EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.03.11. 18:04 energiagorilla

Lassan mondom, hogy mindenki megértse: nem lesz munkahelyed!

Kormányfői kommunikációs szintre emelkedett hétfőn az a demagóg érvelés, hogy aki a rezsicsökkentést kritizálja, az a multik zsebét akarja tömni, tehát hazaáruló. Egy névtelen troll kommentelőtől még elmegy, de Magyarország miniszterelnökéhez egyszerűen nem méltó.

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem nagyon sokáig megvolt az az illúzióm, hogy a politikacsinálás is egy szakma: egyharmad rész diplomácia, egyharmad rész szaktudás (szakterülettől függően államháztartás vagy mezőgazdaság, vagy kultúra, vagy egészségügy vagy mittudomén), és egyharmad rész tálentum (ami alatt értem a karizmát, a józan észt, a rátermettséget, egyéb meg nem fogható készségeket). Energiaügyekről manapság kormányoldalon felelősen megszólaló embereknél azt látom, hogy a három harmadból mindössze csak egy van meg (a karizma). A másik két harmad tekintetében meg óriási hiányok vannak. Illetve azt a két harmadot kipótolja a kétharmad biztos tudata. Ha kétharmad van, minden van! Hogy speciel áram lesz-e, azt nem tudjuk.

Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy kocsmai szintre süllyed le a hivatalos szakmai egyeztetés, bezárkózunk, aztán kifele csak szurkálódni, nagyot mondani tudunk. Ivócimborák meg szomszédvárak szoktak évekre megsértődni és nem beszélni egymással, aztán üzengetni másokkal, valami pitiáner hülyeségen bepöccenve. Minden normális részén a világnak tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, egyeztetnek, még ha céljaik és világlátásuk szélsőségesen különbözik is. Nem csoda, hogy óriási riadalmat kelt mindenkiben, hogy Észak-Korea nem veszi fel a telefont mostanában…

Sokáig azzal áltattam magam, hogy Viktorék kötekedése csupán a felszín, politikai színjáték, a háttérben bizonyára rendes egyeztetés folyik „az öltönyösök” között. Aki végigkövette a bankok elleni hadjáratot 2010-11-ben, és olvasta az akkori különböző interjúkat az éppen aktuálisan leköszönő bankszövetségi elnökkel, az azért érezhette, hogy a jelenlegi kormány vitakultúrája messze elmarad a megszokott (európai?) normáktól. Most, hogy nagyjából hasonló megy végbe az energiaiparban, a kétségeim bizonyossággá váltak.

Egy korábbi blogbejegyzésemben már írtam róla, de nem lehet eléggé csodálkozni: a villamosenergia törvényből egy törvényjavaslat kiveszi azt az egyszerű mondatot, hogy a közvilágítás árazása kapcsán ki kivel egyeztethet. Aki arra képes törvényhozói munkát áldozni, hogy eltörölje az egyeztetést, a sima szóváltás lehetőségét törvényileg, az valamitől nagyon fél. Tényleg azt kell gondolni, hogy az áramszolgáltatók azok valamiféle nimfák, akikkel ha csak egy asztalhoz ül egy percre az ember beszélgetni, akkor rögtön elcsavarják a fejét? Vagy egyszerűen csak lelkiismereti indoka van az egésznek, és sajnálják azt a kellemetlen 15 percet rááldozni erre az egész formalitásra? Vagy annyira szivacslábakon áll ez a meggyőződés a rezsicsökkentés mellett, hogy félő, hogy a kormány képviselője meginog és elpirul, mikor a borzasztóan önző és csalfa áramszolgáltatók által elsorolt érvek között egyik-másik szívbemarkolóan logikusnak hangzik?

Lehet, hogy összeszorulna a torka a tárgyalásokat levezénylő apparatcsiknak, ha azt a sima képletet felvázolják előtte, hogy profit nélkül nincs beruházás, beruházás nélkül nincs bővítés, bővítés nélkül nincs új munkahely? Vagy hogy a szavahihetőség olyan kincs, ami nélkül nincs bizalom, aminek hiányában nem lehet pontosan előre tervezni, aminek következtében a legoptimistább becslést is célszerű lefele rontani, végül a romló kilátások elől máshova megy a tőke, márpedig ahol a tőke, ott a munkahely?

Ez az ország a plakátfiún nevelkedett, akinek van a csodaceruzája, amivel ha megrajzol valamit, az valósággá válik. Ha rajzolok egy felfele mutató grafikont, akkor megindul a gazdaság. Ha megemelem a minimálbért, akkor több bért fizetnek a cégek. Ha megtiltom a földönfekvést, akkor megszűnik a hajléktalanság. Ha megemelem az áfát, akkor több lesz a fogyasztás. Ha csökkentem a vitanapok számát, akkor kevesebb lesz a vita, nő az egyetértés. Ha csökkentem a rezsit, akkor a cégek kapcsolódó költsége is eltűnik… Tényleg milyen logika, vagy szakmai meggyőződés vezeti ezeket a kezeket? Ha macskanyelvvel etetem a kutyát, akkor meg majd elfelejt ugatni? Ok és okozat közötti összefüggések  átlátásának látszólag teljes hiánya jellemzi az újabb és újabb döntéseket. Ha valaki erre rá mer mutatni, azt megbüntetik. Ha a bíróság mondja ki, hogy nem igazságos a rezsicsökkentés minden terhét a szolgáltatókra kivetni, akkor nosza, egy még erősebb törvényt hozunk, és – hogy tiszták legyenek az erőviszonyok – csinálunk egy hivatalt, aminek mostantól csak az lesz a dolga, hogy költségként el nem ismerhető terheket rójon az energiapiaci szereplőkre, menedzselgesse a stratégiai gáztartalékokat, és önállóan állapítsa meg a közműpiaci árakat, vízt, villanyt, gázt. Elnök 7 évre, havi fizetés 2 millió, kinevezés önkényesen… de ki lesz akkor a polgármester Csepelen?

Mikor eltörölték a kötelező áramátvételi tarifát – tudják, a villanyáram árába épített plusz forintok, amik finanszírozták az alternatív termelést, többek között a hőtermeléshez kapcsolt áramtermelést – akkor az az áthidaló megoldás lett kitalálva, hogy legyen helyette egy másik rendszer, de semmiképpen se hasonlítson az eddigi rendszerhez. Tehát úgy juttasson pénzt az árampiacról a távhőt is termelőknek, hogy nem a megtermelt villanyuk arányában kapják, hanem mondjuk a megtermelt hőjük arányában. Akkor erre még tanácsadócéget is fogadott a Magyar Energia Hivatal, hogy ki legyen találva a modell, mert ők nem voltak képesek ilyet megalkotni. Normálisan nem is lehet, hadd mutassam be ezt egy példával: ha az a feladat, hogy a gyermektámogatási rendszert úgy találjuk ki, hogy a gyerekek számától nem függhet, mégis legyen igazságos, akkor nyilvánvalóan csak fura megoldás születhet: elhasznált pelenkák számával arányosan? vagy a zajszinthez igazodóan? vagy a mesekönyveket dotáljuk?

 Pont az ilyen fura megoldásoknak lesz felelőse a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal: neki kell majd kitalálnia olyan költségelszámolási struktúrát, amiben nem lesz benne az áramszolgáltatók költsége, és olyan árindexeket, amik nem tartalmazzák a világpiaci árakat. Bizonyára olyan szakemberek kerülnek majd oda, akik például 2011-ben az MVM Trade-től az egyetemes szolgáltatók felé menő villany árát úgy emelték (ezzel extraprofitot juttatva az MVM-nek), hogy egyébként a lakossági szolgáltatóknál ármoratórium volt, és csökkentek a világpiaci árak.

Továbbra is azt mondom, mint legutóbb: az MVM házatáján is van még tartalék a rezsicsökkentésre, mielőtt elkergetjük a magyar villamosipari dolgozók ezreit alkalmazó multikat.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

22 komment · 1 trackback

Címkék: energiapolitika energiapiac orbanviktor portfolioblogger MVM villamos energia törvény


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr195128208

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem lesz munkahelyed! 2013.03.18. 16:26:01

Az MVM házatáján is van még tartalék a rezsicsökkentésre, mielőtt elkergetjük a magyar villamosipari dolgozók ezreit alkalmazó multikat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bretschneider detektív 2013.03.12. 09:49:39

Nincsenek hozzászólások? :-(

Bretschneider detektív 2013.03.12. 09:53:42

Hja, persze, itt nehéz lesz emútnyócévezni.

Amúgy köszönöm a posztot, minden szavával egyetértek.

Én marha amúgy úgy csökkentettem a rezsit az elmúlt években, hogy leszigeteltem a lakást, lecseréltem a fogyasztók jó részét és az egész család odafigyel a tudatos energia- és vízhasználatra. Jövőre napelemeket szeretnénk a tetőre...

Már csak a lányom telefonszámlájára kéne valamit kitalálni. :-)

mrZ (törölt) 2013.03.12. 10:14:18

@Bretschneider detektív:
>>Már csak a lányom telefonszámlájára kéne valamit kitalálni. :-)
Fizesse a zsebpénzéből.

A cikkhez:
A rencernemváltáskor meghagyták az áramipari bürokráciát. Most hogy szűkebb a költségvetésük, proaktívan kibővítik.

Mindenki sorra kerül.
A 800.000 fős állami sereg fele potenciális rabló.

Az Áram Ára 2013.03.12. 10:29:04

Minden betűjével egyetértünk mi is, egy apró pontosítással. :)

A kötelező átvétel nem szűnt meg, az arra jogosult megújuló alapon termelő erőművek továbbra is működnek, a tarifák még emelkedtek is tavalyhoz képest. Csak a kogenerációs technológiát - a hő- és áramtermelés azonos bázison történő, tehát meglehetősen hatékony - vezették ki belőle 2011 július 1-től. Ezért kellett bevezetni az áram árában a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat, ami körülbelül pont akkora, tétel, mint amennyivel a kapcsoltak kivezetése miatt csökkent a KÁT-hozzájárulás.

Bretschneider detektív 2013.03.12. 10:33:01

@mrZ: Fizesse a zsebpénzéből? Igazi fideszes megoldás lenne.
Ne a zemberekkel fizettessük meg! Hanem azokkal, akiktől kapja a zsebpénzt. :-D

Bretschneider detektív 2013.03.12. 10:51:03

És mi van a 125 Ft / m közműadóval?

ördöngös pepecselés 2013.03.12. 10:56:33

Sosem fogom megérteni hogy miért akkora baj az a balliberóknak hogyha havonta mintegy 4400 Ft-tól megkönyebülnek.

Dehát hajrá, tüntessetek a rezsicsökkentés ellen. Marhák!!

Balfars 2013.03.12. 11:18:31

Majd amikor az elmaradt fejlesztések miatt ugrál a feszültség és a házban lévő fogyasztók felét (TV,hűtő) elbassza neked is leesik Balibgeczy...

fizetekmegegysort 2013.03.12. 11:21:02

@Balibgeczyk: pedig elég érthetően leírta a posztoló... A Pártközpontban nem szóltak, hogy legalább olvasd el a posztot, mielőtt betolod az egyik sablon mondatot kommentbe? Vagy te is csak macskanyelvvel eteted a kutyát, és elhiszed, hogy ettől nem tud ugatni? :)

hmikey 2013.03.12. 11:34:21

Csak így minimálba', az egyetértés jeleként:

* nem karizmájuk van ezeknek, csak karizmuk
* ha macskanyelvvel eteted a kutyát, nemcsak, hogy nyávogni nem fog, még meg is döglik :)

Leonard Zelig 2013.03.12. 12:34:34

@Balibgeczyk: Például azért, fideszzsenikém, mert addigra a 4400 forint éppen 1 eurót fog érni. (Az egyszerűség és az egyszerű fideszdroidagy kedvéért)

vénkujon 2013.03.13. 15:54:42

nem hülyék ezek...bár geczyknek geczyk. mindig, mindenkor kampányolnak. a fidesznek ez a lényege, az ereje. bármit kell megoldani, az ellenszer adagolása mellé bekeverik a kampányt is. és ezt-bár csálévá teszi a kommunikációjukat- akkor is bevállalják. '02. óta ez megy. ellenzékben csodálatos megoldásaik, és még csodálatosabb szlogenjeik voltak...de minő meglepetés!
még kormányon is ugyanazt a szart nyomják-sikerrel. itt van ez a sajnálatosan előrángatott rezsifaszság. nem/csak a sárgacsekkekről szól ez. már szépen köré van fűzve a többi szar is: geczy multik-geczy eu-geczy bírók fúrnak minket az alkotmány, meg az egyéb csodálatos fideszvívmány miatt. 'sztennyi.

mood reader 2013.03.14. 19:53:04

És nem lesz munkahelyed: Sodexo, Red Bull, Pepsi, Omnia, CIB, Shell...a sor napról napra bővül...hol fognak az emberek dolgozni? mert így a 0Ft-os rezsi mellett is ég éhen halnak majd... tudom már mindenki KKV lesz!! most ezt tolja Orbán bácsi!

tcom 2013.03.16. 11:12:58

Magyar Telekom tavaly év végén 700 embert rúgott ki. Ez egyenes kóvetkezménye a szektorés főleg a külföldi multik szivatásának.
A 700 ember átlagbére 3- szor annyi, mint 700 ehte magyar vállalkozó által adott. De ami lényeges, hogy kb 2000, 2500 átlag magyar után fizetett adók, járulékok fognak hiányozni a költségvetésből. Ez egy 5000- 10000-es város kieesését jelenti. Abban is biztosak lehetünk, hogy ezek többsège kihasználja a munkanélküli ellátást is.

Gratula. Èljen a Kedves Vezető!

tcom 2013.03.16. 11:14:44

@mood reader:

KKv. Haldoklik. Halálra szivatja az állam a nav.

tcom 2013.03.16. 11:16:53

@Balibgeczyk:
Jobnácibalfasz jobban illene.

tcom 2013.03.16. 11:18:36

@Bretschneider detektív:
Szigetelés, égőcsete?
Ez már bonyolult lenne. Nem értenék a nyugdíjasok meg a kétbites fideszesek.

tcom 2013.03.16. 11:21:35

Postára bemenni egy utazás a multba. Hányinger kerúlget a sok komor béna alkalmazottól, a fejetlenségtől, a hatóság filingtől.

nahát-nahát 2013.03.18. 16:47:18

"mielőtt elkergetjük a magyar villamosipari dolgozók ezreit alkalmazó multikat."

Ezek a munkahelyek akkor is meglesznek, ha nem visznek haza 100 Mrd-os nagyságrendű pénzeket a német és francia cégek.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.03.18. 17:46:05

@Bretschneider detektív:

látom,

változatos módon próbál hangulatot kelteni a ballibsi bérblogger söpredék
süti beállítások módosítása