EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.08.06. 14:37 energiagorilla

Nekünk Ózd kell!

Fantasztikus, hogy mennyire nem tudunk felnőtt módra megközelíteni még egy ilyen ügyet sem mint a közkutaknál szomjazó romák ügye. Két végpontból lehet választani, az agyatlan cigányellenesség csap össze az elvtelen szeretetbajnokokkal, köztes álláspont nem lehet. De akkor hova álljanak a belgák a saját kis véleményükkel?

Nézzük az ivóvíz jogállását! Ez egy olyan közjószág, ami mindannyiunké, a talpunk alatt levő föld adománya, mint a szén meg a fa. Arra felhatalmazott magán és állami (jobbára lassan már csak állami) szervezeteken keresztül biztosítják a hozzáférésünket, a kapcsolódó közművek fenntartásáért és a vízminőség állagmegóvásáért fizetünk, részint fix, részint mennyiség arányos díjat. A díj lakhelyfüggő, egyelőre sehol sincs leírva, hogy bárkinek ingyen járna.

Léteznek közkutak, csapok, források, amelyeknél vagy az alacsony áteresztőképesség, vagy a nehéz megközelíthetőség, vagy csupán a helyi önkormányzat jószándéka (és fedezete!) miatt vételezhető ingyenesen víz. Ez egyfajta civilizációs örökség is még a nemzetállamok kialakulása előttről: „gyere vándor, pihenj meg, egy pohárra vendégünk vagy, ha éppen itt szakad el a Shimano bringaváltód bovdene”.

Normális ember meg tudja ítélni, hogy mi az a használati jellemző, ami még belefér egy ilyen kútnál. Napi használatra nem való, üzleti célra sem illendő (innen csókoltatok minden szikvizest, aki közkutaknál töltöget, ugye…) Ha a víz esetében nem tudjuk eldönteni, hogy mi a még tolerálható keret, akkor nézzük az országban fellelhető szabad konnektorok esetét: Például ott a Starbucks a körúton, bemész, bedugod a laptopod, vagy a mobilod, fél órát kicsit elvagy, belefér. Nejlonfüles műtrágyás zsákban odacipelni a VARTA autós akksitöltőt, na az már véleményes… Egy 25 méteres hosszabbítóval a delejt a saját lakásunkig elvinni pedig már egyértelműen a pofátlansági kategória. Viszont rohadt jó magyar művészfilm-téma, ha esetleg…

Nincs tehát alapjog, mely arról szólna, hogy romaként olcsóbb a víz. Ezt el kell fogadnia mindenkinek.

Van ugyanakkor a szociális faktor, ami emberré válásunk során fejlődött nálunk tökélyre. Ráadásul, a hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem mond ellent a természet farkastörvényeinek. Elefántoknál, delfineknél is megfigyelhető. Hibás tehát az az érvelés mikor valaki valamifajta evolúciós köntösbe bújtatja a saját rasszizmusát, azt mondván, hogy ellentmond az evolúciónak, ha nem hagyjuk szomjan rohadni embertársainkat.

Nézzük a királypingvineket: összebújnak ha hideg van, és mivel tudják, hogy a külsők megfagyhatnak, ezért folyton izeg-mozog a banda, nagyjából mindenkire sor kerül, hogy kicsit legyen a szélen is. Aki viszont genyózik, és folyton középen akar lenni, az akár meg is fulladhat. A természeti farkastörvényeknek megvan tehát a maga önkorlátozó iróniája, a totális önzőség és érzéketlenség egyáltalán nem felsőbbrendű, ellentmond a természetnek (és egyébként a vallásnak is).

Hosszú folyamat volt, míg az együttérzésünk megszülte az olyan intézményeket mint a közteherviselés, a társadalombiztosítás, vagy a szociális segélyek rendszere. Valójában vékony is a határ a racionális és az érzelmi alapú közösségi szolgáltatások között. Racionálisnak tűnik az állami útépítés, a vasút fenntartása, az oktatás, és érzelminek az egészségügy, a munkanélküli segély, az ingyen temetés, stb. Pedig ugyanúgy vannak érzelmi indokok a közösségi közlekedésre is, ahogy a segélyeket és a készenléti orvosok fizetését is meg lehet közelíteni racionálisan: ha három hónapig összedobjuk a fizetését egy munkanélkülinek, akkor nagyobb eséllyel talál vissza a rendes kerékvágásba, és nem tőlünk fogja elcsenni a párizsis szendvicset. Örök vita van a brit tudósok között például arról is, hogy a jótékonykodás valójában nem önző cselekedet-e, hiszen voltaképp belső hormonális késztetésünket elégítjük ki vele. Ugyanígy interpretálható érzelmi, vagy racionális indíttatásúnak a társadalmi költségek megosztása.

Normális esetben tehát az, hogy Ózdon nyitva van-e a kút, vagy sem, az nem cigánykérdés. Akárki van is ott, a kérdés az, hogy milyen költségvetésből, milyen transzparenciával, és mennyire indokolható rászorultsággal folyik ott el a víz, és mekkora toleranciát tanúsít a közösség a költségek átmenetileg egyenetlen elosztásában. itt eljöhet egy olyan pont, amikor az "eddig tartott a lé" szemlélet felülkerekedik, hangozzon bármilyen kegyetlenül is. Lehet szörnyűlködni azon, hogy esetleg több híve van a Budapesti Állatkertbe pandát kívánók táborának, mint az ózdi ingyenkutakat szorgalmazóknak, de ha azt nézzük, hogy milyen az ügymenet transzparenciája, akkor lehet, hogy a pandák modellje kiforrottabb, transzparensebb, és követhetőbb. Kínai panda, ára öccá’, 5 évig hoz iksz látogatót, közben meg helyesen dörmög, vagy mittomén mit csinál az a lusta jószág. Akár hisszük, akár nem, mindent ugyanígy ki lehet számolni, minden bedobott forinttól el lehetne várni, hogy lássuk a hasznát.

A végső kérdés az, hogy miért most került ez napirendre Ózdon, és miért pont cigányügyben? Mert amúgy már minden patent a városban, ez az utolsó rendezetlenül elcsordogáló közjószág?

Megfigyelhető az a kettős mérce, ahogy a nekünk fontos ügyekre bármekkora közösségi keret ellenőrizetlen elköltését indokoltnak találjuk, miközben másoktól precíz elszámolást és a juttatással arányos teljesítményt várunk el. A diszkrimináció ott kezdődik, ha más elvek mentén ítéli meg az ember tök ugyanazt a helyzetet szereplőktől és kellékektől függően. A mai magyar átlag gondolkodásmód teljesen széles skálán mozog, elsősorban előítéletek által befolyásoltan:

  • A gyerek szakdolgozatát cégnél kinyomtatni – BELEFÉR
  • Ingyen kapott szolgálati lakást piaci áron kiadni – BELEFÉR
  • Eladáskor autó kilométerét visszatekerni – BELEFÉR
  • Villanyt lopni az oszlopról – BELEFÉR
  • Nőgyógyászati szakrendelést közkórház infrastruktúráján futtatni – BELEFÉR
  • Hitelszerződés eldurvulása miatt a bankot hibáztatni – BELEFÉR
  • Szemetet a fizetős konténer helyett összevissza elszállítani, erdőszélre sittet vinni – BELEFÉR
  • Közkutak ügyét nem rendezni, ennek örvén vizet vételezni – BELEFÉR
  • 40 fokban szemet hunyni az év másik 364 napján is igazságtalan közkutas vízlopás fölött, ha azt cigányok lopják – NEM FÉR BELE

Jó lenne, ha Ózd kapcsán mindenki azon gondolkozna el, hogy ugyanazzal a profi „valamit valamiért” szemlélettel viszonyul-e az életben más dolgokhoz is, vagy csak a neki nem tetsző ügyeknél kerül elő a német precizitás, miközben máshol inkább mediterrán (vagy még inkább balkáni) „nagyvonalúság” jellemzi a hozzáállását.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

243 komment · 4 trackback

Címkék: szolidaritás áramlopás portfolioblogger rezsicsökkentés szociális célú közműszolgáltatás


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr525447636

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: IngyenÓzd 2013.08.07. 14:56:19

Tegnap olvastam egy posztot, amire mindenképpen reagálni szerettem volna, de ma egy másik "indexcímlapos" történet is kiváltotta ezt az érzést belőlem.  A két poszt az alábbi címeken található, és főleg ezek szerzőihez szól mostani írásom.1. ...

Trackback: "Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik" 2013.08.07. 12:14:01

"Ez nem magyarság. Ez egy fogyó nép pökhendi felfuvalkodottsága" - írja a határon inneniekről egy határon túli magyar. Mit gondol egy erdélyi az anyaországi magyarok pökhendi, kirekesztő, melldöngető magyarkodásáról? Megírta kommentben:   "Már e...

Trackback: Az ózdi polgármesternek kijárna a seggbe rúgás 2013.08.07. 12:12:52

Havonta és rászoruló háztartásonként átlag 2 köbméter víz vételezését sokallja, ami háztartásonként 1200, ellátott emberenként 150-300 forintjába kerül az önkormányzatnak. Emiatt korlátozták a vízhez jutást a legnagyobb nyári kánikulában. Az Origo sze...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.07. 09:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bőrmók 2013.08.07. 16:01:59

@bölcsbagoly: De tudod télen, fagyban nincs 38 fok meleg. Ez az egyik. A másik, hogy miért is hordatják velük messzebbről a vizet? Hogy ne 20 lteres, csak 10 literes kannában vihessen haza? Mi ez, ha nem szívatás? Mi múlik azon a vízmennyiségen?

tudom_hogyan_szól_két_tenyér_ha_csattan 2013.08.07. 16:02:36

Szerintem nagyon jó, gondolatébresztő cikk. A társadalmi tolerancia határát nehéz meghúzni, mindenképpen kicsit köz-indulat függő. Hiszen a vízvételi probléma csak egy megjelenési formája a sokkal nagyobb gondoknak. Mindenesetre én már azt is díjazom, ha az Indexen nem valami gyűlölködés jelenik meg - alpári stílusban, kommentálhatatlan módon - és persze nóném.

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:03:36

@Dr. Sün: elméletben ok, de szerinted is meddig működne a dolog? nyílt utcán......a kamerát is kikészitenék ha raknál.

bőrmók 2013.08.07. 16:03:52

@Conchobar: gondoltam, hogy nem kiirtani akarják őket.. szerintem is csak szívatás, de hadd legyen már elég ez is, hogy fölháborodjak

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.08.07. 16:04:50

@kvadrillio: ha nem tud várni 3 percet egy kanna vízre, akkor IGEN.

Te is csak egy utolsó szemét rohadék liberálbolsevik hangulatkeltő gazember vagy!

bőrmók 2013.08.07. 16:05:05

@bölcsbagoly: Én éppen a mutogatásról beszéltem ;)

Conchobar 2013.08.07. 16:05:27

@bőrmók: "mintha az átlag "magyar" nem mosná az autóját közvízből, amikor teheti" - Azért én kiváncsi lennék arra, hogy hány magyar áll oda a cigánytelepre, a cigánytelep közfolyójához (mert gondolom Ózdon is úgy van, mint az Alföldön, hogy a vízszolgáltatók már csak a cigányok lakta részen hagyták meg a közkifolyókat. A közkifolyó alatt nem a ivásra használható ivókutakat értve)

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:05:27

@bőrmók: s mikor szinte senkinek sincs állandó elfoglaltság egész nap, akkor miért is probléma ez? nem kéne, hogy az ÖK g hordja nekik házhoz a vízet?

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.08.07. 16:06:15

@kvadrillio: Akkor holnap hajnalban, mielőtt elmegy a boltba a csavaros kifliért, feltölti a kannákat. Ha nem, akkor magára vessen.

Te is csak egy utolsó szemét rohadék liberálbolsevik hangulatkeltő gazember vagy!

bőrmók 2013.08.07. 16:06:18

@Conchobar: bocs, ez egy nagyon buta hozzászólás volt

bőrmók 2013.08.07. 16:07:35

@bölcsbagoly: lehet hogy nekik nem probléma, de attól őket még szívatják. Attól, mert én téged alázlak a szellemi fölényemmel, és te föl se veszed, attól én még alázlak.

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:08:27

@Conchobar: érdekes, vízre, áramra, gázra sohasincs, akár putriban, akár lakótelepen lakik. Cigire, kávéra, italra, drogra, tv-re, stb. arra viszont mindig van! megmagyaráznád, hogy ez hogy is van?

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.08.07. 16:09:06

@Mitzimackó: tegyük mellé az összes vezető fizetését is nyugodtan, lehet háborogni a vagyoni különbségeken, minden mai magyar politikus tolvaj gazember... tisztelet a ritka kivételnek! (már persze ha van kivétel)

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:09:29

@bőrmók: persze, attól vagyok bölcsbagoly, hogy a pockok alázását nem veszem fel!-.))

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.07. 16:11:23

@Macropus Rufus: Milyen igaz! Két autó is parkol a mélyszegények villája elött, és ott lopják a vizet a közkútról.

bőrmók 2013.08.07. 16:11:46

@bölcsbagoly: nyilván mindegyik cigány egész nap az udvarán hempereg bedrogozva, a tévé előtt, miközben felváltva dohányzik, és szívja a gázvezetékből a gázt, hogy beszédüljön. Szabadidejében pedig kipöcköli a kutakat.

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:12:56

@Measurer: ez a svájci pénz nagyon szúrja egyesek szemét, csak hát 2015-re lesz elvégezve a telepen a munkálat, de addig kötelező a pazarlást eltűrni? Amúgy kiváncsi vagyok, hogy mennyivel lesznek boldogabbak az ott lakók, hogy g fizetniük kell az addigi ingyen vízért?

bőrmók 2013.08.07. 16:14:07

@bölcsbagoly: azért itt megrágták a lábadat

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.08.07. 16:17:47

@bölcsbagoly: nyilván lesz majd felháborodás, ha a kutak többségét leszerelik, mondván azokra már nincs szükség...

Aztán 2-3 év múlva elkezdik a lakókat vegzálni a végrehajtók a kifizetetlen vízszámlák miatt, akkor micsoda felhajtás lesz...

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:18:00

@bőrmók: tekintve hogy a rossz nyelvek szerint - no meg a cigányok szeirnt sincs a legtöbbnek munkája , szerinted mégis mit csinálnak? amúgy már a kölykök szájából sem esik ki a cigaretta, hanem szorgalmasan füstölnek naphosszat! Vagy nem láttál még ilyen telepet, vagy szemérmetlenül hazudsz! próbálj meg egy ott lakót fellökni motorral/autóval és elcsodálkozhatsz, hogy honnan is kerül elő hirtelen s fényes nappal pillanatok alatt több tucatnyi felnőtt vérszomjas férfi, a rengeteg nő meg gyerek mellett..

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:19:18

@bőrmók: egy bagolynak? látom nemcsak a védenceidet nem láttad még, de baglyot sem!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.08.07. 16:20:18

@bőrmók: Na, látod ez a rasszista megnyilvánulás...

Miközben a cigány nem dohányzik, nem iszik, tisztán tartja a portáját, műveli a kis házikertjét, ha már nincs munkája legalább ennie legyen mit.... és hajcsárolja a purdékat, hogy tanuljanak, és legyenek műveltek...

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:23:40

@hot-spot: ezek nem ártézi kutak, hanem vizvezeték hozza beléjük a vízet, csak az utcáéban lakók nem akarták bevezetni, mert akkor fizetni kellett volna érte! Honnan szeded ezt a marhaságot?

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:27:01

@röf: s mit s csináltak a most sivalkodó liberálisok megy Nyakó elvtárs pártja 12 év alatt? miért a fidesztől várják el, hogy ez a probléma prioritása legyen? meglátjuk mi lesz 2015-ben amikor svájci pénzből bevezetik a vizet minden házba. Ki fogja vajon fizetni a fogyasztást?

Conchobar 2013.08.07. 16:27:10

@bölcsbagoly: "Cigire, kávéra, italra, drogra, tv-re, stb. arra viszont mindig van! megmagyaráznád, hogy ez hogy is van?" - Úgy gondolod, hogy a cigány mindig fizet a kávéért, cigiért miegymásért? Lehetséges, hogy benéztél valamit, és hülyeségeket irkálsz?

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:30:01

@A csótány is ember: s miért is nincs, mert nem vezették be az utcán található hálózatból. mert , érdekes egeseknek van! a tegnap is mutattak egy mozgássérült nénit, aki tiltakozott az ellen, hogy neki hordani kellene a vízet!
Neki, hogy van benn?

bölcsbagoly 2013.08.07. 16:32:39

@Conchobar: ha otthon issza, akkor csak szerzi valahonnan, s mindegyik szerzi, ingyen és bérmentve? akkor tényleg a pár száz/ezer liter elfolytotott vízért már felesleges szót ejteni! Éljen a kánaán! de akkor miért jajgatnak, hogy nincs munka, ha így is lehet élni éveken át mint marci hevesen?

bőrmók 2013.08.07. 16:35:15

@bölcsbagoly: láci hagyjuk ezeket a drámai elemeket hogy "szemérmetlenül hazudsz!" :)

Conchobar 2013.08.07. 16:35:42

@bölcsbagoly: És mindezt miért tőlem kérdezed? Be vagy lőve?

vontod75 2013.08.07. 16:48:45

@hot-spot: Adjon nekik a Tetétleni Yeti. Nekem se adott senki munkát. Tanuljon dolgozzon keményen aztán majd lesz... A jelzőt pedig szerintem inkább Ön érdemli meg...

vontod75 2013.08.07. 16:51:11

@hot-spot: Ha jól emléxem Isten Szodomát és Gomorrát eléggé antidemokratikus módon és gyorsan elintézte. Nem nagyon érdekelte őt a Liberális Angyalok szegény gomorrai lakosokért tartott felvonulása...

vontod75 2013.08.07. 16:54:49

@bőrmók: Jól meg is kellene őket is büntetni...

bigthereal 2013.08.07. 16:57:04

napok óta em találkoztam és beszéltem oylan emberrel, aki ellenezte volna a vízkorlátozást...

pedig találkoztam néhánnyal

Measurer 2013.08.07. 16:58:56

@bölcsbagoly: Leegyszerűsítem, az egyik kérdés az, hogy a 1,5 mrd Ft-ért mit ígértünk a svájciaknak? Fenntartjuk a jelenlegi vízvételi helyeket? Fenntartjuk, de takarékosabb változatban? Vagy bekötjük a vízhálózatba a szegénysoron élőket is (vállalva ezzel persze, hogy a vízfogyasztást esetleg támogatni kell majd így is)? Valami távlati elképzelést volna jó látni.
A másik, hogy a hőhullám, katasztrófahelyzet idején foganatosított intézkedés országimázst rombolt- a belinkelt svájci lap szerint.

Mc Master 2013.08.07. 16:59:05

@bigthereal: Én is csak Pintérrel:
"Személyesen Pintér Sándor belügyminiszter kérte a helyi védelmi bizottságokat, hogy vizsgálják felül a nagy hőség miatt a tennivalókat. Fürjes Pál ezért arra kérte a szolgáltatót, hogy vizsgálja felül, tegye lehetővé a szolgáltatást a közkutak nagy részén."

Pipas 2013.08.07. 17:04:35

@vontod75: "Adjon nekik a Tetétleni Yeti."

Apám, besza-behu. Rákerestem erre a googlival[1], mindjárt a tetején megjelenik egy kép, hát ezen berosálok. Nem tudtam, hogy ilyen tényleg van, hogy tetétleni yeti, de ahogy ott a csávó a kis képen magyarázza a tetétleni yetit... k*va jó!

[1] www.google.hu/search?client=ubuntu&channel=fs&q=tet%C3%A9tleni+yeti&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=ZmECUrznI87WsgbSr4C4AQ

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.08.07. 17:07:35

Dögöljön meg a Fidesz, amely megint a tolvajoknak kedvez.

bgp 2013.08.07. 17:12:15

@Link elek: pipás kolléga biztos erre is tud valami kifogást/mentséget.

J.László 2013.08.07. 17:18:27

A Rádió Jereván (Spiegel) a "romagyilkosságok" cikkéből sem bírta kihagyni a szegín mosakodni szerető cigányokat:
www.spiegel.de/politik/ausland/urteil-in-ungarn-roma-moerder-muessen-lebenslang-in-haft-a-915010.html

vontod75 2013.08.07. 17:18:52

@J.László: Persze kommentelni nem lehet...

J.László 2013.08.07. 17:20:43

@vontod75:
Jé, tényleg. Pár napja még lehetett.

Ј.László 2013.08.07. 17:21:45

A vajda is megmondta, aki éhes az lophat. De ebben a melegben nem lopok kaját, csak színesfémet.

Ј.László 2013.08.07. 17:22:40

@vontod75: Lehet az én kommentjeim miatt tiltották meg. Pedig csak cigányátkot bocsájtottam a rohadt magyarokra.

buday008 2013.08.07. 17:23:01

Szerintem a probléma összetett és valamilyen szinten országos is lehet. Alapvetően tényként kezelhetjük hogy a romák nem fizetnek a vízért, sokat is pazarolnak- állítom fürdenek is a csap alatt mert hát mondjuk nem a legiskolázotabbak. Az is tény hogy egyre többen vannak és munka nélkül. Viszont...akkor mi a búbánatos fosnak van a magyar kormány, pintér úr, az önkormányzat ha ez nekik megoldhatatlan feladat?? Már nem azért de szánalom hogy kiküldenek 2 hülyét aki nem ért a kúthoz csak kinyitja azt folyik a víz a bánatba..A megoldás baromi egyszerű otta sok munkanélküli roma -nosza ygerekek műanyagcső irány neki társadalmi munkában atelepre a vizet bevezetni.. minden utcába. méretezhető a kapacitás is. Ja hogy nem tudod kifizetni? Semmi gond irány havi x nap munka...mindneki jobban járna.. hogy nem tdu neked munkát adni a híres kormány??-.... na akkor le kell mondani azt ki kell az országból takarodni... Majd odaül értelmes aki nem csak a trafikok elopásába bír gondolkodni a szánalmas söpredék helyettt...

kvadrillio 2013.08.07. 17:23:29

"Vitális István – aki a frakcióvezető poszt mellett elnöke a Pénzügyi- és Gazdasági Bizottságnak, valamint titkára az Oktatási-, Kulturális és Sportbizottságnak, és ellátja a kabinetvezetői feladatot, de megtalálható igazgatóságokban és felügyelő bizottságokban is ..." mereza vízelzáró is 1000 helyről gyűjti be a lóvét.......

Lángharcos 2013.08.07. 17:24:17

Megjegyzem az olyan helyeken, ahol a város/falu közelében jó vizű forrás van, oda tömegével járnak az emberek a nagy kannákkal, és viszik haza a vizet. Azzal indokolva (amit amúgy nem vitatok), hogy finomabb, mint ami a csapból jön.

Konkrét példa: Pilisszentkereszt

ózdi cigány 2013.08.07. 17:25:36

@buday008: Aztán neked hogy esne, hogy dolgozni kelljen egy kis vizé? Hogy a pestis egye ki a beled! Nem dolgoztok magyarok, ezé nincs elég píz nekünk segílyre!

ózdi cigány 2013.08.07. 17:26:56

@Lángharcos: A szabacság forrásnál a skanzenné is van jó forrás. Odajárunk lábat mosni, de magyarokat ott nem láttam kannával.

buday008 2013.08.07. 17:26:58

körülbelül erről szólna mert az a legnagyobb görénység és szakami hülyeség teteje hogy 40 fokban zárod el a vizet. de mégha elzárnák? elb.sznak 1 kútnál többet minta romák másik 5-ön...mondjuk iylen zsigamarci féle környéken mit várjak el?? másik szánalom eza nyakó istván---most nem megélhetésbő kell károgni hogy jaj a szegény romák...hanem értelmes szakmai ötletet letenni avgy urambocsá az mszp megszervezné egy utca vizellátásának szerelését azt hagy égjen a kormány hogy szarra sem jó... valahogy igy működne egy normális országban a normális ellenzék is..

buday008 2013.08.07. 17:29:00

@ózdi cigány: Cigány ember nem hülye! lehet tele a töke azzal ami ma megy -megjegyzem mindnekinek-de ha látja hogy neki is jobb lesz tud az dolgozni.. Ráadásul ez enm kívánságműsor... amúgy vettem az adást:_())

J.László 2013.08.07. 17:29:41

@vontod75:
Akitól másodjára kaptál üzenetet J.László néven, az kommunista bértroll:
Ez az eredeti: blog.hu/user/673356
Ez a kópia: blog.hu/user/805226

Júniusban ráregisztrált több létező névre, figyeli a blogokat és ha valamelyikük hozzászól, egyből rámászik és párhuzamosan kommentel.

buday008 2013.08.07. 17:31:36

egész történetben az a legszomorúbb hogy országos jelenség hogy van kormányunk miniszterek ilyen olyen hatóság , megyei gyűlés, városháza önkormányzat faszom tudja még mi--- de nics egy épkézláb szakmai koncepció, két értelmes melós, meg bátorság hajlandóság pl kimenni egy romatelepre azt megcsináltatni a vizet--de van polgárőrség rendőrség trafipax i a fszom...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.08.07. 17:32:05

Az a helyzet, hogy nem az Ózdi polgármester és csapata a legalja, hanem az a sok elképesztő embertelen, antiszemita szélsőséges érzelemmentes ember, akiknek a kommenteit olvasgatom ebben a témában napok óta. Bízom benne hogy igazából csak 200an vannak, és hangosak, nem pedig nagyon sokan... mert az ijesztő..nagyon ijesztő!

buday008 2013.08.07. 17:32:22

tudom mert önkormányzatnál átéltem ugyanezt a szakmai alkalmatlanságot...

buday008 2013.08.07. 17:32:51

Nem kell beszarni kedves politikusok azért emrt pl romák...

buday008 2013.08.07. 17:34:28

@Legelő Őse: Nem vagyok antiszemita , de kinéze az ózdi polgármesterből és csapatából hoy egy szakmai megoldást ki tudna facsarni magából ha akar...azért a sok komment hogy embereljék meg már végre magukat...

buday008 2013.08.07. 17:35:49

Persze gondolom az Ózdi romaönkormányzat is sokat érhet ha nincs víz..

Conchobar 2013.08.07. 17:44:03

@buday008: "országos jelenség hogy van kormányunk miniszterek ilyen olyen hatóság , megyei gyűlés, városháza önkormányzat faszom tudja még mi" - Akkora feneket ne kerítsünk már a dolognak, hogy a " kormányunk miniszterek ilyen olyen hatóság , megyei gyűlés" feladata legyen, hogy az ózdi cigánytelep lakói ivókút, vagy a normál közkifolyó áteresztő képességével jutnak-e vízhez

buday008 2013.08.07. 17:49:52

@Conchobar: nem kellene, de ha már az Ózdi cigányönkormányzat az Ózdi Önkormányzattal karöltve képtelen volt megoldania kérdést, akkor igenis a megye vagy akár BM csapjon oda. Meseszerű hogy következmények nélküli ország vagyunk..A vízhez mindenkinek joga van ez a világon mindenhol így van.Én itt azt láttam hogy egyáltalán nem volt a romáknak vize illetve ha volt akkor meg az önkormányzat folyatta szanaszét...ne égessük már magunkat kérem..

Conchobar 2013.08.07. 17:50:17

@buday008: "Persze gondolom az Ózdi romaönkormányzat is sokat érhet ha nincs víz" - Dehát van víz. Amúgy mindenki teszi a dolgát. A cigány jajong, hogy oda az ingyenvíz, a fideszes városvezetés (időzítési) bakot lő, az MSZP (Nyakó) közben jár, tán még vizet is fakasztana a cigányoknak, a liberális cigányfajvédők rasszizmusról sikoltoznak, a külföldi lapok meg feltupírozzák az olvasóiknak

Conchobar 2013.08.07. 17:54:07

@buday008: "cigányönkormányzat" - Ember! Attól önkormányzat, hogy önmagán kívül más 'nem parancsol' neki. De ostobaság arról beszélni, hogy víz, mert van. Igaz, hogy csak ivási áteresztő képességgel, amely mellett a kocsimosás, kertlocsolás lehetetlen

Conchobar 2013.08.07. 17:54:55

@Conchobar: jav: De ostobaság arról beszélni, hogy nincs víz, mert van.

vontod75 2013.08.07. 17:55:26

Tanulságos... 73 másodperc a 10 liter víz.
youtu.be/skzkHxHwRP0

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.08.07. 18:00:03

@Legelő Őse: sokkal ijesztőbb a dolgos többségnek az, amikor a társadalom kisebbik, deviáns részének tagjai azt gondolják, hogy fizetés nélkül jár nekik olyan dolog, amiért a társadalom nagyobb része megdolgozik és fizet.

buday008 2013.08.07. 18:03:33

@Conchobar: én ezt tudom de ha egy önkormányzat lásd esztrgom képtelena dolgait rendezni akkor szerintem nem az a heyles hogy a kormány avállát vonja -hogy az ő dolguk... mert ez az Orbán Viktor nevű úriember 10 millió magyar miniszterelnökének esküdött fel --sztem... szóval ez az álszent duma-hogy önkormányzat mintha nem is MO- része lenne...ja és lehets egíteni is nekik ha nem boldogulnak...

buday008 2013.08.07. 18:04:08

@Sandokohn - a maláj jiddis: ijesztő-ijesztő-de akkr sem a vizet levegőt ell tőlük elvenned...

Conchobar 2013.08.07. 18:07:04

@vontod75: "Tanulságos... 73 másodperc a 10 liter víz" - Ingyenvíz csak ivásra. Ha a cigány még pancsikolni is akar, azt már ne az ingyenvízzel tegye. Vezesse be a vizet, fizesse a vízdíjat, vagy eső idején menjen ki a háza elé és akkor pancsikolhat kedvére

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.08.07. 18:08:12

@buday008: ne légy demagóg. A levegőt senki nem veszi el tőlük, csupán az ingyen vételezhető víz mennyisége csökkent.

buday008 2013.08.07. 18:09:52

én is leirtam hogy méretezhetőa rendszer kapacitása.. leirtam azt is hogy ha nincs pénze de van ideje akkor dolgozzon érte...

Anselmo 2013.08.07. 18:10:14

Itt nem veszteségről van szó, hanem nyereség reményéről.
A víz szerintem senkit nem érdekel, de romák is szerepelnek az ügyben, és ez politikai haszonnal jár bizonyos csoportoknak. Tehát most kell meglovagolni a hullámokat. Ez az ügy nem a vízről szól, senkit nem érdekel, ha szomjan hal pár romagyerek (illetve dehogynem, a "jogvédőknek" ez újabb lehetőség lenne a szereplésre, saját portékájuk eladására).

Conchobar 2013.08.07. 18:10:15

@buday008: "de ha egy önkormányzat lásd esztrgom képtelena dolgait rendezni akkor szerintem nem az a heyles hogy a kormány avállát vonja" - Értsd már meg, hogy semmilyen önkormányzatnak nem felettese a kormány. Akkor lenne csak igazán nagy ricsaj, hogy oda a demokrácia, íme a diktatúra, ha a kormány megtenné azt, amit te mondasz

buday008 2013.08.07. 18:11:25

sajnos az nem megoldás hogy a kormány nem nyúl bele a romák ügyeibe..az nem megoldás hogy apám fizetsz használsz nem fizetsz nem ahsználsz. Mivel a jelenlegi demográfiát is figyelmül véve egyre kevesebben fizetnek és iygis ugyis veszteségbe szaladsz...

buday008 2013.08.07. 18:12:27

@Conchobar: Vagy éppen a közvéleménykutatásokban megnyilvánulna hogy igen eza Viktor tökös gyerek megoldotta -lásd árvíz..

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.08.07. 18:21:30

@buday008: senki nem vette el tőlük a vizet, ilyet csak a liberálbolsevik gazemberek állítotak, csak az egységnyi idő alatt vételezhető mennyiség csökkent.... és az sem annyira, hogy gond legyen, mert a nap jelentős részében a kutak üresen állnak, de amikor ott van egy lakos, akkor folyamatosan folyik a víz, ha kell ha nem....

Conchobar 2013.08.07. 18:27:28

@buday008: Látod, az lehet, hogy ebből is az lesz előbb-utóbb: megjelenik szabadító gátvédő szent Orbán Viktor nagy-nagy fotózkodás-videózás közepette és azonnal lesz víz az ózdi cigányoknak

J.László 2013.08.07. 18:28:11

@buday008:
"Viszont...akkor mi a búbánatos fosnak van a magyar kormány, pintér úr, az önkormányzat ha ez nekik megoldhatatlan feladat??"

A cigánykérdést eddig még senki nem tudta megoldani. Sem belföldön, sem a "nagy nyugaton".

buday008 2013.08.07. 18:31:56

@J.László: ez így igaz csak az benne a szomorú hogy a mi nemzedékünknek kellene..

buday008 2013.08.07. 18:33:33

@Conchobar: nem is értettem miért nem csapott méga kormány le a lehetőségre--oké nekik is meleg van elismerem. Nyakónál is azt találtam bénának hogyha a jogvédő dumával jön többet árt az mszpnek mint használ. szakmai hozzáállással látott volna neki többre mentek volna..

J.László 2013.08.07. 18:34:18

@buday008:
Ugyanezt bármelyik előttünk járó nemzedékről elmondhatnánk.

buday008 2013.08.07. 18:35:12

@Magánvéleményem: erre egy megoldás van erélyesen bemutatva az összes média előtt az igazságot... hamár az ügy kipattant az igazág azonnali bemutatása tudja rövidre zárni sztem-de nem vagyok médiapszicholousxd

buday008 2013.08.07. 18:35:56

@J.László: félek nem.... 20 éven belül tényleg nagyon nagy baj lesz..

buday008 2013.08.07. 18:37:19

amúgy meg ha szemét akarok lenni mákjuk volt mert a nyilasok majdnem "megoldották" köszönhetik az agyonszarozott Horthynak hogy élnek...

J.László 2013.08.07. 18:38:54

@buday008:
Meg kell szakítani a "kulturális" átöröklést. Minden cigánygyereket állami gondozásba kell venni, vagy magyar családoknak örökbe adni. Amíg cigány környezetben szocializálódnak az egyes cigány generációk, addig soha nem fogunk velük zöld ágra vergődni.

buday008 2013.08.07. 18:42:04

a szomorú ebben az hogy ha nem is úgy tűnik ideális gazdasánál már munkaerő hiányunk lenne a romák nélkül-- a számukra szomorú az ha mi elmegyunk kihalunk nekik azonnal végük és anrchiába süllyednek mert nincsenek szakembereik értelmiségük... szóval kurvára lépni kellene és nekik kellene kezdeni ahogy Lakatos Attila meg az a zalai polgármester ( köcsögözős ) mondta...

buday008 2013.08.07. 18:43:25

és igen verni a kibaszott asztalt hogy ózdi romák dolgozni akarnak...! tudom sokan hülyének néznek de ez lehetne részükről kiindulás...

bölcsbagoly 2013.08.07. 19:25:54

@Measurer: hogy 2015-ig bezárólag megoldjuk a telep vízkérdését.
Tojok a svájciak imázs problémájára!
Egy ország amely arra rendezkedett be, hogy a bűnözésből szerzett pénzeket/vagonokat illatosítja, az ne fintorogjon!

bölcsbagoly 2013.08.07. 19:28:29

@buday008: te, még vízhordásra, illetve a sor kivárásra is lusták...milyen munkát képzelsz el számukra?

xclusiv 2013.08.07. 20:48:32

@pallasA: "2. Ahol cél nélkül folyatják, ott meg lehet nézni, hogy hogyan is történik ez. Meg lehet beszélni, hogy ...
De könnyebb volt elzárni a vizet."

És mégis hogy gondolod ezt a bizonyos megbeszélést? Odamegy egy hivatali ember, összetrombitálja az illetékeseket, majd elmondja, hogy nem kellene pazarolni, esetleg visszaélni a lehetőséggel?
Szerinted mennyi hatása lenne?

bigthereal 2013.08.07. 21:39:47

@Mc Master: és azt gondolod, hogy ez a saját véleménye?

kis naiv...

Measurer 2013.08.08. 00:11:41

@bölcsbagoly: Lelked rajta. Úgy gondolom Svájc pl. ezzel a segéllyel egy lényeges dolgot továbbvisz Kálvin János etikájából: a közösségnek (gyülekezetnek) a szegények javára munkálkodnia kell (diakónia).

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.08.08. 00:58:12

index.hu/gazdasag/2013/08/07/annyit_kaszalt_meszaros_mint_tocsik/

800 millió Orbán barátjának. 4,6 milliárd éves bevétel egy gázszerelő családi vállalkozása a polgármesternek, aki a stadiont építi.
Itt 13 millióról beszélgetünk évente, mélyszegénységben élő emberekről, és ivóvízről! Mi van veletek emberek??? De komolyan!!!

Horst Nilgerson 2013.08.08. 07:54:39

@panelburzsuj: bölcs meglátás! arról bezzeg senki nem ír, hogy magyar galerik járják a cigánytelepet és ellopnak minden értéket tőlük meg megerőszakolják a romákat!

panelburzsuj 2013.08.08. 09:45:10

@Horst Nilgerson:

Most írtál róla, nem?

Persze fényképpel még jobb lenne.

Nagykevély 2013.08.08. 11:08:32

@Measurer:

A cigányok nem szegények, legalábbis a dözsölős lagzik, fukszok, szabaduló és bevonuló bulikból nem erre következtet az ember.

Measurer 2013.08.08. 11:44:44

@Nagykevély: a svájciaktól a pénzt a hátrányos helyzetűek vízellátásának megoldására kapjuk. Gondolom ebben az ózdi illetőségű szegény, alacsonyjövedelmű, telepi magyar- és cigánylakosság van benne. A gazdagok, bizonyos jövedelemhatár felett nem. Bizonyára az ózdi önkormányzat dönt vagy már döntött is a támogatás címkézéséről és megbontásáról.

DFK 2013.08.08. 15:20:47

@buday008: nem elvették, csak korlátozták. És miért is jár bármi ingyen csak azért mert vki cigány? Ez bizony nemroma ellenes rasszizmus. Hátrányos megkülönböztetés, hogy nekem azért fizetnem kell, amiért a cigánynak nem.
süti beállítások módosítása