EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.10.04. 11:25 energiagorilla

A függőség függőséget okoz

Nem, nem a szippantáson kapott és megszégyenített wannabe-Rogánról szeretnék ezúttal írni, maradnék szigorúan az energia témájánál. A helyzet az, hogy a hét elejétől immár teljesen állami földgáznagyker-biznisz következtében nem hogy nem csökken, hanem nő a függésünk. Jobban, mint gondolnánk.

Az E.ON helyett immár az állam menedzselheti a magyarországi gázszükséglet beszerzését és készletezését. A hivatalos indok az üzletág átvételére sosem volt túl szofisztikált, leegyszerűsítve annyit tesz, hogy „majd mi megmutatjuk”. Létezik egy olyan meggyőződés, hogy az E.ON által csomagban vásárolt orosz gázzal mi nem jártunk jól, mert így meg úgy, és legyen nálunk a spájz kulcsa. És különben is, mi könnyebben tudunk magunknak szerződni, mert ismerjük az orosz néplélek titkait, míg a karót nyelt németek ehhez alkalmatlanok. Asztal alá isszuk az oroszokat, meg sok minden más is van a tarsolyunkban, azzal is lehet fizetni, alkudozásban profik vagyunk.

Ez akár lehet igaz is. Hiszen a gázért adhatunk éppen búzát, kukoricát, napraforgót, vagy meggyet, vagy léalmát, vagy paradicsomkonzervet, fűszerpaprikát. De gondolkozhatunk kerti kapában, fogtömésben, kazánban, nyergesvontató-hátsóhídban.

Reális megközelítésnek tűnik. Feltételezve, hogy KGST tagállam vagyunk, és az államnak hozzáférése van ezekhez a jószágokhoz, amikkel fizethet.

Az elgondolással más is hibádzik. A kör ugyanis tetszés szerint növelhető, és semmi sem szab gátat annak, hogy a nálunk feleslegben álló termékeken kívül olyat is kérjen az orosz fél, amit azért nagy becsben tartunk, például a királylány keze és a felekirályság. De hogy életszerűbb példát mondjunk: bizonyos iparágakban beruházási kizárólagosságot, illetve kizárólagos beszerzési forrást várhatnak el. Hadiipar, atomenergia, magas- és mélyépítés. Jó eséllyel olyan területek és portékák, amiket azért erőltet ránk az orosz fél, mert piaci alapon nem versenyképesek. Nyilván mi is azért tolnánk nekik a meggyet meg a léalmát és a kapát, mert nekünk is így a könnyebb.

Alap közgazdaságtani összefüggés, hogy a barter szükséghelyzetben jó csak, amúgy tökéletlen árazáshoz vezet. Ennél is nagyobb baj, hogy ha nem azonosak a motivációk, akkor azzal az egyik fél visszaélhet. Amíg a mi gázunkat a németek tárgyalták le, addig nem volt releváns fenyegetés, hogy az oroszok elkérjék a magyar koronagyémántokat a gázért cserébe, mert egy piaci alapú tárgyalás volt, ilyenformán egyfajta tűzfalként is szolgált a semleges közvetítő, nem kerülhetett asztalra a Gazdálkodj okosanból a porszívó meg a szekrénysor, hanem csak bankók. Most azonban közvetlen kiszolgáltatottság és függés jöhet, ráadásul ez átterjedhet az említett más iparágakra is. Végeredményben tehát a gázfüggésünk nem csökken, viszont akár nagyobb állami befolyást is hozhat, mi több, nem csak a magyar államét.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

23 komment

Címkék: külföld oroszország gáz eon gáztároló portfolioblogger MVM


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr705551214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acetil 2013.10.05. 10:57:52

Nagy ötlet volt dupla áron megvenni egy veszteséges céget, ami az erőltetett, kommunista rezsicsökkentés miatt még veszteségesebb lesz.
Csak a dupla árba simán belebukna egy kormány egy normális országban, de itt a híveket nem érdekli hogy szórják a pénzünk.

Lencsés István 2013.10.05. 12:38:19

A függés csökken mert MAGYAR lett , nem külföldi .

Gyingizik 2013.10.05. 12:45:07

Természetesen sokkal jobb volt töredék áron eladni, majd államilag garantált profitot biztosítani az Eonnak. Az "alap (neoliberális-szabadpiacos) közgazdaságtan" elvei is jól működtek az elmúlt években.

igazi hős 2013.10.05. 13:17:40

@Gyingizik: Ugye egyáltalán nem zavar, hogy egy veszteséges üzletágat vettünk vissza? Ennyit az "államilag garantált profit"-ról. Másik mantra?

Dr.Bio74 2013.10.05. 13:24:14

@Lencsés István:

Attól, hogy magyar, még nőhet a függés, tekintve, hogy a másik tárgyaló fél, még mindig az orosz, aki most ezer helyen szívatja a szavazói bázisán csüngő fityiszt. Amúgy te elolvasod a postokat ?

dr Smittpálelnökúr 2013.10.05. 13:35:25

@Dr.Bio74:
1. Nem olvassa.
2. Olvassa, de nem érti.
3. Olvassa, érti, de a fidesz mantráit kell nyomnia, mert ezt mondja a hang a fejében.

vladimir964 2013.10.05. 13:37:01

"Attól csökken a függés, mert magyar" ez aztán az igazi demagóg fidesz retorika.
Hát kinek van jobb tárgyalási alapja, aki egy lófing méretű piac nevében akar kedvező árat elérni, lószar mennyiségű gázt véve, vagy egy olyan cég, ami Európa negyedét-harmadát tudja a háta mögött piacként?
Lebutítva, hogy még fideszesék is megértsék: vajon kinek adsz engedményt? Aki évente egyszer vesz tőled 20 kiló paprikát, vagy aki havonta 5 tonnát?
Na ki van kedvezőbb tárgyalási helyzetben?

Lencsés István 2013.10.05. 13:38:43

@Dr.Bio74: Attól hogy MAGYAR , nem nőhet a függés , hanem csökken . Minek elolvasni , ha már a cím hazudik , pláne fosva ? :O

mim 2013.10.05. 13:41:17

Tegnapelőtt rádióban magyarázta egy fideszes poli - asszem Rogán -, hogy a gáztározó a rezsicsökkentés záloga, mert majd mi mindig olcsón vesszük és azt használjuk majd a tározóból. És hogy ezzel milyen jó szinergiát alkot az E.ON kivásárlása.
Én ezt roppant romantikus - értsd: ostoba, részleteket mellőző - elgondolásnak tartom.
A tározó ingyen van? Milyen fentartási költségei vannak? Személyzet? Mi lesz ha nem tudnak olcsón szerezni gázt huzamosabb ideig? Hirtelen áringadozás? Vagy benyeli és átlagolja majd az állam?

acetil 2013.10.05. 15:12:09

@mim:
Megvettük 3 éve a MOL 25%-át.

Csökkent a benzin ára?

Csökkent a függőségünk a benzin világpiaci árától?

Buktunk nagyot a vételen?

zobod 2013.10.05. 15:16:37

Egyébként mi van, ha az e.on szerette volna eladni? Nem áll túl jól a szénájuk, tízezres leépítési kényszer a következő években, közel kétmilliárdos veszteség 2011-ben. Egymilliárd euro ilyen helyzetben aligha jön rosszul. Esetleg lehetett orosz ösztönzés is benne, hogy majd ők lebizniszelik a magyarokkal a jövőben a gázkereskedelmet. A fidesznek is jó mert stratégiai terület tehető politikailag befolyásolttá, illetve a lakosságnak is jó. Ami meg az erőviszonyokat illeti, az e.on éves árbevétele kb. annyi, mint a magyar gdp. Az oroszoknak nem pálya sem az e.on, sem a magyar kormány, nekünk pedig az e.on ugyanúgy túl nagy falat, mint ahogy az orosz kormány is. Akkor meg minek ide a közvetítő, az ő hasznuk nem a miénk. Nem látom, mitől lenne ez rosszabb ez a helyzet. Más, és ennyi.

acetil 2013.10.05. 15:27:23

@zobod: a magyar gdp nem csak gázt és olajat tartalmaz... ezen a piacon az e.on sokszor nagyobb mint a magyarok...

és ismert milyen jól tud az állam vállalatokat üzemeltetni, bkv, máv, malév... nem is értem miért nem vezetik be újra a kommunizmust?

zobod 2013.10.05. 15:51:19

@acetil: ezt mondtam én is, hogy az e.on egy akkora vállalat, ami a maga területén generál akkora forgalmat, mint a teljes magyar GDP. Miért lenne velük könnyebb, mint az orosz kormánnyal? Erősen kétlem, hogy a nagyvolumenű beszerzésen elért megtakarításból a magyar fogyasztó bármit érzett volna.

BKV, MÁV - ezeknél a cégeknél, legalábbis a lakossági üzletágnál, szerinted szempont a jövedelmezőség? Közszolgáltatások, céges formában. Inkább a cél a veszteségminimalizálás (lenne). A MALÉV működési környezet teljesen megváltozott, a liberalizáció óta a nemzeti légitársaságok közül nem ő az első, ami eredeti formájában megszűnt. Egyébként pont a Fidesz kormány szüntette meg, tehát van olyan, hogy az állam bezár egy pénztemetőt, ha nem profittermelőként sincsen haszna az életben tartásnak.

Tehát nekem a kérdésem továbbra is az, hogy vajon kellett-e nagyon győzködni a súlyos krízisben lévő e.on-t, vagy esetleg ő maga kezdeményezte a magyar üzletág eladását. A másik meg, hogy a fogyasztó számára miért jelentene rosszabb helyzetet, ha nem privát, hanem állami tulajdonú cég végez olyan tevékenységet, ami egyébként is veszteséges. Ennek semmi köze a kommunizmushoz.

acetil 2013.10.05. 16:19:07

@zobod: az e.on ugyanabban érdekelt, mint mi: a minél olcsóbb beszerzésben. tehát az e.on nem az oroszok oldalán áll, hanem a miénken. az oroszokkal szemben viszont sokkalta nagyobb erejük és tapasztalatuk van, sőt szakértelmük is, ők ugyanis ehhez értenek. az, hogy nálunk mi megy szakértelem alatt, meg milyen egyéni, politikai, korrupciós érdekek játszanak be, meg sima bénázás is, azt ismerjük.

hagyjuk a félrebeszélést, a magyar állami cégek korruptak, átláthatatlanok, politikai kifizetőhelyként működnek, rémesen elavultak, egyszerre pazarolnak és küzdenek pénzhiánnyal. ilyen a bkv, a máv, és ilyen volt a malév is. ha a híreket olvasod, azt nem szüntette meg a kormány, hanem csődbe ment. alig győzték a csőd kudarcát az előző kormányok nyakába varrni...

a kérdésed lényegtelen, nekünk nem az e.on érdekei számítanak, hanem a magyar érdek. nekünk nem volt érdekünk megvenni, dupla áron meg pláne nem (ezért börtön jár a felelősöknek, köztük Orbánnak), garantáltan veszteségesen végképp nem. sok pénzért vett a kormány egy pénznyelőt, ami még több pénzünket fogja elnyelni, többszörösen rossz üzlet.

"A másik meg, hogy a fogyasztó számára miért jelentene rosszabb helyzetet, ha nem privát, hanem állami tulajdonú cég végez olyan tevékenységet, ami egyébként is veszteséges. Ennek semmi köze a kommunizmushoz."
Most írtam le: mert mi finanszírozzuk a veszteséget. és mert jön egy újabb bkv, egy új malév, ami a magyaroknak rossz, ezért.
a kommunizmusnak ehhez annyi köze van, hogy ez maga a kommunista modell...

Link elek 2013.10.05. 17:58:21

@Lencsés István:
Magyar seggbe,
Magyar lófaszt.

teddybear01 2013.10.06. 02:00:54

@Link elek: Szvsz nem hiszem. Ismerek a való életben is olyant, aki hozzá hasonló hívő, és még egy trafikot sem kapott...

Gyingizik 2013.10.07. 09:02:26

@igazi hős: Természetesen 1997 és 2013 között végig veszteséges volt, a jóságos Eon pedig humanitárius okokból működtette. Az Eon tulajdonosai saját vagyonukat fordították arra, hogy a magyar fogyasztókat ellássák gázzal, árammal. De ha csak tavaly volt veszteséges, akkor a jövőben soha nem lehet nyereséges ugyebár. Ha ha mégis veszteséges lenne a jövőben, akkor meg nem kellene működtetnie senkinek az energiaszektort. Hiszen egy cég nem fog veszteséges ágazatot működtetni, az államnak meg nem szabad (hozzászólásod alapján).

Lencsés István 2013.10.08. 09:21:50

@Link elek: Én nekem menyasszonyom van , szóval ezzel a hozzászólással nagyon beégtél , bár azt már amúgy is megtetted , elég csak a nickedre ránézni . :D :D :D + :D

Link elek 2013.10.08. 13:21:18

@Lencsés István:
>:D :D :D + :D

orulok, hogy tetszik a seggedben a lofasz, probald ki a szadban is

Lencsés István 2013.10.08. 13:49:17

@Link elek: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Ékezetek használatát tanuld meg . Nincs a seggemben lófasz . A ténnyel tudsz valamit kezdeni amit a mocskos pofádba toltam , vagy csak személyeskedsz ? ( Bár annyira hülye vagy hogy azt sem tudod hogy ezt név nélkül nem lehet .... )

Link elek 2013.10.08. 14:40:13

@Lencsés István:
> Nincs a seggemben lófasz

dugd vissza nyugodtan, nem irigyli toled senki

Lencsés István 2013.10.09. 09:34:45

@Link elek: Ha nem tudsz pontosan idézni , illetve nem tudod használni az ékezeteket akkor ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . Nem is volt benne . Mást irigyelsz , azért foglalkozol velem .
süti beállítások módosítása