EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.07.15. 13:27 energiagorilla

A nagy zöld-energiás banánhéj

Hiszik vagy sem, létezik a körülményeknek olyan kedvezőtlen konstellációja, hogy a megújuló energia elterjedésének köszönhetően nő – vagy legalábbis nem csökken – az üvegházhatású gázok kibocsátása. És itt most nem a biogáz gyötörte szarvasmarhára kell gondolni. Meglepően hangzik, de a nap- és szélenergia elhozta a szén reneszánszát.

Mindenki szívének kedves, ha azt olvassa, hogy egyre terjed a megújuló energia. Az egykor masszívan fosszilis vagy atomos felhasználók között például Németország esetében az energiatermelésen belül nem hogy kimutatható mértéket, hanem százalékban is kétszámjegyű részesedést ért el a napenergiás és szélenergiás termelés. Tíz év alatt közel nulláról törtek fel ezek a termelési eljárások a villamosiparban.

Mindenki szereti őket, mindenki zöld mezőket, babakék eget és kristálytiszta folyókat vízionál, akár politikus, akár szavazópolgár. Ha valamiben eredményt ért el Európa, és annak fő güzümalackája, Németország, akkor az a zöldenergia fejlesztése. Minimális az ellenzők száma, legfeljebb a rotorlapátoknak repülő madarak, és a mezőgazdasági földek kárára terjeszkedő naperőműparkok miatt aggódnak néhányan, illetve szokás még riogatni az embereket azzal, hogy milyen energiaigényes a napelemek és szélturbinák előállítása. De az ilyen akadékoskodókat kb. annyira veszik komolyan Európában, mint Tarlós István az ördögbotos otthonszülő biciklistát, aki ártéri fához kötötte magát. A napenergia és a szélenergia népszerűbb mint a kisvakond – persze egészen addig, amíg nem mutatható ki eurora és centre, hogy mennyivel nő emiatt a lakossági számla. Ez már egy Merkel szintű szuperhős székét is képes megrezegtetni, de maga az elv az népszerű, ez lesz a jövő, csupán a fejlődés üteme kérdéses.

Hogyan lehet akkor az, hogy a német villamosenergiatermelésben ismét növekedett a szén alapú termelés aránya?

Data from World Bank

Az ábrán 2011 látható, de 2012-re is hasonló az előzetes gyorsjelentés. Ismét egyre több szén fogy. Párhuzamosan azzal, hogy egyébként a megújulók részaránya örvendetesen növekszik. 

 

A képlet egyszerű: valóban forradalmi mértékben nőttek a napos és szeles termelői kapacitások, valójában túlzottan is, a kereslet alakulásához képest. Az árakat is leszorította, ami elvben ugyancsak kedvező. Fukusima után egyes atomerőművek lekapcsolása és hosszútávú kivezetése még némileg mentette a helyzetet, de a zöld-forradalom tovább hömpölyög, és szedi áldozatait. Az ilyen módon előállított villamos áram elkezdte kiszorítani a piacról például azokat a földgázzal termelő egységeket, amik kibocsátási mutatójukat tekintve nagyon kedvezőek, és nagyon hatékonyan gyártják a villanyt gázból, de a jelenlegi árkörnyezet mellett mégsem megtérülően. A csúcsidei villamosenergia termelést eddig jobbára a rugalmasan kapcsolgatható gázosok adták, a kötelező átvételű zöld termelés viszont kitolta őket a piacról, és zsinórba sem mehetnek át az atom helyére.

És akkor visszakapcsolták a szenes erőműveket. Mert megéri. Még akkor is, ha ehhez kvótákat is venni kell, hiszen a kvóta az kifejezetten olcsó, azt a küldetését, hogy a környezetileg ártalmas termelést drágítsa, már jó ideje nem tölti be. Az eredmény: 2012-ben hosszú évek után 1-2 százalékkal nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása Németországban, a barna és fekete szén újbóli térnyerése következtében.

Borzasztó ellentmondás: a zöldenergia terjedése hozza helyzetbe a fő ellenséget, a szenet. Az importfüggőségük is megmarad, hiszen a szén importtermék, ahogy egyébként a napelem is az…

Ez persze közel sem jelenti azt, hogy apokalipszis köszönt ránk, ahol a szmogot majd a szélturbinák lapátjai vágják. Összességében nyilván jó irányban haladnak a dolgok, 1990 óta 25 százalékkal csökkentette üvegházhatású gázai kibocsátását Németország, miközben kWh-ban mért termelése nőtt. A Kyoto-i vállalások röhögve teljesíthetők – ha valaki elkötelezett a téma iránt.

Felismervén a helyzetet, az Európai Parlament július 3-án végre megszavazta, hogy késleltessék az ETS harmadik fázisában piacra bocsátandó kvótákat, hogy a piacon levők kifuthassanak, és legalább kicsit helyreállhasson az árfolyam, hogy a káros anyaggal való termelés ne legyen ennyire kedvező árfekvésű. A magyarok egyébként nemmel szavaztak, az indokokat csak találgatni lehet.

További érdekesség, hogy például Indiában a szénalapú erőművek  olyan modern és új erőművek, hogy a hagyományos és a zöld közötti „növelt hatékonyságú” sávot ezek az erőművek képviselik. A nap és szélerőművek terjedését esetükben éppen az lassítja, hogy túl jók ezek az erőművek, és csak nemrégiben érték el a zölderőművek megtérülési mutatói a jófajta szenesekét, miközben persze továbbra is elsősorban szénalapú az indiai termelés.

Amit mindezzel mondani akarok az az, hogy korántsem olyan fekete és fehér az energia ügye, mint ahogy azt gondolni szeretnénk. „A szél jó, az olaj rossz, az atom veszélyes, a nap drága, az állam támogassa a megújulókat”… szeretik az emberek így leegyszerűsíteni ezt az egészet, és szeretik a cégek marketingesei így meglovagolni a népszerűséget - lásd például az ABB nagyszabású, de teljesen együgyű körkérdéseit és igen/nem-es szavazásait. Ez a műfaj ennél sokkal összetettebb, és egészen meglepő következményeket tud hozni. Olyan, mint a folyószabályozás, ahol a jó szándék mellékhatásai sem éppen lebecsülendők: a kiszámíthatatlanul kiöntő folyók ellen létrehozott gátrendszerek következménye: kiszámíthatatlanul kiöntő folyók.

Sajnos az elmúlt évek megmutatták, hogy az energiapolitikába való mindennemű beavatkozás újabb megoldandó problémákat szül. Akár az unió, akár az országok szintjén nézzük, az energiatermelés borzasztó bonyolult téma. A magasztos környezetvédelmi és fenntarthatósági elveket kell összhangba hozni geográfiai termelési jellemzőkkel és hagyományokkal, igyekezvén teret és ösztönzést adni az innovációnak, ugyanakkor elviselhető forgatókönyvet is adva az átalakulások veszteseinek és az átalakulást finanszírozó uniós polgároknak… nehéz feladvány. Természetesen minden beavatkozás újabb externáliát szül, amit csak újabb beavatkozás tud kezelni. Végtelen vakrepülés.

Ennél persze sokkal könnyebb kiállni a sorból, és úgy tenni, mintha nem is létezne ez a feladvány. Szőnyeg alá kell söpörni, és azt mondani, hogy az unió béna, kizsákmányoló, korrupt, döntésképtelen, és egyébként is halálra van ítélve. Amíg a villany a piacon olcsó, milliárdokat tudunk kaszálni az importtal, úgy, hogy a globális nehézségekre meg a kizsákmányoló Európára és cégeire hivatkozva magasan tartjuk itthon a lakossági árakat, csupán látszat-rezsicsökkentésekkel operálva, amit ráadásul mással fizettetünk meg. Ez lenne a felelős magatartás?

Képzeljük el, hogy fordítva lenne, és az uniónak a magas árak és az elégtelen kapacitások problémáját kellene kezelni: eminensként ott ülnénk az első sorban szó nélkül, remélve, hogy valaki épít nekünk helyettünk erőművet, mert a rezsi által kivéreztetett büdzsénkből nem futja erre.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

27 komment

Címkék: zöldenergia villanyszámla portfolioblogger rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr145405591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2013.07.16. 02:04:58

"Hiszik vagy sem, létezik a körülményeknek olyan kedvezőtlen konstellációja, hogy a megújuló energia elterjedésének köszönhetően nő – vagy legalábbis nem csökken – az üvegházhatású gázok kibocsátása. "

Ez van. Viszont ne zavarjon, hogy a valódi szakértők ezt előre megjósolták. Valódi szakértők, nem pedig a mindenféle "tanfolyamos" greepeace idióták.
Amikor a német méregzöldek nyomására az atomenergia mellőzését elkezdték, szépen drágulni kezdett a fogyasztóknak az áram. Most már kb. kétszer annyiban van, mit a folyamat kezdete előtt.

És persze ott van Kína, ahol orrba-szájba építik a szenes erőműveket, mert az erőltetett iparfejlesztéshez minden növekedés kevés. Ez az egyik leggyorsabban növekvő, a környezettel egyáltalán nemtörődő állam.
Nemrég láttam egy műholdfelvételt Kínáról, szinte az egészet eltakarta egy egybefüggő szmogfelhő. Egyedül Tibet egy részét lehetett látni.

kvp 2013.07.16. 02:46:35

Egy targyi tevedes van, a nemeteknek nem kell szenet venniuk, tele vannak vele a volt keletnemetorszag teruleterol. Innentol csak annyi tortent, hogy a lekapcsolt atom helyere megujulot raktak, mig az import foldgaz helyere olcso helyben banyaszott szenet.

Kornyezetvedelmi szempontbol nem nyero, de gazdasagilag annyi szen van a vilagon, hogy addig futhetunk vele, amig mar az emlosok szamara az elettel osszeegyeztethetetlen mertekure no a szendioxid koncentracio a Fold legkoreben. Tehat gazdasagi alapja akkor lesz a kornyezetvedelemnek, ha jelentosen csokken a megujulok koltsege, joval az atomenergia ala vagy vegre feltalaljak a stabil fuzios eromuvet, mert onnantol minden mas draga lenne.

Magyarorszag szamara mivel az eloszott megujulokhoz keves a tokenk es rossz a halozatunk, ezert az idealis megoldas az atomenergia, lehetoleg nem nyugati tokebol es/vagy valutaert megepitve. A masik alternativa a geotermalis energiatermeles lenne, de az itthon is alkalmazhato technologia meg nincs kesz.

A gazdasagi reszerol pedig csak annyit, hogy az onszabalyzo piac es a belevetett hit nem valt be (a vilagon sehol sem), ezert maradt itthon a tervgazdasagi szintu iranyitas.

teddybear01 2013.07.16. 04:14:52

@kvp: " A masik alternativa a geotermalis energiatermeles lenne, de az itthon is alkalmazhato technologia meg nincs kesz."

És nem is lesz. Ugyanis a nálunk egyszerűen nincs elég nagy energiaszintű geotermikus forrás. Végre meg kéne érteni, hogy Magyarország nem Izland, sem pedig Kamcsatka.

Ami geotermikus energiánk van, az csak forróvíz előállításához elég, azaz max. épületek és fürdők fűtéséhez.
Sajnos ahhoz se nagyon használják.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.07.16. 05:26:44

A földi élet többször akart kipusztulni a kellő mennyiségű széndioxid hiánya miatt. Hiszen ha lekonyulnak a növények ..... :) Csak erre még nem lehet több ezer fős világkongresszusokat szervezni, amit valószínűleg a levegő kereskedők(co2) pénzelnek a háttérből.

epresgulyas 2013.07.16. 06:30:41

@teddybear01: ne beszélj butaságokat... először is a legtöbb Greenpeace-es valódi szakértő, diplomával. Így már a kezdésed is otromba hazugság. Másodsorban valószínűleg el sem olvastad a bejegyzést, csak böfögni jöttél ide. Németországban épp a múlt héten döntött rekordot a megújuló energiával termelt áram mennyisége... szél- és napenergia erőművek első alkalommal fedezték több mint 60 százalékát az elektromos áramellátásnak. Magyarországon ez az arány mennyi? 0,5%? Szóval, a lényeg, hogy egy ilyen országban, ilyen kultúrában felesleges erről beszélni, mert sem a tudás, sem a kultúra nincs meg ezekhez a dolgokhoz. Talán majd 20 év múlva.

Rive 2013.07.16. 06:46:24

@epresgulyas: "Szóval, a lényeg, hogy egy ilyen országban, ilyen kultúrában felesleges erről beszélni, mert sem a tudás, sem a kultúra nincs meg ezekhez a dolgokhoz."

Akkó' neked kusch, ugyebár.

Ami azt illeti, pont, hogy ITT kell beszélni a dolgokról - mi még csak előkészítjük azokat a hibákat, amiket a németek már elkövettek és már csak a kármentésre koncentrálhatnak érdemben...

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.16. 06:48:57

@epresgulyas: 60%??? Mi magyarok ezt soha nem fogjuk elérni... Pedig mennyivel ésszerűbb lenne, pl nem 3 millióért venni egy kocsit, csak 1 milláért, a maradékból pedig megvan egy családi ház áramellátása. És nincs villanyszámla... ez a rezsicsökkentés

Gera 2013.07.16. 07:43:29

@siskalaszlo: Vegyek valamit kétmillióért, hogy "ne legyen villanyszámla"? Ennél nagyobb ostobaságot el se tudnék képzelni.

Gera 2013.07.16. 07:48:14

@epresgulyas: A rekord pont a probléma velejére világít rá: a nap- és szélenergia aránya az éves termelésben alig lépte át a németeknél a tíz százalékot, de ha pillanatnyilag éppen fúj a szél és süt a nap, akkor simán átlépheti az 50 százalékot. Elég esélytelennek tűnik így normális energiarendszert építeni.

É2I 2013.07.16. 08:39:55

@Gera: Na ez az. A rendszerirányításról vajmi kevés fogalmuk van a nagy szagértőknek. De terjesztik a hülyeségeiket ezerrel.

@epresgulyas: "először is a legtöbb Greenpeace-es valódi szakértő, diplomával"
Igen, bölcsész diplomával és már olvastak egy-két fizika könyvet.

Hagyjuk már, eddig egyel sem sikerült értelmes, tényeket is alátámasztó, valódi alternatívákat nyújtó vitát folytatnom. (Persze ez nem jelenti azt, hogy nem létezik köztük ilyen, csak sokkal kevesebb, mint kellene.)

fran7 2013.07.16. 09:15:46

Köszönöm a cikket. Valamit megértettem a téma bonyolultságából. Vagyis az ünnepelt 60% a valóságban 10%-os arányt jelent majd éves összesítésben a német napenergia termelés az összenergia temeléshez képest?
Mennyire bonyolult egy ilyen ütemezési rendszer működtetése és felépítése? Milyen esély van Magyarországon erre, hogy Paks mellett a szélenergia legyen a fő energiaforrás?

Rive 2013.07.16. 09:24:11

@fran7: "Milyen esély van Magyarországon erre, hogy Paks mellett a szélenergia legyen a fő energiaforrás?"

Semmilyen.

Itthon az átlagos kapfaktor szélre ~ 20% körüli, de inkább alatta.
Ha ~ 5GW átlagos teljesitményt akarsz kihozni szélből, akkor ~ 25GW névleges kapacitás kell.
Ez a kapacitás az idő nagyrészében éppen csak azt a mennyiséget nem fogja szolgáltatni, amennyire szükség lenne, tehát gondoskodni kellene az energia eltárolásáról (számolni se merem, mekkora kapacitású SZET kellene ehhez).

Abban, hogy egy jól elosztott napelemes rendszer érdemben csökkentse a napi csúcsidőszak konvencionális kapacitásszükségletét, sokkal több ráció van a magyar viszonyok között, mint a 'szeleskedésben'.

Jofiu 2013.07.16. 10:03:52

@fran7: Mennyire bonyolult? Hát valószínűleg nem kicsit, gondoljunk csak bele, hogy sok minierőmű működik, mindegyik a maga tempójában, a helyi széljárás függvényében, miközben a fogyasztónak stabil forrásra van szüksége, azonnal, összességében megfelelő ütemben. Mindez már az után, hogy drága szerkezetekkel a széltől függetlenül pontosan a kellő frekvenciára és fázisba hozták az áramtermelést. Külöben csak árt a rendszernek. Mindez nagy területen szétszórva, amelyeket karbantartani kell, ha valamelyik meghibásodik észlelni és lekapcsolni - különben árt a rendszernek.
Nem lehet egyszerű dolog, gondolom nem is venne át senki ilyen áramot ha nem támogatnák agyon.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.07.16. 10:05:17

@siskalaszlo: Azt a kocsit, amit mi 3 milláért veszik, máshol 1 milláért kapják meg. :-P

Jofiu 2013.07.16. 10:07:20

@teddybear01: Ha olyan sok jó szakértő van akkor miért dugják el őket és miért egyenszövegre betanított lángolószemű zöldfülüeket tolnak előtérbe, és miért nem használják őket, hogy széleslátókörű mondanivalót alakítsanak ki a látványelemek helyett?

Rive 2013.07.16. 10:14:50

@Jofiu: A GP a közösségi mozgósitásra épül.
Közösséget nehéz túl összetett gondolatokkal mozgósitani.
Ugyanakkor ha nem mozgósitanak, akkor a 'cég' meghal.
Tehát kiválasztanak valami könnyen démonizálható területet aztán mozgósitanak, a korrekt hozzáállást pedig vigye kánya - a mozgalomnak élnie kell.

Messzi Vetek 2013.07.16. 10:37:43

@teddybear01: senki sem állítja, hogy Izland lennénk, vagy Kamcsatka.
ettől függetlenül, ha forró víz van, akkor villamos energia is tud lenni belőle (például, ha olyan folyadék gőzével hajtod meg a turbinát, aminek alacsonyan van a forráspontja (metil-alkohol adja magát 65C fokos forrásponttal) jó eséllyel.
a probléma inkább ott keződik, hogy az nem érdekünk, hogy a víz is kijöjjön a kútból, nekünk elegendő lenne a hő (zárt rendszerben kellene forgatni a közlekedőfolyadékot), vizsont a lehelyezendő csőrendszer hamar erodál a _viszonylag_ extrém körülmények miatt mondjuk 1000 m mélyen.
nem veszett fejsze nyele, csak éppen senkinek nem nagyon érdeke hogy ezen a területen kutatás-fejlesztésbe invesztáljon.

Jofiu 2013.07.16. 11:03:35

@Rive: Hát ja, figyelemfelkeltésre jó, mint a Femen aktivisták - lehet jobban is járnának azzal mint a toronyházmászással, özönlenének a férfi aktivisták.
Mondjuk ezzel be is sorolják magukat a környezetvédők Hajdú Péterjei közé, de hát ez van. Valamit valamiért.

OkoskaTo:rp 2013.07.16. 11:13:49

@siskalaszlo: Az igazi rezsicsökkentés az, hogy rendesen leszigeteljük az összes épületet. Utána kihajítjuk a nyílt égésterű, nulla hatásfokú őscirkókat.

Dr_Minimum (törölt) 2013.07.16. 11:18:30

@Messzi Vetek:
Osztán a carnot körfolyamatról teccett-e már hallani? Mert amit itt le tetszett írni, az teljes mértekben kimeríti a bullshit fogalmát :)

Messzi Vetek 2013.07.16. 12:13:16

@Dr_Minimum: osztán, ha teccett, akkor miben mond az ellent annak, hogy a termálvízünkből elektromosság állítható elő - annak ellenére, hogy nem Izlandon vagyunk?

energiagorilla 2013.07.16. 12:25:09

@kvp: A németek 2018-ra a szénbányászat teljes beszüntetését tervezik, elvileg. Ez ugye a vacak NDK-s lignit, de a rendes fekete kőszénnek 70 százaléka már most is import, és ez csak nőni fog, tekintve, hogy az amerikai szén egyre olcsóbb, mert náluk a palagáz szorítja ki a termelésből. Valóban, a lignit jött be újra a képbe, kérdés, hogy felülírja-e majd a szeretet a gazdasági racionalitást.

Dr_Minimum (törölt) 2013.07.16. 12:58:24

@Messzi Vetek:
Az, hogy valami fizikailag, műszakilag megvalósítható, még nagyon messze van attól, hogy legyen értelme megcsinálni.

das boot 2013.07.16. 22:28:36

Írod: "Borzasztó ellentmondás: a zöldenergia terjedése hozza helyzetbe a fő ellenséget, a szenet. Az importfüggőségük is megmarad, hiszen a szén importtermék, ahogy egyébként a napelem is az…"

A képlethez hozzátartozik, hogy az amerikai palagáz boom volt az egyik fő ludas a megfeleződő ARA-indexért. Tehát nem csak a német megújuló az árletörő hatásával.

teddybear01 2013.07.17. 10:38:45

@Jofiu: A rendes, értelmes szakértők nem tudnak olyan pofátlanul lobbizni, mint a greenpace.

Nekik ugyanis van munkájuk, amit el kell látni, míg a greenpace csak egy politikai szervezet, és ebből élnek.

Sajnos megint az van, hogy egy különben normális, rokonszenves elméletre rászállt pár politikus, és az egészet kiforgatták és tönkretették.

teddybear01 2013.07.17. 10:46:21

@Messzi Vetek: Nem. A probléma sokkal mélyebb, mint azt te hiszed.

A villamos energia fejlesztéséhez sokkal nagyobb hőteljesítmény kinyerésére van szükség, mint amennyit a magyarországi termálvizek adni tudnak. Egyszerűen a túlnyomó többségének túl alacsony a hőmérséklete. Egy 40 fokos forrás nem fog vizet forralni egy kazánban, akkor sem ha egy csomó méregzöld körbeugrálja.

Különben meg jó ha tudod, hogy a MOL Zalában, a közelmúltban végzett egy kísérletet forró gőz kinyerésére két mélyfúrású, már meddő olajkúttal.
A kísérlet kudarccal végződött, a remélt kb. 5 MW hőteljesítmény helyett mindössze kb 300 kW jött össze.

teddybear01 2013.07.17. 10:52:51

@epresgulyas: Ennyi hülyeséget hogy szedtél össze?

Először is diplomát már mindenért lehet kapni, mert az sajnos mostanában csak annyit jelent, hogy az illető végig seggelt egy felsőfokú iskolát, és legalább annyit tanult, hogy a vizsgákon nem bukott ki.
Már ha egyáltalán tanult közben, és nem csak megkapta amúgy smittpali módjára a papírt.

Sajnos, az utóbbi időben egy diploma már nem azt jelenti, hogy a tulajdonosa felkészült és az adott témakörben alapos tudással rendelkező, felelős ember.

Ami pedig a többi szövegedet illeti, látszik, hogy alig, vagy egyáltalán nem ismered a témakört.
süti beállítások módosítása