EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.05.02. 15:45 energiagorilla

Merről fúj a füst?

Nem tudom ki hogy van vele, de engem mindig érzékenyen érintett, ha azt tapasztaltam, hogy valakinek a mondókája mögött nem meggyőződés és alapvető igazságok vannak, hanem abszolút széljárástól függő, hogy miről mit gondol. Azt hiszem erre szokták mondani, hogy az álláspontot meghatározza az üléspont. Mostanában az zavar leginkább, hogy bizonyos fogalmak mennyire más színben vannak feltüntetve, ha a trafik koncesszió a téma, ahhoz képest ahogy a rezsicsökkentés idején illett gondolkodni róluk.

Ha a rezsicsökkentés kommunikációját és a trafiktörvényügyi szerecsenmosdatást összehasonlítjuk, bámulatos ellentmondásokat, vagy éppen látványosan sablonos azonosságokat fedezhetünk fel. Össze is gyűjtöttem pár idézetet bizonyos paraméterek tekintetében. Hogy a kiemelt idézeteket ne érhesse az a kritika, hogy a hazug balliberális média ferdítette volna el, ezért elsősorban a fidesz.hu és a kormany.hu oldalakat szemléztem a szép és magvas gondolatokért.

 

Rezsicsökkentés

Trafiktender

Az ideológiai alátámasztás:

 

„Magyarország polgárai vásárlóerejükhöz képest sokkal drágábban tudnak áramhoz vagy gázhoz jutni, mint más országokban.” (Rogán Antal)

„Az a cél, hogy kevesebb helyen és nehezebben lehessen hozzájutni a cigarettához, eladott mennyisége csökkenjen.” (Lázár János)

Viszony az árréshez:

„Nem fogadhatjuk el, hogy Magyarországon a gáz és a villamosenergia-szolgáltatás profittartalmat hordozzon magában” (Rogán)

„Az árrésemelés célja, hogy azok a dohánytermék-kiskereskedők is biztosíthassák a dohánybolt "szerény jövedelmezőségét", akik elsősorban (vagy kizárólag) a dohánytermékek forgalmazásából kívánják bevételeiket biztosítani.” (Lázár)

A Csubakka érvelés:

„Csak az jelent megfizethető mértékű rezsit, amit az emberek is ki tudnak fizetni.” (Rogán)

„A dohánybolt fenntarthatóságának biztosítása nem öncél, hanem népegészségügyi érdeknek van alárendelve” (Lázár)

A kritizálóknak szóló üzenet

„A ránk nehezedő, teljesen egyértelmű külföldi és belföldi nyomás ellenére folytatni kívánjuk a rezsicsökkentést” (Rogán)

 

„A magyar vállalkozók érdekei helyett ismételten a nemzetközi cégek érdekeit védik, ezért pedig nem maradhat számukra más morálisan vállalható megoldás, mint a közéletből való távozás” (Lázár)

Orbán álláspontja a témában

„Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy a magyarok érdekeit képviselje, ha az új törvényjavaslatot a parlament elfogadja, és miért ne fogadná el, akkor az energiacégek még kevesebbet fognak keresni" (Orbán)

„Orbán Viktor miniszterelnök határozott álláspontja, hogy tíz helyett - Ausztriához hasonlóan - tizenkét százalékos árrést kellene garantálni a trafiktörvényben a dohány-kiskereskedőknek.” (Lázár)

 

Ha a máséról van szó, akkor az árrés az sunyi dolog, de ha a madárka a szivarfán nekem fütyöl, akkor máris európai gondolat a tisztes haszon, és a miniszterelnök úr is nagyvonalúbb. Azon a nyilvánvaló hülyeségen meg a legelvetemültebb rajongók sem fognak fennakadni, hogy Lázár az egyik mondatában még arról beszél bánatos szemmel, hogy ő és csapata három éve azon dolgozik, hogy kiszorítsák a dohánytermékeket a kereskedelmi forgalomból, másik mondatában meg azt írja, hogy „eleget fognak tenni ellátási kötelezettségeiknek”. Egyfelől, mi akadályozta eddig Lázárt, hogy beadjon egy dohánytermékeket betiltó törvényjavaslatot, amit másnap meg is szavaztak volna? Másfelől meg milyen ellátási kötelezettségük van? Alapvető élelmiszer a cigi, vagy mi van?

Arról is beszél, hogy ha tehetné akkor megemelné a cigi árát, mint a pinty! Aki viszont amiatt aggódik, hogy a megemelt árrés visszaköszönne a fogyasztói árakban, azt megnyugtatja, hogy nem lesz ilyen hatása.

Persze az áramlopás felderítésében nem tudnak segédkezni, a visszaélőket és nemfizetőket pedig akkor is ki kell szolgálni, ha kintlevőségük van. Viszont a fekete dohányimport ellen a legerélyesebben fognak fellépni, mert az ő áfabevételüket ellopni az bűn.

Saját szakterületemen, az energetikában is vannak néha hajmeresztő ellentmondások: Mikor az egyik szakértő szerint nincs Magyarországon létjogosultsága a szélerőműveknek, mert nem fúj eléggé a szél, aztán később éppen ő maga kezdi el bizonygatni hogy bezzeg az M1-ről Ausztriába átérve ott a sok szélkerék. Másik örök kérdés, hogy mennyi akkor végülis nálunk a napsütés. Bár statisztika bizonyítja, hogy kielégítően sok, ez nem elég nekünk. A görögöknél még az elegáns és drága házak tetején is ott virít az ezüstösen csillogó napkollektor vízmelegítő tartály, nálunk meg csak a legigénytelenebb nyaralókban találni ilyet a kert végében: rozsdás, vagy feketére lekent hordó kis csappal, hegesztett zártszelvény lábakon, a flexelés vagy fűnyírás utáni gyors zuhanyozáshoz.

Tényleg olyan mintha nem lenne memóriája az embereknek, és mindenkit, aki nem tetováltatja magára a nevét, és nem írja fel kis postitokra, hogy miről mit kell gondolnia, azt minden egyes új napon zéróról indulva lehet újra meg újra megvezetni.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

42 komment

Címkék: hazugság energia trafik rogán mutyi tender lázár rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr175262345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2013.05.03. 09:18:53

"erre szokták mondani, hogy az álláspontot meghatározza az üléspont."

Ez abszolút így van.
Ez Magyarország.
A kettős mérce országa.

A legpitiánerebb ügyektől egészen a felsőbb szintekig.

flort 2013.05.03. 11:25:34

"nincs Magyarországon létjogosultsága a szélerőműveknek, mert nem fúj eléggé a szél, aztán később éppen ő maga kezdi el bizonygatni hogy bezzeg az M1-ről Ausztriába átérve ott a sok szélkerék"
Te tényleg az energiaszektorban nyomulsz?

nusica 2013.05.03. 11:50:34

A poszt hazudik, mert amiről azt írja, csubakka-érvelés, az nem az, legfeljebb nem értette meg.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.05.03. 12:03:24

Villamos energiára mindenkinek szüksége van, aki nem akar az Amishokhoz hasonlóan élni. Cigire csak a dohányosnak van szüksége, pengesse csak ki a disznó a gyógyítása plusz költségeit

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.03. 12:09:06

ez a táblázat nem semmi.
Így egyben látni igen megmosolyogtató.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.05.03. 12:10:50

Skandináviában az alkohol fogyasztását korlátozzák hasonló népegészségügyi megfontolásból. Svédéknél példul a híg sörnél töményebb szeszt csak a kijelölt üzletekben lehet megvenni, nagyon drágán és egyéb korlátozások mellett:

en.wikipedia.org/wiki/Alcoholic_beverages_in_Sweden

Szelid sunmalac 2013.05.03. 12:11:26

@nusica: Mert valojaban a rezsicsokkentesnek nincs ertelme. Mindjart be is bizonyitom! Hiszen mi ertelme annak, hogy egy ket meteres szoros Wuki az Ewokok kozt el az Endor bolygon? Semmi! Az eg vilagon semmi ertelme! Es mi koze ennek a rezsicsokkenteshez? Semmi! Az egvilagon semmi koze nincs hozza!

Na ezert nincs a rezsicsokkentesnek sem semmi ertelme!

2llkedő 2013.05.03. 12:22:12

@zengjen a dalunk fajtárs:

"Cigire csak a dohányosnak van szüksége, pengesse csak ki a disznó a gyógyítása plusz költségeit"

A trafikos az gyógyít is?

2llkedő 2013.05.03. 12:23:51

@zengjen a dalunk fajtárs:
"Skandináviában az alkohol fogyasztását korlátozzák hasonló népegészségügyi megfontolásból. Svédéknél példul a híg sörnél töményebb szeszt csak a kijelölt üzletekben lehet megvenni, nagyon drágán és egyéb korlátozások mellett:"

Ez a csokoládémáz a sz@rtortán.

Netuddki. 2013.05.03. 12:25:34

A vitya reggel az mr1-en elég félvállról vette a trafikmutyit. Ő tudja. Bármennyire is pitiánernek tűnik a fideszes családtagok és haverok koncesszióhoz juttatása, az ilyen félvállról való kezelésbe bele is lehet bukni. Igen, még ebben az országban is...

Sir Galahad 2013.05.03. 12:28:24

"engem mindig érzékenyen érintett, ha azt tapasztaltam, hogy valakinek a mondókája mögött nem meggyőződés és alapvető igazságok vannak, hanem abszolút széljárástól függő, hogy miről mit gondol." Akkor ne hallgass politikusokat, mert azok így beszélnek. Mind, a kormánypártiak és az ellenzékiek is.

Netuddki. 2013.05.03. 12:28:51

@zengjen a dalunk fajtárs: "Cigire csak a dohányosnak van szüksége, pengesse csak ki a disznó a gyógyítása plusz költségeit"

Amilyen szar a magyar egészségügy, biztos lehetsz benne, hogy ki fogja fizetni. Ha tudja. Ha nem akkor meg beledöglik, nem kell az államnak nyugdíjat fizetni.
Ettől még a trafikmutyi létező probléma, bármennyire is el akarják a fideszesek terelni a figyelmet róla...

Vírusbácsi 2013.05.03. 12:37:15

Ha Magyarországon csak egy kicsit is kevésbé szerencsétlen, és százszor lejáratott ellenzék lenne, ezek már nem élték volna meg a 2014-es választást. De nekünk jutott egy FIDESZ kormánypártként, és egy MSZP, Együtt, meg demokratikus koalició (sicc), nomeg náciék kihívóként. Egyszerűen nem tud annyira fos lenni a Fidesz, hogy ezek közül a szintén kretének közül megszorongassák. Ez a mi tragédiánk.....

vénkujon 2013.05.03. 12:42:09

@Vírusbácsi: "Vírusbácsi for prezident":D

2llkedő 2013.05.03. 12:55:00

@Vírusbácsi: Nyerjenek csak most is egy minimális többséggel, hogy utána végleg lehúzzák magukat a klotyón.

Mert nekünk Mohács kell, oszt utána elindulhatunk egy jobb irányba.

ottomoll 2013.05.03. 12:58:45

A táblázat legalsó részéhez: Fűteni, világítani, vizet használni stb. muszáj, viszont dohányozni nem.
Tehát jogos, hogy az előbbiek esetében csak minimális haszon legyen a szolgáltatáson.
Míg a dohánytermékek esetén nem tartom problémának ha növekszik az árrés.

tintamin 2013.05.03. 13:01:12

Olyan, mintha nálunk nem gondolkodnának az emberek. Olyan, hogy értékrend (amiről annyira szeretnek hadoválni Lázárék), nem létezik. Mert ha létezne, akkor ez a tolvajbanda nem tudna úgy rabolni, ahogy most teszi.

Mert akkor lenne egy sorvezető, egy morális sorompó, hogy valami vagy igen, vagy nem, és ez független lenne attól, hogy kedvenc pártom mit gondol, hisz ha saját gondolataim vannak, nem a médiából szedett panelekkel dobálózom, mert vagyok annyira intelligens, hogy képes vagyok kiszűrni a populista demagóg baromságot, és elhajtani a hazudozó disznókat hátra a vokálba.

Hát ennyi. Szóval gondolkodni kellene, meg olyanokat kérdezni magunktól, hogy "jó-e ez nekünk", és nem olyat, hogy "jó-e ez annak a pártnak, akire mi szavaztunk, akiben mi hiszünk".

Mondjuk itt a hitkérdés a lényeg: ma már politikai hovatartozás egyenlő a vallással, ott meg ismerjük, hogy dogmák vannak, nincs vita.

A politika annyiban más, hogy itt hiába vésik gránittömbbe a dogmákat, azok havonta változnak..

2llkedő 2013.05.03. 13:09:18

@ottomoll:
"Míg a dohánytermékek esetén nem tartom problémának ha növekszik az árrés."

A trafikos milyen értéknövelő beruházást fog a többlet árrésből csinálni?

zengjen a dalunk fajtárs 2013.05.03. 13:18:59

@tintamin:
Két fociklub fanjai kiabálnak egymásnak rigmusokat, a vallási meggyőződés ennél magasabb szintű dolog

zengjen a dalunk fajtárs 2013.05.03. 13:23:47

@félázsiai 2llkedő:
"nekünk Mohács kell"

Gondolod 500 év múlva azt tanulják majd a gyerekek töriből, hogy a gaz gonosz Fidesz lenyúlta magának az addig biztos szoci kezekben lévő üzletet?
Ugyanmár vihar a biliben amit csináltok

2llkedő 2013.05.03. 13:25:54

@zengjen a dalunk fajtárs: Olvasni is tudsz, vagy csak fröcsögsz?

zengjen a dalunk fajtárs 2013.05.03. 13:34:28

@kovi1970:
A dohányzás korlátozása egy jó program, amiben persze lehet hogy nem fognak egyetérteni a dohányosok. Magasabb adók, korlátozott hozzáférhetőség (kevesebb üzlet), a füstölés visszaszorítása, ellenpropaganda a részei ennek a programnak (nem csak nálunk). Idáig tehát szerintem rendben, csak azért tartottam szükségesnek leírni, hogy lássuk már a fától az erdőt

Innentől jön a politika, a mindenkori kormányzó párt emberei észreveszik a nagy lehetőséget, és rávetik magukat a kínálkozó bizniszre

2llkedő 2013.05.03. 13:47:30

@zengjen a dalunk fajtárs: "A dohányzás korlátozása egy jó program, "

A kivitelezés a sz@r.

ottomoll 2013.05.03. 14:39:51

@félázsiai 2llkedő: Semmilyent. Viszont az árrés nagysága sok mindentől függ. A magyar adórendszer egész más mint az osztrák.
Emlékszem amikor a 2000-es évek második felében Ausztria a benzinárak, és az élelmiszerárak terén is olcsóbb volt mint Magyarország, és sokan jártak át oda tankolni meg vásárolni.
Az ezt firtató kérdésre Bolgár úr is azt felelte a műsorában, hogy Ausztriában egész más adórendszer van.

2llkedő 2013.05.03. 14:53:22

@ottomoll: "A magyar adórendszer egész más mint az osztrák."

Jah? Ilyenkor más az adórendeszer, máskor pedig megy, hogy máshol is ilyen van.

Az energiaárakra nem igaz, hogy máshol más az adórendszer?

ottomoll 2013.05.03. 14:54:16

@zengjen a dalunk fajtárs: Igen, az alapötlet(korlátozott hozzáférés) jó, viszont az önkormányzatoknak kellett volna koncesszióba adni az egészet, kikötve, hogy az alkalmazottak kiválasztásánál részesítsék előnyben a megváltozott munkaképességűeket és a mozgássérülteket. Ez egy jól számítható, fix bevétel lett volna az önkormányzatok számára.
A vállalkozóknak kiadott koncesszió esetén sajnos nagy a korrupció esélye nálunk.

ottomoll 2013.05.03. 15:01:31

@félázsiai 2llkedő: Az élethez alapvetően szükséges szolgáltatások(villany,víz, fűtés) más elbírálás alá kell hogy essenek mint a dohánytermékek,és egyéb termékek,szolgáltatások.
Annak pedig sok oka lehet hogy Ausztriában 2%-kal kevesebb árréssel megéri trafikjogot vásárolni. Nem tudom például, hogy ott mennyi az áfa, a jövedéki adó, a nyereségadó stb.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.05.03. 17:26:22

@ottomoll:
"az önkormányzatoknak kellett volna koncesszióba adni az egészet"

Az is mutyiba ment volna ugyanúgy. És akkor is ha a Maszoppancs és Tsa. nevű üzleti vállalkozás idején történik

De nem történt, aminek az oka még sokkal sötétebb, mint amin a blog szerzője rugózik: az előző kormányon belül erős volt a dohánylobbi. Ez számomra sokkal nagyobb disznóság, mint az, hogy a megmaradt trafikokon személy szerint ki kaszál

ottomoll 2013.05.03. 21:07:05

@zengjen a dalunk fajtárs: Szerintem ha az önkormányzatoknak osztják ki, eleve nincs tender, hiszen minden önkormányzat a saját területén üzemelteti a dohánytrafikokat, tehát nincs vita azon, hogy kik kapják a koncessziókat.
Legfeljebb azon ment volna a birkózás, hogy kit és miért alkalmaznak mint eladó az adott településen.

2llkedő 2013.05.04. 06:16:10

@ottomoll:
"Az élethez alapvetően szükséges szolgáltatások(villany,víz, fűtés) más elbírálás alá kell hogy essenek"

Ez igaz is lehetne, ha az államnak lenne több bevétele a nem alapvető szolgáltatásokból. Jelen esetben az árrés megnövelése az államnak nem jelent többletbevételt.

Egyébként pedig nem a szolgáltatások ára a magas, hanem a bérünk a kevés.

ottomoll 2013.05.04. 12:59:06

@félázsiai 2llkedő: Nem azért kell 2%-kal növelni az árrést az osztrákhoz képest, hogy az államnak több bevétele legyen, hanem mert az eltérő adórendszerek miatt nálunk így éri meg az üzemeltetés.
Az alapvető, létszükségleti szolgáltatásokon pedig csak olyan ártöbbletnek szabad lennie, amely a szükséges karbantartásokat és az üzemeltetést fedezi. Extraprofitnak nem.

2llkedő 2013.05.04. 13:14:22

@ottomoll: Picinyem!

Eddig 45 ezer helyen lehetett cigit kapni, és a korábbi szabályozás szerint is meg tudtak belőle élni. Most 5 ezer helyen lehet majd kapni ugyan annyi cigarettát. A haszon KILENCSZERES!

Ne mondd, hogy abbból nem lehet megélni!

ottomoll 2013.05.04. 18:57:17

@félázsiai 2llkedő: Viszont ezekben korlátozva lesz a dohánytermékeken kívül forgalmazható áruk köre. Ezenkívül az államnak fizetendő rendszeres koncessziós díjat is ki kell gazdálkodniuk.
Egyébként ha az általad vázolt képletből indulnánk ki(9-szeres haszon a korábbi állapothoz képest), akkor az ausztriai 10%-os árrés is sok lenne.

2llkedő 2013.05.04. 19:05:32

@ottomoll: 'Viszont ezekben korlátozva lesz a dohánytermékeken kívül forgalmazható áruk köre.'

Mennyiben? Újságot lehet árulni, meg üdítőt is. Vagyis a mai újságosoknak megfelelő lesz a választék.

"Egyébként ha az általad vázolt képletből indulnánk ki(9-szeres haszon a korábbi állapothoz képest), akkor az ausztriai 10%-os árrés is sok lenne."

Látod, éppen ez a lényeg! Ausztriában sokkal kevesebben dohányoznak. A dohányzási szokás pedig nálunk nem fog egyik pillanatról a másikra megváltozni, tehát az óriási haszon még inkább meg lesz fejelve. A koncessziós díj pedig ehhez képest smafu.
Ez ugyan olyan, mint az egykulacsos adó, amikor is először az volt a cél, hogy ezáltal több marad a munkáltatónál, így újabb munkahelyeket fognak teremteni. Csakhogy a bruttó bér megmaradt, a nettó változott, így a munkáltatónak lényegtelen, hogy egykulcsos, vagy többkulcsos az szja.

ottomoll 2013.05.05. 00:31:13

@félázsiai 2llkedő: Valóban Ausztriában 5-10%-kal kevesebb dohányos van hozzánk képest, viszont ezt kompenzálja az, hogy ők drágább, márkásabb cigarettákat engedhetnek meg maguknak, mivel jóval magasabbak az átlagkeresetek mint itt.
Egyébként érdekesnek tartom, hogy amikor elkezdődött a polémia a trafiktörvényről, akkor a sajtó azzal volt tele, hogy csak dohánytermékekkel, és az eddigi árréssel nem fogja megérni az üzemeltetés. Most hogy ezekben változás történt,így se jó..

2llkedő 2013.05.05. 07:22:41

@ottomoll: "Most hogy ezekben változás történt,így se jó.."

Mint előzőleg írtam, még jó is lehetne a dolog, ha ténylegesen a dohányzás visszaszorítása lenne a cél, de itt éppen nem erről van szó, hanem arról, hogy a csókosok nagyot kaszálhassanak. Arról, hogy a saját szájuk íze szerint a piaci szereplőket megváltoztassák.

2llkedő 2013.05.05. 07:24:21

@ottomoll: "akkor a sajtó azzal volt tele, hogy csak dohánytermékekkel, és az eddigi árréssel nem fogja megérni az üzemeltetés. "

Mivel nem csak dohánytermékeket lehet majd árúsítani, akkor miért is kellett a csókosok érdekében megemelni az árrést?

ottomoll 2013.05.05. 10:34:19

@félázsiai 2llkedő: Az, hogy mást is lehet árusítani a dohányzással kapcsolatos termékeken kívül, egy közkeletű tévedés. Ami azon alapul, hogy volt egy ilyen elképzelés is, mert az eredeti árréssel kizárólag dohányterméket forgalmazni nem lett volna rentábilis.
Épp azért kellett emelni az árrést, mivel csak dohánytermékek forgalmazhatók.

trafikosok.hu/egyeb/trafik-avagy-hivatalos-neven-nemzeti-dohanybolt

2llkedő 2013.05.05. 11:03:31

@ottomoll:
"Az, hogy mást is lehet árusítani a dohányzással kapcsolatos termékeken kívül, egy közkeletű tévedés."

"""" várakozással ellentétben a jogszabály jelenlegi szövege szerint a trafikban nem lehet édességet, felnőttek számára forgalmazható szeszesitalt, ajándéktárgyakat árusítani.""""

Jogszabály jelenlegi szövege szerint...

Mire hatályos lesz, még sok víz lefolyik a Dunán.

tomwar 2013.05.20. 08:29:39

@ottomoll: A fagyi mi? Dohanytermek?

titkosgyilkos 2013.05.20. 14:06:19

@félázsiai 2llkedő 2013.05.03. 12:22:12
A trafikos az gyógyít is?

Nyehehe, ami azt illeti igen, lásd Battyáni Dóra@Pécs: "Tuti üzlet: cigit és szívkatétert is árul majd"

Az abszurd humor kedvelőinek.
Az orvosi kamarának természetesen semmi észrevétele nincs, minden szép, minden jó, legyen mindig bőven.
(szálljon áldás rátok ebben az új NER-ben)
süti beállítások módosítása