EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.10.26. 22:59 energiagorilla

Rezsicsökkentés óraátállítással? Lehetséges!

Némileg kilóg az alábbi blogposzt az Energia Gorillán olvasható szokásos bejegyzések sorából. Nem, nem a villany- és gázmérőórák befolyásolásáról fogok írni, hanem a nyári időszámítás kapcsán újfent lábrakapó vitáról.

Az az érdekes, hogy tavasszal a nyári időszámítás indulásakor kerül elő egy-két cikk erejéig a téma, ősszel meg a visszaállítás elleni hangok erősödnek. Mindig megjelenik egy-két cikk, hogy vajon tényleg spórolás-e az óraállítgatás, vagy pedig csak megszokásból tesszük. A MAVIR közzéteszi a szokásos, számításon alapuló anyagait, válaszol az újságírói kérdésekre, aztán azt mindenki úgy interpretálja, ahogy akarja.

A mostani átállítás némileg nagyobb figyelmet kap, mert valami okos internetes portál a saját email-adatbázisának felduzzasztásához azt a módszert választotta, hogy kvázi aláírást gyűjt az óraátállítás ellen, egy közérdekű ügynek álcázva a rajongógyűjtést. Összeraktak egy oldalnyi érvet, hogy miért kell eltörölni az óraállítást, miért rossz ősszel az embereknek, aztán ha egyetértesz, és csatlakozol, akkor majd mennek a fasza kis e-mailes ajánlatok akármiről (elsősorban gondolom utazási ajánlatok).

Persze félóránál többet nem áldoztak a témára, így teljes kavarás van megint a fejekben. Októberben ugyanis azt hangoztatni, hogy az óraátállítás rossz, ezért töröljük el, önellentmondást jelent. Elmagyarázom miért:

 Ha azt feltételezzük, hogy az abszolút idő az, amihez képest nyárra "elállítjuk" azt egy órával, akkor az átállítás jó dolog. Októberben visszaállunk az eredetire. A MAVIR állítása szerint a nyári időszámítás alkalmazása (tehát a nyári időszakra elállítani egy órával az órát) sok megtakarítást jelent. Aztán jön valaki, és ezt kétségbevonja, mondván, hogy de hát októbertől meg hamar sötétedik, az sokkal rosszabb. Valójában nem mond ellent a MAVIRnak sem, és neki is igaza van.

 A poén az, hogy igazából a nyári időszámításon kívüli "abszolút" időszakot nem szeretjük, és a mostani tiltakozás is ezt célozza. Tehát rosszul megfogalmazva ugyan, de az a valós népérdek, hogy maradjunk meg tél idejére is a nyári időszámításnál! Ami egyébként érthető, mert a mai modern társadalmakban a későn fekvő városlakó sokkal nagyobb arányt tesz ki mint a korán kelő vidéki (és ez most semmilyen értelemben sem akart pejoratív megkülönböztetés lenni). Tehát, valójában egész évben azt szeretnénk hogy reggel 7-kor már 8 óra legyen (elviseljük, hogy nincs olyan világos hajnalban, mert többnyire nem a napkeltével és a tyúkokkal ébredünk, hanem egy vekker hangjára). Ugyanakkor viszont este 7-kor már 8 órát szeretnénk, hogy legyen, azaz tovább legyen természetes fény este a mi óránk és napirendünk szerint.

Tehát egészen pontosan nem az óraátállítás ellen tiltakoznak akik tiltakoznak, hanem a visszaállítás ellen, vagyis az átállítás egész éves fennmaradásáért!

Vagyis, ha így közelítjük meg a témát, akkor a MAVIRnak igaza van abban, hogy egy városnyi energiát spórolunk meg az átállással, ugyanakkor a fentiekből az is következik, hogy durván két városnyit spórolnánk meg, ha mindkét félévben fennmaradna a nyári időszámítás!!!

Ezzel egyébként nem lennénk egy elfuserált idősziget a többi ország tengerében, mert tőlünk keletre ez eléggé elterjedt, és akkor csupán csatlakoznánk azon országok táborához, amelyek egy 1 órával odébb levő időzónában vannak, és nem használnak időeltolást az év egyik felére sem.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

11 komment

Címkék: óraátállítás villanyszámla portfolioblogger MAVIR rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr945600902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2013.10.27. 10:44:03

"Tehát egészen pontosan nem az óraátállítás ellen tiltakoznak akik tiltakoznak, hanem a visszaállítás ellen"

A nap egész decemberben 16 óra előtt nyugszik a standard idő szerint.

A sok okospolgár nyilván azt szeretné, ha télen már délután 3 órakor lemenne a nap.

yard 2013.10.27. 10:58:33

Nem a zemberek tiltakoznak, hanem a szervezetük. Nem szereti a váltásokat, csak meg kell nézni gyerekeinket, amikor egy órával előbb kelnek. Álmosan kóvályognak, el van rontva egy hetük. Felnőttek sem kedvelik, nem azért, mert a kormány, meg okos emberek, így meg úgy, hanem jobb megszokott ritmusban. Gondolom az ország túlnyomó többsége így gondolja, nem szereti az átállást, álmosságot, fejfájást. Ezzel szemben áll az árammegtakarítás, ami kimutatás szerint bizonyára van, bár olyat is olvastam, hogy nincs.
Ebben az ügyben az irányadó az, hogy mások is végig gondolják a pozitív, negatív oldalát és megteszik.
Gondolom ha népszavazásra kerülne, ki lenne iktatva.

Unbiased 2013.10.27. 11:21:24

Nekem mindegy, hogy nyári vagy téli, csak ne állítgassuk az órát ide-oda.

cso zsi 2013.10.27. 11:32:35

Hogy "örülnének" ennek a balga ötletnek a multicégek vezetői, de az ott dolgozók méginkább.
www.satellitecitymaps.com/gfx/map_of_timezones.jpg
A spanyolok anno megtették ezt a "jobbra tolódást", és már szeretnék visszacsinálni. Földrajzilag Angliával esik egy zónába, de még a franciák, és a csücsökben lévő kis országok is GMT0 valójában.
Így most egységes európai idő alapján élik az életüket. Üzleti szempontból lehet ez hasznos, bár ahol látástól-vakulásig dolgozik a melós, és a főnök is, ott tökmindegy.

Wintermoots (törölt) 2013.10.27. 12:02:49

maradjon a nyári időszámítás egész évben

jet set 2013.10.27. 12:08:45

@yard: Az én szervezetem sem most, sem gyermekkoromban nem tiltakozott az óraátállítás ellen. Ha Angliába vagy Görögországba utazom, akkor sem tűnik fel az 1 óra különbség. De biztosan én ritka kivétel vagyok.

cso zsi 2013.10.27. 12:14:43

@jet set: De feltűnik, csak az utazás fáradalmainak tudod be.
Más dolog a tavaszi óraállítás után a minden reggeli korábban kelésre átállni.
A reggel 9 helyett 8 sem ugyanolyan, mint a 5 helyett 4-kor kelni, vagy korábban, hogy 6-ra beérj, és kész legyél a munkára.

Pszt! 2013.10.27. 13:11:46

A téli a rendes időszámítás! A nyári mellett kardoskodóknak javaslom, hogy keljenek ők is 1/2 3-kor egész nyáron!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.10.27. 14:28:43

@Mária: "A nap egész decemberben 16 óra előtt nyugszik a standard idő szerint.

A sok okospolgár nyilván azt szeretné, ha télen már délután 3 órakor lemenne a nap."

Ezt meg honnan veszed? Ha a standard (téli) időszámítás szerint 16 órakor nyugszik a nap, akkor a nyári időszámítás megtartása esetén 17 órakor menne le. Szerinted hogy jön ide a délután 3 óra?

Aureliano Buendía 2013.10.28. 19:19:07

Egy óra eltérés? Ugyan már. Max akkor, ha minden nap koppra ugyanannyit aludna az ember. OK, ha 3-4 időzónát átlép az ember, elhiszem, de hogy egy órával több vagy kevesebb alvás megzavarja teljesen, az nekem kicsit sántít.
Persze, mikor őseink a kakassal keltek, és a birkákkal feküdtek, még esetleg, de azt max a petróleum-fogyasztásban lehetett volna akkoriban mérni.
A mostani városi ember életmódja elég hektikus, nálam 1,5-2 óra eltérés is simán előfordul alvásidőben.
Néha szoktam egy országgal keletebbre járni (főleg Nagykároly), de valahogy soha nem érzem azt, hogy hűde más lenne ott egy órával későbbre eltolni az időbeosztásomat.

Az mindenképp érdekes, hogy felmerült a szándék, tartozzunk inkább a GMT+2 zónához.

alfabela2 2013.12.30. 17:16:29

Elő-szilveszteri komolytalan hozzászólás:

Ha az időt 24 órával állítanánk át, egy egész napi villanyszámlát meg tudnánk spórolni.
süti beállítások módosítása