EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.08.30. 15:18 energiagorilla

Miből lesz az újabb 10 százalék?

Nem pihen a flex, megy neki újra a kormány az energiaszolgáltatóknak, újabb 10 százalékkal csökken a rezsi. Hol van még tartalék a rendszerben? És meddig játszható ez?

Rövid ideig kellemes önámításba ringatta magát a hazai energia szakma, egy-két cikk is született arról, hogy az újabb bejelentett villany- és gázárcsökkentésből már az MVM is kiveheti a részét. A gáz esetében talán igen, hiszen kezdődhet a betárolt készletek kipergetése, más kérdés, hogy megy-e helyére valami, aktuális piaci áron, vagy pedig hagyjuk, hogy a vákuum martaléka legyen. Mindkét eset pénzbe van, csak nem közvetlenül a lakosságnak kell rá áldoznia, akkor tehát mehet. A villanynál persze óriási lehetőség van a hatósági ár újragondolásában, az MVM-es 17,6 Ft/kWh, vagy az ÁFA bőven alkalmas lenne a faragáshoz, mint azt már tavasszal végigszámoltam. Csak ez olyan önmérsékletet igényelne, aminek nem sok jele mutatkozik a kormányoldalon. A trafik-projekt után ilyen baráti lépést csak a legnaivabbak feltételezhetnek.

A cáfolat kiolvasható a sorok között Németh Szilárd rezsicsökkentő kereszteslovag legutóbbi nyilatkozatából: „A szolgáltatások tulajdonosai gond nélkül le tudják nyelni az újabb rezsicsökkentést. (…) A magyar családok érdekeit kell figyelembe vennünk, akik tisztességes, biztonságos és megfizethető szolgáltatást szeretnének (…) Mivel közszolgáltatásokról van szó, a szektort nonprofit jellegűvé kell alakítani!” Tehát az alig 1-2 forintos árréseket simán hatályon kívül helyezik, hiába volt ez elismerve a Hivatal által.

Jean, pakolunk! – kiálthatna fel ezután bármely multinacionális cég vezére, mert egy olyan országból, ahol ennyire markánsan képviseli egy kormányzati különmeghízott az állami önkényt, csak megpattanni érdemes. Persze mivel semmi ára nincs az infrastruktúrának ráadásul egy Magyarországi erőmű, vagy hálózat kb. annyira piacképes mint egy ártérre épült panelház szuterénja, ezért jobb híján marad mindenki, legfeljebb a retorikáján módosít, vagy éppen pont azt adja el, ami legalább kicsit jövedelmező. Erre persze bármikor lehet mondani, hogy „na tessék, nem mennek ezek sehova, jó itt nekik, csak üres fenyegetőzés volt”, azért ez nem jelenti azt, hogy ne lenne valamilyen hatása annak, hogy naponta köpi le ennek a szektornak a képviselőit egy politikus. Ugyanis ha konkrét elvándorlásban nem is ölt testet a vonzerő és a bizalom csökkenése, azért az idetelepülések, és a helybeni aktivitás alacsony volta árulkodó lehet. Ezért van az, hogy 200kW-os napelemeknek, és 1MW-os akksiknak már úgy kell örülni, mintha gigaberuházások lennének, mert egyébként a statisztika azt mutatja, hogy negyedével csökken a beruházás az energiaszektorban.

Lehet azzal kérkedni, hogy nem vándorolnak el, de az is biztos, hogy nem is hívnak ide másokat, és saját maguk is inkább kibekkelésre játszanak. Ráadásul ez pont egy olyan szektor, ami egyre több helyen húzóágazat, és országmérettől függetlenül vannak benne lehetőségek: a kutatásban, a fejlesztésben, a termelésben, a felújításban, az átalakításban. Miközben a világon az energia hatékony termelése, és az azzal való gazdálkodás a legkomolyabb kérdések egyike, és ületileg is ez tartogatja a legtöbb lehetőséget, addig mi azon tökölünk, hogy miként spóroljunk meg havi 1000 forintot, álszent, rövidlátó, soviniszta üzenetek kíséretében. Ez konkrétan nemzetvesztő politika. Aki ma Magyarországon energiaiparral akar foglalkozni, annak semmilyen normális kilátás nem jut, az iskola után egyből irány a külföld.

Persze, mondhatnánk, hogy ez csak az energiaszektor, de mondjon már valaki még egy olyan ágazatot, amiben itt nemzeti szinten perspektíva, vagy legalábbis tudatos gazdaságfejlesztés van! Egészségipar? Turizmus? Élelmiszeripar? Járműipar? Félő, hogy ezekben is inkább hátráltató tényező az állam, semmint katalizátora a folyamatoknak.

Ezzel a 10 százalékkal a kormány már átlépi a Rubikont. Nem elfogadható, de saját értelmezésében akár logikusnak is lehet nevezni azt, ha csökkenteni akar a díjakon, ahogy eddig tette. Azzal azonban, hogy saját maga által is elismerten veszteségességbe ránt egy ágazatot (még ha nonprofit is egy privát-vállalat az valójában veszteséges), olyan körülményekre hivatkozva, amelyek elhárításában saját oldalról semmilyen áldozatra nem hajlandó, az már több mint pofátlan.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

32 komment

Címkék: energiapolitika portfolioblogger rezsicsökkentés MVM


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr415484954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2013.08.31. 11:25:39

Kedves Giagori!

Fölteszem, hogy árgus szemekkel követed a rezsicsökkentés "irodalmát".

Találtál-e bárhol válasznak, indoklásnak, magyarázatnak szánt mondatot arra a kérdésre: miért KELL jövedelmi-vagyoni helyzettől teljesen független alanyi joggá tenni nyereséget, amortizációt, fejlesztést nem tartalmazó "rezsiárakat"?

Aureliano Buendía 2013.08.31. 14:06:43

@panelburzsuj: tudom, hogy számodra hihetetlen, de egy kereskedő abból él, hogy megvesz és/vagy előállít valamit (amit te magad nem tudnál megvenni és/vagy előállítani, de szükséged van rá), és drágábban eladja neked, mint ami neki volt a bekerülési költség. Ezt hívják haszonnak.

Ebből fizeti az alkalmazottait, akik nem puszta unalomból mennek be dolgozni, az egyéb rezsiket, stb.

Minden más, ami nem így működik: jótékonysági intézmény.

Vajon, ha kimész a piacra mondjuk krumpliért, szóvá teszed a kofának, hogy milyen jogon adja drágábban a termékét, mint amibe neki került?

Üdv a valóságban.

panelburzsuj 2013.08.31. 14:09:24

@uraaam:

öhm...

Megtennéd, hogy még egyszer elolvasod a kérdésemet?

Értő igyekezettel?

Aureliano Buendía 2013.08.31. 14:19:59

@panelburzsuj: másnaposan annyira nem könnyű ilyen nyakatekert mondatot értelmezni.

Én értettem egyféleképp, arra válaszoltam. De, ha úgy érzed, hogy a közlő szándék más, esetleg megpróbálhatod kibontani kicsit jobban.

panelburzsuj 2013.08.31. 14:32:33

@uraaam:

Arra kértem a blog házigazdáját, hogy ha emlékszik olyan kormányzati indoklásokra, amelyek a te szavaddal a "kofákat" arra kényszerítik, hogy szegénynek-gazdagnak, vagyonosnak-nincstelennek egyaránt "jótékony" áron adják a szolgáltatást - akkor ezeket az indokolásnak tűnő szövegeket ossza meg a blog olvasóival.

panelburzsuj 2013.08.31. 14:33:14

@uraaam:

(amúgy rókabőr megvót? az könnyít...)

Aureliano Buendía 2013.08.31. 15:11:16

@panelburzsuj: nincs rá szükség, úriember módjára ittam, csak sokat. Inkább az a baj, hogy már jó ideje kidob az ágy 5-6 óra alvás után.

Bezzeg régen, buli után ilyen jó volt 8-10 órát aludni:)

De most kómás vagyok rendesen.

panelburzsuj 2013.08.31. 15:19:18

@uraaam:

8-10?

"Bezzeg régen" akár egy teljes napot át tudtam aludni.

Mondjuk a megelőző bulira nem boitos, hogy pontosn ráillene az "úriemberi"...

(Egyébként meg disclaimer együgyű trollok ellen: a macskajaj taglalása abszolúte ontopik téma egy reszicsökkentésre fókuszáló helyen. Ez a muri is keserves "The day after..."-ben fog végződni...)

panic_button 2013.08.31. 16:43:31

én már 14 ezret spóroltam, kösz Orbán!

nem ördögtől való 2013.08.31. 17:17:06

@panic_button: ja a baleseti adóval, csekkadóval, tranzakciós adóval, telefonadóval együtt...

Bicepsz Elek 2013.08.31. 17:29:29

Na ne maaan!!! Az 1990-es evekben sz.re hugye megvettek a szektort!! Teljes infrastrukturaavl!! Azota szinte nulla befektetessel csak szedtek ki belole penzt!!! ES EZT CSINALTAK PL. francia cegek Del-Amerikaban is meg szerte a harmadik vilagban. Seggberugni oket, a volt komcsi kiarusitokat meg betenni a boribe!!!

safranek 2013.08.31. 17:33:29

igy vásárolj szavazatokat más pénzén!

Attól félek, hogy egyszer csak a nyakunkba szakad ez az egész Fideszes agymenés, enerigaiárastúl, közöoktatásostúl, közmunkástúl, alkotmányostúl, eu ellenességességestűl, .... Kérdés, hogy majd ki tudunk-e mászni alóla.

Bicepsz Elek 2013.08.31. 17:39:50

Ez itt Magyarorszag!!! Az MSzp elkotyavetyelte a nemzeti eroforrsaokat es kiarusitotta a monopolcegeket. A monopol multiknak el lehet takarodni ha nem tetszik!!! Mar sok helyrol kitettek a szuruket. Most majd nyomulnak Libiaban meg akarnak Szíriaban is.

safranek 2013.08.31. 17:42:48

@Bicepsz Elek: aha, tehát te már nem emlékszel, vagy nem emlékezhetsz arra, hogyan működtek az állami monopol cégek. Szerencsédre! Így élhetsz a magad kis narancssárga világában :D

Bicepsz Elek 2013.08.31. 17:49:16

@safranek: Nem az allami monopol cegekkel volt a baj!!! Akkor is allambacsi szolt bele, hogy adjak az energiat x y nak , majd 1990 utan Bajnaiig szociallis alapon jart ingyen egyeseknek!!!
Mostanaig meg ugy mukodik, hogyha nem tudja valakin behajtani, akkor emel, es azokon hajtja be, akik fizetnek rendesen!!!

Aureliano Buendía 2013.08.31. 17:56:21

@panelburzsuj: vizsgaidőszakban 8-10 bőven elég volt. Bár azt nem értem, miért mindig akkor voltak a legnagyobb bulik:D

De igen, lesz még itt macskajaj. Számomra pl. felettébb érdekes a kérdés, hogy az RWE kinek adja el a Főgáz-csomagját. Elvileg nem a főváros a vevő (bár a tagadás nem jelent semmit).

@Bicepsz Elek: a mondatod első felével egyet is értek. Szaré-hugyé, ez tény.
Csak két kérdés van ezzel kapcsolatban. Az egyik az, lehetett volna-e „normálisabb” árat kapni érte? A válaszom, igen, ha lett volna erre szándék. Nem volt.
A másik kérdés, el kellett-e adni ezeket a hálózatokat? A válaszom az, hogy igen, mivel az államnak nem voltak forrásai arra, hogy megfelelően fejlesszék.

És itt jön az, hogy tévedsz. A privatizáláskor átvett hálózat ugyanis eléggé le volt gatyásodva ahhoz, hogy rettenetes összeget kelljen beleölni, amire az akkori államnak (sajnos) nem volt lehetősége.

Szerintem csak annak nézz utána, hogy egy 10/04-es trafó mennyibe is fáj. A mi utcánkban van belőle néhány (újabban telepített is). Meglepődnél szerintem. És ez csak az áram. De hidd el, gázvezetéket sem olcsóbb üzemeltetni.

Mivel ez nem a harmadik világ, itt egy kicsit magasabbak a rezsiköltségek, mint pl. Afrikában, ahol a munkásnak kb. adsz három üveggolyót, és ezzel a havi bére le is van tudva.

Aureliano Buendía 2013.08.31. 18:00:57

@Bicepsz Elek: de az állami monopolgégekkel nagy bajok vannak. A java része nem érdekelt hatékonyan dolgozni, hisz 40 évig nem kellett (pl. MÁV), ezért küzdenek is ellene rendesen.

„Mostanaig meg ugy mukodik, hogyha nem tudja valakin behajtani, akkor emel, es azokon hajtja be, akik fizetnek rendesen!!!”

Te msot kevered a szezont a fazonnal, itt mosp épp a bankokat írtad le, melyek nem állami monopolcégek.

safranek 2013.08.31. 18:02:59

@Bicepsz Elek: a cégekkel is baj volt: érdekeltség hiánya, alacsony minőség, és akkor is emelték ám az árakat, csak akkor azt mondták "begyűrűzött".

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.08.31. 21:13:00

@Bicepsz Elek:
"Az 1990-es evekben sz.re hugye megvettek a szektort!! Teljes infrastrukturaavl!! Azota szinte nulla befektetessel csak szedtek ki belole penzt!!!"

Érdekes, én valahogyan máshogy emlékszem...
A 90-es években, és előtte is rendszeresen voltak áramszünetek, szolgáltatáskimaradások, telente több napos hó- és jégkár szünetekkel.

Azóta az ország nagy része csatornázott lett, gáz van nagy többségben, és a villany kimaradásról utoljára trafócserekor hallottam, azt is előre bejelentve, és az áram nem ingadozik.

A hócipőm tele van az ilyen nyomorékokkal, akik mindent elvárnak ingyen, de azt csúcs minőségben, azonnal.
Minden szolgáltatásért, és annak minőségi szinten tartásáért meg kell fizetni a rendes árat.

Mit szólnál hozzá, ha a pék fél évente 10%-ot csökkentene a kenyér árán, de viszont mindig kicsit jobban megpörkölődött lenne a termék?
Mert hogy az a "neked adott" 10% arra kellett volna, hogy a kenyérsütőt karban tartsa, vagy a cseréjét finanszirozza.
A hozzád hasonlók egyék csak az ilyen hamuba sült pogácsát. Remélem belefulladnak.

panelburzsuj 2013.08.31. 21:32:54

@Kőmíves Kelemen:

Anyám kórházban született, és villannyal világított lakásba vitték haza.

Én meg - bár elég kései gyerek voltam - szülőotthonból petró mellé kerültem...

Szóval akik a "készbe ültek" sivalkodást előadják, azoknak fogalmuk sincs arról, hogy ezek a "készek" mennyire vegyes korúak, és mennyire mulandóak.

(Ahányszor csak falusi összekötőutak kátyúi közt szlalomozok - márpedig megesik - mindig felötlik bennem: ezeket alig egy nemzedéknyi idő alatt építették - egy másik alatt elhasználtuk - lesz-e harmadik menet? És - miből?)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.08.31. 21:51:31

@panelburzsuj:
Én azt látom, hogy az azonnali haszonszezési vágy (anyagi vagy politikai) sajnos sokkal erősebb manapság, mint a hosszútávú érdekek.

Az utaknál kátyúznak, direkt nem tartva be az előirásokat, hogy fél év múlva megint lehessen tömni jó pénzért.

Egy példa csak, már leirtam többször, máshol:
Anno az ezredfordulón megjelent egy cég, zsákos aszfaltot árult, nagyjából a forró aszfalt árában.
A kátyút portalanitani kellett, és szárazon beleszórni az anyagot, majd párszor megcsapkodni lapáttal, és végighajtani rajta autóval, mert a terheléstől és a levegőtől indult be a kémia kötés.
Ott voltam mikor beöntötték, és 16 éve ugyanúgy ott van a betömött lyuk, miközben körülötte a többit már számtalanszor javitották.
Ezt is tudom, mert én feleltem az úthibák javittatásáért még pár évig.

A fickót mégsem kereshettem meg, mivel ez egy egyszeri költés lett volna, igy a helyi aszfaltos vállalkozónak felkopik az álla.

Amig ez megy ebben az országban, addig a fideszes rezsicsökkentést kajálni fogják az emberek, mert vagy nem látnak át rajta, vagy érdekeltek benne.

panelburzsuj 2013.08.31. 22:07:37

@Kőmíves Kelemen:

Te a kátyúkba látsz mélyebben bele - én a parkokba ... :)

Ott se szebb a jövő ... :((

panelburzsuj 2013.08.31. 22:14:26

@Kőmíves Kelemen:

Egyébként abban teljesen igazat adok a "nyugatbírálóknak", hogy ezek a mesterségesen kreált munkaalkalmak és piacok ("bajor hitel" és társai) csak elodázzák, de nem szüntetik meg a "jóléti modell" természetéből fakadó pangást.

De abban még biztosabb vagyok, hogy nem a mostani magyarhoz hasonló stupidállamok debilbürokráciái fogják megtalálni a kiutat.

Ez a hajó egyszer s mindenkorra elsüllyedt - még ha mi nem is akarjuk tudomásul venni.

ProsTata 2013.08.31. 23:00:01

Nem azért mert Bajnai is ezt mondja, nagyon nem azért...
De azért, mert szakmám a dolog:
a XXI. században rezsit nem árcsökkentéssel kell megoldani, hanem az energiafelhasználás csökkentésével, a hatékonyság növelésével. A pénzbeni direkt rezsicsökkentés CSAK káros hatással rendelkezik. Szeretném a magát kereszténynek tartó kormányzat figyelmét a Biblia ide vonatkozó intelmére felhívni: ne halat adjon, hanem tanítson meg halászni!
Ez a rezsicsökkentés pont beleillik az ócsai devizatelepes sorba. Ott is elköltöttek milliárdokat amikből ezeknek a szerencsétleneknek (akik még be sem akarnak költözni) bérlakásokat vehettek volna.

Eszetlenek!

Aureliano Buendía 2013.08.31. 23:35:45

@Kőmíves Kelemen: meg ugyebár, ha megcsinálunk minden kátyút, a helyi aszfaltoson kívül a helyi futóműves is munka nélkül marad:) És lehet sorolni, ki még.

Ehhez képest sógoréknál még a foltos út is tükörsima. Ott vajon a helyi aszfaltos mit szólhatott? És a futóműves? Dilisek ezek az osztrákok:)

mazolika 2013.09.01. 10:26:21

@panelburzsuj: Természetesen nem KELL. De akkor az lenne a fair, ha a magyar állam a saját kezébe venné az ágazat tulajdonjogát és a sajátjával verné a csalánt.

Persze az "elmútnegyven" év tapasztalatai alapján kevés esély van arra, hogy az infrastruktúra fejlődjön és jó állapotban maradjon.

Ahhoz, hogy ez teljesüljön, kelen pár dolog:
1. A fenntartási költségek és az energiastratégia alapján a szükséges fejlesztési költségek betervezése.
2. A politika ne szóljon bele ebbe a folyamatba.
3. Az árak ezen szempontok alapján való meghatározása.
4. A politika ne írja felül ezeket az árakat :)

Most én kérdezek: a jelen állapot szerint van-e arra esély, hogy állambácsi nem fogja a saját érdekeit nézni?

panelburzsuj 2013.09.01. 11:02:41

@mazolika:

Én ebben a rezsi-sagában igen kevés állambácsi-érdeket vélek felfedezni - ám annál több pártbácsi-érdeket.

Voksvásárlás en gros.

A részletek érdekesek lehetnek a motívumgyűjtőknek - de úgy gondolom, hogy roppantul félreérti a helyzetet az, aki ezt az egész mizériát "alapos szakmai vitával" feloldhatónak látja.

panelburzsuj 2013.09.01. 14:04:53

@Kőmíves Kelemen:

Ó, a jó öreg Forgó Morgó! ... :)

(Gondold meg: H. Rózsika ezeken az okosságokon nőtte magát tanárrá. K. László házelnök és Á. János államelnök "Hanyasvagy?"-alapon pont úgyanúgy lágyulna, mint én... :)

mazolika 2013.09.01. 14:48:34

@panelburzsuj: Én már régóta úgy érem, hogy majdnem mindegy, hogy állam vagy pártérdekeket mondunk - sajnos.

Ugyanis az állami intézményrendszer mostanra a mindenkori pártérdekek kiszolgálójává lépett elő (még azt is elhinném, hogy SOHA nem is volt a közigazgatásban benne a "szolgáljuk az állampolgárok érdekeit" típusú szemlélet).

panelburzsuj 2013.09.01. 15:13:45

@mazolika:

Az állam - (és pláne tiszviselője...) - ne a polgárok érdekeit szolgája, hanem a polgárok életkereteinek biztosítását, fenntartását.

A "polgárszolgálattól" ugyanis már tényleg egy macskalépés, hogy "na de konktétan melyikét?"

Amelyiket "föntről" kijelölték nekem?

Amelyik "alulról" fizet?
süti beállítások módosítása