne kiflit és kakaót adni ingyen? Továbbá, ezt a jogát biztosítani kell nyitvatartási időn kívül is!

Lehetetlenül hangzik? Pedig hasonló logika fedezhető fel a február 19-én jegyzett képviselői önálló indítványban (Németh Szilárd rezsifelelősünktől, ki mástól), ami a szociális célú közműszolgáltatásról szól. Konkrétan úgy indít a beadvány, hogy a villamosenergia-törvény által eddig szabályozott közvilágítási szolgáltatásért járó díjakat törvényen kívül helyezi. Magyarul, bárki ráköthet közvilágításhoz használt lámpát a helyi elosztó hálózatára, ebben az elosztó köteles együttműködni. Ez eddig is így volt, de mostantól ezért díjat nem kérhet külön. Tartsa karban ingyen, ha szarul kötik rá, akkor javítsa meg, adjon hozzá alkatrészt, stb.

01343.jpg

Továbbá: mostantól évente négyszer fog jönni a leolvasó az egyetemes szolgáltatásban résztvevőkhöz (ebbe a körbe tartozik a lakosság). Hogy ez miért jó, azt nem lehet tudni, de hogy ez plusz költség lesz valahol máshol, az is biztos. Igen, sokan fájlalták, hogy az ütemezett átalányhoz képest az éves leolvasás után küldött számla egy jelentős különbözetet tartalmaz. Jobb ettől megóvni az embereket, biztos jobb évente négyszer kisebbet meglepődni, mint egy nagyot. De ezzel a logikával a mobiltelefon-számla jöhetne hetente, hogy ne hó végén döbbenjen rá az ember, hogy úristen, milyen sokat csacsogott. Az évi egyszeri leolvasás mellett lehetett volna a bediktálást, vagy más módot is találni arra, hogy ne halmozódjon jelentős különbség az év során. Ráadásul, ha évente négyszer kell elszámolni, akkor a szezonalitási hullámok nem egyenlítik ki egymást, tehát a csúcshónapokat rögtön ki kell fizetni, és nem számíthat az ember arra, hogy utána lazább hónapok jönnek. Mert az átalány sem véletlenül lett kitalálva, ugyebár. Akkor most mindenki döntse el, hogy az évi négy leolvasás segít-e a fogyasztókon, vagy csak plusz költség a szolgáltatónak.

Nem beszélve arról, hogy a leolvasást ugyebár az Elmű, Émász, Tigáz területén már a Posta fogja végezni, hozzá folyik be ennek a leolvasási szolgáltatásnak a díja. A Postát amúgy már így is ezer módon tolja az állam. Elég a legutóbbira emlékeznünk: a sárga csekknél olcsóbb fehér csekk kitalálása is csak a Magyar Postának kedvez, hiszen az már bankban nem fizethető be, sokkal nagyobb forgalma lesz az állami mammutnak. Ha azt gondolnánk, hogy ez csak véletlen, és csupán paranoia azt gondolni, hogy a Posta van kedvezményezve, akkor álljon itt még két érdekesség: mostantól minden 5000 lakosnál népesebb településen (eddig 15 ezer volt az alsó korlát) biztosítani kell egy ügyfélszolgálati iroda jellegű megoldást: valahol lehessen panaszt tenni, brosúrát nézegetni, űrlapokat felnyalábolni, kicsit melegedni. (A netes ügyfélszolgálat továbbra sem élvezhet előnyt, hiszen még csak 2013-at írunk...) Szerencsére nem kell irodákat nyitni minden 5000 főnél nagyobb településen, a törvény úgy fogalmaz, hogy más szolgáltatóval vagy közszolgáltatóval együttműködve is fenntartható ez a szolgáltatás. Hmm, csak nem mondjuk a… Postával? Még egy zseniális pont ehhez kapcsolódóan: az évi 4 leolvasást az úgynevezett okosmérők esetében is meg kell ejteni az új törvény szerint, erre külön bekezdést szentel a törvény. Pedig az okosmérő lényege, hogy a központban mindent látni. Nem baj, jobb az, ha kimegy a postás ahhoz a géphez is, és a látogatás díja is nekik cseng be. Persze miért is lepődnénk meg azon, hogy az állam saját tulajdonát támogatja, ugyanez történik az MVM esetében, de erről majd egyszer egy külön posztban megemlékezem, legyen elég előzetesen annyi, hogy aki az áramszolgáltatók milliárdos profitján sír, az még nem látott MVM-es eredmény-kimutatást…

Nézzük tovább a javaslatot: 2011 októberétől ugyebár a számlahátralékosokat már nem lehet csak úgy lekapcsolni a hálózatról, csak ha 60 napot meghaladja, és a szolgáltató mindent elkövetett a behajtásért. Mostantól még egy feltétellel lesz ez szigorúbb: polgári peres eljárást is kell kezdeményeznie a nem áramdíjak behajtására, és a törvény előírja, hogy ha az adós fizetett, akkor 24 órán belül kell visszakapcsolni nála az áramot. Tartozni tehát szabad 60 napig, de ha méltóztatik fizetni az adós, akkor 24 órán belül azonnal legyen nála áram, mert ehhez joga van!

Teljesen új részként emeli be a törvénybe a javaslattevő az áramszolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenységek minimális körét és elvárt színvonalra vonatkozó minőségi mutatóit. Anélkül, hogy pontosan meghatározná, hogy mik is ezek, felsorol hat eléggé átfedő kategóriát melyből 4 voltaképpen az áram minőségét és a szolgáltatás folytonosságát írja körül, noha azzal kapcsolatban eddig is tudtuk, hogy 220V, 50Hz, éjjel-nappal, legfeljebb azt nem tudta a gyakorlatban senki megmondani, hogy kinek kéne ezt betartatnia, ha nem az Energia Hivatalnak, és mekkora ingadozás fér bele, illetve kinek felelősségéből. Azt azonban látni kell, hogy ezzel a javaslattal a rezsicsökkentés után a szolgáltatók által jósolt minőségromlásnak kíván törvényi úton, íróasztal mögül gátat szabni a politikus. Azt már most konkrétumként kezeli a törvény, hogy a be nem tartásukra szankciókat fog alkalmazni a Hivatal.

Van egy paragrafus a törvényben, aminek a módosulása zseniálisan összefoglalja a törvényalkotói szándékot. Álljon itt egy táblázat a 142/B paragrafus változásairól. Maga a paragrafus, és egyes bekezdései arról szólnának, hogy milyen árakat szabhat meg a gazdasági miniszter.

Hatályos törvényben:

A módosító indítványban:

„A miniszter rendeletben állapítja meg

(…) a külön díj ellenében végezhető alapszolgáltatásokon túli egyéb szolgáltatások

(…) körét és azok díjait.”

„A miniszter rendeletben állapítja meg (…) a külön díj ellenében végezhető szolgáltatások körét és azok díjait, (…) a felhasználók igénye alapján ingyenesen biztosítandó szolgáltatások legszűkebb körét.

az ingyenesen biztosítandó szolgáltatások költsége az árszabályozás során indokolt költségként nem vehető figyelembe

A miniszter a (…) rendelet megalkotása során kikéri az érintett engedélyesek és a felhasználók reprezentatív érdekképviseleti szerveinek véleményét is.

TÖRÖLVE!

 

Vagyis konzultáció nuku, amire a miniszter azt mondja, hogy ingyenes, az márpedig ingyenes.

Ha a törvény életbe lép, akkor onnantól a 132kV-osnál kisebb hálózatok (tehát azok, amikkel mondjuk lakóövezeteket látnak el) csak földkábellel építhetők ki, ezekkel kapcsolatos munkálatok költségét azonban mindig a szolgáltatónak kell állnia. Immár sokadik olyan tételként, amit simán és egyszerűen rávernek a szektor privát szereplőire. A szolgáltatót terheli a közművezeték felújítása akkor is, ha közintézmény vagy sportlétesítmény felújításánál hoznak létre földkábelt.

Megszűnik a fejünk fölött burjánzó kábelrengeteg, éljen! Kérdés, lesz-e még szolgáltató, akihez fordulhatunk, hogy építse meg nekünk... Nem tartom lehetetlennek, hogy egyszerre fogják bejelenteni, hogy visszaadják az engedélyüket, ezzel senkit sem fog terhelni annak felelőssége, hogy végső menedékesként folytassa az ügyfelek kiszolgálását. Az államra fog visszaszállni a szolgáltatási kötelezettség. Hogy mit várhatunk el az állami szolgáltató esetében üzembiztonságból, megbízhatóságból, működési- és költséghatékonyságból? Idősebbeknek elég, ha visszaemlékeznek ’89 előtti állapotokra. A fiataloknak meg legyen elég annyi: MÁV, BKV. De mondhatok más példát is: pontosan azzal a szakértelemmel fognak hozzányúlni a rájuk szakadó villanyhoz, amivel Ócsán a lakóparkot megépítették…

Aki azzal vigasztalná magát, hogy majd valami másból állít elő áramot, annak szólok: a módosító indítvány második része ugyanezeket a javaslatokat a gázszolgáltatásra vonatkozóan is tartalmazza.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

157 komment · 2 trackback

Címkék: posta energiapolitika energiapiac portfolioblogger szociális célú közműszolgáltatás villamos energia törvény


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr245098551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rezsicsökkentés Fidesz-módra 2013.02.23. 19:13:05

Ki jár jól a rezsicsökkentéssel? A kormány szerint mindenki,  hiszen "minden épeszű ember örül a rezsicsökkentésnek” (Németh Szilárd), ám a Fidesz az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Méghozzá azoktól, akik igazán rászorultak. A rezsicsökkenté...

Trackback: Az ELMŰ-ÉMÁSZ felvette a kesztyűt 2013.02.23. 19:12:43

Az ELMŰ-ÉMÁSZ nem restellte, felvette a kesztyűt a kormányzati retorikával szemben és tájékoztatta a fogyasztókat, mit  okoz  várhatóan a tízszázalékos rezsicsökkentés (hasonlóra készül például a Tigáz is). Igaz, semmi olyat nem írt le a nag...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyulaspista 2013.02.23. 17:17:05

Érdekes, hogy amikor a Gy. Fletó horror módon megsarcolta a lakosságot, bevezette az új adókulcsot és én a nehezen talált másodállásomban egyedi megbzízoknál 41 %-ot vittem haza a megkeresett béremből és az államé 59 % lett, azaz ők többet kerestek az én munkámból mint jómagam; nos akkor senki nem rogatott ilyen cikkeket. Mármint a liberális baloldalon.
Hát inkább ezer szolgáltatói sarc, mint az ami pár éve volt a magánszemélyeknek.
Apropó kedves cikkíró, téged ki pénzel ezekért a hisztérikus cikkekért ? :-) Bajnai ? LMP ? Ron Werber ? Izrael ? USA ?

rozsé drazsé 2013.02.23. 17:29:50

VIGYÁZAT!
A szerző_
NEm Gorilla, hanem GERILLA!
Méghozzá gerilla marketinget csinál az RWE csoport javára.

Ha nem tudnátok kedves magyar lakosság..nektek nem az a jó, hogy olcsóbb az áram ára, hanem az a jó, ha drágább...mert az energiabiztonság mindenek fölött...
És kedves magyar lakosság nektek nem jó az se, ha nő a minimálbér, meg általában a bérszinvonal, mert akkor romlik a versenyképesség, meg elmenekülnek a befektetők...és tönkremennek a vállalkozók.
Tehát nektek, kedves magyar lakosság, az a jó ha éhen dögletek és megfagytok 120 nettoval és egy téli 40 ezres gázszámlával 15 ezres villanyszámlával, 10 ezer vízcsatornával 2 ezer szemétdíjjal (ez ugyebár: majdnem 80 rugó) és a devizahiteletek törlesztésével, ami ugyancsak rémes, hogy mit meg nem enged magának a zorbánkormány a bankokkal szemben...Hát hogyleszitt gazdasági növekedés...

Üdvözlettel: Bajnai, Bokros, Gyurcsány, Oszkó, Veres, László Cs., Draskovics, Simor, Maisterhauser,
Christine LaGarde, Oli Rehn, Hillary, Angela

will 2013.02.23. 17:32:44

@nyulaspista: Érdekes, hogy annak ellenére szarabbul élünk, hogy Viktor elvileg nem minket sarcol, hanem a gonosz multikat... A szolgáltatói sarcról meg annyit, hogy a lakossági csökkentéssel szemben a nagyfogyasztók oldalán áremelés van, az visszaköszön minden olyan árucikkben, amit megveszel, úgyhogy pont értelmetlen, de a hozzád hasonló rövidlátók legalább jól beszopják Enver Hodzsánk kamudumáját.

will 2013.02.23. 17:34:19

@rozsé drazsé: nyulaspistával remélem egymásnak vertétek tegnap délután a Millenárison az első sorból.

Fejesrob 2013.02.23. 17:37:00

Van neked fogalmad mennyit fizet itt egy vállalkozó? Nálunk nincs garantálva a 10%-os haszon.

Épp az a gond, hogy az energiamulti kurvára nem akar elmenni, sőt még drágán akarja adni, azaz mégis csak üzlet neki valahol.

Úgy meg kell sarcolni, hogy könyörögjön, hogy valaki vegye már meg.

Bagóért vette, bagóért kell tőle visszavenni, verje le a szocialistákon és a szabad-demokratákon, akiket a jó árért megvesztegetett.

Ilyen az üzlet, egyszer hopp máskor kopp. Kurvára nem tudom sajnálni egyiket sem, ez pedig nagyon ótvar duma, hogy ha eltűnnek, nem lesz áram, gáz.

De sajnos nem fognak eltűnni, sőt mindent megtesznek azért, hogy visszajöjjön a szociálisan érzékeny kormány, akik garantálják az évenként emelést.

Fejesrob 2013.02.23. 17:38:44

@will: Okoska, te ne fogadd el a rezsicsökkentést, utald át nekem.

Ha már megszűnt az áram megigérem, viszek neked szenet:)

Fejesrob 2013.02.23. 17:40:22

@will: Azért élsz szarabbul, mert Gyurcsányék jókora kölcsönt vettek fel a számládra. Még arra is ügyeltek, hogy a visszafizetés kezdési időpontja 2010 ősze legyen.

Mi a faszt gondolsz, ki fizeti vissza? Deutsch, meg Orbán?

Te haver, köszönd meg Bajnaiéknak.

will 2013.02.23. 17:44:12

@Fejesrob: persze, tudom, és az IMF meg gyereklányokat húz karóba, olvasok én is Demokratát.

EGYIKRESEM 2013.02.23. 17:53:10

Nah, beindultak egyből a nyomorék fidesztrollok...

Érdekes módon mindegyiknek alig pár hozzászólása van csak.

Azt miért nem csacsogjátok, hogy az áramdij háromnegyede adó és MVM bevétel, azaz állami sarc?

poor 2013.02.23. 17:57:48

Fejesrob 2013.02.23. 17:40:22
Újabb teljesen a vezérhez hasonló fidióta. Azért is élsz rosszul mert a vezéred is elkúrta nem kicsit nagyon.
Természetesen mindig a legegyszerűbb demagógiát kell a fidiótáknak és nagy nagy taps a vezérnek, pedig mindig hazudik és hazudik az őrült vezéred.

Fejesrob 2013.02.23. 17:58:28

Nem tudom, kértek már nyilvánosan bocsánatot olyan bloggerek, akik 2 éve még azt bizonygatták, hogy az Orbán kormány az IMF nélkül rövidesen csődbemegy?

Csak azért, mert szerintem ez a kolléga sem fog.

M_R 2013.02.23. 18:05:07

@Fejesrob: Hát kispajtás, arra azért kíváncsi leszek hogy miből fogjátok kifizetni a júniusban esedékes kamatokat a decemberben olyan remekül piacra dobott devizakötvények után...Mert az hatalmas bukta lesz, hacsak nem lesz addigra az ojró árfolyama 270 alatt (ami nem tartozik a valószínű események közé)

Fejesrob 2013.02.23. 18:09:16

@EGYIKRESEM: Mi vagy te haver, rendőr, hogy hsz-eket figyelsz?

Még buta is vagy. Az áramdíjra rakódó állami sarcok gyakorlatilag adó, azaz közvetve rád van költve.

A multi viszont a nyereségét kiviszi és sehol nincs az leírva, hogy a sikeres gazdaság egyik ismérve az, hogy a multinak nyeresége van. Sőt, hogy egyáltalán feltétel erre a területre a multi.

Ha az állam visszaveszi a területet, közös fellépésekkel árcsökkenést tud elérni. Vagy hogy gondoltad, Orbán miért épített a szlovákokkal közösen egy gázvezetéket?

Nem az a baj az ilyenekben mint te, hogy nem kombinálnak, hanem az, hogy még a híreket sem olvassák el.

Persze mindenki fidesz droid, aki nem azt a baromságot vallja mint te, holott a téma alapvetően nem politikai, hanem gazdasági, azaz akár egy liberális is láthatja így.

Persze nem ilyen mezei kamuliberálisok, akik azt hiszik az a liberalizmus, ha antiszemitázok és nincs cigánybűnözés.

Fejesrob 2013.02.23. 18:10:34

@M_R: Aztán ha mégis ki lesz fizetve, mi a faszt csinálsz?

Megállapítod, hogy Orbán mennyivel profibb mint Bajnai?

Makkasz 2013.02.23. 18:10:59

@Fejesrob: Jók ezek a legendák. Vicces vagy. Bajnaiék tartalékokat és le nem hívott imf hitelt hagytak maguk után, amit orbán rezsim gyorság magéévá tett és einstandolt még hozzá 6000 mrd magánmegtakarítást. Ebből 0-val sikerült csökkenteni az államadósságot, zuhan a gazdaság, zuhan a munkahelyek száma.

Sem az áram, sem a gáz árát nem tudja meghatározni az állam, az a kommunizmus, ami megbukott.

Posztoló nem említi a telefont, amire 89 előtt éveket kellett várni, és 49 e Ft-ot befizetni fejlesztésre, hogy legyen vonalad. Ma ez tíz perc és 10 e Ft, de ebben a készülék és beszélgetés is van.

Attól, hogy az elmúlt nyolc éveb baromságokat csináltak, nem kéne még nagyobbakkal tetézni. A magas szolgáltatási díjaknak, a zuhanó reáljövedelmenknek, a 0 beruházásnak, semmi köze nincs az előző kormányok hitelfelvételeihez (sem a 27%-os áfának), ezt már mind egyedül sikerült elérnie orbánnak, mint a hatalmas emigrációt, oktatás rombolását is.

Húzd ki a fejed a homokból. Ha kövér a szádba adja, azt mondja Cohiba, nagy élvezettel szívod.

Ostoba balfaszkommandós.

vasziljevics 2013.02.23. 18:27:46

"Ha a törvény életbe lép, akkor onnantól a 132kV-osnál kisebb hálózatok (tehát azok, amikkel mondjuk lakóövezeteket látnak el) csak földkábellel építhetők ki (...)"

ezzel mondjuk kurvára egyetértek. még mindig úgy építenek ki új lakóterületeket, hogy telebaszkodják otromba betonpóznákkal meg 50 kilométer légkábellel, mert az olcsóbb. hát most majd ásnak neki egy kibaszott gödröt mint az ÖSSZES TÖBBI közmű esetében, oszt jónapot. senkit nem hallottam még panaszkodni, hogy miért viszik a vizet / gázt / szennyvizet stb. föld alatt, csak pont a kurva villanyt nem lehet persze...

bocsánat, ezen most felhúztam magam.

emzéperiksz 2013.02.23. 18:29:57

@nyulaspista: Na, ilyenek a tipikus hülyék, mint te. Édes bogaram, elmagyarázom, de lassan olvasd, hogy megértsd.
Kivetnek egy sarcot a multira. Mit tud a szerencsétlen csinálni? Elárulok egy titkot: húszezreseket fénymásolni vagy nyomtatni nem tud. Így hát előteremti valahogy bevételből.
Ennek két forrása van:
1.) ráterheli a fogyasztóra - ekkor máris nem a multi van megsarcolva, hanem a kisember
2.) "lenyeli". Ez kifejtve annyit jelent, hogy ő maga szorít meg saját körein belül. Magyarán kirúg embereket, tovább használ eszközöket, elodáz beruházásokat, felújításokat stb.

Mi az eredmény? A multinál dolgozó kisember (aki általában be is van jelentve rendesen, nem úgy, mint a kkv-nál dolgozó társa) folyamatosan retteg már 3 éve, hogy meddig lesz még állása, mikor basszák már seggbe a különadó, közműadó, telekomadó, sms-adó, tranzakciós illeték, rezsicsökkentés meg többi csoda intézkedés miatt. Ha egyszer kibasszák, hát máshol sem talál munkát a szakmájában, mert szektor szinteken megy ez a szemétkedés.
Úgyhogy most kiváló pártunknak és kormányunknak hála, van egy középréteg, aki bejelentve dolgozik, élvezi az egykulcsos szja előnyeit, de nem költ sem új autóra, sem új házra, gyereket sem csinál, nem fogyaszt, nem növeli a GDP-t, csak tartalékol és retteg, mert gőze nincs, meddig lesz még munkája a kontárkormány alatt.

Armand-Jean du Plessis 2013.02.23. 18:34:43

Azt elmondhatná valaki, hogy ha már egyszer az egyetemes szolgáltatás arképzése folyamatosan kormányzati kézben van és azt is régen halljuk, hogy az áramértékesítők és elosztók extraprofitra tesznek szert, akkor a kormánynak miért csak most jutott eszébe lecsapni erre az extraprofitra az árazáson keresztül? Hogyan hagyhatta Orbán Viktor kormánya,hogy a gonosz áramszolgáltatók akár tavaly vagy tavalyelőtt extraprofitot vágjanak zsebre és vigyenek ki az országból?

Armand-Jean du Plessis 2013.02.23. 18:37:49

A fentebbi kérdés inkább költői, felém nem kell megválaszolni.

emzéperiksz 2013.02.23. 18:39:37

@Armand-Jean du Plessis: Biztos azért van, mert felbukkant ez a Bajnai, hogy megint tönkre tegye az országot :P

boci és pipi (törölt) 2013.02.23. 18:48:31

Majd este sajnálom az elmüt...persze.Amig a milliárdos profitot vitték ki addig bezzeg nem sirtak.Szemét cég a gázosokkal együtt!

LallyPop 2013.02.23. 18:58:42

Elmennek a bankok

Elmennek a multik

23 millió román idejön

Államcsőd lesz

Elmennek az áramszolgáltatók

/sic/

Baszki ti nem unjátok még ezt?

Hawthorne 2013.02.23. 18:59:59

@Fejesrob:

Sajnos a jelenlegi példák (MÁV, BKV, stb.) nem arra utalnak, hogy egy állami megavállalat megfelelő hatékonysággal tud működni. Miért gondolod azt, hogy az energiaszolgáltatásban ez másként működne, ha minden multi helyét az állam venné át? Nekünk, fogyasztóknak-vásárlóknak szerintem az a jobb, ha erős verseny van a piacon a szolgáltatók között - ezt kellene fejleszteni, javítani, nem pedig elsorvasztani a versenyt.
Ha pedig megfelelően működik az árszabályozás a piacon, akkor a szolgáltató nem tud szert tenni "extra" profitra, csak egy fair (a munkája hozzáadott értékét és a kockázatokat fedező) haszonra. Ami azért elfogadható, nem?

emzéperiksz 2013.02.23. 19:04:37

Amúgy miért olyan kurva nagy baj a Fidesz hívei szerint, ha egy cég profitot termel? Ha nem termelne, akkor ki a faxom tenne pénzt, munkát, energiát a vállalkozásba? Dobja ki a pénzét az ablakon, meg dolgozzék ingyen, akinek két anyja van! Ezt fogja mondani a "gonosz multi", és amúgy tökéletesen igaza van.
Valami másik szintén 70-es IQ-jú fideszes itt azon nyávog, hogy 10 százalékos profitja van egy multinak? Na és? A lakossági állampapírnak meg 6 százalékos van évente, egy vállalkozásban meg azért mégis csak nagyobb a rizikó, mint állampapírt vásárolni, és várni, hogy lejárjon.

emzéperiksz 2013.02.23. 19:05:54

@Hawthorne: Versenyben egyébként sem tud szert tenni senki extra profitra. Extra profitja csak egy monopóliumnak lehet meg Simicskának.

LallyPop 2013.02.23. 19:06:52

@emzéperiksz: Ja és miért kéne elhinni a cégeknek, hogy ezután nem termelnek profitot? Amiért a bankok és a multik is elmentek, mert nem termelnek profitot?

Alkudozni kell velül ez nagyon új dolog nekik hát vakaródznak. Naés.

LallyPop 2013.02.23. 19:09:44

@emzéperiksz: Nem 10% a multik profitja hanem ennyi volt a szolgáltatók garantált profitja. Tehát nem vállalkoztak és nem rizikóztak semmit, az állam fizetett ha nem volt meg a 10%.

Pont olyan tök fölösleges pénzpumpa volt, mint a francia kajajegy cégek monopolhelyzete. Most, így utólag, ki a fasznak hiányoznak?

emzéperiksz 2013.02.23. 19:09:54

@Ándi bácsi: A bankok hitelállománya tavaly 15 százalékkal csökkent, tehát szépen lassan épülnek le. A cégek profitját elvenni hülyeség, a versenyt kell erősebbé tenni, az megoldja, hogy annyi legyen a profitjuk, amennyi még egészséges. Elvenni, és odaadni Simicskának meg a haveri körnek - mert másnak nem igen jutott belőle -, ez szerintem nem jó senkinek.

emzéperiksz 2013.02.23. 19:13:20

@Ándi bácsi: Nekem annyiból hiányoznak, mert korábban ki tudtam fizetni kajajeggyel a pizzafutárt, most meg nem tudom. De ez a SZÉP kártya helyette valóban korszerűbb, csak azt utálom, amikor a vendéglátós húzza rá a száját. A Sodexónak ugyanis volt egy féllegális másodpiaca, ennek meg nincs. De az sem baj végül is, hogy az a féllegális piac, vagyis hogy a vendéglátósok, boltok nem váltották be, hanem fizettek vele a beszállítóknak némi felárra persze, megszűnt.

emzéperiksz 2013.02.23. 19:14:55

@Ándi bácsi: 10 százalékos árbevétel-arányos profit eszközigényes üzletágban amúgy nem tűnik soknak. Szerintem ha az állam be akar avatkozni az árakba, akkor valamit illik cserébe garantálni, pl. a profitot. Vagy akkor nem kell beavatkozni az árakba egyáltalán.

LallyPop 2013.02.23. 19:15:32

@emzéperiksz: A verseny hatását megtapasztaltuk az elmúlt évtizedben. 300 % gázáremelés volt, köszike, ilyen verseny nem kell.

A bankok hitelállománya azért csökkent, mert sokan végtörlesztettek, ez volt az egyik államcél. Ma sem hitelszüke van, hanem olyan emberekből/cégekből van kevés, akik hitelt mernek felvenni. De a fel-le a biznisz része, a bankok pl. éppen fiókbővítési hullámban voltak amikor a válság jött. Na bumm, elszámították magukat.

Természetesen az az ideális, ha keresnek éppen annyit, hogy még nem mennek odébb. Minden efölötti fillér kidobott pénz.

LallyPop 2013.02.23. 19:17:58

@emzéperiksz: Szerintem meg a garantált profitnak semmi köze a versenyhez. Ki a túró akar ilyen körülmények között dolgozni?

Tökmagot árulsz ki garantálja a profitot? A vállalkozás azért vállalkozás mert nem garantálják a sikert.

campobaszo 2013.02.23. 19:20:46

@Ándi bácsi: "cégek monopolhelyzete"

Cégek nem lehetnek monopolhelyzetben.De neked valamiért jobban tetszik az erzsikés-korrupciós állami "verseny".Te is benne vagy a buliban?

emzéperiksz 2013.02.23. 19:21:17

@Ándi bácsi: A vállalati hitelállomány 10 százalékkal csökkent, a vállalatok nem végtörlesztettek. A bankok tavaly 160 milliárd forintos veszteséggel zártak, a tőkéjüket kell felélniük, és ez mérlegleépítéssel jár, vagyis csökkenteniük kell a hitelállományt. Igaz persze, hogy kevesen mernek hitelt felvenni, de vannak bankok, amelyek konkrétan nem is adnak senkinek, vagy eleve olyanok a feltételek, hogy ne vegye fel senki. Volt már, aki bejelentette, hogy nem ad több hitelt (Axa), van olyan, amelyik felmondja a hiteleket, van, amelyik lapít, de hiába kérnél ott hitelt, nincs.

emzéperiksz 2013.02.23. 19:24:06

@Ándi bácsi: Ha tökmagot árulsz, és megmondják, hogy maximum milyen áron adhatod, és hiába ráfizetés így neked a buli, nem csukhatod be a boltot. Ilyenkor mit csinálsz?

emzéperiksz 2013.02.23. 19:30:35

Amúgy ez az egész energiaszektor basztatás szerintem úgy, ahogy van baromság. Azzal kellene inkább foglalkozni, hogy az energiafelhasználás csökkenjen, hogy az emberek takarékoskodjanak az energiával, ehhez kellene támogatást adni. Mire jó ez, hogy most a rózsadombi kerti medencében lehet 10 százalékkal olcsóbban keringetni a vizet? Miért nem segítenek inkább abban, hogy rászoruló családok lecserélhessék a sokat fogyasztó hűtőszekrényt, mosógépet energiatakarékosra, a házakat az emberek le tudják szigetelni (ja, egy csomó vállalkozó már csődbe ment, mert az állam nem fizette meg neki a részét a panelprogramból, de az áfát az állambácsi által ki sem fizetett pénz után állambácsi persze be akarja gyűjteni, még bírságol is, ha nem fizetik be a gonosz pénzükre váró vállalkozók).
Szóval ezzel kéne szerintem foglalkozni, a szolgáltatókat meg hagyni kéne élni és működni.

LallyPop 2013.02.23. 19:31:52

@emzéperiksz: Kevered a szezont a fazonnal.

A garantált profit akkor volt amikor nem volt árstop. Ennek köze volt a folyó áron 300%-os áremeléshez. Én nem vk híve a hatósági árnak sem, de a garantált profitért /adóból+hitelből/ főbelövés jár.

Banki könyveléseknek ugyanúgy hiszek mint a szomszéd bt. könyvelésének. veszteséget bármikor kimutat neked bárki.

LallyPop 2013.02.23. 19:35:14

@emzéperiksz: Ki mondta, hogy az energia takarékosságot nem támogatják?

Ezt azért ne indokoljuk már azzal hogy ahhoz hogy takarékosak legyünk muszáj drága energiának lennie.

Mindenkit hagyni kell élni, ebben teljesen igazad van, csak hát ebbe nem lehet belelátni kívülről hogy kinek mennyi az annyi mert mindenki hazudik.

emzéperiksz 2013.02.23. 19:53:41

@Ándi bácsi: Az ország csak piaci áron tud hozzájutni energiához, ennek az árát így vagy úgy, meg kell fizetni. Szánalmas propaganda, hogy pár rezsiszámlában visszaosztják a sarc töredékét, amit az elkúrt gazdaságpolitika miatt kivetettek. A telefon kicsit többe kerül az sms-adó miatt, meg minden számlán 2 százalékponttal magasabb áfa van, meg fizetünk tranzakciós illetéket, biztosítási adót stb. cserébe kapunk alacsonyabb rezsiszámlát, amire nagybetűkkel ráírják, hogy ennyi lenne a kormány kiváló intézkedése nélkül.
Amúgy azt nem tiltották meg a szolgáltatóknak, hogy a vállalati fogyasztókra átterheljék a lakosságon elveszített nyereséget.

Ahhoz egyébként mit szólsz, hogy az önkormányzatok most már ingyen lerabolhatják az energiacégeket? Mondjuk, eddig is az volt, hogy ha nem fizetik az áramot és a fűtést, akkor sem lehet náluk kikapcsolni (Lázás Jánosnak hála), de most már nyugodtan lophatják is közvilágításra a közös áramot. Szerinted ennek a költségeit kik fizetik?

Nyrségi Trolls (törölt) 2013.02.23. 19:53:54

jajajaj, szegény EON, mi lesz most vele? Indítsunk gyűjtést a számára.
veol.hu/hirek/a-fogyaszto-mindenkeppen-rafizet-1531640
Kiszállásért 30 ezret, igaz?

LallyPop 2013.02.23. 20:10:48

@emzéperiksz: Gondolom majd eldöntik az emberek hogy ez a szánalmas vagy az áremelés.

önk-ról nem hallottam. Forrás?

Éhes_ló 2013.02.23. 20:13:46

Szabad országban élünk, minden aonért RWE-ért aggódónak szabadsága van aláírást, vagy pénzt gyűjtenie a kedvencének.
Annyit amennyit csak akar.

Szerintem már holnap után kezdhetitek is.
De azért még aludjatok egyet rá, mert lehet, hogy az utca embere első mérgében lever benneteket, mint a vak a poharat.

Már ez a blog is eléggé kontraproduktív eddig, de tódítsátok még inkább.

Ha buktornak lenne egy csepp esze és tényleg nem komálná a kedvenceiteket rátok uszítaná az EH-t és szétmérnék a lakossági végpontjaikat és a középfeszültségű hálózataikat.
Ezek után alaposan és következetesen büntetné őket a nem szabvány- és nem koncessziós szerződés- és törvény szerinti szolgáltatásért.

De nem teszi, mert még mindig pénzelik őket az energiamamutok és csak a lakosságot vakítják ezzel a cirkusszal.

Nehogy túllőjenek a célon!

élhetetlen 2013.02.23. 20:19:14

@Fejesrob: "Úgy meg kell sarcolni, hogy könyörögjön, hogy valaki vegye már meg." Igen, ezt csinálja most a kormány. Ne legyél túl optimista azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha megveszi. A gonosz multi kiviszi a hasznot - nem, kivisz valamennyi hasznot, de tudja, ha jövőre is ki akar vinni valamennyit, ahhoz karbantartani, befekteni kell, akkor működik. Bármelyik területet visszaveszi az állam, megint ott fogunk tartani, hogy vagy mi fizetjük a veszteséget az adóból, és ez még a jobbik megoldás, vagy pár év alatt lerohad a szolgáltatás. Nem emlékszel arra, mikor 15 évet vártál egy telefonra, és a Posta vezér fizetése nem függött ettől?
Csak egy példa, és ez bármelyik szektorra igaz. A multinak érdeke, hogy szolgáltasson, mert ebből él, a kormány sajnos nem ebből él.

Mostly Harmless 2013.02.23. 20:20:46

Csókolom, a tömegközlekedésben évtizedek óta ez megy. Van egy adott költség (üzemanyag, bérköltség, miegyéb), meg van egy szabott ár, amely mindezt nem fedezi.
Meg lehet tekinteni, hova juttatta ez pl. a BKV-t...

LallyPop 2013.02.23. 20:23:29

@élhetetlen: Nem az állami tulajdonnal van a baj. A szocik azt hozzák fel elrettentő példának amikor ők vezették a cégeket.

Ugyanúgy vezették ahogy az országot. Eladósították 1 ft-ért eladták. Nagyon professzionális, közben az állami tulajdon aránya 6% lett. NyeU-ban 20-25%. A Gázüzletág 800 millióba(eur) kerül az államnak, 2009ig a németek 1200 millió eurtot fizettek érte a - részben állami - MOL-nak. Igy is lehet üzletelni.

rozsé drazsé 2013.02.23. 20:31:10

@will:
Nem emlékszem a tegnap estére, mert leittam magam cseh sörrel. Viszont téged szivesen vertelek volna hülyére, akár sakkban, akár másként. Gondolom sakkban könnyebben menne, mert az IQ-d aligha haladja meg a 85-öt. Az még az imbecilek közé sorol.

rozsé drazsé 2013.02.23. 20:39:55

@EGYIKRESEM:
Mert kidobjuk azt a villanyszámlát, amiből Te informálódsz, objektíve és pártatlanul, tesó.
Jut eszembe: mennyibe került az a kis papírusz? 500 Ft /db? Merthogy ennyit szoktak költségalapon számlázni a felszólítókért.
Akkor annyi biztos, hogy 500 Ft tartalék eddig is volt a villanyszámlában a nehéz helyzetekre.
Tehát akkor a 10%-os rezsicsökkentésre is kell, hogy maradjon még...mert az sincs több, mint 1000-1500 Ft átlagosan...
Vagy tévedek?

déjá vu39 2013.02.23. 21:17:11

@élhetetlen: "Nem emlékszel arra, mikor 15 évet vártál egy telefonra, és a Posta vezér fizetése nem függött ettől?
Csak egy példa, és ez bármelyik szektorra igaz. A multinak érdeke, hogy szolgáltasson, mert ebből él, a kormány sajnos nem ebből él."

Ez az igazság. Attól tartok, hogy a hozzászólók nagyobbik része vagy túl fiatal ahhoz, hogy ezt értse, a másik része meg feledékeny.

De nincs kétségem afelől, hogy az államosítás tovább folytatódik.

1980 körül az akkori Posta egyik vezetője azt mondta, hogy "A telefont a kapitalisták jól megcsinálták, nem kell annak karbantartás". Nem is volt, lett is eredménye.

Nagyjából ez lesz az állami közművekkel is. Persze, nem 1-2 év után.

A 10%-os profit egyébként egyáltalán nem sok. Lehet persze irigyelni, de nem sok.

Mellékesen látható hogy a hozzászólók nagy része csupán érzelmi alapon, a tények ismerete nélkül formál véleményt.

déjá vu39 2013.02.23. 21:20:42

@Ándi bácsi: "Nem az állami tulajdonnal van a baj. A szocik azt hozzák fel elrettentő példának amikor ők vezették a cégeket."

Most jobban vezetik az állami cégeket? Pl a BKK-t? Vagy most jobb a BKV, a MÁV, az MVM mint a szociknál volt?

A baj akkor kezdődik, amikor a vezető a politikának akar megfelelni, és nem a szakmának.

kela-bá 2013.02.23. 21:24:18

Elmennének a szolgáltatók ? Akkor az örök világosság fényeskedjen nekik... Vannak már kész technológiák a megoldásra :
www.vntv.hu ( Dr. Egely Görgy )
További sötétség nélküli szép estét !

@rozsé drazsé: @Ándi bácsi:
@Mostly Harmless: @élhetetlen: @Éhes_ló: @Nyrségi Trolls: @emzéperiksz: @Hawthorne: @nyulaspista:

2013.02.23. 21:29:13

Ideje lenne csökkenteni a képviselők fizetését is, hiszen az elmúlt években extrasokat kerestek, úgyhogy abból telik.
És miért elégednek meg 10 %-os csökkentéssel? Nyugodtan lehetne csökkenteni 50 %-al is az áram, gáz, víz díját. Abból a hatalmas extraprofitból nyugodtan meg lehetne tenni. Az már érzékelhető lenne az emberek számára. Úgy veszem észre, hogy a kormány nincs igazán az emberek pártján.
Elvtársak, nem szabad lassítani, a következő ötéves tervben biztosítani kell a lakosság számára az ingyenes áram, gáz, víz, szemét, tűzifa, telefon szolgáltatást. Előre a lenini úton!

Holoda Attila 2013.02.23. 21:41:33

Ez egy kiváló poszt, gratulálok, "kolléga"! Ne törődj az agymosott kommentelőkkel, aki egy ilyen témánál is csak gyurcsányozni és bajnaizni képes, az egyáltalán nem érti ennek a szegmensnek a működésétt, sőt az üzleti világ lényegét sem. Majd az áramszünetek idején gondoljanak a mostani butaságaikra vissza és szégyeljék magukat! Bár pontosan tudom, hogy hamarosan ők lesznek azok, akik kinyilt szemmel csodálkozni fognak mostani saját magukon, és le is fogják tagadni mostani önmagukat. Ezért is írnak csak álnéven. Tudatlanok, és még gyávák is... Örök sötétség világa köszöntsön rájuk, bent a fejükben!

ob.szerver 2013.02.23. 21:51:52

"közeleg a pillanat, amikor a Magyarországon működő közműszolgáltatók egyszerre állnak fel..."

Az a pillanat - ha bekövetkezne - 2014 egyik áprilisi vagy májusi vasárnap estéjén lesz. És a kivonuló külföldi munkaadókat sokszázezer magyar munkavállaló fogja elkísérni. A itt maradó másfél millió fideszvallású pedig kiszabadulván a karvalytőkés kizsákmányolók szorításából az ötmillió inaktívval együtt 2025-re megduplázza a GDP-t.

csuti_putyin 2013.02.23. 22:09:52

@Fejesrob:
Az nem fáj, hogy a cba célja a haszontermelés? Legyen ingyen a kenyér is!

csuti_putyin 2013.02.23. 22:16:42

@Fejesrob:
Varánusz:
""a magyar gazdaság 2008-as összeomlása mögött az áll, hogy a szocialisták felrúgták azt a megállapodást, hogy az ország nem vesz fel külföldi hitelt szociális kiadásokra." - mondta, mint akinek a 2008 előtti eseményeket törölték az agyából. Mert nekem úgy rémlik, hogy a szociális kiadások hitelből finanszírozása Megyó száznaposával kezdődött, amit voltatok szívesek megszavazni ti is a már akkor sikerként ünnepelt kamattámogatott lakáshiteltömeggel együtt, amire szintén csak hitelből telt és telik ma is, és hitelből fog telni még vagy tíz évig, mire lejárnak. Ráadásul a 14. havi nyugdíjjal ti akartatok erre az egészre még rálicitálni. Úgyhogy az fasza, hogy a CÖF plakátszöveget sikerült fejből felmondani, de el kéne végre dönteni: a szocik dögöljenek meg, mert a ti asszisztálásotokkal az államadósság terhére hitelből finanszírozták a szociális kiadásokat, vagy a Bajnai dögöljön meg, aki eltörölte a tarthatatlan és finanszírozhatatlan rendszert. Mert a kettő együtt követelése jókora muhaha faktort és inkompetencia bizonyítványt hordoz magában. "

emzéperiksz 2013.02.23. 22:21:38

@Ándi bácsi: Ez már 2011-es történet, hogy a téli időszakban nem kapcsolhatják le a szolgáltatók a fűtést és a villanyt önkormányzati intézményben, akkor sem, ha nem fizet az intézmény (óvoda, iskola stb.). Sok helyen nem is fizetett, Hódmezővásárhelyen például. Nem véletlen, hogy Lázár volt a javaslat benyújtója.

LallyPop 2013.02.23. 22:42:56

@emzéperiksz: Ez most a forrás volt?

Ugyanakkor OK. Közben az önk. adósságát államosították. Az állam eddig több adósságot törlesztett mint amennyit felvett a kormányváltás óta. Szóval ezzel nincs baj.@déjá vu39: És ebben, az adósságmenedzselésben benne vannak az államicégek is mint ktgvetési tételek, szóval jobban vezetik őket, igen.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.23. 22:51:22

"Nem akarok senkit sem riogatni, inkább ne legyen igazam, de azt hiszem, közeleg a pillanat, amikor a Magyarországon működő közműszolgáltatók egyszerre állnak fel, azt mondva, hogy „köszönjük, elég.”"

Így legyen. Az, hogy az állami tulajdon aránya nem 6%-os gdp arányosan, hanem 20 vagy akár 30%-os lesz mondjuk 10 év múlva, az még nem kommunizmus. Vagy ha igen, akkor kommunista Franciaország, Németország és az USA is.

Tovább nem olvastam, ilyen felütés után nem sok közöd lehet a valósághoz.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.23. 22:57:49

Még egy bekezdésre futotta, ami csak megerősített azt a véleményem, hogy valami kibaszott fizetett agitátor lehetsz, aki nekiáll a közértekkel riogatni az embereket, olyan ágazatok valószínűleg tervezett államosítása kapcsán, amelyek minden értelmes országban meghatározóan állami tulajdonban vannak.

Csak elbaszott idióták, vagy fizetett emberek védhetik a stratégia ágazatokon keresztül a magyar lakosságot 1000milliárdokkal megkárosító multikat, ráadásul az infláción keresztül további mérhetetlen nemzetgazdasági károkat okoztak, amiért körülbelül 50-60 év börtön járhatna azoknak akik fél,harmad áron eladták, az állam számára előnytelen szerződéseket kötöttek és azoknak is, akik ahhoz hogy ezt elérjék lefizették, korrumpálták a politikusokat.

Azt elhiszem, hogy pislognának, mint béka a miskolci kocsonyában a multik nevében a privatizációs szerződéseket aláírók, de ettől függetlenül ugyanúgy járna nekik az 50-60 év börtön önmagában azért a mai értéken 1000milliárd Ft feletti vagyoni hátrány okozásért, amit a privatizáció során megvalósítottak.

Amúgy lemaradtál az eligazításról? Az MSZP végre kialakította a 6. álláspontját a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, és már támogatják a dolgot.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.23. 23:14:55

@Makkasz: mit nevezel te magánmegtakarításnak te balfasz? Az ÁLLAMI nyugdíjalapból privatizált nyugdíjbefizetéseket, amikből aztán sápoltak a biztosítók, meg a sok kibaszott értékteremtő munkát nem végző ügynök?:D

Az nem magánmegtakarítás volt, hanem nyugdíjjárulék és államadósságtörlesztésre ment a nagy része, tudod arra amit a kibaszott MSZP-SZDSZ felvett és amivel államcsőd közelbe sodorta az országot, amivel az államadósságban több mint megduplázták a külföldi kitettséget, ami mesterségesen erős árfolyamon felvettek, hogy majd az utánuk következőkön gyengítsék be a Ft-ot és keletkezzen kibaszott sok árfolyamveszteség is az általuk felvett hiteleken....

"Sem az áram, sem a gáz árát nem tudja meghatározni az állam, az a kommunizmus, ami megbukott. "

Nem-e, te hazug szélsőliberáls elmerogyant hazaáruló. Hát hogy határozták meg a 200% feletti gázáremelést és a 90% feletti áramár emelést, hogy biztosították a privatizáció után a garantált profitot?:D elárulnád, hogy ki alakította az elmúlt 15 évben az áram és a gáz árát Magyarországon?:D:D:D És körülnéznél a régióban, hogy nincs hatással az állam ezek árára? Csak nálunk még a gázszerződésből is kibaszták az államot....Csak nem az "állam" határozta meg az elmúlt 15 évben is, csak nem az államhatalmat birtokló hazaárulók biztosították 25-30%-os profitszintet?

Bizonyára magas neked, de az RWE is egy tartományi tulajdonban lévő, kvázi állami cég, ahogy a legtöbb német és francia, meg összes európai nagy cégben meghatározó állami tulajdon van. Tehát, szerinted az a rossz, ha a magyar állam tulajdont szerez a saját országa stratégiai ágazatában, de az a jó, ha a német állam nem csak a hazai stratégia ágazatokban szerez meghatározó befolyást, de még európai szinten is gyarmatosítja más ország stratégiai ágazatait, ezzel olyan mélységben beavatkozik az adott ország gazdaságba, amit te elképzelni sem tudsz.

Az ilyen sötét parasztok miatt lett eladva az egész ország, az ilyen sötét parasztok tapsolnak is neki és rabolják ma ki jobban a magyar lakosságot, mint a kommunizmusban...

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.23. 23:28:05

@Armand-Jean du Plessis: ugye az azért feltűnt, hogy kapásból kibasztak rájuk szektorális adót, meg a bankokra is, meg volt végtörlesztés, meg egyéb olyan balhék, amik mellé már nem lehetett bevállalni ezt, mert szegény választó, aki abban a tudatban volt, hogy itt neki mindenért a lehető legtöbbet kell fizetni, mindenki érdekét szem előtt kell tartani kivéve a sajátját és a magyar államét, az a végén még elhinné a szélsőliberális hazaáruló ajvékolást...

pláne ha az EU-ból USA-ból nem hetente 3x hallaná, hogy bírálják az országot azért, mert próbál kitörni a rabszolgaságból, hanem napi 3x...itt 45 évig kommunizmus volt, az lett az emberek fejébe nevelve, hogy az számít No. 1 amit a szovjetunió mond és egyébként is semmit nem szabad kizárólag az ország érdekéből nézni, max annyira amit külföldről engednek

választópolgárok millió lesik kiéhezve, hogy milyen nyilatkozatot ad ki egy egyébként totálisan marginális EU-s tisztségviselő, vagy huszadrangú politikus, ami minden valóságalapot nélkülöz egyébként, mert azt hiszik, hogy ők az igazodási pont, nem mernek, nem tudnak egy szuverén Magyarország polgáraként élni, rabszolgának lettek nevelve a magyarok 35 éven keresztül...

Inkább elhiszik, hogy ők alattvalói a zsarolással, korrupcióval vagyont szerző és kizsákmányoló profittal dolgozó multiknak, mert ez a demokrácia, meg a kapitalizmus, mint hogy megnézzék, hogy annak a német multinak mit enged meg otthon a német állam...és talán arra próbálnák rákényszeríteni, nem 5x profitot garantálni neki, mint amit otthon elér

Makkasz 2013.02.23. 23:43:29

@fal_adja_a_masikat: Az emberek saját megtermelt jövedelmük egy csekély részét saját számlájukra tették félre, nem bele a nagy állami közösbe.

Amit az áram és gázárakról írsz, támaszd alá adatokkal, mert csak csapkodsz, értelmetlenségeket írsz.

Nem hiszem hoy hazaáruló lennék, miután 1700 évnyi adót befizettem három gyermeket nevelek, jobboldali vagyok, a demokráciában, kapitalizmusban és a szabad versenyben hiszek.

Haaárulók tekintetében a fidesz parlamenti padsoraiban kell körülnézni, remélem eljön majd a képviselők egyéni felelősségrevonásásnak az ideje, amiért megszavazzák az alkotmányozgatást, a magánvagyonok államosítását, a családok, gyermeke érdekeivel ellentétes jogszabályokat, a rengeteg korrupcióért és ostobaságért.

Tegnap este néztem 60-as évekbeli amerikai szerelmes slágereket. Ma is ugyanezek a menők, új előadókkal. Néztem a nagy nyitott tetejű autókat, a vidám fiatalokat. Tőlünk és szüleinktől a kommunisták és az elmúlt 23 éve ellopta a boldogságot, fidesz még gyermekeinktől is el akarja venni. Majdnem sírtam.

9 országban dolgoztam már, vannak barátaim 3 másikban. Undorító ami folyik nálunk.

Az is hihetetlen, hogy te tudsz írni, olvasni, van interneted, és mégis beveszed a sok maszlagot, ellenőrzés, gondolkodás nélkül.

A politikai elit ugyanúgy az emberek ellen van 23 éve mint a kommunizmusban. Ennyira nyíltan hazug rendszer még nem volt.

Nézd meg orbán beszédét, hogy 20 év múlva leelőzzük európát. Emlékszem, 120-as skodámmal előzéshez mindig lemaradással, lendületvétellel készültem. Ezt csinálják ők is lol.

Szerinted a MOL milyen tulajdonú? A győri audival ez a két cég adja magar gdp 15-20%-át. Egyik sem magyar.

Szerinted normális hogy jövedelmed 80%-át elveszik? Hogy 1,5 millió ember tart el 10 milliót? Hogy a nagy szülési kedv 6 milliós Moot eredményez 30 éven belül, ha nem lenne emigráció?

Az állam még akkor sem tudná szabályozni a gáz árát, ha minden a tulajdonába lenne, a készlettől az elosztásig.
Még akkor is drágább lesz rövid időn belül, ha az állam kitermelné a saját gázt saját cégeivel és saját maga osztaná el.

MÁV, BKV, ismerős?

I. orbán, Medgyesi, Gyurcsány hitelfelvételei valóban részben okai a gondoknak. De három év elteltével visszamutogatni, mikor szabadrablás után sem sikerült adósságot csökkenteni, 1 m új munkahely helyett kevesebb mint volt, tovább növekedő nyugdíjas arány, GDP esés, és ami jövőre nézve szar, 0 beruházás. Mindezt úgy, hogy a maffiakormány büszke rá (micsoda ostobák), hogy az összes beruházás 97%-a Eu pénzből valósult meg.

Stadon kell nem egyetem, nem boldogság, rabság gyermekeinknek, mert ők az oligarchák, politikuselit és félhülye szavazógépek fizetőgépei, rabszolgák.

Sötét paraszt.lol 2 éves koromra több könyvet elolvastam mint fidesz parlamenti képviselőinek legbutább 80%-a összesen, egész életében. Azóta szereztem 5 diplomát, doktorit. Ne aggódj, ezerszeresen megfizettem az árát. Adóból is többet fizettem mint fidesz képvislőgárda alsó 80%-a, nem közpénzből.

Nem vagyok sötét paraszt, elvakult ostoba sem. Hiszek azokban az értékekben amik nyugat európát és amerikát naggyá tették. Nem hiszek a kommunizmusban, akár fidesz, akár baloldal akarja.

"Stratégia", tudod, ha nem mondják el mi a stratégia, maga a szó nem jelent semmit? A magadfajta egyszerű emberek gondolkodását állítják meg ezzel a szóval.

Te vagy az, akinek kövér faszára azt mondták Cohiba, szívod nagy lelkesedéssel, finom az.

Érdeke, lelkiismerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs. Aki mást állít hazdik, csaló.

Javaslom még, ne higgy nekem, ne higgy senkinek. Olvass, gondolkozz, számolj.

Ha minden héten egy könyvet elolvasol, és napi két ellentétes irányultságú napilapot, egy gazdasági újságot hetente, uátna egy nyelven tudunk vitatkozni.

Addig szajkozd amit mondanak, balfaszkommandós. A balfaszmenetben ott voltál?

Makkasz 2013.02.23. 23:45:57

jajj, nem 2, hanem 12 éves koromra olvastam több könyvet.

dekol84 2013.02.24. 00:10:38

@Fejesrob: Nem tudom, kértek már nyilvánosan bocsánatot olyan bloggerek, akik 2 éve még azt bizonygatták, hogy az Orbán kormány az IMF nélkül rövidesen csődbemegy?

A gond az, hogy nem ez a tetű impotens kormány megy tönkre, hanem az ország! Szarnék én arra, hogy a kormány csődbe megy (így is egy rakás fos), de az ország helyzete már inkább érint engem is! Hugyagyú fityeszes barmok!

LallyPop 2013.02.24. 00:28:09

@Makkasz: Annyi azért világosan lejön a hozzászólásból, hogy nem vagy diplomás, soha nem jártál külföldön, rém szar az életed és nagyon buta ember vagy.

Makkasz 2013.02.24. 00:34:44

@fal_adja_a_masikat: Azért figyelnek huszadrangú EU képviselő véleményére, mert a alakítja az egész világ véleményét.

Amikor a végtelenségig ostoba, jómódúfiú cvájcibankszámlás kisköcsög lázár azt tanácsolta Merkelnek hogy olvassa el a magyar médiatörvényt mielőtt véleményt nyílvánít róla Bruhaha.

A máik amiért figylnek a külföldre, az a hazug médiagépezet amit fidesz fenntart, a hazug politikusok. Mire figyeljenek, ha nem arra, aki semleges, és van demokratikus tapasztalata, és függünk tőle? Maga a balfaszkormány dicsekszik vele hogy az összes beruházás 97%-a eu pénzből valósult meg. lol

Tényleg jó lenne, igaz, mindenki befogná a pofáját, tapsolna a nagyvezérenek, a balfaszmenetben a lábak ütemesen csapódnának az aszfaltra, amíg a fiatalok 12 óra állami hivatali munka után ütemre reszelnék védekezés nélkül az asszonyt hogy meglegyen a 20 éves tervben szükséges gyerekszám.

A közmunkások gyorsabban tisztítják a csatornát mint a catepillar, és szombatonként plusz műszakokat vállalnának. A nyugdíjas, még dolgozni képes emberek a jeges Dunába vetnék magukat. Az áfa 50% lenne, de a gáz ezzel együtt is csak 150.

Csányi éssSimicska földjeén sarjadna a búza, amit kalocsaimintás ruhás közmunkás lányok aratnak le, zsidók és cigányok csépelik, nem kell a rohadt nyugati kombájn, a rába meg néha bedöglik.

De a legszebb lenne a az internet is a kormány ellenőrzése alatt lenne, akkor a sok hülye paraszt, libsi, balos, jobbos, gazdag, csóró, művelt, hülye nem pofázna bele a "nagyok dolgába".

Kedves fal adja a másikat, hamarosan keresni fognak, nyertél egy féléves tanulmányutat Észak Koreába.
Balfasz.

Makkasz 2013.02.24. 00:42:06

@Ándi bácsi: Most Amerikából irok, House megy az ION -on. 3 mérnöki, két gazdasági, a doktori is gazdasági. Moon, Romániában, Szlovákiában, Ausztriában, Szerbiában, Horvátországban, Csehországban, Lengyelországban dolgoztam USA előtt.
Az életem nem egy habostorta, miután 1700 évnyi adót befizettem, Magyarországon nekem semmi nem jár. 3 gyermekem jól tanul, és jólérzi magát Amerikában, remélem jó college-ba jutnak. Legnagyobb 15 éves, most szerez jogosítványt. Megtakarításaimból, ha nem is fényesen, de életem végéig megleszek, akkor is ha még 30 évig élnék.
Szar az élet, aláírom, de sok tanulással, munkával, becsülettel és takarékossággal, ennyire telhet bárkinek.

Miért gondolod hogy nem írok igazat? A kanapén hanyattfekve, melkasodon a laptoppal neked is becsúsznának helyesírási hibák.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 00:44:10

@Makkasz: Nem. A nyugdíjjárulékból az állam átirányított magánbiztosítókhoz bevételt, az állam szedte be, az állam kényszerítette ki, az állam tette kötelezővé, de valóban magánnyugdíjnak nevezték. Magánmegtakarítás az, amit a 4. pillérbe fizetsz. Azok nevezték el így, akik abban voltak érdekeltek, hogy ezen a rendszeren keresztül a fennállása során 300milliárd Ft-ot tudjanak kivenni a biztosítók és üngyökök jutalék formájában, plusz államnak az így átirányított nyugdíjjárulék bevételek pótlására hitelt kelljen felvenni, és valahogy a magyar hitelkamatok soha nem 3-4%-osak, hanem 8 meg 12%-ra vették fel, meg persze devizában, hogy a lehető legnagyobb mértékben kössék meg a magyar gazdaságpolitika kezét:) Na ennek is megvannak az okai, de nem akarom túlterhelni a befogadóképességed a tényekkel.

Tisztában vagyok vele, hogy a nyugdíjrendszer reformra szorul, tisztában vagyok vele, hogy az államosítással az állam későbbi időpontra tolta csak a kötelezettséget. De azzal is tisztában vagyok, hogy ez a rendszer a biztosítók sápszedése volt, nem tudták volna garantálni a tőke kifizetését, az első közepesebb válság elfújta volna a manyup vagyont, konkrétan, ha nem államosítják vissza, akkor már 2 éve bekövetkezett volna az államcsőd és kb 0%-ot ért volna az ott felhalmozott befizetések, de minden más felhalmozott vagyon értéke is a 40%-ra csökkent volna...

Az lehet, hogy neked értelmetlen ami a áram és gáz áráról mondtam, vagy a privatizációról, lehet nem ebben az országban élsz, vagy nem fogyasztasz áramot és gázt, ha így van akkor azért gondolkozz el mennyiben releváns a hozzászólásod szerintem, ha nem akkor pedig keresd vissza a számláidat és nézd meg az egységárakat, és/vagy keresd vissza a hatósági árakat megállapító jogszabályokat.

Jó nagy kapufát lősz, ha a demokráciában és a kapitalizmusban hiszel úgy, hogy egyúttal azt is hiszed, hogy abban nincs meghatározó helye az államnak, ha nem látod a kapitalizmus visszásságait, nem látod, hogy hol kell az államnak beavatkozni és védeni az állampolgárok érdekét, szemben a kapitalizmussal.

Rendkívül érdekes, hogy a fidesz képviselőit ültetnéd le, és a korábbiakkal mi lesz jómadár? Láttál te már évekre lebontott privatizációs kimutatást, hogy mikor milyen vagyont és mennyiért adtak el? Olvastál-e már privatizációs jelentéseket, vagy akár egy olyan értékbecslést, amit nem a kommunista urak, vagy a felvásárló multik rendeltek meg? Fingod sincs róla, hogy a GDP arányosan 90%-ot kitevő állami vagyont úgy privatizálták le 5-6%-ra, hogy összességében max 1/3ad áron adták el a vagyont?!

Érted azt, hogy mi az, hogy eladnak 20 000 milliárdnyi vagyont, 7000-8000 milliárdért? Képes vagy felfogni, hogy az így eladott állami vagyonon keresztül az elmúlt 15-20 évben nem nettó működő tőke beáramlás valósult meg, hanem 30-40 000milliárd Ft jövedelmet vontak ki az országból? Tisztában vagy te azzal, hogy ezen kívül még off-shorebe is kivittek 242milliárd $-t (alsó becslés), ami mondjuk alulról is 50 000milliárd Ft?
Tisztában vagy te azzal, hogy ennek köszönhetően a magyar jövedelmek lassan elérik a rendszerváltáskorit, de egyébként fele annyi jó minőségű élelmiszerre futja (drogok, kabrió, fogyasztói társadalom azért virul, lehet sírni, ha ez megható...). Tisztában vagy te azzal, hogy ma 4millió ember él a létminimum alatt, 30 éve meg 0,5 millió élt??????

Ó, vastagon benne van ebben a fidesz is, de hogy az ő szerepüknél markánsan nagyobb az MSZP-SZDSZ-é az 100%. Nem kell egyikre se szavazni, ennyi. De nem is kell támadni azokat az intézkedéseket, amiknek van értelme. Majd akkor kell fújni rájuk, ha aztán a visszállamosított vagyont újból privatizálják, akkor is ha a fidesz, pláne ha az mszp-szdsz-nek lesz lehetősége rá...

Te tényleg tájékozottnak tartod magad a magyar gazdaság, a magyar jövedelmi viszonyok területén?!

Kb olyan demagóg vagy mint a fidesz. Szabadrablás az elmúlt 23 évben végig volt Magyarországon nem a fidesz honosította meg, a MANYUP vagyont államadósság törlesztésre fordította az ország, azért hogy elkerülje az államcsődöt, ami a manyup vagyonhoz képest 10x akkora kárt okozott volna....kényszerhelyzetben volt az ország, és így a kormány is, mert ide juttatta az MSZP-SZDSZ kormányzásnak csúfolt szabadrablása az országot.

Ha dolgoztál 9 országban és másik 3-ban élnek barátaid, akkor írd már össze, hogy ott mennyi GDP arányosan az állami tulajdon, szemben a magyar 5-6%-kal. Csak az áram, víz, gáz szektorokban írd össze, hogy milyen tulajdonrésszel van jelen az állam ezekben az országokban, többi szektorral ne fárajd, nem akarom, hogy fejbe kólintson a felismerés, hogy a monopolisztikus, pláne a hálózatos iparágakban elég markáns az állami szerepvállalás, vagy közvetlen tulajdonnal, vagy erős szabályozással, de jellemzően mindkettővel...

Te most azzal próbálsz érvelni, hogy ami magyar tulajdonú, az nem képes GDP-t előállítani,csak és kizárólag a külföldi multikban bízhatunk és nekik köszönhetjük azt a keveset is ami van?:D

Te tényleg ennyire sötét vagy, hogy inverz elismered, hogy még a kommunizmusban is többre vitte ez az ország, mint a demokráciában és kapitalizmusban, de közben azt mondod, hogy a demokráciában és kapitalizmusban hiszel? Mert a multiknak köszönhetően, azzal, hogy eladták az egész országot és elvonták az országból a jövedelmet, nem keletkezett magyar tőke, az lett az eredménye, hogy ma szegényebb a lakosság mint a kommunizmusban.
Ó, már van kabrió, meg vidám fiatalok is, csak éppen az átlagember annyit se keres, hogy ennivalóra fussa egy hónapban, nem hogy kabrióra, persze van egy réteg, akinek az a fő kérdés, hogy mikor veszi meg a legújabb Apple fost 10x áron, csak közben 4millió ember effektív éhezik. Ezt hozta a te kapitalizmusod, amiből azt mondták azok akikre hallgatsz, hogy az államnak semmi helye nincs benne...

Nem kell példálózni a MÁV-al és BKV-val, senki nem mondta, hogy jól működtetik Magyarországon az állami vállalatokat, az MVM is egy pártkifizetőhely, ahogy a MALÉV is az volt. A multik viszont még többet lopnak, ráadásul a multira te az égvilágon semmilyen hatással nem tudsz lenni és ez ami az igazán lényeges, míg ha legalább 4 évente szavazhatsz arról, hogy kinek a kezébe kerüljön a hatalom, hátha jön egy olyan, aki hatékonyabban működteti az állami vállalatokat. Tehetsz róla, hogy így legyen, míg te innen ugrálhatsz ahogy akarsz, de ha a Danone be akarja zárni a bagóért felvásárolt gyárakat, akkor bezárják, emberek ezrei az utcán és semmit nem tehetsz. Aztán ott tartunk, hogy 4-5 élelmiszeripari multi uralja azt a piacot egész európában, egyre kevesebbet adnak egyre többért, aztán már jön a génmódosított szar, az agyon vegyszerezett és E-zett kaják...
Ez a bedobod a gyeplőt a lovak közé, kiárusítasz mindent fél, harmadáron és utána engeded magad megsarccolni, sehova nem vezet, csak a nemzethalálba és adósságrabszolgaságba, ha képes vagy átlátni, ha nem.

Tényleg ennyire demagóg vagy, hogy azok a stadionok fájnak, amiket talán még el se kezdtek építeni?:D:D:D és összesen mennyit költenek majd rá? biztos nem éri el a 100millirádot, de lehet felét se. Tudod te, hogy hány 100milliárd Ft értékben épített az MSZP-SZDSZ PPP beruházást (pl azzal a Wallisal, ahonnan a szél kifújta a szart az ország élére is?) a felsőoktatásba és azért hányszor annyit kellene kifizetni a magyar államnak a következő 20 évben? Tisztában vagy vele, hogy ezzel közvetlenül kiloptak a felsőoktatásból kb 400-500milliárd Ft-ot??!?!? Ott a pénz, így használta fel az MSZP-SZDSZ.
Valószínűleg ezeket a PPP konstrukciókat is kivásárolja az állam, több 100milliárd Ftos vagyont fog így a felsőoktatásnak juttatni és több 100milliárd Ft-os jövőben kifizetéstől menti meg...
Mi is volt az MSZP-SZDSZ felsőoktatási politikája elárulnád? Én elárulom neked, a forráskivonás, közvetlenül is, plusz a PPP-n keresztül drasztikusan. Ehhez az kellett ,hogy a lehető legtöbb felsőoktatási intézmény jöjjön létre, a lehető legnagyobb hallgatói létszámmal tömegoktatás, minőség lezüllesztése, viszont akkor lehet PPP-ben építkezni mindenhova....most lehet elvontak még évi 100milliárdot, de abból a pénzből majd kivásárálják a PPP-ket, leépítik azokat az intézményeket, azokat a szakokat, amikből túlkínálat van a piacon, vagy nem piacképesek és majd azt a struktúrát finanszírozza az állam, amit értelme is van...már ha nem kerül újra hatalomra az MSZP-SZDSZ. Ha rajtuk kívül bárki hatalomra kerül, akkor nem fogja visszacsinálni, amit a fidesz elkezdett, max jobban csinálja.

Tisztában vagy vele hány 1000milliárd Ft adósságot vett fel az MSZP-SZDSz, azt megtudod fogni? Miért pont az a kurva 3 stadion fáj neked, miért az fáj neked, hogy 10 milliárd Ft-ért épül Debrecenbe egy stadion, ahol zsinórban 5 bajnokságot nyertek több 100ezres város és egy falusi libalegelője van a BL szereplő csapatnak... Komolyan az fáj, hogy lesz az országnak 1 kibaszott multifunkcionális stadionja, ami Puskás Ferenc nevét viseli, és legalább kicsit méltó is lesz rá... mikor úgy eltapsoltak 8000milliárdot, hogy abból 4000-5000milliárdot büdös életbe meg se találsz sehol.

A TAO kedvezményekért jogosan lehet köpködni rájuk, mert az évi 30-50milliárd Ft, közvetlen adóbevétel elengedés, ami 100%-ban korrupció és megy a saját zsebbe...de ne azt a kurva 3 stadiont basztassuk már egy olyan országban, ahol 15 év alatt épül meg egy metróvonal 800-1000milliárd Ft-ért...

Lehet 5 diplomád, 3 gyereked és nemzetközi tapasztalatod, attól még láthatóan tájékozatlan vagy Magyarország rendszerváltást követő történetében, különösen a gazdaság területén, nagyon meglepődnék, ha az 5 diploma között lenne gazdasági jellegű...

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 00:48:00

@Makkasz: szerintem 2 éves korodra is többet olvastál, a fidesz képviselői többségében idióta droidok, nekem abban senkivel nincs vitám, hogy a fidesz undorító, leváltandó, ostoba droidok gyülekezet egy pár 10 fős csoport által vezérelve

abban van vitám, hogy őket az MSZP-SZDSZ-re kellene visszacserélni, meg abban, hogy nem rabolták ki az országot totálisan az elmúlt 23 évben, többek között az áramszolgáltatók is és nagyon-nagyon örülhetnek nekik, ha úgy tudnak kivonulni, hogy még ki is fizetik őket...azok után, hogy korrupcióval, vesztegetéssel jöttek be, jogszabályokat vásároltak és hosszútávú profitot...

Makkasz 2013.02.24. 00:56:47

@Ándi bácsi: Felkeltetted az érdeklődésemet, elolvastam hozzászólásaidat. Látszik azt fújod, amit a szádba adnak (kövér faszát).

Mutasd be, hogyan változtak a gázárak EU országokban, vagy környező országokban ugyanebben az iőszakban, aztán lehet rinyálni a 300%-ról. I orbán király is mollal támogattatta a lakossági gázárat, el is kellett adni a gázüzletet, amit ugyanez az elbaszott törpehuszár 5-10 szeres áron vesz vissza Eontól, hogy Merkelék ne basszák orrba.

A természetes monopóliumokat mindenütt szabályozzák, Moon is. Nem jó helyzet, a költségre garantált profit, mert pazarlást szül (nem indokolt költségeket), és nem ösztönöz beruházásra (pl. gáz helyett teljesen automatizált fa vagy agrár hulladék égetés, központi fűtés sokkal olcsóbb lehetne).

Az a fajta elefánt a porcelánboltban viselkedés semmit nem old meg, valójában ne lesz tőle olcsóbb semmi, és beruházás sem lesz.

Egyedül a verseny garantálja az alacsony árat, beruházást, innovációt.

Az állammal még rosszabb lesz, ha tulajdonosként akarnak csillogni.

Ez nem alkudozás, hanem a maffiakormány újabb megnyilvánulása.

Ezeken röhög a világ:
- állami mobilcég,
- nyugdíjvédelmi biztos,
- rezsicsökkentés,
- 13. havi nyugdíj,
- országvédelmi alap,
- NER,
- 27%-os áfa,
- tündérmese,
- fenékpötty,
- svájci bankszámlák megadóztatása,
- stratégiai megállapodások cégekkel,
- azeri baltás alku,
- putyin leszopása, hogy átengedje olcso azeri gázt,
- Demján szerinti kétharmad (lesz az 4/3 is, csak igyekezni kell),
- 18 éves ígéret attól, aki két évre nem látott előre,
- parlamentőrség,
- balfaszmenet.

Makkasz 2013.02.24. 01:01:47

@fal_adja_a_masikat: Javítottam, 12 éves koromra olvastam többet elütés volt, ott van rögtön alatta.

A fideszes képviselő és a többi szavazógép. Elég lenne pártonként egy félállású ember, aki a legutolsó választások szerinti súllyal szavazna. A többi bohócparádé.

Makkasz 2013.02.24. 01:03:05

@fal_adja_a_masikat: A politikusnál nem lop senki jobban és többet.
A fidesz politikusnál semelyik nem arrogánsabb és tehetségtelenebb.

Miert jo politikusnak lenni?

Hatalom, sajat es masok sorsanak iranyitasa, szoborepites. Ez a felszin, a valosag mas.

Magyarorszagra erkezo EUs milliardok, amit mas, nalunk termelekenyebb orszagok adofizetoi dobnak ossze, jelentos igeret. Maffiakormany a gazdasag olyan oligarcha szereploivel mint Simicska, Nyerges es kozgep, ezen a penzcsapon ulnek, ezt fejik.

Legtobb cseledkedetet, a sokszor erthetetlenul eros centralizaciot dontesekben, es vegrehajtasban a szolgalelkuseg elvarasat elsosorban ez okozza. Kar ertelmet keresni egyes dontesekben ezen kivul.

Termeszetesn ez nyomot hagy a moralban, totalis ertekvesztes az eredmeny a tarsadalom egeszeben, a gondolkodas, az elvarasok tamasztasanak elvesztese, a "gondoskodo" hatalom elfogadasa, beletorodes, alkalmazkodas.

NFU felszamolasar azert van szukseg, hogy EU kontrollt nehezitsek, EUnak tobb intezmenyt kelljen beszamoltatnia ill. NGM-on keresztul Orban jobban tudja befolyasolni a kijuto informaciokat.

A hatalomban maradas nem csak az elit gazdagodasat szolgalja mindannyiunk rovasara, hanem letkerdes, hiszen ez az eltorzult politizalas, jogserto es korrupt donteshozatal a lebukas kockazatat hordozza.
Senkit nem zavar hogy a foldpalyazatok titkosak? Kovetkezo kormany elso intezkedese kell hogy legyen a nyilvanossagra hozatal. Ettol is remegnek a gazemberek.

Amikor politikai eroterekrol, partokrol, nemzeti erdekekrol gondolkoztok, ezt tartsatok szemelott.

Persze vannak kisebb problemak, orbani patriarchizmus, jo oligarchasag (pl. tenyezo, hogy magat okosnak, es jol gondolkodonak veli), vagy a foci szeretete, egy kis vallasi rovidlatas.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 01:03:57

@Makkasz: nem kezdek már tartalmi vitát

Igazából egy nagyon fontos és lényeges kérdés van. Sorolj fel az MSZP-SZDSZ kormányok idejéből olyan intézkedéseket, amik előrébb vitték az országot és egyúttal javítottak a magyar emberek és magyar gazdaság helyzetén is úgy, hogy közben nem adósították el a másik oldalon a költségvetést, vagy a lakosságot, vagy a gazdaságot, vagy az intézkedés haszna nagyobb mint a rá felvett hitel kamata.

Aztán ha sikerül találnod 1 ilyet is, folytathatjuk a beszélgetést.

De felőlem járathatod le a fideszt, én is örülök neki, ha senki nem szavaz rá, ha egyúttal egyetértünk abban is, hogy nem szabad az MSZP-SZDSZ-re sem szavazni, akkor sem ha Bajnait tolják maguk előtt, mint 2009-2010 közötti független miniszterelnöküket, mint Medgyessyt aki szintén független miniszterelnök volt ugye....:D:D:D

Ne szavazattok az elmúlt 23 év elitjére és csak jobb lehet kb.

Szabványok 2013.02.24. 01:08:40

Elolvastam a posztot. Egyetértek vele.
Aztán elkezdtem olvasni a kommenteket. Elkeseredtem, hogy az emberek ennyire szeretik a szocializmust, nem fogják fel, hogyan működik a kapitalizmus, azt hiszik nem lesz ebből baj. (Pl. máshol beszedik a pénz egy részét, nem fejlesztenek, sőt nem tartanak karban, a dolgozók megkeserülik, magyar beszállító cégek mennek tönkre, stb.)

De akkor elolvastam ezt és jókedvre derültem:
@kela-bá:
"Elmennének a szolgáltatók ? Akkor az örök világosság fényeskedjen nekik... Vannak már kész technológiák a megoldásra :www.vntv.hu ( Dr. Egely Görgy )"

Szabványok 2013.02.24. 01:11:57

@fal_adja_a_masikat:
"Ne szavazattok az elmúlt 23 év elitjére és csak jobb lehet kb."
Értem.
Tehát támasszuk fel a 23 évvel korábbi elitet, Kádár apánkat és vezessük be a szocializmust. Államosítsuk az energiaszektort!

Makkasz 2013.02.24. 01:14:42

@fal_adja_a_masikat: Nem a stadion fáj, hanem hogy az oktatást leépíti, a családok ellen fordul (a röghöz kötés csak a gyermektelen állam által eltartottaknak jó).

A stadion a butaság, kivagyiság, aránytévesztés örök mementója lesz, a felcsúti a nyíltan vállalt korrupciónak, a büszke közpénzből nemzeti burzsoázia építésnek.

Ugyanúgy ahogy a köztévé és élsport a politikusok őrületét szolgálja, egyikre sem szabadna egy fillért sem áldozni.

Mutassátok már be fdeszdroidok, melyik multi mennyi pénzt vitt ki az országból.

Egyszerű, behozott pénzt tőkével, beruházással, cégek vásárlásával.

Emelte a szolgáltatás színvonalat (emlékezz te droid 1989 előtti telefonra, vásárlásra, garanciális cserére), rengeteg adót fizetett, rengeteg munkahelyet teremtett (alvállakozókkal, magyar termékek meegvásárlásával).

Hogy vitte ki a pénzt?
- osztalékkifizetés (ha volt profitja, amire nyereségadót fizetett, bevételeire iparűzési adót),
- anyacég elszámolt költségeit (ezt apeh árgus szemekkel figyete mindig is),
- hitelek kamatait?

Szerintem legtöbb még ma is bukóban van.

Ha nem cégek felöl közelíted meg, lehet onnét, hogy nettó működőtőke beáramlás és fenti kifizetések voltak.

Ennyire a tőke még nem menekült Moról mint ma.

Droid, ha egy cégnek "extraprofitja" van valahol, onnét nem elviszi a pénzt, hanem mégtöbbet beruház.

Életetekben nem voltatok üzleti döntéshozói székben, de gondolkodni sem tudtok.

Komolyan, szedd már össze mi ezeknek a valóságtartalma:
- multiknak moon extraprofitja keletkezett,
- indokolatlanul magasak az árak a ultik miatt,
- kivitték a pénzt.

Bizonyítékot! Ne az orbáni maffiapolitika előli menekülést, mert persze hogy mindenki menti befektetői pénzét, akik nemegyszer amerikei, német nyugdíjasok.

@Ándi bácsi:

Makkasz 2013.02.24. 01:22:04

@fal_adja_a_masikat: Nem sorolok fel, én szarok MSZP-SZDSZ kormányokra nagy ívben.

Tessék, orbán kormány helyes intézkedései:
- adózók körének kiszélesítése, kvázi lineáris adó, családi adókedvezmény,
- határon túli magyarok egyszerűsített állampolgársághoz jutása.

Értsd már meg te szerencsétlen, én nem vagyok mszps vagy szdszes vagy jobbikos vagy lmps vagy fideszes.

Egyszerűen orbánék hazaárulók, saját népük ellen kormányoznak. Elődeik is, bár ilyen mértékű károkat csak gyurcsány tudott eddig okozni.

MDF 1994 előtti erényeiről tudnék írni, vagy Sólyoméról, Áderről. Mert ezeknek voltak. orbánéknak a felsorolt kettő után csak rombolni sikerült.

Nézd meg, azt hiszed az "ellenség" táborában vagyok, csak mert látom, a királymeztelen.

Makkasz 2013.02.24. 01:23:57

@fal_adja_a_masikat: A tartalmi vitához nem a hiteidet kéne hangoztatni, hanem olvasni, tájékozódni, türelemmel véleményt formálni.

Idővel a többség felébred, ne maradj a buta kisebbségben.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 01:25:11

@Makkasz: Magyarországra érkező EU milliárdok több mint 1/3-da Magyarország befizetése, tekintettel arra, hogy 8,3milliárdot fizettünk be és 32,8milliárdot hívhattunk le 7 év alatt, ha sikerül...de nem szokott, ahogy sehol se.

Tehát becsüljük mondjuk úgy, hogy amit sikerül lehívni, annak a felét ténylegese még mi is fizetjük be...és akkor még nem beszéltünk az EU-nak átengedett bevételekről, mint ami pl egy önálló állam vámbevétele, ugyanis a közös vámhatárokkal, már nem a magyar költségvetésbe folynak be a vámbevételek, hanem az EU költségvetésébe. Arról már ne is beszéljünk, hogy Magyarországgal mint piaccal mennyivel jár jobban az EU centruma, ha utánaolvasol, akkor kiderül, hogy annak a 32milliárdnak az 50%-ához képest többszörösét tolják ki a multik az országból...

Ráadásul azt a x milliárd €-t is csak olyan célokra lehet elkölteni, amit az EU megmond. Nem ám gazdaságfejlesztésre, vagy a munkahelyteremtésre, vagy mondjuk orvosok fizetésének 3x mértékűre emelésére, hogy ne menjenek el Németországba, Angliába, Skandináv országokba, mert ugye ezt nem szeretné az EU:)

És akkor most érkeztünk el oda, hogy amit az EU ad pénzt, annak a felét mi fizettük be eleve, másik felénél meg többszörös jövedelmet vonnak el az országtól a piacunk védtelenné tételével...de amit adnak pénzt, azt is 60%-ban értelmetlen beruházásokra lehet csak elkölteni, ráadásul a pénzek 60%-át eleve multik nyerik el, tehát végül marad a mondjuk 20milliárd €-nak (7 év alatt) a 40%-ka ami a politika gazdasági hátországában landolhat...

"Magyarorszagra erkezo EUs milliardok, amit mas, nalunk termelekenyebb orszagok adofizetoi dobnak ossze, jelentos igeret"
Szóval ezt úgy ahogy van felejtsd el, ha dolgoztál 9 országban, van 5 diplomád, akkor biztos hallottál már a transzferárazásról, meg az adóoptimalizálásról, ez lényegében nem jelent mást mint kibocsátás átcsoportosítást, így lesz a német, meg a francia sokkal termelékenyebb, hogy a magyarországi hozzáadott értéket átcsatornázzák haza és ott látszólag nagyobb kibocsátás jut az 3-5x bérekre is, míg látszólag a magyar munkás a nettó 120ezer Ft-jával nagyon-nagyon nem termelékeny...hát persze.......

Meg egyébként is, mi is lenne ha nem fizetne az EU mezőgazdasági támogatásokat, ami a költségvetés nagy része? Be se lépett volna Magyarország és Lengyelország, mert EU-n kívül is versenyképes lett volna a mezőgazdasági szektorunk, az iparban pedig kurvára nem szorulunk rá arra, hogy nyugat-európa felvevő piaca legyünk, miközben a teljes magyar gazdaságot felszámolták szinte...

Az lehet, hogy az EU-s pénzeket lopja a politika gazdasági holdudvara sőt biztos, de hogy ettől nem lesz jobb az EU, se az MSZP-SZDSZ az is 100%. Mert az EU cetnrum országai és az MSZP-SZDSZ és a multik is messze több kárt tettek, tesznek az országban...
Amit most lopnak az aprópénz ahhoz, mint amit előtte loptak. Bár sajnos az emberek helyzetén ez nem javít, mert amit kisarcolnak a multikból azt a korábbiak által felvett hitelek törlesztésére kell fordítani...

Szabványok 2013.02.24. 01:26:57

@Makkasz:
"Ezeken röhög a világ:
- állami mobilcég,
- nyugdíjvédelmi biztos,
- rezsicsökkentés,
- 13. havi nyugdíj,
- országvédelmi alap,
- NER,
- 27%-os áfa,
- tündérmese,
- fenékpötty,
- svájci bankszámlák megadóztatása,
- stratégiai megállapodások cégekkel,
- azeri baltás alku,
- putyin leszopása, hogy átengedje olcso azeri gázt,
- Demján szerinti kétharmad (lesz az 4/3 is, csak igyekezni kell),
- 18 éves ígéret attól, aki két évre nem látott előre,
- parlamentőrség,
- balfaszmenet."
Nagyon-nagyon hiányos a lista!
Hol marad SP tündöklése és bukása?
A pávatáncos huzivoni az IMF-fel?
A pálinkafőzés szabadságharca?
A nemmegszorítás megszorítás?
A gondosan, 2 évre előre megtervezett felsőoktatási reform?
A keretszámok helyet kapacitás?
Az Alaptörvény, amit 2év alatt többször módosítottak, mint a régi Alkotmányt 20 év alatt?
A Kósa-beszólásokkal szabályzott HUF/EUR árfolyam?
Matolcsy 'pontos' előrejelzései?

Nem, nem vagy Gyucsánypárti, sem mszp szavazó. Ők megérdemelten eltűntek a süllyesztőben. Én mindössze ámulok és bámulok, mert ennyi butaságot ilyen rövid idő alatt elkövetni világcsúcs.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 01:31:25

@Szabványok: nézzél már körbe németeknél, franciáknál, USA-ban, olaszoknál, spanyoloknál, görögöknél stb, hogy milyen állami tulajdon van az energetikában...

komolyan képes vagy védeni azt, hogy még a magyar energetikai szektort is a NÉMET ÉS FRANCIA ÁLLAM birtokolja, azzal szemben,hogy a magyar állam?:D

Ez neked a kommunizmus? Rabszolgaság, kommunizmus, demokrácia. Demokráciának része az állami tulajdonlás, kapitalizmusnak is, pláne a hálózatos iparágakban. Amit te támogatsz, az a rabszolgaság, amit én támogatok az az állami szerepvállalás normális aránya a kapitalista gazdaságban, nem a kommunizmus.

magas ez neked, mint az áramszámlád, de én támogatom azt, hogy akik ellenzik ezeket a lépéseket, azoknak legyen lehetőségük 30-40%-kal többet fizetni gázra, áramra, vízre, mutassátok meg, hogy nem vagytok szájhősök

LallyPop 2013.02.24. 01:34:38

@Makkasz: el is kellett adni a gázüzletet, amit ugyanez az elbaszott törpehuszár 5-10 szeres áron vesz vissza Eontól, hogy Merkelék ne basszák orrba.

- Csak erre reagálnék: 2009ig a németeknek 1200 millió eurójukba fájt a gázüzletág, most a visszavásárlási ár 800 mmillió euró.

Makkasz 2013.02.24. 01:35:49

@fal_adja_a_masikat: @Szabványok: Igazad van, a lista nagyon hosszú lehetne.

Ócsai hitelesmegmentő, A energiatanúsítványú, rózsadombi villa m2 árú, pusztai kutricák is jók.

Egyszer egy sör mellett írjuk meg a majdnem teljeset.

_most_ 2013.02.24. 01:39:46

@fal_adja_a_masikat: jaj már megint a gonosz EU, hogy lehetsz ennyire vak, sokkal több kárt okoztak az országnak a magyar politikusok, mit az EU.

Makkasz 2013.02.24. 01:40:17

@Ándi bácsi: @fal_adja_a_masikat:

Mondjátok meg mi a jelentése az extraprofitnak? 1 millió, 10 milló, 100 millió?
Esetleg 30, 10, 6, 5, 3, 1 éves megtérülés?
10 év fölöttire üzleti vállakozás nem adja a fejét. A 3 évesért már kockázatot vállal. Az egyéves megtérülésért már azt is, háromból csak kettő sikerül.
Melyik az extraprofit?

Azt dolgozzátok fel, bár az "extraprofit", és a "kivitt pénz" semmilyen tartalommal nem bír, ha nagy profit lenne, nagyobb mint másutt, akkor nem elvinné senki a pénzt, hanem újre befektetné meg még hozna.

Átbasz benneteket az ökör.

LallyPop 2013.02.24. 01:42:44

@Makkasz: ...:) Az a baj hogy ami konkrétumot írtál(Eon) akkora butaság, hogy nem feltétlen érdemes ilyen késői órán erre figyelnem.....ááásít.

_most_ 2013.02.24. 01:46:26

@fal_adja_a_masikat: úristen te tényleg sötét vagy, Magyarországon az állami tulajdon egyet jelent a lopással, a veszteséges, pazarló működéssel, rossz szolgáltatással és még sorolhatnám, remek példa a bkv, kitűnő szolgáltatás hihetetlenül olcsón.

Makkasz 2013.02.24. 01:47:07

@_most_: @Szabványok: @emzéperiksz:

Nézzétek már hogy beégett a marhája:

@Ándi bácsi:

"- Csak erre reagálnék: 2009ig a németeknek 1200 millió eurójukba fájt a gázüzletág, most a visszavásárlási ár 800 mmillió euró."

Tehát szerinted veszteséges volt nekik?
Mi ez, negatív extraprofit:))))?
Ebből a minusz 1200 millió Eurból vittek ki?
Ha minuszos, folyamatosan táplálták tőkeemeléssel, tulajdonosi hitellel (tudom, ezek a fogalmak elsőre ilyesztőek, de meggooglezhatod), miért tették?
Miért ellett megvennünk?
Ha kellett nekünk, "stratégiai okokból", mi az a stratégia? Az állami cég? Átadjuk az oroszoknak? Ők majd tűrik a minuszokat?
Ha minuszos, miért fizetünk érte ilyen sokat? Általában EBIDTA 4-10- szeres ára van a cégeknek (tudom megint egy érthetetlen fogalom).
Miért fizetjük 2-8 szorosát az értékelésnek? Honnan tudod az árát?

@fal_adja_a_masikat:

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 01:52:14

@Makkasz: jól van, látszik, hogy totálisan tájékozatlan vagy, fingod sincs a tényekről, viszont rendkívül motivált vagy, hogy demagógiákat puffogtass

van egy 500milliárdos vagyon, azt megszerezed 250milliárdért, aztán évente be kell ruháznod 20milliárdot, amivel üzemelteted az egészet azon a szolgáltatási színvonalon, aminél nem kell jobb, mert nincs is hova fejleszteni, ha lenne, akkor se fizetné meg senki, mert így is a lehető legtöbbet lehúzod érte, ÁLLAMILAG KIKÉNYSZERÍTVE.
Sápolsz rajta éves szinten 30-50%-ot profitot. Akkor hova is hozol még be tőkét, ha ebbe a szektorba nem lehet többet behozni?:D:D:D csak annyi érdeke van az ilyen cégnek, hogy minél tovább fenntartsa ezt az állapotot, minél tovább tudjon elérni 30-50%-os profitot és kivinni a 90%-át az országból mint a pinty, ráadásul még le se adózva a nagy részét...
Mit hazudsz te arról, hogy egy ilyen szektorba tőkét kell behozni?:D Nem tudom milyen tőke menekül az országból, de ha eljutott az agyadig az, hogy a privatizáció során 12 000milliárd kár érte az államot, az európai cégek jövedelemkivonásán keresztül 40-50 000 milliárd Ft kárt érte az országot és elhagyta még off-shoreba 50 000milliárd Ft az országot, akkor ha most kivontak a bankok 4000milliárd Ft-ot, akkor mikor is történt itt tőkekivonás.
Egyáltalán mikor volt itt tőkebevonás, olyan ami 5 éven belül nem vitte ki a 2-3x-át anank, amit behozott?!

Innentől kezdve azt hazudsz amit akarsz, leszarom a ha távolról sem vagy tisztában a tényekkel és hülyeségeket beszélsz, vagy tudatosan hazudsz. Ilyen idiótákkal akkor sincs előrébb az ország, ha véletlenül nem a fidesz-msz-szds hármasból választana 4 évente.

Aki a valóságra kíváncsi az meg megnézi az áramszolgáltatók 95-02 közötti profitszintjét, aztán elgondolkozik, hogy hova lettek az akkor kimutatott 30-80%-os profitok, hogy tényleg nem az eu-s csatlakozás előkészítésével, csatlakozással és a nemzetközi pénzügyi rendszer "fejlődévésel", a trükkök tökéletesítésével érték el, hogy csak alacsonyabb profitot mutassanak ki, többit meg adózatlanul kilopják.

Hazaáruló az, aki az ország, az állam és a magyar emberek érdekeit idegen országok, idegen vállalatok, idegen állampolgárok érdeke mögé helyezi. Tényleg bámulatos ahogy védi a sok birka a német tartományi cég magyarországi gyarmatosítását, a lakosság, gazdaság 15 éven keresztül történő kizsákmányolását és kommunistázik mikor ki akarja VÁSÁROLNI a magyar állam a NÉMET ÁLLAMOT a saját országából:D

LallyPop 2013.02.24. 01:52:55

@Makkasz: Nem annyira bonyolult.

1200 millióért megvették a németek tőlünk.

800 millióért megvesszük tőlük.

Ki bukott akkor? Mit hadoválsz össze vissza?
Mi az hogy honan tudom?

fn.hir24.hu/gazdasag/2013/02/04/jo-uzletet-kotott-az-e.on-nal-a-kormany/

Tele volt a sajtó vele csak nem az amit te olvasol.

Mondjuk ilyet a komcsik alatt nem láttál mert ott az állami gazdálkosás filléres eladást és drága vásárlást jelent, de ezt is meg lehet szokni, hidd el.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 01:55:19

@rozsé drazsé:

Amikor utoljára az állam szabta meg az árakat, azt szocializmusnak hívták, és nem működött.

Örülök, ha kevesebb az áramszámlám, de ezt miért így érjük el, miért nem VALÓDI piacliberalizációval?

www.verivox.de/

Németországban beírod a neten az irányítószámodat, és már ajánlja is a legolcsóbb áramszolgáltatót......

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 02:00:25

@Fejesrob:

"Bagóért vette, bagóért kell tőle visszavenni, verje le a szocialistákon és a szabad-demokratákon, akiket a jó árért megvesztegetett. "

- Bagóért megvett minket is.
Ahol lakom, ott kb 2005-ig állandóan áramkimaradás volt, ha fújt a szél, ha esett az eső, ha hideg volt,....
2005 folyamán volt egy rekonstrukció, minek következtében az áramellátás immár 8 éve folyamatos.
Az elektromos berendezéseink sem hibásodnak meg azóta fesz ingadozás és hasonlók miatt.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 02:00:29

@_most_: jaja, és erre az a megoldásod,hogy adjuk el az egész országot mondjuk a franciáknak, majd ők csinálnak jobb Magyarországot és jobbá teszik az életet:D:D:D

Nem is az a megoldás, hogy a magyar állam gazdálkodásának hatékonyságát kell javítani, ezt kikényszeríteni és számon kérni azoktól, akiktől megteheted. A választott vezetőktől és tisztségviselőktől.

Ilyen sötét parasztokkal 50 év múlva már nem lesz Magyarország, szégyenei vagytok az országnak.

Menjél olvass utána, hogy a BKV milyen járatsűrűséggel, milyen hálózatsűrűséggel szolgáltat és ezt mennyi pénzből teszi, aztán nézz szét a világban, hogy ehhez képest hányszoros pénzből működik egy külföldi világváros tömegközlekedése, milyen járat és hálózatsűrűséggel...
Az gondolom megint nem zavar, hogy a BKV-t 20 évig a legnagyobb hazaáruló szdsz vezette, minimális teret adva benne az mszp-nek és pl ők voltak azok akik elbasztak 800millirád Ft-ot 4es metróra, amiből az egész bkv járműállományát 2x ki lehetett volna cserélni, elektronikus jegyrendszert bevezetni már ezer éve, meg időalapú jegyet.

De nem, majd te megmondod a tutit, leszavazol az SZDSZ-re, majd azt mondod, hogy az állam rossz gazda és adjunk el mindent a németeknek!!! Az se zavar, hogy az a kurva MÁV és BKV kb az utolsó két nagy állami vállalat, az állami vagyon GDP arányosan már csak 5-6%, míg a franciáknál 30%, németeknél is 20% körül...sötét vagy.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 02:02:07

@Fejesrob:

" jókora kölcsönt vettek fel a számládra. Még arra is ügyeltek, hogy a visszafizetés kezdési időpontja 2010 ősze legyen. "

- És ezt most újabb hitelekből törlesztjük, mely hiteleket nem 4%, hanem 9-11% kamattal veszünk fel. Éljen a nemzetmentő hitelfelvevő!

Makkasz 2013.02.24. 02:05:48

@fal_adja_a_masikat: Nem értem miről beszélsz, szerintem te sem tudod.

Mutasdt meg néhány példán, hogy a cégvásárló multi mennyit vette meg a céget? Mi volt a céggel előtte? Mennyire értékelték? Volt-e másik ajánlat? Mennyit fejlesztett, ruházott be? hogy vitt ki pénzt?

T vagy aki nem húzod ki a fejed a seggedből, nem tudsz semmit, csak mondod a hülyeségeidet.

A telefon mindenkinek elérhető lett, azonnal, töredékéért. Ugyanúgy az autó, hűtő, tv. Be tudsz vásárolni fél óra alatt. Van interneted.
Ezek tények, amiket te mondasz hülyeségek.

Miért titksak a földpályázatok és szerződések 50 évre?

Mekkora ostoba vagy.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 02:10:01

@Makkasz: na, már eljutottál oda, hogy miért veszik vissza kurva drágán? minimális fejlődés:D

hát valószínűleg azért veszik vissza túlárazottan, mert
1. így nem fognak ugrálni a gyarmatosítók, mert minden további nélkül megtehetik, hogy fellépnek az ország ellen, akkor is ha korrupcióval és vesztegetéssel szerezték meg a vagyont, kényszerítették ki a 30-40%-os profitot,mert ezek már elévültek

2. vagy azért, mert most is ellopják felesbe a valódi ár és a vételi ár közötti különbözetet, ahogy az eladásánál is megosztoztak rajta

Hát ha te hiszel egy multi könyvelésének, akkor olvass inkább meséket a gyerekeidnek, abban legalább olyan fantáziaelemek vannak, amit még értesz.

Előbb utóbb biztos eljutsz oda is, hogy hogyan vásárolták meg féláron, hogyan köttettek hosszútávú szerződéseket, elolvasod valamelyik átfogó privatizációs jelentést, aztán belegondolsz abba, hogy még a szektorális adók után is 10-12%-os kedvezménnyel próbáltak átcsábítani lakossági fogyasztókat is, árlejtéses elektronikus tendereken meg 20% feletti kedvezményeket is adtak a nagyfogyasztóknak.
Tehát akkor mennyi is lehet a profitjuk?

Aztán megnézheted az áram világpiaci árának alakulását, vagy a régiós árának az alakulását. Vagy elgondolkodhatsz azon, hogy mennyivel olcsóbb egy magyar munkás mint egy német, megnézheted a német áram árának tartalmát és kisakkozhatod, hogy mennyi is az annyi.

De nem, sokkal ésszerűbb azt állítani, hogy a NÉMET ÁLLAMNAK uralnia kell a magyar gáz és energetikai szektort, mert ez maga a demokrácia és kapitalizmus!!!! De ha a magyar állam a meghatározó szereplő abban, akkor az maga a kommunizmus.

buták vagytok nagyon

_most_ 2013.02.24. 02:10:38

@fal_adja_a_masikat: haha te nevezel engem sötétnek, mégis mit nézzek a bkv-n, a kigyulladt buszokat, ha szerinted a bkv a világon a leghatékonyabban müködő tömegközlekedési vállalata akkor te nagyon sötét lehetsz, ja és a mindent ütő érv az elmúlt 8 év, tényleg ennyire futja?

LallyPop 2013.02.24. 02:10:58

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Mit hazudsz te is. 5-6%on mennek most az állampapírjaink, az 2008as IMF hitel ktge pedig az (akkori)alapkamat szerint alakul, tehát 6-9%(forrás-portfolio.hu), persze csak arra és úgy költhető ahogy az IMF azt meghagyta Romániának, Görögországnak, Spanyolországnak, komoly sikersztorik.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 02:11:15

@Ándi bácsi:

"A verseny hatását megtapasztaltuk az elmúlt évtizedben. 300 % gázáremelés volt, köszike, ilyen verseny nem kell."

- NINCS VERSENY. Területi felosztás van. Ne keverd a fogalmakat.

Itt van verseny:
www.verivox.de/

LallyPop 2013.02.24. 02:12:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Igen 8% volt.

Ja, olyan opció nincs a neten, hogy legyen itt Németország?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 02:12:24

@Ándi bácsi:
"A vállalkozás azért vállalkozás mert nem garantálják a sikert."

- Ellenben az árakat meg szabják meg?

Makkasz 2013.02.24. 02:12:29

@Ándi bácsi: Ja, az 1200 millió Euróba fájt nekik, a annak a kifejezése, hogy annyiért vették meg tőlünk?

Fura, hogy mégis csak 150-200 millióra értékelték a céget.

Honnét veszed hogy az 1200 millióért aladott dolgot vette az állam 800 millióért? NEm is lehet. A gáztároló fejlesztést az EON hajtotta végre.

Szerintem azt akarod mondani, hogy valamit vett az eon 1200 millióért, és most valami vett orbán 800 milióért.

Komolyan, tragikus ekkora hülye vagy. "1200 millióba fájt":)))).
Mit vett anno Eon?
Mennyit ruházott be?
Mennyit vitt ki?
Mit vett orbán?

Gondolkozz már te szerencsétlen hülye.

Mégha igazad is lenne, és ugyanat veszi vissza orbán kevesebbért (nem is lehet ugyanaz, de mindegy), akkor ezt a jó alkutehetségével sikerült elérni (hogy egy vállakozás adjon magyarországnak 400 millió Eurót?)? Te úristen.

_most_ 2013.02.24. 02:15:43

@Ándi bácsi: hát lehet unortodox utat is választani, mint Argentína, igazi siker sztori :D

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 02:16:31

@Éhes_ló:

" és szétmérnék a lakossági végpontjaikat és a középfeszültségű hálózataikat."

- Mit értesz ezen? Mit eredményezne egy ilyen mérés?

LallyPop 2013.02.24. 02:18:04

@Makkasz: Olvastad a forrást hülyegyerek? Kit érdkel milyen értékelést rendelt az ATV 2009ig a németek már átfizettek a MOLnak 1200 millió eurót.

fn.hir24.hu/gazdasag/2013/02/04/jo-uzletet-kotott-az-e.on-nal-a-kormany/

Tudod az autód a biztosító szerint 100ezret, a piacon meg 1 milliót ér.

Most hogy kitaláltad hogy tulajdonképpen Orbá most MÁST vett mint amit eladtunk akkor gondolom erre komoly bizonyítékaid vannak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 02:18:38

@Ándi bácsi:

" Nem az állami tulajdonnal van a baj. "

- DE!

Az állam ne tulajdonoljon, szabályozzon!

Makkasz 2013.02.24. 02:19:39

@Ándi bácsi: @fal_adja_a_masikat:

Mikor ilyenek kommentenek mint ti, teljes határozottsággal a nagy büdös semmiről, 0 tudással, nagy mellénnyel, politikai meggyőződésből, elveszítem a hitem hogy az ellopott 73 év után valah lesz változás ebben az országban.

Nektek is egy szavazatotok van, ugyanúgy mint aki dolgozik, adót fizet, gondolkozik.

Reménytelen ez az egész.

LallyPop 2013.02.24. 02:19:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem, nem vagyok árszabályozás párti sem.

De ha ezzel ki lehet zsarolni hogy ők is adják el olcsón amilyük van akkor hajrá.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 02:20:41

@Makkasz: továbbra sem vagy képes felfogni, hogy mi az, hogy jövedelemből vásárolni és mi az, hogy hitelből?

tényleg nem vagy képes az autó, hütő, tv mögé nézni, amit egy átlag magyar csak hitelből képes megvenni, és amire felvett hitele miatt került kurva nagy bajban, fizetett 2x annyit, vagy fizeti évek óta valamelyik 30-40%-os áruhitelt, vagy providentet. Tényleg nem veszed észre mi lett az országból 23 év kapitalizmus és demokrácia alatt?

Attól lesz neked tv-d, autód, hűtőd, hogy többet fizetsz az áramért, mint a németek, miközben 1/3ad akkor jövedelmet van, és az a kurva multi is 1/3ad bérekkel dolgoztat itthon. Akkor lesz neked szabadon elkölthető jövedelmed, ha az átlagos háztartás rezsire költi a jövedelme 35%-át ételre meg az 50%-át és 4millióan még a létminimumot se érik el?

MONDOM

Ha ennyire sötétek vagytok, akkor utaljatok +30-40%-ot a német, francia ÁLLAMI multinak, írjátok be a közleményben, hogy ti hisztek a demokráciába és kapitalizmusba, szeretnétek, ha a magyar emberek jövedelmét továbbra is példátlan profitszint mellett vonnák el és ezzel gazdagítanátok KÖZVETLENÜL a német és francia költségvetés, akkor is ha a német, francia cég lefizette a politikusokat, hogy eladják fél áron ezeket a cégeket,meg szabályozásokat vett, meg blogokat íratnak, hogy befolyásolják a közvéleményt az extra profituk indoklása után.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 02:21:50

@Makkasz: keresd meg a tényeket, nem olyan nehéz, elmondtam mit kell keresni, privatizációs jelentések, áramszolgáltatók 95-04 közötti éves jelentései

csak lusta vagy, meg sötét is, így soha nem fogsz utánanézni, másnak meg úgyse hiszed el, csak ha saját szemeddel látod

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 02:23:39

@Ándi bácsi:

"Közben az önk. adósságát államosították."

- Az adósság átvállalása nem egyenlő a kiegyenlítésével.

LallyPop 2013.02.24. 02:25:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: - Az adósság átvállalása nem egyenlő a kiegyenlítésével.

Mondtam én ilyet? Az államadósság csökkentése viszont egyenlő az adósság kiegyenlítésével.

_most_ 2013.02.24. 02:25:35

@fal_adja_a_masikat: érdekes a multik magasabb béreket adnak, mint a magyar cégek. Elég egyszerű ember lehetsz :D

Makkasz 2013.02.24. 02:25:42

@Ándi bácsi:
Miért fizetett 1200 miliót az eon? Tudod?
Mit vett orbán, tudod?
Mennyit ér a cég ma, tudod? Ma legtöbb cég töredékét éri a 2005-2006-os értékének (OTP?)

Vagdalkozol. Szerintem orbán nem azt vette meg amit a MOL eladott. Ha azt, akkor minek? Mi a célja (szerintem baltásgyilkosért kapott olcsó gázzal választást nyerni)? Az nem baj, hogy sem azerek, sem oroszok nem tartjék a megéllapodást majd. Lázálmaira elszórt egy csomó pénzt ez a kis tetű.

Te meg csak edd a szart, az csokipuding.

Nagyon_Komoly 2013.02.24. 02:27:06

A hálózati áramellátás kisfeszültség fázisfeszültségének effektív értéke kereken 20 éve 230V. A posztíró nézzen utána, mielőtt ír valamit. Ennek az értékét, tűrését nem állami törvény írja elő, hanem szabvány. Ettől eltérni nem lehet egy tollvonással. Arról nem is beszélve, hogy pont ennyi soha nem lesz, mert a vezetéknek van ellenállása, így aztán aki közelebb van a táphoz, annak több, aki a messzebb, annak kevesebb jut. Ez sem törvény, hanem FIZIKA.

Ha valaki egy témáról ír, vegye a fáradtságot, és nézzen utána, vagy ne írjon le olyat, amiről semmit nem tud.

Én nem értek egyet az árak ilyen jellegű letörésével, de azzal egyetértek, hogy igenis meg kell regulázni a szolgáltatókat, mert olyan szinten képviselik az hatalmukat a fogyasztókkal szemben, ami nem elfogadható, és sajnos nem ritkán fordul elő a sajtóban erre számos példa.

Az elmúlt pár év vonatkozó eseményei arra is rávilágítottak, hogy a hálózatok karbantartása hagy maga után kívánni valót. Pénzügyi problémákra hivatkoznak, de ezt a szolgáltatók üzleti mutatói nem támasztják alá.

Azaz van létjogosultsága a dolgok rendbe rakásának, csak nem biztos, hogy a legmegfelelőbb módja az, ami történik.

Az meg a másik, ha valaki cikket ír, az vagy legyen pontos, vagy ne legyen semmilyen!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 02:28:22

@Makkasz:

Pár éve, mikor nem jött Ukrajnából elég gáz (Orosz-Ukrán gázvita), akkor a hálózat egyes részeibe belepumpáltak magyar gázt. Ha jól emlékszem, akkor Nagyatád közelében. Zsinórban mentek tőle tönkre a cirkók.

LallyPop 2013.02.24. 02:30:42

@Makkasz: Bizony és az csinálja jól aki töredék áron vásárol, és mindezt nem hitelből teszi.

Mivel lusta vagy még egy linket is elolvasni, így bekopizom.

''Már szinte csak az aláírás hiányzik a szerződésről, s visszavásárolja a kormány a német E.On-tól a magyarországi gázcégeit. De vajon jó üzlet ez nekünk? Megkérdeztünk egy teljesen kívülálló, de a magyar ügyekben járatos geopolitikai tanácsadócéget, a texasi Stratfort. Kérdéseinkre Marc Lanthemann, a cég elemzője válaszolt.

Korábbi cikkükben az írták, hogy az E.On gázüzletágának megvétele akár 2 milliárd euróba is kerülhet. Most 800 millió eurós vételárról beszél a kormány. Akkor jó üzletet kötöttünk?

A kétmilliárdos becslésünk arra vonatkozott, mert nagyjából ennyit ér az E.On gázüzletágának eszközkészlete. Körülbelül ennyit fizettek érte 2005-ben az államnak, amikor megvásárolták. Figyelembe véve, hogy az E.On csoport teljes magyarországi profitja 2011-ben meghaladt az 1,9 milliárd eurót, Budapest kimondottan jó üzletet kötött.

Az E.On-on most nagy a nyomás, hogy rendezze pénzügyileg sorait. Elég jelentős csapás volt a cég számára az, hogy Németország betiltotta a nukleáris erőműveket. Ezért a német anyavállalat igyekszik konszolidálni érdekeltségeit a nagy nyereségű piacokra és a legfontosabb üzletágaira – ide tartoznak például a csúcstechnológiás szénerőművek. Eközben szabadulni akar magasabb kockázatú kelet-európai piacaitól.''

Gondolom a hat diplomádtól sem lettél olyan buta, hogy ezt rossz húzásnak nevezd.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 02:32:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: na ja, csak cserébe megtiltották a kötvénykibocsátást nekik, meg úgy általában az eladósodást, meg elvonták tőlük a feladatok nagy részét, plusz államosították a közoktatást, egészségügyet, múzeumokat, levéltárakat, stb

Így nem maradt az önkorományzatoknál olyan nagy költségvetéssel rendelkező intézmény, amiből jó sokat lehetett lopni.

Hát ebből élt meg a fidesz ellenzékből, önkormányzatok eladósításából, önk. fenntartású intézmények költségvetéséből, ők már csak tudják, hogy milyen lehetőséget kell becsukni az utánuk jövők előtt:)))

Pénzügyi szempontból jó,mert így tényleg nem tudják eladósítani az önkrományzatokat (bár valószínű, hogy a központosításból megint valaki jó sápokat húz...); közoktatás, egészségügy szempontjából jó, mert csak így lehet biztosítani az egyenlő hozzáférést és szolgáltatási színvonalat, ami ki tudja mikorra fog megvalósulni....de 3000+ önkormányzat saját tulajdonában tuti hogy soha nem tudna megvalósulni.

Egyébként az átvállalást biztos követni fogja a hitelezőkkel való tárgyalás, így valószínűleg csökkenni fog az adósság összege is. Mert az azért "bevétel" a hitelezőknek, hogy nem egy falu összes vagyona lesz a hitel mögött mint behajtható vagyon, hanem ki lesz fizetve...Biztos minősítve volt az önkormányzati adósság valamilyen szinten, na most ez állami átvállalással az eddig leírni tervezett veszteségek, mind bevétellé alakulnak, kizártnak tartom, hogy ezen ne akarna az állam "megosztozni....

_most_ 2013.02.24. 02:33:14

@Ándi bácsi: legalább annyira jó üzlet lehet, mint a Mol részvények vásárlása :D

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 02:36:43

@Ándi bácsi: Ez kamu, ilyen szakértőket úgy találnak, mint a balliberális oldal európai biztosokat az ország elleni hecckampányokhoz...fizetsz egy amerikai nevesincs szakértőnek és aláírja azt, amit az itteni újságírók kitalálnak.

Ezt bizony túlárazva vesszük meg, ahogy a MOL-t is, ahogy a többit is. Egyáltalán nem vagyunk "erősek", így azt is csak kemény pénzekért adják vissza, amit korábban elloptak...annak is meg kell fizetni a felárát, hogy egyáltalán meri ezt az ország megtenni, hogy a korábban átjátszott vagyont visszaveszi és csökkenti az ország külső függőségét...de még mindig megéri drágábban visszavenni, mint további évtizedekig engedni, hogy elszívják az országból a jövedelmet külföldre.

LallyPop 2013.02.24. 02:39:32

@fal_adja_a_masikat: A korábbi MOL - EoN vételár nem vélemény meg szakértő kérdése, az szikár tény.

A mostani vételár is tény. Olyat mindig lehet mondani hogy még olcsóbban kellett volna/nem kellett volna megvenni csak hát kit érdekel.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 02:40:56

@fal_adja_a_masikat:

"ézzél már körbe németeknél, franciáknál, USA-ban, olaszoknál, spanyoloknál, görögöknél stb, hogy milyen állami tulajdon van az energetikában..."

RWE: Állami tulajdon nulla:
www.rwe.com/web/cms/de/113836/rwe/investor-relations/aktie/aktionaersstruktur/

eon: Állami tulajdon nulla:
www.eon.com/de/investoren/aktie/aktionaersstruktur.html

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 02:44:09

@_most_: Nem olyan nehéz megérteni amit írtam. A multi 1/3ad bért fizet itthon, ahhoz képest, mint amit otthon fizet a német munkásnak, és nem, nem fog a német munkás 1 nap több 3x annyit dolgozni, de még ugyanannyit se...
Nézd meg az RWE németországi bértömegét, meg a magyarországiért, aztán találd ki, hogy hol lehet azaz évi 60-80milliárd Ft különbözet, amennyivel kevesebbet fizet a magyar munkavállalóknak, mint a német munkavállalóknak, mindezt egy hazai 500milliárd Ft-os árbevétel mellett...és akkor ez csak a bérkülönbözeten megkeresett extra profit.

Szerintem ne erőltesd magad ilyen témákban, indulj ki abból, hogy mi a jó az országnak. Az, hogy ha német-francik ÁLLAMI multik irányítják a gazdaságot és vonják ki a jövedelmet, vagy az, a az megmarad neked.

23 éve vonzzuk a multikat és a külföldi tőkét, a multik többet fizetnek mint a magyar cégek bérként, ez igaz. Mégis eltűnt 1 millió munkahely, és 4millióna a létminimum alatt élnek, 2,5millióan minimálbérből...No, hát vajon akkor mennyire jó bolt eladni a teljes magyar gazdaságot a multiknak, hogy azok vagy kurva magas áron szolgáltassanak, vagy bezárják a gyárakat és kirúgják az embereket....
És akkor lehet mutogatni, hogy de a multi többet fizet!:D Ja, csak közben nekik köszönhetően több 100ezer munkahely megszűnt, kivonják az országból a jövedelmet, így az összes munkavállalónak és vállalkozásnak kevesebb marad...

Látszólag bonyolult kérdések ezek, de mégsem. Azt akarod, hogy a franciák, németeknek legyen egyre jobb, vagy azt, hogy a magyaroknak? Ha utóbbi, akkor nem bánkódsz, ha végre eltakarodnak előbbiek legalább a stratégiai ágazatokból...

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 02:52:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: azért ne lepődj meg nagyon, ha "intézményi befektetők" mögött német tartományokat fogsz találni....

Ez az Elmü 27,25%-os tulajdonosának is legalább 46,75%-ban Baden-Württemberg a tulajdonosa, de valószínűleg a többi sem tisztán "piaci.

RWE Energy Beteiligungsgesellschaft mbH 55,25 3 356 432
EnBW Energie Baden-Württemberg AG 27,25 1 655 421
Magyar Villamos Művek Zrt. 15,63 949 278

Shareholder Structure EnBW
NECKARPRI-Beteiligungsgesellschaft mbH* 46.75 %

* 100% subsidiary of NECKARPRI GmbH which is a 100% subsidiary of the federal state of Baden-Württemberg

Makkasz 2013.02.24. 02:53:54

@Ándi bácsi: töredéki áron:))))))

Mit vásárolt?

Az általad idézett céget harmadszorra talátam meg google-on (világcég accenture vagy PWC hez képest:)), Texasban, Austinban van bejegyezve.
Weblapjukról:

Stratfor is a global intelligence company that specializes in Web publishing and client solutions.

Our website subscribers gain a thorough understanding of world events through full access to our geopolitical analysis and insight, published around the clock. Clients use our services to get the actionable insight they need to meet their global business objectives.

We use a unique, intelligence-based approach to gathering information via open-source monitoring and a global network of human contacts. Analysts then assess and filter intelligence in real time, evaluate events looking through the objective lens of geopolitics and determine how developments affect different regions, industries and markets.

Vision

Our vision is to provide global awareness and guidance to individuals, governments and businesses around the world.

Quick Facts

Founded in 1996 by best-selling author Dr. George Friedman
Headquartered in Austin, Texas
Privately owned
Sources worldwide
Employees speaking 29 languages
Mentioned in 2,500 news outlets

Módszertanuk, interneten összegyűjtik az információkat, megszűrik és visszaadják értelmezve. Ez nem cégértékelő, nem olajipari, nem is gazdasági cég, hanem politikai.

Nézzél körül, átbasznak.
Modjuk ha annyi eszed lenne mint nekem, nyomozás nélkül is gyanút kellene fognod, a sok logikai ellnemondás miatt (drágán veszi, rákölt, hirtelen olcsón eladja, közbenmn szrmét multi, kivitte a pénzt). Jajj.

Apám, téged mindenki hülyére vesz, szedd össze magad.

www.stratfor.com/about/methodology

Szóval, megnézte Stratfort, mit ír és mond a magyar média, és megállapította mekkora bomba üzlet.

Mit vett Eon?
Mennyit ruházott be?
Mennyit vitt ki (milliárdos extraprofitot? lol
Mit vett orbán?
Mennyiért vette?
Mennyit ér az amit vett?
Miért vette?

Ha mindezekt értelmesen meg tudod válaszolni, kiderülhet, neked van igazad, ez nagyon jó beruházás.

Eon szerződést miért nem láthatjuk? Közpénzből vették, felhatalmazás nélkül.

Makkasz 2013.02.24. 02:57:07

@Ándi bácsi: Nagyon örülnék ha kiderülne, jó üzletet csinált orbán, és a végtelen balfaszlista mellé 3. normális cselekdetnek felkerülhetne az eon vásárlás. Erre az esély 0,00001%, de szurkolok.

"Szóval, megnézte Stratfort, mit ír és mond a magyar média, és megállapította mekkora bomba üzlet.

Mit vett Eon?
Mennyit ruházott be?
Mennyit vitt ki (milliárdos extraprofitot? lol
Mit vett orbán?
Mennyiért vette?
Mennyit ér az amit vett?
Miért vette?

Ha mindezekt értelmesen meg tudod válaszolni, kiderülhet, neked van igazad, ez nagyon jó beruházás."

Makkasz 2013.02.24. 02:58:37

@Ándi bácsi: Olyat is lehet mondani, nem bűnözök, oszt közben mégis.
neked az a tény amit a fidesz média szállít.

Nézd már meg mi az a Stratfort te szerencsétlen balfasz.

Makkasz 2013.02.24. 03:02:15

@fal_adja_a_masikat: sötét vagy mint az ándi. Bárkinek utalok aki jobban szolgáltat és olcsóbban.

Makkasz 2013.02.24. 03:05:29

@Ándi bácsi: Nyomorult hülye, ezeket írta még a Stratfort:

"Hezbollah, Radical but Rational"

Ezt is stratfort állapította meg németekről:
"Germany's Trap
The heart of Germany's problem is that it is insecure and indefensible given its location in the middle of the North European Plain. No natural barriers separate Germany from the neighbors to its east and west, no mountains, deserts, oceans. Germany thus lacks strategic depth. The North European Plain is the Continent's highway for commerce and conquest. Germany's position in the center of the plain gives it plenty of commercial opportunities but also forces it to participate vigorously in conflict as both an instigator and victim."

Hát bizony, amit ezek a Texasiak tudnak, arra érdemes adni.

Milyen szánalmas egy barom vagy:)))

LallyPop 2013.02.24. 03:11:35

@Makkasz: Jó pofa vagy. Azzal a hazudozással indítasz fent hogy 4-5-6 szoros áron vették meg a gázüzletágat./forrás nincs/

Válasz: csatoltam a forrást, olcsóbban vették mint amennyiért az állam pár éve eladta. Nem fideszmédia kérdése a SZÁMokat érted ugye?

Mire kiderült mekkorát hazudtál már az elején, kitalálod hátha megmentheted a kókadt méltóságodat azzal hogy kitalálod hogy MÁST vettek vissza Orbánék/szintén ohne forrás/ mert ugyanez nem jutott eszébe egyetlen hatdiplomás ellenzéki újságírónak sem...:)/

És neked vannak kérdéseid?

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.24. 03:12:31

@Makkasz: Hát remélem kapsz ausztriában vagy angliában, vagy bárhol nyugat-európában munkát, aztán elgondolkozol, hogy hogyan lehet 1/3ad áron mobilszolgáltatást adni úgy, hogy közben még tartalomban és szolgáltatási színvonalban is többet kapsz, mint itthon:D

Na, azokban az országban van valódi verseny. Itt csak eladták a piacokat, amiken aztán monopol, oligopol struktúrában szedik a kurva nagy extraprofitot a multik.

Persze a megoldás a versenyt kikényszerítő szabályozás, nem az, hogy extra adókat teszünk rájuk, hanem hogy verseny révén olcsóbb árakra kényszerülnek, csak nem versenyeznek. ha már nem versenyeznek és nem akarnak árat csökkenteni, akkor vagy a hatósági árcsökkentés maradt, vagy szektorális adókkal elvonni a többletjövedelmet, amiből lehet az elődök adósságát törleszteni, így nem az emberektől kell még pluszban elvenni azt is...még akkor is igaz, ha az extra adók egy részét tovább hárították pl bankszektorban, telekomunikációban.

Makkasz 2013.02.24. 03:28:49

@Ándi bácsi: Te indítottál azzal, hogy hülye vagyok, meg paraszt.

Kókadt méltóság:)))

Nem nézek ATV-t, Indexen olvastam, hogy drágán veszik meg a gázüzletágat.

A körülmények is arra utalnak, orbán mesterségesen alacsony rezsiköltségekkel akar válaszást nyerni. Azeri baltás, putyin leszopása ezt igazolja. ilyen körülmények közt Eon helyében sokat kértem volna.

Ha ezeket mgválaszolod, akkor el lehet dönteni, jó üzlet volt-e megvenni eont (államnak bizto nem de esetleg egy cégnek):
Mit vett Eon?
Mennyit ruházott be?
Mennyit vitt ki (milliárdos extraprofitot? lol
Mit vett orbán?
Mennyiért vette?
Mennyit ér az amit vett?
Miért vette?

Tudomásom szerint csak a gáztározót vette ennyiért az orbán, tehát az 1200 millióval nem lehet összehasonlítani. Azért sem mert eon sokat rá is költött, tehát ahogy mondom, ez más. Mintha eladod a tanyát, valaki fölújtja az istállót, te utána visszaveszed az istállót, úgy, hogy mindenki tudja ebben reménykedsz politikai túlélésedért.

Azt hazudod kilopták a multik a pénzt, extraprofitjuk van, ellentmondásokba keveredsz. Beteszed a forrásod a cégértékre, ami egy olyan cég állítása, aminek a honlapja olyan, hogy két barátom különbet ütött össze pedig még csak $4000 kerestek a céggel. Szemmel láthatólag a magyar újság direkt játszik a hitelességgel, mintha lenne értelme, alapja az állításnak.

Nem Zavar ez?

Gyermeteg megálapításokat tesznek Németországról, hezbollahról, ez a te forrásod.

Kár komolyan venni magad, egy hülye vagy.

Olyan mintha a gyöngytyúkoknak magyaráznám mennyi egy fényév.

Sajnálom, a fal adja a másikatban hangyányi reményem van, egyszer felébred, te már zombi vagy, a tények nem zavarnak össze.

Először azt is tudtad, nincs egy diplomám se, kudarcos az életem, és sosem dolgoztam külföldön.

Ennyit ér a tudásod. Ökör.

Makkasz 2013.02.24. 03:34:32

@fal_adja_a_masikat: Ezek babonák, ha nem állam akarna mobilt szolgáltatni, akkor nagyobb lenne a verseny.

magyarországot nehéz angliával összemérni, mert nálunk hatalmasak az adók, kicsi a fizetőképes kereslet.
Pl Amerikában is olcsóbb a mobil. Van több mint 10 mobilszolgáltató bármelyik államban, sok országos. Az emberek meg tudják fizetni a korlátozás nélküli csomagokat. Moon mindenkinek a legolcsóbb kell, akkor is ha kisebb a szolgáltatás.
Elég 300 milliós országban egy ügyfélszolgálat, mint a 10 milliósban.

Értsd meg, nincs nemzetkzi multi összeesküvés a magyarok ellen, mindenütt a megteremtett szabályrendszerben játszanak. A magyar meg az angol tesco és a magyar meg a német vagy amerikai T-com egyformán geci, nem a magyarokat szívatják, Ezt adja verseny és a keretek.

A mesterséges ár az pl. fidesz féle dinnyekartel.

Makkasz 2013.02.24. 03:48:11

@Ándi bácsi: Nézzük én jobban ismerlek-e:

Sokáig nem megbeecsült, nem megértett, tehetsges dolgozó voltál állami cégnél. A fidesz kormányra kerülés után középveetői pozícióba kerültél, amire joggal büszke vagy. Pröntyögsz angolul vagy németül.
Baráti köröd politikai nézet alapján vlogatod. Levelező főiskolai diplomád van. Azért szerezted, mert kevesebbnek érezted magad a mérnököknél, közgazdáknál és nem tudtál tehetségednek megfeleően több lenni munkatársaidnál.
Fontosabb neked a pozíció, státusz mint a pénz.
Információidat csak fidesz médiából szerzed. Szigorú elveid vannak, elképzeléseid a világról, az azzal nem összhangban lévő dolgok zavarnak.

Javíts ki, ha tévedtem.

anidex 2013.02.24. 05:55:45

Akkor most konkrét dolgot mondok az áram számlával.A családnak van egy lakása Bécsben/lehet fujolni/.2 fő lakja folyamatosan, villanytüzhely, 1 boyler,
1 plazma Tv, 1 laptop, 1 asztali gép,porszívo, mosogatógép, mosogép,cirkó,72m2,a havi villanyszámla 30-35 Euró, ez a mai napon 9975 Ft. Bpesten ez 20.000Ft alattnem jönki.Akkor most miről beszélünk.A paksi atomerömű által termelt áramot,az Eon külföldi áron adja el a magyar lakosságnak.
Röviden ennyit.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.02.24. 07:28:53

Amimor ezt a sok hazugságot leírod, a bőr hogy nem sül le a pofádról?
Miért nem írsz e szolgáltatók profitjáról?
Ezek a rablók úgy emelték az árakat, ahogy nekik tetszett. Kvázi monopolhelyzetben vannak, nem fejlesztettek semmit...
Az Elmű pl. fél évig fejlesztette új számtech rendszerét, honlapját, végül nem lett jobb, mint volt.

BA2017 2013.02.24. 07:42:18

Ez eddig is így volt, de mostantól ezért díjat nem kérhet külön. Tartsa karban ingyen, ha szarul kötik rá, akkor javítsa meg, adjon hozzá alkatrészt, stb.
Nem, nem így volt. Ez úgy volt, hogy nem kellett együttműködni és ha a szolgáltató a hálózatfejlesztési hozzájárulásból befolyt összeget vezérigazgatói jutalmazásra fordította hálózatfejlesztés helyett, akkor egy adott településen bizony nem fejlődött a közvilágítás. 6-7 éve egy világító test felszerelése 50000+ÁFA HUF összegért került fel az oszlopra. A karbantartás zéró, csak hibabejelentésre jelent meg egy-két hónap válaszidővel valami alvállalkozó.
Továbbá: mostantól évente négyszer fog jönni a leolvasó…
Ez történetesen jó dolog, bár én évente 12 alkalommal írnám elő. Az a normális, hogy adott időegység alatt a mért értéket fizeti ki az ember, nem pedig össze-vissza becsült – persze a szolgáltató által – véletlen számokkal terheli a bankszámláját. A gázosoknál én még belevettem volna azt is, hogy ha MJ-t számláznak, akkor a mérőjük is azt számolja. Milyen dolog az, hogy köbmétert mér egy óra és MJ szerepel mennyiségi egységként a számlán?! Ellenőrizhetetlen, csak a szolgáltatónak jó rendszer.
Igen, legyen ügyfélszolgálat. Nonszensz, hogy egy reklamációért 70 km-t kell utazni. Egy ilyen utazás a havi villanyszámla több mint harmadába kerül. Kétszer bemész és a volánnak is kifizetheted a villanyszámla egy példányát.
A posta végzi? Nem kellett volna leépíteni a díjbeszedőt, az ugyanis a szolgáltatók szolgáltatójaként ebből élt, volt leolvasói hálózata, kirendeltségei és informatikai infrastruktúrája a számlázáshoz. Most nyal vissza a fagyi, bár kétségtelen, hogy durván.
Nézzük tovább a javaslatot: 2011 októberétől ugyebár a számlahátralékosokat…
Igen, időt kell adni a hátralékosnak az ügyintézésre. Saját tapasztalatom, hogy az ELMŰ képes 20-30 napot ülni egy válasz előtt, azaz ha reklamálok egy számla kapcsán – és azt nem fizetem be, hiszen reklamálok – akkor máris kikapcsolnak. A vita rendezése helyett. Elhiszem, hogy ez kényelmes a szolgáltatónak, de a fogyasztó érdekeit, aki ráadásul a gyengébb fél, nincs tekintettel.
24 óra alatt visszakapcsolni pedig nem jelenthet kihívást olyan szolgáltatónak, aki nagy területen szolgáltat. Ha ez problémát jelent, akkor abba kell hagyni a szolgáltatást!
Teljesen új részként emeli be a törvénybe a javaslattevő az áramszolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenységek minimális körét és elvárt színvonalra vonatkozó minőségi mutatóit….
Meg ne haragudjon a világ, de ez nem meglepő. A törvények előírják szinte minden szereplőnek a minőséget egy bizonyos szintig. Szabályozzák a bankokat, biztosítókat, élelmiszeripari szereplőket és még ezer szereplőt. A közmű az kitüntetett dolog, alapszolgáltatás. Csoda hogy szabályozzák? Meglep ez bárkit a közműveknél? …mert ha meglepődnek, akkor a szakmaiságukat megkérdőjelezhetjük.
Szummázva. A szolgáltatók a fogyasztókra kiszervezték a leolvasást, mint a szolgáltatás folyamatának részét, beszedik a közműfejlesztési hozzájárulást – csak infóként. egy telek összközművesítése 1,5 millió forint kb és ekkor még csak a kerítésen belül álltak be a közművek! – gyakorlatilag a karbantartást rátolták alvállalkozókra drágán – írj az elmű alvállalkozói gyakorlatáról ŐSZINTÉN – és csak a számlázást és a bankszámla nézegetését csinálják. Most a fidesz a maga hebehurgya, hirtelen de pökhendi stílusában rájuk szól, hogy dolgozzatok, végezzétek a munkátokat. Ennyi történik.

Sajnos egy válasz terjedelmét meghaladná, ha a posztodra összeszedettebb, teljes választ írnék. Mindenesetre kijelentem, hogy a „hosszú évek óta veszteséges” szolgáltatók nem igaz kijelentés. Egy veszteséges magán cég nem oszt jutalmat, nem alkalmaz méregdrága alvállalkozót, stb. Egy veszteséges céget a németek pillanatok alatt egyenesbe állítanak leépítésekkel, átszervezéssel. Nem hallottam ilyenről. Itt inkább könyvelési trükkökről beszélhetünk, a haszon transzferjéről német anyanyelvű területre.

BA2017 2013.02.24. 07:45:58

Azt a csepp anomáliát most nem említem, hogy a mérők tulajdonjoga a szolgáltatóé, de a felelősség a fogyasztóé. Értjük? Ha a mérő szar típus, nem választhatok egy jobbat, de felelek érte. Túl sokat engedhettek meg maguknak a szolgáltatók. A fidesz első jó intézkedési ezek, természetesen a fideszhez méltó rossz módon kivitelezve, bevezetve.

Mr. Waszabi 2013.02.24. 07:50:07

Szép, alapos poszt. De talán az utolsó bekezdésben fogtad meg a lényeget. Aki élt a kommunizmusban, az pontosan tudja, mitől volt szar, miért nem működött,miért ment tönkre. Szarból nem lehetett várat építeni akkor sem, meg ma sem lehet. Egyébként meg lehet figyelni, hogy még ha egy országnak tengernyi ásványkincse is van, az sem garancia a jó gazdaságra, csak ha okosan bánik a bevételeivel. Na, erről itt szó nincsen. Ha a magántőke idején a politikusok, szétlopták a köz pénzét, ugyan mi gátolná, fékezné őket ebben egy állami tulajdon-centrikus országban? Semmi. Jól megfogtad a lényeget: ha egy ócsai lakópark projektet 150 eFt/m2-eres költségvetésre írnak ki, aztán a végén 3x annyiért, 3-ad olyan jót építenek(még gáz sincsen bevezetve), akkor ugyan mennyivel fognak jobban gazdálkodni az áram vagy gázszolgáltatásban? Semennyivel.

Mr. Waszabi 2013.02.24. 08:05:26

@Bullshit generátor: a posta nem rossz ötlet. Amúgy is fenn kell tartani a maga ellátó hálózatát, postásokkal, megvan a széleskörű informatikai háttere, összeköttetései is a szolgáltatókkal (ugye GIRO-n, bankokon keresztül), így meg jobban ki lesz használva. Munkahelyeket teremt. Persze, csak ha nem 200 ezres bringákat vesznek a postásoknak:) Már csak az kell, hogy a postahivatalokban legyen közműügyintézői ablak is, ahol erre van hely, és meg van oldva az ügyfélszolgálat is ocsóért.

BA2017 2013.02.24. 08:07:11

@Mr. Waszabi: A posta azért nem jó ötlet, mert olyasmit delegálnak neki, amihez nem ért.

Mr. Waszabi 2013.02.24. 08:41:55

@Bullshit generátor: hát a leolvasók sem képzett szakemberek, nem is voltak azok sosem. Betanított munka amit érettségivel el lehetett látni. A havi leolvasást - megszűnése előtt -, illetve a mostani alkalomszerű ellenőrző leolvasásokat is alkalmi, másodállású emberek végzik gáz esetében. Nem véletlen, hogy átterelték az fogyasztókat a szolgáltatók a saját diktálásra. Nem ördöngösség. Szerelő/szakértő csak az óra műszaki ellenőrzéséhez kell, az meg eddig is megvolt évente.

BA2017 2013.02.24. 09:03:11

@Mr. Waszabi: A leolvasás és az ebből eredő panaszkezelés, adatfeldolgozás nem választható így szét. Soha nem volt ennyi panasz, amíg a díjbeszedő végezte ezt a munkát. Arról most ne beszéljünk, hogy a mai világban a leolvasásnak elektronikusan, automatikusan és ember nélkül kéne megtörténnie.

Éhes_ló 2013.02.24. 12:05:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: vannak hatályos ek direktívák, harmonizált szabványok és magyar törvény, kormány rendeletek is a szolgáltatás (elektromos áram) minőségéről és a minőség ellenőrzéséről.

adam.hpconline.hu/wp-content/uploads/msz-en-50160.pdf

Mellé itt van a saját áramszolgáltatói szabályzatuk egyik példánya, amit szintén leszarnak (a tolvajokkal együtt) és amit az Energia Hivatal szarik ellenőrizni:
www.eon.hu/eon.php?id=522&v=ede&m=lak

Itt pedig egy szánalmas beszámoló arról, hogyan nem ellenőrizte,és nem szankcionálja az EH a szolgáltatókat:
www.eh.gov.hu/gcpdocs/62/Fogyaszt%C3%B3v%C3%A9delem/Fesz%C3%BClts%C3%A9gmin%C5%91s%C3%A9g.pdf

Harmadik (független fél) által nincs ellenőrzési tevékenység a mai napig.
Ezért a hálózaton az jelenik meg, ami éppen jut, vagy amit a bőr a pofájukon elvisel. Vagy az sem, mint a Mátrában, vagy kis falvakban naponta.

Ezen kell változtatni és megkövetelni a törvények, szabványok szerinti szolgáltatást, az ehhez szükséges - eddig elcsalt, elmismásolt - beruházásokat - Szankcionálni a minőségi hiányokat a nem megfelelést, mert az ügyfelek szar (áram)szolgáltatásért fizetnek teljes (és drasztikusan a többszörösére emelkedő)díjat évtizedek óta.

Ennek véget lehet vetni, ha az állam ellátja a funkcióit.
De nem látja el, még akkor sem, ha most a harci dobokat püfölve lepleznék a folyamatos személyi oda-vissza áramlást, személyi kapcsolati és lekötelezetti hálót az EH és az energiaszolgáltatók között.

Az energiaszolgáltatás sok száz milliárdos üzlet, korunk aranybányája, aminek minden szereplője gondosan meg van vásárolva.
A te és az én pénzemen.

No ennek kellene véget vetni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 12:06:57

"A gázosoknál én még belevettem volna azt is, hogy ha MJ-t számláznak, akkor a mérőjük is azt számolja. Milyen dolog az, hogy köbmétert mér egy óra és MJ szerepel mennyiségi egységként a számlán?! Ellenőrizhetetlen, csak a szolgáltatónak jó rendszer."

- Ez jogos! Az áram esetében sem érdekel, mennyi a rendszerirányítási díj, meg a szénbányászati szerkezetálalakítási támogatás vagy mi a f., áramot veszek mennyi egy kilowatt, azt csókolom.

Szabványok 2013.02.24. 12:14:33

@fal_adja_a_masikat:
"nézzél már körbe németeknél, franciáknál, USA-ban, olaszoknál, spanyoloknál, görögöknél stb, hogy milyen állami tulajdon van az energetikában..."
Körülnéztem.
20 éve világtendencia, hogy a villamosenergia ellátást üzleti alapra helyezzék, verseny legyen.
Mert rájöttek, hogy csak és egyedül a verseny szolgálja a fogyasztó érdekeit, a műszaki fejlődést, a megfelelő szolgáltatásminőséget.
Az árakat, a profitot nem a kormánynak kell meghatároznia, hanem a piacnak.
Az állam feladata csak annyi, hogy mindenáron fenntartsa a versenyt. Ha versengenek a villamosenergia-kereskedők, akkor kialakul az az ár, amiért még épp megéri nekik kereskedni.
Ha versenyeznek a bankok, akkor mindegyik addig emeli a szolgáltatást, csökkenti a hasznát(!), amíg épp megéri neki a piacon maradni, az átlag ágazati profitot ki tudja termelni.
Az államnak nem korlátoznia kell a versenyt, hanem megteremteni minden területen a bankszektortól a gázellátásig.
A fogyasztó meg válogasson az ajánlatok között olyat, ami minőségben, árban neki optimális.

Összefoglalva: nem az az érdekes, hogy hány részvény van a nyugdíjbiztosítónál, hány részvény van Kohn bácsi fiókjában, hány részvény az állami vagyonkezelőnél.
Az a lényeg, hogy a cégek vezetése a tulajdonosaik érdekének megfelelően cselekedjen, az állam meg biztosítsa a versenyt.
Elméletileg az nem baj, hogy az állam vesz MOL részvényt. De ne próbálja a MOL működését nemtulajdonosi érdek mentén befolyásolni (pl. szociális benzinár), ne korlátozza a versenyt (Pl. állami autó csak MOL kútnál tankolhat.)
Azzal semmi nagy bajom nem lenne, ha az Államkincstár venne tízezer DÉMÁSZ részvényt, hogy ennek hozamából tudja fizetni a kiadásait. De ezt a tőzsdén, piaci áron tegye és ne ültessen a DÉMÁSZ élére egy levitézlett pártejtőernyőst.

Szabványok 2013.02.24. 12:27:12

@Éhes_ló:
"Itt pedig egy szánalmas beszámoló arról, hogyan nem ellenőrizte,és nem szankcionálja az EH a szolgáltatókat:
http://www.eh.gov.hu/gcpdocs/62/Fogyaszt%C3%B3v%C3%A9delem/Fesz%C3%BClts%C3%A9gmin%C5%91s%C3%A9g.pdf"
Érdekes én ebben pont azt látom, hogy ellenőrizte. És ismétlem, tudok esetekről, amikor százmilliókat fizetett az ELMÜ nem megfelelő szolgáltatásért. De szerencsére ez csökken, mert nem szeretne az ELMÜ büntetéseket fizetni, inkább beruház.
Jé, az általad idézett jelentésben is javulásról számolnak be:
"Az elvégzett mérések 0,49%-ban lépett ki a +-10% tűrésből, ez 0,1% javulás a 2010-es értékhez képest."

Nem értem mi ezzel a bajod?
Az EH feladata, hogy bírságokkal a "helyes útra", a szabványnak megfelelő minőségű szolgáltatásra kényeszrítse a szolgáltatókat. Természetesen tökéletes szolgáltatás nincs, mindig is lesznek hibák, de igyekezni fognak ezt kiküszöbölni.
(USA-tól Nyugateruópáig sehol nem tökéletes a szolgáltatás. De a verseny és a bírságok miatt igyekszenek javítani rajta. Mi mással lehetne javítani rajta? Azzal, hogy Fónagyot kinevezik ÉMÁSZ vezérigazgatónak? Nem az nem megy. Ha viszont hagyjuk őket versenyezni, beruházni, akkor javítani fogják a minőséget, hogy a versenyben talpon maradjanak, hogy fizessenek büntit. Mert egy cég üzleti alapon működik, azt választja, ami neki kisebb költség. Ha 1MrdFt beruházással meg tud előzni 100MFt büntit, akkor azt megteszi, mert 10%-os megtérülése lesz a beruházásának, ezt a bank finanszírozza. De ha 10MrdFt beruházás kellene hozzá, akkor nem fogja megtenni.)

Éhes_ló 2013.02.24. 15:47:26

@Szabványok: a részletek fontosak.
Ha elolvasnád pár dolgot biztosan észre vennél:
- a legkorábbi mérés 2008 évből való, miközben a privatizáció 1994-1996 között történt, ez minimum 12 évnyi szabad rablást és minőség-ellenőrzés nélküliséget jelent (ezen belül, még a saját 2005 évi ebben a tárgyban hozott határozatát sem ellenőrizte 3 évig),
- a fogyasztói végponti méréseket nem az EH vagy független 3. fél hajtotta végre, hanem az, aki elégtelenül szolgáltat és csak fogyasztói panaszbejelentésre mért rá (még ezeket sem tudta kivétel nélkül kijavítani),
- a hibahelyek száma a kisfeszültségű hálózaton év/év megduplázódott ennek ellenére,
- középfeszültségű hálózatokat csak az EON mért a többiek (köztük az elmü is) leszarták az EH határozatát, az ek direktívát, a törvényeket;
- az EH nem szankcionálta az elégtelen szolgáltatást semmilyen módon. Ezzel zár: kéri a koncessziós szolgáltatókat...

Nos erről írtam.

Nem kérni kell.

Ellenőrizni (3. féllel, nem saját magukat "ellenőriztetni", ez egy rossz vicc, hol van ilyen még ebben a szerencsétlen országban?), megkövetelni és kikényszeríteni a törvényi és szabványelőírások betartását.

Szabványok 2013.02.24. 18:30:33

@Éhes_ló:
A privatizásió után jó ideig semmi nem történt, ők is ismerkedtek a helyzettel.
Aztán sem szabad rablás volt. Gazdálkodásukat szigorúan ellenőrizték.
Ők ekkor már piaci cégek voltak, akik piacon vásároltak. Kőkemény piacon. volt alkalmam megfigyelni, hogy vásárolnak az áramszolgáltatók. Ott nem volt korrupció ezt bátran ki merem jelenteni. Egyes egyedül az számított, hogy a beszállító mit és mennyiért ad.
Nem volt szabad rablás, fogalmam sincs, hol láttál Te szabad rablást.

"középfeszültségű hálózatokat csak az EON mért a többiek (köztük az elmü is) leszarták az EH határozatát, az ek direktívát, a törvényeket;
- az EH nem szankcionálta az elégtelen szolgáltatást semmilyen módon."
Említettem már, hogy mekkora büntetéseket fizettek? Fizettek!

"minőség-ellenőrzés nélküliséget"
Amikor ezek a cégek idejöttek, a magyar (posztszocialista) szokásoknál nagyságrenddel szigorúbb minőség-ellenőrzést hoztak. Olyan QM és logisztikai kultúrát, munkafegyelmet, amiről a régi állami vállalatoknál szó sem lehetett.

Amúgy jó lenne, ha kezdenéd felfogni, hogy ma már nincs olyan, hogy "áramszolgáltató". Itt egy kép még a múlt évezredből, amiben Tombor magyarázza az új rendszert:
kepfeltoltes.hu/view/130224/libero_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Jó lenne, ha megmondanád kiről beszélsz!
Tippem szerint az "elosztó hálózati engedélyes"ről.

BA2017 2013.02.24. 18:54:13

@Szabványok: Tök jó, hogy a múlt évezredben már magyarázták, de ki nem szarja le? 2011-előtt nem választhattál szolgáltatót, mindegyik úgy diktált, ahogy akart. Most már kezd a piac kicsit érdekesebb lenni, mert a T is beállt kiskereskedőnek és az ELMŰ ellenfeleként kemény %-okban mérhető kedvezményt ad. A verseny akkor lesz, akkor beszélhetünk erről, ha én válogathatok, hogy ELMŰ, T, ÉMÁSZ, stb. ügyfél akarok-e lenni vagy sem. Jelenleg kevesen választhatnak egynél több "versenyzőből". Ez igaz a gázra, vízre és csatornára is. Egyedül az internet piac lett liberalizált, a többi csak dicsekedni próbál ezzel és persze az emiatti költségeire hivatkozva monopol árképzéssel élve feji a fogyasztóit.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 19:54:27

@Bullshit generátor:

Az internet piac sem annyira liberalizált.

Ismerősnek volt két év hűsége a T-nél, de közben egy haláleset miatt megörökölt egy vidéki kisvárosban egy házat, és úgy döntöttek, odaköltöznek, és a mostanit eladják.
Kérték a T-től az áthelyezést, de mint kideült, abban a kisvárosban a T-nek kuss a neve, ezért mivel nem tudta a T áthelyezni a végpontot, kiszámlázta a felbontott hűség miatti kötbért.

Peren kívül megegyeztek.

BA2017 2013.02.24. 20:17:53

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ennek semmi köze a liberalizációhoz közvetlenül. Ez szerződés kérdése.

Szabványok 2013.02.24. 21:49:57

@Bullshit generátor: "Kereskedőnek és az ELMŰ ellenfeleként kemény %-okban mérhető kedvezményt ad. A verseny akkor lesz, akkor beszélhetünk erről, ha én válogathatok, hogy ELMŰ, T, ÉMÁSZ, stb. ügyfél akarok-e lenni vagy sem."
Ma is választhatsz.
(Csak épp a versenyzők között van egy, akinek az árát Orbán Viktor határozza meg: ez az Egyetemes szolgáltató.)

csuti_putyin 2013.02.25. 09:54:27

@fal_adja_a_masikat:
Csak, hogy igazodjak a stílusodhoz:
Meséld már el te kriptokommunista, hogy a magyar parlament mind személyi állományában, mind programjában legkommunistább pártja, a fidesz, a párttitkár elvtárs kisztitkár fiának, mint egyszemélyes vátesznek a vezetésével miért próbált végig úgy tenni, mintha a manyup tagok önként adnák át a vagyonukat arra a nemes célra, hogy simicska és mészáros nertársak, illetve a futballhuligánok ki legyeneke fizetve, ha nem azért, mert a manyup vagyon a manyup tagok tulajdona volt, eldönthették, hogy melyik befektetési társaság kezelje (persze, volt sok olyan, aki a másik nertárs , csányi elvtárs otpjére bízta, utána meg sírt, hogy kevés a reálhozam, mondjuk, majd hogy fogtok 20 év múlva sírni, mert hogy nyugdíj nem lesz, az biztos), milyen portfólióban, ki örökölje.

Éhes_ló 2013.03.23. 16:21:21

Sziasztok!

A soha viszont nem látásra.
Mehetsz a gazdáiddal te is poster.
Pá!
süti beállítások módosítása