EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2014.01.29. 22:41 energiagorilla

Giccsadót a vetítőgépekre

Nagy nyilvánosság elé kiállni és a valóságtól eltérőt mondani nem szép dolog. Két esetben szabad büntetlenül: vagy akkor ha az ember színész és a darab amiben szerepel fikció, vagy ha beteg, és ezt elnézik neki az emberek. Vagy még van az az eset, hogy ha milliárdos lopászatot fedez vele. Akkor tökre belefér.

 

 

 

Könnyű a Gorilla dolga, csak a héten három olyan cikk is született, ami helyettem írja le, hogy mely pontokon lehet cáfolni egyszerű tényekkel a kormány tagjai által elmondottakat, amiket az országos ámokfutási verseny területi döntőin, nagy nyilvánosság előtt produkáltak.

  1. A kiindulási környezet leírása teljesen hamis. Rekord árakról, rongyokig sanyargatott népről, üresen átadott kincstárról szónokolnak, majd pedig saját jótéteményükként adják elő, hogy a világpiaci árak csökkenését két év spéttel felibe’-harmadába’ érvényesítették a nagykerárakban. A Vastagbőr cikke kiválóan írja le, hogy valójában hol is álltak ezek az árak.
  2. Nem rezsifórumon, de mégiscsak a népet célozva igyekezett hurráoptimista képet festeni az iparosodó Magyarországról Szijjártó Péter, annak ellenére, hogy nincs olyan összevetés, ami szerint pozitívan alakult volna bármi is etéren. Szeretik beidézni az export-import szaldót is, de az igazság az, hogy az is csak azért pozitív, mert már termelőberendezéseket és nyersanyagot is alig importálunk, mindenki a meglévő masinériával dolgozik, abból főzve, ami akad a ház körül. Uj Péter cikke vág ide.
  3. A rezsifórumok nagy mantrája az (erősen eltúlzott) 240 milliárd forint megtakarítás a családoknál, a piacról (dupla áron) finanszírozott államadósság, az új (államilag generált, nem fenntartható, filléres) munkahelyek, a növekvő (nem csökkenő) gazdaság, meg az uniós eljárások alóli megmenekülés. Ugyanakkor a rezsicsökkentés legnagyobb pofátlanságára is fény derült a napokban az Index cikkében, és úgy állunk az offshore ügylet híre előtt, mint John McClane, aki a Die Hard széria minden egyes epizódjában rá kell jöjjön, hogy minden ájtatos szabadságharcos maszlag ellenére a fősunyik akciója mindig csak a pénz körül forog, és a fundamentalista ideológia csak álca ehhez. Aki unná végigolvasni, annak röviden – és leegyszerűsítve – a tanulság: a rezsicsökkentés céljából felhasznált tartalékgázt olcsó piaci gázzal pótolta az állami MVM, de utána beépítettek egy jelentős hasznot húzó köztes kereskedőt, aki valójában egy kajmán-szigeteki vállalkozás, és vélhetőleg pártkasszát – de legalábbis feleslegesen közbeiktatott zsebeket – tölt a felesleges árréssel. Ennyit a rezsiharcról. It is always about the money.

Szomorú, hogy semmi következménye nincsen annak, ha fondor módon, folyamatosan kamuznak emberek. Iskolában legalább annyi van, hogy kell nyomni tíz fekvőtámaszt, vagy befizetni osztálypénzbe, ha csúnyán beszélünk, vagy fülön csípnek füllentéssel. A hazugságra is kellene valami efféle. Sajnos már nincsenek objektív, többpárti vitaműsorok, nincsenek független szakértők, így nincs aki az orruk alá dörgölje, hogy "svindli, svindli, svindli!!!".

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

6 komment

Címkék: hazugság energiapolitika gáztároló portfolioblogger Rogán Antal rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr335789121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tobeor 2014.01.31. 00:01:30

Fideszes = hazug (+rabló)

Ennek már rég nincs hírértéke.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.01.31. 07:07:28

De van következménye: egy maréknyi felháborodott értelmiségi... :(

Link elek 2014.01.31. 07:09:33

@tobeor:
megis van egy akat agyhalott és/vagy seggnyaló aki rajuk szavaz

különvélemény 2014.01.31. 08:20:19

@Lord_Valdez:

Ja, látszik a hozzászólásokon, hogy az értelmiség alkotja a fideszellenes tábort.

zigi. 2014.01.31. 10:38:31

Sok a hamis adat.
"piacról (dupla áron) finanszírozott államadósság"

"3,25 milliárd dolláros kötvénykibocsátáson van túl a magyar állam. Az akció a sikeres kibocsátások minden jellemzőjét magán viseli: a kereslet megnyugtatóan erős volt, a kibocsátott mennyiség várakozáson felül van, az ára sem okozott csalódást (a meghirdetett felár-sáv alján adták el a papírokat). A másodpiaci kereskedésben is népszerűek egyelőre az új magyar dollárkötvények. Mégis olvasom és hallom a fanyalgást lépten-nyomon, hogy az IMF-hitel “két és fél százalékon” mennyivel olcsóbb lett volna, például a 4,2%-os kamatot fizető ötéves dollárkötvénynél."

"Az IMF-hitel kb. 80 bázisponttal lenne olcsóbb, mint a piaci. Amiért nem érdemes ezért az évi hatmilliárd forintért sem lehajolni, az kettő plusz egy dolog:
1) Az IMF-hitel futamideje rövid, és nem alkalmas arra, hogy a magyar adósság lejárata rendesen szét legyen terítve. Újabb IMF-hitel esetén újabb öt évig problémázhatánk azon, hogy hogyan újítjuk meg erősen koncentrált devizahitel-lejáratainkat.
2) IMF-hitelt akkor szoktak felvenni államok, ha a tőkepiacról nem kapnak. A tény, hogy nagy tétellel megmérettettünk a dollárkötvény-piacon, a forintkötvény-aukciók sikerének esélyét is növeli. Nem véletlen, hogy a kibocsátás piaci reakciója elsősorban a forintkötvények hozamcsökkenésében volt tetten érhető. Ezzel szemben az az üzenet, hogy IMF-hitelt veszünk fel, azzal lett volna egyenértékű, hogy a piacról nyilván nem kapnánk."

zigi. 2014.01.31. 10:54:25

Szerintem ez is hamis.

Uj Péter cikkéből : "Gyorsan átnéztem néhány statisztikai kiadványt. Kétségtelen, hogy ezek régi-új ellenségünk, a nemzetközi tőkés imperializmus termékei, de a világban valamiért ezeket veszik komolyan. A World CIA Factbook szerint 2012-ben (ez a legutóbbi megbízható adat, a tavalyi gazdasági számokról még csak felületes becslések lehetnek) a magyar nemzeti össztermék (GDP) 3,3 százalékát adta a mezőgazdaság, 68,2 százalékát a szolgáltatási szektor, és 28,5 százalékát az ipar. 2010-ben viszont az ipar még 35,7 százalékát termelte a GDP-nek (2,8 százaléknyi mezőgazdaság és 61,5 százalék szolgáltatás mellett), és kapaszkodjanak meg, 2008-ban még 36,8 százalék volt az ipar részesedése (2,9 mezőgazd., 60,2 szolgáltatás).

Tehát 2010-hez képest mínusz 7,5 százalékpontos sikert tudunk felmutatni, már ha azt a mérőszámot vesszük, amelyet az államtitkár valamilyen rejtélyes okból kiemelt.

Na de hogy állunk az EU-ban? Ugyanebben a kategóriában, Szijjártó szerint a legjobb három egyike vagyunk. A túrót! Csehországban 38 százalék az ipar GDP-n belüli aránya, Szlovákiában 37 százalék, Romániában 35 százalék, Lengyelországban 32,2 százalék, Svédországban 32,1 százalék, Bulgáriában 30,3 százalék, Németországban 30 százalék, Észtországban 29,7 százalék. Ez eddig nyolc ország, amely megelőz ebben a kategóriában, de nem bogarásztam végig teljesen az adatokat. (A világátlag mellesleg 30,7 százalék.)"

A KSH és a Világbank adatai szerint a magyar ipar részesedése a GDP-ből 30-31% körül mozog hosszú évek óta.
data.worldbank.org/indicator/NV.IND.TOTL.ZS
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt002c.html
süti beállítások módosítása