EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2014.05.05. 17:42 energiagorilla

A világ nem elég

Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják – csak kis lemaradásban a magyar politikusok után – hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik. Mit tesz ezen gigantikusnak ígérkező versenyelőny birtokában a világ vezető nagyhatalma? Téved, aki arra tippelt, hogy ül a babérjain. Inkább megduplázza a vízerőművi kapacitásait.

Nemrégiben készült el egy felmérés az Egyesült Államok vízrajzának energetikai szempontú potenciáljáról. Az ország mintegy 3 millió kisebb-nagyobb folyóvizén 80ezer olyan gát található, ahol érdemes elgondolkozni a villamosenergia-termelésen. Az átfogó kutatás megállapítása szerint olyan 65 gigawatt teljesítményt (a meglévő magyar villamos kapacitások hétszeresének megfelelő termelőerőt) képviselnek ezek a lehetőségek.

Csináltak róla ábrát is (kattintson rá, és nagyban láthatja), nem csak szöveges pdf-ben okoskodnak:

Természetesen, ha mindezeket megcsinálnák, akkor ökológiai katasztrófát okoznának Észak-Amerikában, ezért eleve részletesen foglalkozik a kutatás azzal, hogy milyen az egyes helyszínek karaktere: mennyire értékes az élővilág, az ivóvíz, a halászat vagy akár csak a romantikus csónakázgatás szempontjából.

A környezeti aggodalmak mellett valószínűleg komoly viták várhatók amiatt is, hogy ezek a vízerőművek hozzá tudnak-e járulni az USA-ban egyre sűrűbb áramszünetek és áramhiányok orvoslásához. Hiszen ezek többnyire nyáron történnek, amikor a folyók vízhozamát – és ezáltal villamos termelési terhelhetőségét – korlátozza az aszály. Mindenesetre megnyugtatónak tűnik, amikor egy több évtizedes fejlesztési programhoz ilyen részletességű tanulmánnyal vág neki valaki.

Hogy mondjak még jó hírt a világnak egy másik szegletéből is: a brit energia- és klímaügyi miniszter örömmel jelenthetett be nyolc termetes megújuló beruházásra kiadott engedélyt, éppen pár nappal azután, hogy a Timesban az orosz energiahordozóktól való közvetlen és közvetett függéssel riogatta az unió és saját országa olvasóit. A britek egyébként is nehéz éveken vannak túl, de beindulni látszik a zöldenergiás ipar. Fél évtized alatt sereghajtókból mostanra feljöttek a legkedveltebb zöldenergiás befektetési célpontok ranglistáján a dobogóra (a Forbesnál az Egyesült Királyság harmadik, az Ernst&Youngnál ötödik, viszont szélenergiában az E&Y első helyre teszi a szigetországot). A mostani bejelentés 5 szélerőműparkot és 3 biomassza erőművet foglal magában, mintegy 8000 munkahely és 4,5GW (tehát fél magyarországnyi) kapacitás megteremtésével.

Nem fogok pikírt megjegyzéseket tenni, hogy „Bezzeg eközben itthon…” Aki a hazai erőművi fejlesztések iránt érdeklődik, az nézegesse ezt az oldalt, néha frissül: http://mavir.hu/web/mavir/beepitett-termeloi-kapacitasok

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

8 komment

Címkék: energiapolitika zöldenergia vízenergia portfolioblogger USA EU


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr966120359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.05.06. 10:38:38

"Nem fogok pikírt megjegyzéseket tenni, hogy „Bezzeg eközben itthon…”"

Nincs is értelme, ugyanis a zöld energia ilyen szinten egyenlőre a gazdag országok játéka. Ha itthon növelnénk a zöld energia részarányát, az annyira megdrágítaná az energia árát, hogy éppen azok a módok kerülnének elő, amelyek nagyon környezetszennyezőek, mert ezeket venné elő a lakosság és a vállalkozások.

A palagáz pedig nem zöld energia.

Egyébként sok "zöld" véleménye az, hogy az atomenergia a legzöldebb energia, csak biztonságosra kell építeni. A korszerűek (pld. paks is) megfelelnek ennek a követelménynek.

igazi hős 2014.05.06. 13:11:22

@♔bаtyu♔: "az atomenergia a legzöldebb energia" Ehhez érdemes lenne definiálnod a zöld energia fogalmát. Mit értesz alatta: alacsony környezetterhelést, vagy hossz távú fenntarthatóságot. Szigorúan az elsőt tekintve akár el is fogadható a véleményed, de a világ többi része másik definíciót (megújuló energia) tekinti érvényesnek.
"a gazdag országok játéka" Egyébként meg egy szegény országnak nem a legolcsóbb alternatívát kéne keresnie?

panelburzsuj 2014.05.06. 13:15:09

@igazi hős:
Gazdag szegények:

"Nincs énnekem pénzem szőlőre, de még hordóra se, úgy hogy csak poharanként tudok bort venni a kocsmába"...

Mérnork 2014.05.06. 13:18:10

Nekünk egy kicsit nehéz lenne a kontinentális talapzatra tengeri szélerőmű parkot telepíteni, ahogy azt az angolok teszik. Más ország, más adottságok.
De nagyon örülök hogy csinálják, a Vestasnak szállítunk be szélerőművekhez, idén olyan szinten nőtt a megrendelésünk, hogy alig győzzük teljesíteni. ;-)

energiagorilla 2014.05.06. 14:41:15

@♔bаtyu♔: "A palagáz pedig nem zöld energia." Állított bárki mást? :)

energiagorilla 2014.05.06. 14:42:48

@Mérnork: "Nekünk egy kicsit nehéz lenne a kontinentális talapzatra tengeri szélerőmű parkot telepíteni, ahogy azt az angolok teszik." ez az állítás pont ugyanannyira igaz, és pont ugyanannyira irreleváns, mint az az állítás, hogy "a palagáz nem zöld energia." :)

twentydigitcombination · http://yellowandgreen.blog.hu 2014.06.17. 11:32:10

Hali!
"Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." - igen, igen, de attól még, hogy a háziasszonyok is fújják, nem feltétlen lesz igaz. Legfőképpen nem úgy, ahogyan sokan gondolják.

Ha azt tekintjük forradalomnak, hogy a horizontális fúrás és hidraulikus repesztés kombinálásával, valamint azzal, hogy a magas áraknak "köszönhetően" e technológiák is gazdaságossá váltak sikerült megállítani az USA-ban a hagyományos olaj- és gáz termelésének hozamcsökkenését, sőt egy időre a visszájára is fordítani azt, akkor igen, forradalom zajlik.
De ha ebből arra következtet valaki, hogy 100 évig olcsó és korlátlan, akár exportra is jutó energiaforrásról van szó, akkor, khmm, elképzelhető, hogy csalódnia kell.

A vízerőmű, akárhogy is nézem, jó dolog - magas EROEI, hosszú élettartam, jó párosíthatóság az időszakos teljesítményű megújulókkal. Persze vannak káros hatásai, mint mindennek.
süti beállítások módosítása