EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2014.02.26. 17:28 energiagorilla

Van egy pont

A szolgáltatók fekete szerdájaként beharangozott erőlködés végül a Nemzeti Együttműködés Rendszerének csúnya szorulását eredményezte. Túlzás lenne bármiféle győzelemnek, vagy sorsfordító mérföldkőnek nevezni. Mindenesetre ez egy jel arra nézve, hogy nagyon éles kanyar esetén a rezsiharcosok sportautója sem tudja meghazudtolni a fizika törvényeit: alulkormányozottá válik, és el kell venni a gázból, hogy ne essen le az ívről.

„Szerdán nehéz napjuk lesz a szolgáltatóknak” – fenyegetőzött Lázár János napokkal ezelőtt. „Fájni fog a szolgáltatóknak!” – ígérte Rogán hétfőn. Nincs is igazán pankráció előzetes trashtalk nélkül! Egyúttal újabb hajmeresztő ötletek, valóságtól elrugaszkodott felvetések lettek kiszivárogtatva, hogy aztán egy keddi lázas riadólánc után a szerdai ülés valójában arról szóljon, hogy miként lehet győzelemként kihirdetni a visszavonulást. Vagyis: a valóság közbeszólt.

Voltak azért ennek előjelei: már a harmadik rezsicsökkentés sem volt annyira huszáros, mint ahogy azt beharangozták, egy-két százalékok majd évközben… Ezzel párhuzamosan pedig az Energiahivatal háza tájáról is rendre aggodalmas hangokat lehetett hallani: „fiúk, ne mááár, nem fogjuk bírni…”

Azok, akik rendre azzal jönnek, hogy hiba lenne az emberekre bízni a döntést Paksról, azok bátran hivatkoznak a rezsifórumokra mint energiapolitikai ötletbörzékre. Most visszaütött a dolog: be kell látni, hogy a Fidesz hálószatyros, kötöttsapkás thinktankjei legyenek bármilyen jószándékú kedves emberek, mégsem annyira hasznavehetők stratégiai kérdésekben. Nem lennék most például annak a rezsiharcosnak a helyében, aki felvetette, hogy a mérőcsere legyen ingyen, miközben normál esetben már most is ingyen van! Rossz fényt vet a pártra egy ilyen baki, a bünti az lesz, hogy klotgatyában kell isteníteni Szilárdot egy működő főzőlapra támaszkodva, mosolyogva, kamerák és diktafonok erdejében.

A brutális alapdíjakról meg hamar kiderült, hogy egykoron még a Fidesz is tudta róla, hogy nem véletlenül van a számlán. Marad is.

Hogy azért ne távozzanak üres kézzel, bejelentették szerda délután a nagy semmit a szokásos szigorú retorikával: „megvizsgáljuk, átvilágítjuk, körmére nézünk!” 120 rezsiszeánsz, többezer felvetés, és csak ennyi? Van akkor egy pont, ahol megáll a tudomány?

Nézzük a lehetséges következményeket. Egyfelől megköszönhetjük a MEKH-nek, hogy tudott szakmai lenni, és ellenállt az elmúlt 48 órában. Pedig már be volt készítve a Habony terepjárójának csomagtartójába a 2 méter magas papírmasé mérőóra, amit aztán Tóni a Vörösmarty téren, családja társaságában egy pandacsökkel zúzott volna porrá a Blikk fotóriporterének kamerája előtt.

Persze lehet, hogy itt nincs vége, személycsere lesz, és fel kell vegye a dorkót a Lajos. Bocs, ezt nem tudtam kihagyni, óriási ziccer volt, tényleg… mea clumpa!!! Hááh, bocs, megint!!! Sajnálom, de a kormány környékéről a valódi szakemberek egy idő után elmozogni kényszerülnek, hol ide, Holoda...Tusé, háromból három!!! Valami volt ebben a mai banánturmixban!

Komolyra fordítva: pozitívum, hogy ez egy kiszámítható jövőkép. Ehhez a modellhez még az iparág is tud igazodni: ha ugyanis nem kell komolyan venni mostantól minden eszement ötletet, hanem elég csak látszatban megtámogatni azt valós következmények nélkül, akkor ez egy vállalható kompromisszum. Jön Tóni, Szilárd meg Lázár a palacsintasütővel, a gonosz patás ördög fejvesztve menekül körbe, a közönség igazságérzete ki van elégítve, a színfalak mögött viszont van normális egyeztetés, megmaradnak a reális viszonyok, és a palacsintasütő sem sújt le értelmetlenül percenként.

Félre ne értse senki: nem triumfálok. Egyszerűen csak fogódzót kell keresni néha, és ez a halványszürke szerda valami ilyesminek is felfogható. Hogy van remény, és nem ment el teljesen a józan ész, a cirkusz mellett azért a kenyér is megmarad.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

23 komment

Címkék: energiapolitika elmű energiahivatal portfolioblogger rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr145834031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.26. 18:16:20

" van remény, és nem ment el teljesen a józan ész"
Amilyen cifra eszementségeket láttunk az utóbbi években, a józanságom azt mondatja velem, hogy nincs remény! Bármikor megléphetik az alapdíj-eltörlést.

quantumboy 2014.02.26. 20:00:26

Az alapdíj eltörlése ott, ahol az viszonylag alacsony (villamos energia és földgáz), nem feltétlenül rossz ötlet.

Vegyük a villamos energiát. Két fix(szerű) tétel van a rendszerhasználati díjak között: alapdíj és teljesítménydíj. A lakosság jellemzően nem fizet teljesítménydíjat.

Az elv ugye az lenne, hogy fix díjakból fedezze a szolgáltató a fix költségeit. Számomra eleve kétséges, hogy ez jelenleg egzaktul teljesül, továbbá az is erősen homályos, hogy mi alapján állapítják meg az alap- és teljesítménydíjak arányát és abszolút mértékét a különböző kategóriákban. Hogy is lehetne kiszámítani, hogy a fix költségek mekkora hányada van a lakosság miatt? Értelmetlen lenne ilyet számolni. Amúgy is össze-vissza keresztfinanszírozva van már az egész a különböző fogyasztói kategóriák között. :(

Amikor be kell állítani a fix és forgalomarányos díjak arányát egy komplex szolgáltatásnál, olyankor inkább azt kell nézni, hogy mit akarunk elérni az árazással.

Ha magas a fix díj és alacsony a forgalmi díj:
Ez a szolgáltatást igénybe vevők körének szűkítésére jó, illetve a nagyfogyasztók versenyelőnyének növelésére.

Ha alacsony a fix díj és magas a forgalmi díj:
A szolgáltatást széles körben igénybe veszik, ugyanakkor takarékos használatra ösztönöz. A nagyfogyasztókat ez ugyan megviseli, de hosszú távon energiahatékonyságra ösztönöz. (Vagy az országból való kivonulásra. Egy magas forgalmi díjas rendszer úgy működhetne jól, ha mellette lennének támogatási rendszerek hatékonyságnövelést célzó beruházásokhoz.)

Mi van, ha a KIF1 kategórián belül maradunk?
Egy átlagos fogyasztó (2400 kWh/év) forgalmi költségei (rhd+ker) 30.76 Ft/kWh. Az alapdíj 1536 Ft. Ha ezt beépítjük a forgalmi díjakba, akkor az 31.40 Ft/kWh. A különbség minimális. Az átlag alatt fogyasztók jól járnak, az átlag fölöttiek meg kigazdálkodhatják egy kis takarékossággal.

Azt nyilván nem vitatom, a Fidesz ezt a kérdést is demagóg módon közelíti meg. "Miért fizessek, ha nem fogyasztok?!"
Ez túlontúl leegyszerűsített szemléletmód.

Szilv Eszter 2014.02.27. 08:40:31

@quantumboy: aha, és ezzel mit akartál mondani, mert az még mindig nem világos!?

quantumboy 2014.02.27. 08:48:41

@Szilv Eszter: Tételmondatom az első bekezdés. Azt akartam mondani. A többi a kifejtés, érvelés. ;)

Pontosan mi nem világos a leírtakban?

Zedder 2014.02.27. 08:51:34

Tehát a fidesz el akarja törölni azt az alapdíjat, amit eleve ők vezettek be? Ügyes...

vastagbor.blog.hu/2014/02/26/vajon_melyik_balliberalis_nemzetarulo_vezette_be_az_rezsialapdijat

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.02.27. 08:54:06

Kiszámithatóbb? :DDD

Ember, hol élsz?
Holnap Orbán felébred, és leveri az alapdijakat, mert csak...

Már többször leirtam, hogy tavaly 80e Ft volt egy lakossági gázcsonk-bekötés, most majdnem 500e.
A gáz ideiglenes kikapcsolása (épitkezés miatt pl) tavaly 20e alatt volt, idén 50e.
És meg is mondták, hogy nem érdekük újabb lakossági ügyfelet szerezni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.02.27. 09:31:32

REZSICSÖKKENTÉS

Az én házam, az én váram
Átjárja az olcsó áram.
Valóság ez, nem csak frázis,
Szinte ingyen van a gáz is.
Rezsim csökken, ami nagy ok
Arra, hogy most boldog vagyok.
De a burzsuj szolgáltató
Alatt könnyből gyűlik a tó,
Nem élhet a jónép vérén!
Mér’ fizessek bármiér’ én?!
Legyen minden s legyen ingyér’!
(Jé, a fényár a budin gyér…)
Rezsidémon, legyőztelek!

(tánc!)

Mi, hogy jönnek hideg telek,
S nem lesz majd se áram, se gáz?!
De gáz!

„Ez az, költő úr, adjon az idegenszívű rezsidémonnak! Addig üsse, amíg mozog és csak a fejét, hogy meg ne sántuljon! A budin meg azér’ gyér a fényár, mer’ a zEU-bérenc liberálbolsevik kozmopolita komprádor-burzsoá oligarchák folyton kapcsolgassák! El a kezekkel a veszett fejsze nyelétől! Ingyen atomerőművet minden magyar családba! Magyarország jobban telel!” /vitéz Árpádházzy Koppány, trafikos és gyula/

„Értem én az iróniát, költő elvtárs, csak nem mindig hagyom szó nélkül. (puff!) Na, ez a visszakezem volt. (puff!) Ez meg a főfal. Van még gondunk a rezsicsökkentéssel? (puff!) Ugye, hogy semmi? Na, a jövőben ebben a szellemben kérnénk az alkotásokat. No, föl, vigyázz, oszt’ iszkiri, de ízibe ám! Sipirc!” /Csávás Kálmán, titkosszolgálati főhadnagy és meggyőző erő/

De gáz! A (tánc!) motívum tán még tűrhető volt, a többi viszont –hetetlen. Az rendben van, hogy a téma az utcán hever és a költő lehajol érte, de utána nem dilettánsan megtaposni, majd általa maga alá temettetni kéne, hanem felemelni és megmutatni az olvasóknak. Mind a háromnak. Anyám szerint ötnek, de hát ő már a Gyalog Galoppban is végig a Vágási Feri jelenetére várt, aki szerinte azt mondja, hogy Ni! Jaj nekem, hol van az antióchiai szent kézigránátom?!” /Sir Puzsér Róbert, kritikus lovag/

„Ha a rezsi nem csökken, akkor vagy stagnál, vagy nő. Jelenti-e azt, hogyha nem nő, akkor vagy férfi, vagy stagnál? Ha jelenti, kinek jelenti? Mit jelent és mikor? Kinek a megbízásából jelent? Hozzáférhető-e ez a jelentés és miért nem? Mit szólnak ehhez a közműcégek? Ők vajon szimplán csak profitorientált piaci szereplők, vagy a halódó nyugat munkahelyteremtő maszkjában ájtatoskodó vérszomjas rezsidémonok? Ki tudja a választ? Ki érti a kérdést? Ha nem érti, minek teszi fel? És kinek? És mennyit keres vele? Egyre kevesebbet? Még jó, hogy csökken a rezsi! Vagy stagnál? Izgalmas hetek elé nézünk! Nézünk?” /Török Gábor, politikai elemző/

„A vers önmaga antitéziseként magában hordozza a honfitársakat külhoni Nobel-díjba hajszoló birkanemzet sírva vigadó keserédes optimizmusát, valamint a matematikai diákolimpiai győzelmeket szülő józan paraszti ész kockabálákká történő kombájnozását. A költő elszabadult fantáziája ugarhoz ragadt faekeként gyalulja a fotelkuruc rögvalóságot. Frady Endre juhnyájas agya hat aklot gyarapít és a hazaúton fényesen derül. Magna Katartika!” /Réz Jolán, világirodalmi kvintesszencia és kvantumcinege/

„Rezsicsökkentés és kvantumcinege?! Ezek valami koppányista ügynökök?! Mindkettőt felnégyeljem? Nekem nyóc!” /Szent István, király alias Felnégyelős Pista/

„Magos vót a rezsi hej, itt? Lerúgtam az összes fejit!” /Csák Nórisz, ősmagyar betyár és népi hős/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2014/02/rezsicsokkentes.html

♔bаtyu♔ 2014.02.27. 09:37:52

Azt nem értem, hogy egy index főlapra miért kell ilyen blogokat kitenni.

Nincs az országban valaki, aki azért valamennyire belelát Orbánék döntési mechanizmusaiba, ugyanakkor a hazai energiaszolgáltatókhoz is bejáratos.

Azaz vannak információi.

Ez így kb, mintha én írnám.

♔bаtyu♔ 2014.02.27. 09:38:55

@Zedder: Húha, nahát.

Ugyan miért ne törölhetne el valaki egy alapdíjat, amit 12 éve bevezetett?

Ez valami vallás, vagy eszme?

KissGecihuszár 2014.02.27. 09:39:49

Ami az alapdíjak jogosságát illeti; azt még el tudom fogadni, de ami a mértéket illeti; háát, az bőven kimerítette a pofátlanság kategóriáját! De beszéljünk már a HFH-ról, azaz a 3.600.- Ft+ÁFÁ-ról, mely -főként ha még mellé egy földkábeles csatlakozást kérsz, mert új kiépítésnél 132kV feszültségszintig belterületen eleve csak így lehet- abban az esetben ha kérsz egy 3x32A-t, mert van kerámialapos tűzhelyed, mosogatógéped, szárítógéped, 1-2 combosabb szerszámgéped (és még nem említettem az átfolyós villanybojlert, mely ugye olyan 18kW-nál indul és még 24kW-os is van belőle, mely önmagában 3x35A!!) és ha lehet, akkor szeretnél egyidejűleg is használni pár masinát,akkor neki ki kell csengetni 2x32A (mert 1x32A ugyebár -még- "alanyi jogon" jár) X 3.600 +ÁFA=292608.- Ft-ot + az oszlop legtetejétől számított 20m földkábel hossz feletti minden megkezdett újabb méternyi kábel után !4000.-Ft-ot!, tehát amennyiben kell még 10 méter földkábel a szabvány tokozott mérőhelyig (min. 50.000.-Ft 3 fázisú mérőig) az még 40.000.- Ft, tehát mindösszesen 382608.- Ft-ba FÁJ egy 3x32A-es, földkábeles szabvány tokozott mérőhely kiépítés, melyben természetesen nincs benne a mért földkábel(ek), sem pedig a mért főelosztó és nyilván a belső mért vill hálózat ára sem! Nos, akkor mi a f@szomról is beszélünk,miközben a nettó seggfej 1. ballibsi hazaáruló banda által szarér-húgyér elmutyizott közüzemi cégek immár 18 éve minden évben gigaprofitot tesznek zsebre?! Igyekeztem szofisztikált maradni...

Zedder 2014.02.27. 09:41:41

@♔bаtyu♔: Seggszáj? Úgyértem a saját szájukból csinálnak segget... És ez neked tetszik, kajálod ezerrel?

Zedder 2014.02.27. 09:44:09

@♔bаtyu♔: Ha nem értenéd, kifejtem tisztességtes politikus ilyenkor kiáll, és ezt mondja a válaszóinak:

Igen, mi vezettük be az alapdíjakat tizeniksz éve, de erre úgysem emlékeztek, kedves választópolgárok.

Beláttuk, hogy tévedtünk. Ismétlem: tévedtünk.

Ezt most korrigáljuk.

Ugye mennyivel másabb lenne? De te csak egyed a szart.

energiagorilla 2014.02.27. 09:51:36

@♔bаtyu♔: Ez a komment így kb. olyan, mintha én írtam volna. :)

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 10:01:05

okosan csinálja a fidesz. beharangozza a nagy szopást, a kicsinek meg már örülnek is.

É2I 2014.02.27. 10:35:47

"Okos" politikus nem néz annak utána, mit és mikor szavazott meg, de annak ellenkezőjére is minden gondolkodás nélkül bármikor szavaz. A saját rendeleteiknek, törvényeiknek mennek neki a populizmus érdekében. Ez mutatja mennyire értenek hozzá.
A sok agyhalott meg bekajolja.

@KissGecihuszár: És ki is szabályozta ezt így le, Nem tán a mindenkori regnáló kormány?
A hálózatfejlesztési díjakról meg annyit, hogy a kenyeret sem ingyen viszed el a boltból. A belső hálózatodat meg had ne a szolgáltató csinálja már meg. Örülhetsz, hogy rákapcsolódhatsz alanyi jogon. Amúgy meg baszhatnád szigetüzemben a beépíteni kívánt 3*35 Amperod. Mennyibe kerülne? Tízszer annyiba? És még tarthatnád is karban. Ha belebasz a villám, kezdheted elölről?

Gondolkozni is kéne nem csak fröcsögni KisGecihuszár. Találó a neved.

azbesztos 2014.02.27. 11:17:24

Még egy gorilla sem lehet olyan ostoba, hogy a fejlesztési pénzeket osztalékként az országból kisíboló, a szolgáltatások árát egekbe emelő, de közben a rendszereket lerohasztó, kirabló spekulánsok hasznáért aggódjon.

vadi3 2014.02.27. 11:24:29

@azbesztos: No ez most erős volt! De nem baj, jól megmondtad, jól odavágtad nekik. Betanították a pártirodán, Te meg jól odamondtad a szemét ballibsi hozzászólóknak, meg a posztolónak.
Jól van elvégezted a feladatod, de most már húzhatsz is.
Csak tudnád, hogy miről is böfögsz itt össze-vissza, de Neked elég annyi amit a pártirodán megmondtak.

vadi3 2014.02.27. 11:43:27

@KissGecihuszár:
"mert van kerámialapos tűzhelyed, mosogatógéped, szárítógéped, 1-2 combosabb szerszámgéped (és még nem említettem az átfolyós villanybojlert,"

Ha Neked ennyi mindened van, akkor biztosan nem egy angyalföldi proli vagy.
Hja kérem a luxusért fizetni kell keményen, mert amit itt felsoroltál az is legalább "382608.- Ft-ba FÁJ", de szerintem még többe is. Ráadásul még a fogyasztást is fizetni kéne. Megértem, hogy támogatod a rezsicsökkentést , mert a havi 400kWh fogyasztást másként nehéz kifizetni.

Gera 2014.02.27. 12:51:15

@KissGecihuszár: Amit itt elővezettél, az az átlagostól kurvára messze áll. Az 1x32A egy átlagos háztartáshoz teljesen rendben van. Nekem van indukciós főzőlapom, mosogatógépem, mosógépem, kismillió elektromos eszközöm kb száz m2-en és teljesen jól elvagyok 1x32 amperrel.

KissGecihuszár 2014.02.27. 16:15:09

Tisztelt engem savazók! Én sehol nem írtam, hogy NE LEGYEN HFH!! Csupán annyit jeleztem, -többek közt- mint 20 éve gyakorló villanyász, hogy amennyiben valaki veszi a fáradságot és -főként egy vidéki családi ház esetén, ahol ugye van(nak) melléképület(ek), 3 fázis 400V-on működő gépekkel, pl farönk hasító, "bólogató fűrész, vagy éppen 40-50 mély fúrt (és 10 m mély ásott) kútból a vizet feltoló (szívó) szivattyúk, dettó 3 fázison működő -ugyanis a legtöbb kerámialapos tűzhelyet gyárilag 3 fázisos betápra tervezik, de sok okos kényszeríti a villanyászt, hogy kösse má át okosba 1 fázis 230V-ra!- villanytűzhely, illetve dettó 3 fázis 400V-on üzemelő átfolyós bojler a szar energiapazarló 120-150 Literes Hajdu, vagy egyéb forróvíztároló (melyben állandóan 50-70C fokon pendingel annyi víz, amennyire adott időpontban ritkán van szükség, s melynek belseje ezért gyorsan vízkövesedik) helyett, nos annak bizony szükséges az a 3x32A, de még a 3x40A se túlzás és ettől ő még nem lesz egy gazdag ember! Nem egy ilyen családot ismerek pl itt Somogyban, de más megyékben is, akikről nem lehet azt mondani, hogy a bőrük alatt is gempaflow van, épp ezért fűtenek pl fával, melyet nyilván nem „kályha ready” módon kapják, amennyiben az erdészettől veszik meg, mert ott garantáltan 1 erdei m3-t adnak 1 erdei m3 áráért, nem úgy mint a faneppereknél. És mert esetleg még a gáz sincs bevezetve hozzájuk, ezért villannyal főznek, sőt a meleg vizet is azzal állítják elő. Tehát amennyiben egy ilyen családi házat épít, vagy egy régit megvásárol és korszerűsít egy nem milliomos család, akkor épp eleget kell kicsengetni azért, hogy egy minden igényt kielégítő, biztonságos, szabványos vill hálózata legyen, melynek szerves részét képezi már a kertben elhelyezett 2 db 3 fázisú mérő, hiszen esetleg az átfolyós villanybojlert, egyéb rögzítetten szerelt hő fejlesztő masinát célszerűbb, gazdaságosabb vezérelt (népi nevén "éjszakai") árammal meghajtani. no most csak maga a szabványos mérőhely (pl.hensel, vagy Csatári PVT) földkábeles betápláláshoz, ill földkábeles mért kábeles csatlakozáshoz olyan 70 rugóba fáj és akkor még nem beszéltünk a méretlen földkábel talajban lévő első 15 méterén túli mondjuk 10 méteres részéről, mert éppen az utcai oszlop az utca túloldalán és nem a mérőkkel szemben van, mert ilyen biza előfordulhat. Szerintem az 1x32A-t sem kéne HFH mentesen adni, hiszen az is igényel egy megfelelően kiépített "közcélú" hálózatot, viszont azt pofátlanságnak tartom, hogy aki mondjuk 3x32A-t kér, attól 64Amper x 3.600.- Ft +ÁFÁ-t kérünk, miután még a földkábelért is jól megkopasztjuk. Azért a földkábelért (pl 4x25mm2-es NAYY, vagy SZAMkAM), melynek ára kb 800.- Ft/méter, ja és ezt az árat a "földi halandók" csengetik, ha megveszik a kábelt vmelyik nagyobb villanyász kereskedésben, tehát az áramszolga cég nem ennyiért szerzi be! Jó, tudom, a kábel nyomvonalat tervezetni (mivel az áramszolga cégeknek nincs saját kábelnyomvonal tervező részlegük, ezért az is ki van adva gebinbe!) kell, ki kell ásni a gödröt, át kell fúrni az úttest alatt, fektetni kell, majd vissza kell tolni a földet, de azért tanúsítsunk má némi önmérsékletet, főként a real vidéken, ahol nem annyi az átlagbér, mint a vízfejben, illetve az agglomerációjában.

Gera 2014.02.27. 20:39:05

@KissGecihuszár: Ez nem savazás, de én továbbra is tartom, hogy a 3x32A szinte senkinek nem kell normál lakossági használat mellett. Még a 3x16 esetleg, de azt az ötvenezret csak ki lehet köhögni.

A bojlernek pont az a lényege, hogy a teljesítménye kicsi, hosszú órákig tart, mire felfűti a vizet azzal a kb két kilowattal, praktikusan éjjel ugye. Az elektromos átfolyós vízmelegítőhöz valóban kell a kraft, pont ezért nincs szinte sehol, ahol nincs gáz, ott rendszerint bojlerrel szopnak.

Én olyan főzőlapot még nem láttam, amit ne lehetne gyárilag egy fázisra bekötni, nem kell semmiféle "okosság". 1x16 amperről mennek ilyenkor és elektronikusan korlátozzák a zónák teljesítményét, ami a mindennapi használatban nemigen jelent problémát, mert az ember nem nagyon szórakozik azzal, hogy egyszerre forraljon négy zónán vizet booster fokozaton, két-három zóna viszont simán elmegy egyszerre közepes teljesítményen, ami főzéshez elég.

KissGecihuszár 2014.02.27. 22:07:37

@Gera: Hadd kérdezzem már meg, ha meg nem sértem; mennyit tetszik konyítani a villanyászathoz?? Illetve, hol tetszik életvitelszerűen élni? Csak azért, mert ezekből a mondatokból nekem az jön le, hogy abszolúte semmit, illetve hogy nem a real vidéken, ahol bizony van egy min. 120m2-es családi ház, sok épületben még hőtárolós villanykályha is és mellette még 1-2 melléképület, műhely, garázs, stb. A legtöbbi real vidéki -főként '60-as, '70-es években épített típusterves családi házban bőséggel van ám 3x32A, régebbi Bakonyos kismegszakító esetén 3x35A, de még a !3x50A! sem ritkaság! Ami pedig a gyárilag 3 fázisra tervezett, "áthidalt" ,s ezáltal lényegesen lebutított kerámialapos tűzhelyeket illeti; azokat nemcsak "mindennapi" 1 lábosos használatra, hanem akár 2 platni + sütő használatra optimalizálták, mely 1 fázis 230V-on felejtős, legalábbis a 10-12kW teljesítményű készülékek esetén. Ráadásul pl a digitális kijelzős készülékeknek egyáltalán nem tesz jót az efféle buhera. Nem hülyék azok a mérnökök, akik ezeket a csúcskategóriás cuccokat megtervezik, ők kiindulnak egy átlagos háztartási használatból és erre optimalizálják a cuccost.

KissGecihuszár 2014.02.27. 22:13:17

@Gera: Ami pedig a villanybojler vs átfolyós villanybojler témát illeti; a nálunk sokkal "pronyóbb" NSZK-s lakóóság szinte csak és kizárólag átfolyós vill bojlert használ, ha nincs gáz,de én még olyan kecókban is használnak ilyet, ahol gázzal fűtenek, egész egyszerűen azért, mert nemesen egyszerű szerkezet, minőségi vörösréz cuccokkal és tényleg csak akkor használ áramot, ha megnyitjuk a csapot és nem áll benne feleslegesen 120-150, netán 200L, állandóan után melegítendő víz, mely hajlamosít a vízkövesedésre még akkor is, ha az anód megfelelő időközönként cserélve van!
süti beállítások módosítása