EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.02.26. 10:18 energiagorilla

Magyar Nemzet: a lakosság parkettája a fedezete a rezsicsökkentésnek!

Akár ezzel a címmel is megjelentethette volna mai cikkét a Magyar Nemzet Online, mely „neve elhallgatását kérő” forrásból úgy értesült, hogy meg vagyunk mentve, az E.Ontól megvásárolt gázüzletág tárolóiban levő párnagáz a fedezete a rezsicsökkentésnek. Tényleg beveszi ezt bárki?

p26.gif

Nem kell energiapiaci szakembernek lenni ahhoz, hogy az ember átlássa: ilyen hurráoptimista nyilatkozatot legfeljebb az indokolna, ha frissen feltárt gázmezőre bukkantunk volna. De azzal is csak akkor lenne szabad kérkedni, ha a világpiaci árnál olcsóbban termelhető ki. Akkor ugyanis létrejön olyan többletérték, ami úgymond friss fedezetet nyújthat bármire is.

De egy olyan állomány, amit éppen megvesz az állam, és a becsült jelenlegi értéke a különböző elemzői anyagokban is erőteljesen szór az X és a 7X között, miközben simán lehet, hogy 10X-et is kipenget érte az állam? Tudom, jönnek majd a kommentek, hogy egykoron 15X-ért vette az E.On, tehát jó biznisz ez az államnak. Hát persze, hogy az.

Már korábbi bejegyzésemben is leírtam, hogy a gáztároló megvétele túlmutat annak stratégiai mivoltán, itt már nem az ár számít, hanem a lelki egyensúly megőrzése: Orbán Viktor az energia- és geopolitika Fogarasi Árpádja, akinek meggyőződése, hogy kell az a tároló, mert jön a világvége. Más kérdés, hogy a világvégét onnan várja, amerre éppen átadja Paks bővítésének jogait.

Két eset lehetséges: vagy az van, hogy valaki tényleg jó szándékkal akarta figyelmeztetni a Magyar Nemzet Online-t, hogy „emberek, baj van, a párnagázzal játszik Viktor!”, és ezt egyszerűen félreértették a szerkesztőségben, és pozitívan értékelték azt, ami szakmailag nehezen indokolható. Ugyanis mi a tárolók fő szerepe? A fogyasztási ciklikusságot kiegyenlíteni, és ezáltal egy folyamatos beszerzés révén jobb üzembiztonságot, és nem mellékesen jobb átlagárat elérni, a piaci áringadozás arbitrálásával. Ennek feltétele egy folyamatosan betárolt párnagáz, amire folyamatosan töltenek, illetve vételeznek belőle mobilgázt. Az sem kizárt, hogy párnagáz nélkül ez a geológiai közetállomány elveszti tárolási képességét, belső nyomásának fenntartása nélkül megroskad, elavul. Párnagázzal nem kalkulálunk fogyasztási szinten, élóélóéló! De ezt majd szakemberek a kommentben megerősítik, vagy megcáfolják.

A másik eset, hogy a „neve elhallgatását kérő” szakember ugyanaz a személy, aki e-mailben biztosította a HírTV-t afelől, hogy az ELTE HÖK gólyás listája hamisítvány. Mindig jól jön egy ismeretlen forrás, ha valahol meg kell indokolni a megindokolhatatlant. Persze ehhez kell egy rajongótábor, aki nem az eszének hisz, hanem az esküdözésnek.

Ráadásul a cikk még csak nem is konzekvens: „az E.On olcsón szerezte meg a párnagázt, amikor 2006-ban megvette a Mol gázüzletágát”. Na és akkor mi van? Attól nekünk miért lesz jobb? Ha az állam megveszi az E.Ontól az egész miskulanciát, akkor nyilván átértékelődnek az egyes tételek, és akkor ha abból elégetünk mondjuk 3 milliárd köbmétert (hozzávetőlegesen ennyi a lakossági fogyasztás egy évben), akkor azt nem azon az áron vezetjük ki a könyvből, amin 2006-ban megvették, hanem amennyin 2013-ban megveszik. Márpedig ez sok (nem neve elhallgatását kérő) szakember szerint legkevésbé sem a talált pénz esete… Arról nem is beszélve, hogy a gáz ára a prognózisok szerint éppen lefele fog menni a következő évben, hiszen a palagáz forradalma egyre több, korábbi nagy fogyasztó országot saját ellátásra képesít, ezáltal csökkenő keresletet hozva.

Sajnos az egész sztori megint ugyanaz: a gonosz külföldiek azok spekulánsok, a vérünket akarják. Bezzeg a mi vezérünk, az ilyet sosem tenne, ő hosszútávon tervez, 2020-ra, 30-ra, 40-re, bemondja a negyvenszázat is, szeme sem rebben. Kivételt képez a nyugdíjvagyon einstandolása, ami inkább tűnik rövidtávon jó ötletnek, mára ugye nyoma sincs. Aztán az egészségügy és oktatás pont ugyanez a kategória. Jelenlegi spóroláshoz éppen jó, az kit zavar, hogy szakemberhiányt és elvándorlást gerjeszt. Ebbe a sorba hiba nélkül passzol bele a párnagáz elpörkölése. Ezzel 2014 kihúzható, utánunk a vízözön, kéremkapcsojjaki.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

46 komment

Címkék: energiapolitika eon gáztároló portfolioblogger rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr865106070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.26. 17:32:27

Miért nem lesz szerda délelőtt tüntetés a Parlament előtt birkamenet, aljas álcivilek? Jön Rompuy úr, az Európa Tanács elnöke!
Most legyen nagy pofátok, pár hónapja tudtatok a távollétükben ellenük tüntetni, senkiháziak!

Tereljétek össze a birkamenetet és hagy szóljon.
Jellemesen, korrektül, összecsődíteni a nyájat és mondjátok meg a "nemzeti frankót"!

A CIVIL SZÓ HASZNÁLATÁT MEG KIKÉREM MAGAMNAK, ALJAS, SZÁMÍTÓ, JELLEMTELEN SUNYI,-fidesztagságát letagadó Csizmadia- NE BITOROLJA.

Birkamenet társak, szerdán délelőtt segítsetek a főbaromnak a tárgyalásokon. Ha van vér a pucátokban!

Gyorshír:
Orbán kiváltságos csapata a Felcsút is érintett a bundabotrányban. Tudjuk, fejtől bűzlik...

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.26. 17:34:21

Miért nem lesz szerda délelőtt tüntetés a Parlament előtt birkamenet, aljas álcivilek? Jön Rompuy úr, az Európa Tanács elnöke!
Most legyen nagy pofátok, pár hónapja tudtatok a távollétükben ellenük tüntetni, senkiháziak!

Tereljétek össze a birkamenetet és hagy szóljon.
Jellemesen, korrektül, összecsődíteni a nyájat és mondjátok meg a "nemzeti frankót"!

A CIVIL SZÓ HASZNÁLATÁT MEG KIKÉREM MAGAMNAK, ALJAS, SZÁMÍTÓ, JELLEMTELEN SUNYI,-fidesztagságát letagadó Csizmadia- NE BITOROLJA.

Birkamenet társak, szerdán délelőtt segítsetek a főbaromnak a tárgyalásokon. Ha van vér a pucátokban!

Gyorshír:
Orbán kiváltságos csapata a Felcsút is érintett a bundabotrányban. Tudjuk, fejtől bűzlik...

dean23 2013.02.26. 17:41:08

Aki pártlapból ill. párt tv-ből tájékozódik az hülye és/vagy fideszes! :P

vakapad 2013.02.26. 18:07:59

A párnagáz az az összenyomott gázrugó, ami biztosítja, hogy a betárolt gáz megfelelő nyomással jöjjön ki a tárolóból. A párnagáz is kijön ha nagyon akarjuk, de egyre kisebb nyomással, amit nagy kompresszorokkal kiszívva még be lehet préselni a 20 bar feletti nyomású vezetékekbe (kellemesen gazdaságtalan megoldás), de sajnos a tároló újbóli feltöltésénél (nyáron) a párnagázt újból be kell tölteni a megfelelő nyomás eléréséhez. Ezután lehet betölteni a télen majd kinyerendő gázmennyiséget. Nem csoda, hogy jobb helyeken a párnagázt mindig bent hagyják a tárolóban, azaz csak bizonyos nyomásig ürítik ki a tárolót, az alá nem mennek.

Így aztán a párnagáz holt tőke. Nagyon az.

É2I 2013.02.26. 18:13:18

Hogy stílusos legyek: szíjjanak gázt!

Mondjuk Eltolcsinak már nem kell. Annak aki kinyilatkozta, hogy nem sokára ingyenes lesz az energia, azon lobotómiát kellene végezni, talán akkor megjönne az esze.

Igaz most terjednek a hírek, hogy az áramszolgáltatók 15-20%-os létszám leépítést fognak végrehajtani. De dübörög a gazdaságunk. És ezzel újabb munkanélkülieket sikerül a piacra juttatni:....... az országon kívülre.

Sírköves Slomó 2013.02.26. 18:18:14

Javaslom hogy a következő Élet Menete követelje a rezsidíj emelését. Ha kell ostromolják meg a parlamentet, mert ez skandallum!

vasziljevics 2013.02.26. 18:23:36

és ez egy országos napilapban lejött hírként... ez az orbitális, blőd faszság...

sárkányfő 2013.02.26. 18:28:44

Ez gyakorlatilag hitelfelvétel, csak nem pénz, hanem gáz formájában.

A trükk az, hogy ezt egy fidesz szavazó képtelen felfogni, és nem érti meg hogy ez hitelfelvétel. Más meg nem számít.

Sírköves Slomó 2013.02.26. 18:35:11

@sárkányfő: Ja, sőt az EU statisztikusokat is átkúrják így!

Te mindig ilyen hülye vagy?

christophe 2013.02.26. 18:48:53

Sztàlin,bocsànat orbànelvtàrs a nèp atyuskàja,mindent elintèz,mindent tud, èljenorbàn,èljenorbàn!!!!!Kivàncsi vagyok 2014-re,Engem ugyan màr nem èrint,de azèrt kivàncsi vagyok....

campobaszo 2013.02.26. 18:49:37

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Nem a rezsi magas,a bérek alacsonyak
,nácikám.

Tiborpapa 2013.02.26. 18:50:55

Ez a baromság egy újabb teszt, hogy elég hülye-e már a magyar, hogy ezt is benyalja. A gondolkodókra és a gondolkodás tanítására kell mérni újabb és újabb csapást, és akkor 18 év múlva dagonyázhatunk a "kánaánban", amit ma még egyszerűen híg fosnak hívunk.

nu pagagyí 2013.02.26. 18:55:29

Egyszerűbben is intézhetné a kormány az osztogatást. Nem kell venni tsemmit, egyszerűen ossza szét az emberek közt az erre szánt pénzt, vagy be se szedje adóban.

engem gyíkká változtatott 2013.02.26. 19:38:58

@vakapad: jajmár, milyen nemzeti együtműködés-ellenes gondolkodás ez.

hát tavasszal majd kitojja a húsvéti kenguru a párnagázt, a sok kis manó meg visszahordja piros zsákokban. meg a jézuska. párnákban. józsef sír.

a zemberek ebből mit sem vesznek észre, hisz ez nem a zemberekkel lesz megfüzettetve ez sem, nem és nem.
ez nem.
ingyen gáz, manók hozzák. a libsik persze a manókat sem szeretik.

Le_Penseur 2013.02.26. 19:58:51

"Javaslom hogy a következő Élet Menete követelje a rezsidíj emelését. Ha kell ostromolják meg a parlamentet, mert ez skandallum! "

Cikket elolvasni minek? Ki beszél most a rezsidíj csökkentésének kommunista módjáról? Mi a véleményed arról az abszurd ötletről, hogy a gáztározóban nyomást biztosító gázmennyiséget is elégessük?

DezInf 2013.02.26. 20:03:17

@vakapad:

Szeretnék elhatárolódni a megállapításaidtól! Nem igaz amit írsz, igenis a párnagáz a jövő záloga. Az is lehet már Eltojcsy zálogba is adta,abból lesz a megváltás . Azokat a föld alatti tározókat meg majd a kötelező tározólátogatásokon résztvevő kisiskolások fogják megtölteni. Délben babgulyás lesz az ebéd,délután mennek látogatni- ezt bele is vésik a gránitszagú zalaptörvénybe.
Szóval nem kellene ilyen tudományos alapossággal felforgatnod szegény gyerekek lelki világát.
Orbány viktor győzni fog!
Ha nem győz,akkor is győz,szóval nem kell ez a tudományos igényű elhajlás....

A CÖF legyen veletek :))

DezInf 2013.02.26. 20:08:20

Elsőre ezt olvastam :

"Magyar Nemzet: a lakosság parkettája a fedezete a rezsicsökkentésnek!"

Kétségbe estem,nem vagyok NERkompatibilis a szőnyegpadló miatt.

Most kötelező lesz a parketta?
A kispárnát vagy a nagypárnát kell megtölteni gázzal?

Újra elolvastam a címet - nem nyomdahiba:))

Pan Modry 2013.02.26. 20:59:52

Elolvastam a belinkelt cikket, nem akartam elhinni hogy nem a hircsardat olvasom.

Makkasz 2013.02.26. 21:06:35

Két dologra alapzhat orbán:

- Azeri olcsó gáz, amiben megállapodott baltás gyilkosért, majd Putyinnal, végül Merkellel. A bökkenő ott van, sem az oroszok sem azeriek hosszútávon nem tartják majd a titkos paktumot, és tartósan nem lehet hogy minden EU tagállamnál olcsóbban kapjuk a gázt, nem piaci áron,

- mélységi, kőzetrepesztéses technológiával gázkitermelés Makó térségében, amibe kanadai tulajdonú Falcon belebukott, de lehet exxon-mol valami tud vele kezdeni.

Mivel a palagáz kitermelése drágább mint a hagyományos, lehet hogy önköltségi áron sem lesz egy nagy biznisz.

Ha az azeriek egy nyáron leszállítják az olcsó gázt, és utána azt 2013-14 telén orbáűn kiméri, sikert érthet el, utána meg a vízözön.

Az Eon vásárlás sikerességét akkor lehet lemérni, ha tudjuk:
- mit vett anno Eon,
- mit vitt ki,
- a vételáron kívül milyen kötelezettségeket vállalt orbán,
- mi vele a cél,
- mennyit ér most (cégek többsége 1/3-3/4 ével ér kevesebbet mint 2006-ban).

Épeszű ember nem hisz nagy államban, állami vállalkozásban, deáht "stratégiai", mint kaposvári hús, malév. Meglátjuk. Nem erre gyűjtöttük magánnyugdíjunkat több mint tíz évig, az biztos.

nandras01 2013.02.26. 21:24:32

szépen leírja a cikk, hogy:

"A párnagáz elsődleges szerepe a ki- és a betárolás elősegítése, de jelentős részét értékesíteni lehet a jelenlegi alacsony fogyasztás mellett."

igaza van, lehet értékesíteni.
persze arról már egy szót sem ír, hogy azután vagy visszapótolják, vagy bezárják a boltot.
a droidoktól meg nem várható el, hogy megértsék, hogy
- ha elmarad a visszapótlás, akkor kurva drágán vett egy kevés gázt az állam, amit ki tud osztani - egyszer
- ha visszapótolják, akkor meg csak egyszerű hitelakcióról van szó, amelyik csak szerencsés, tehát erősen valószínűtlen esetben lehet egyáltalán nullszaldós.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.02.26. 21:49:26

Igen, sokan beveszik. Sőt ez kell a népnek. A fidesz törzsszavazóinak mindenképpen.

Itt vannak a blogokra járó agitprop narancsszoponcok (mint Elli vízel = részeg tengerész, vidéki, W miki, meg a többi pöcs). Persze hogy elhiszik. Bármit elhisznek és aztán két nap múlva az ellentétét is. Szerencsére egyre kevesebben vannak, de vannak.

ördöngös pepecselés 2013.02.26. 22:26:18

Olvasnivaló !

jobbanteljesit.magyarorszag.hu/

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.02.26. 23:35:26

Minden nap meglep ez a balfasz banda valami egetverő hülyeséggel...

Void Bunkoid 2013.02.27. 07:07:17

Nekem csak paplangázom van, minden éjjel termelek belőle rendesen, esetleg felajánlhatom fűtésre, igaz, a szagért nem vállalok felelősséget :)

regress 2013.02.27. 07:40:25

@Balibgeczyk: narancsgeci,te még most is mesét olvasol?én már rég kinőttem.kicsit sajnállak,hogy az agyfejődés 6-éves korodban leállt

commando 2013.02.27. 08:00:47

@vakapad: Hát ez így ebben a formájában nem igaz. A párnagáz, ahogy a cikkben írva vagyon a tárolókőzet stabilitását, porozitását hivatott megvédeni és SOHA nem tárolják ki!

Netuddki. 2013.02.27. 08:20:10

Na, és mi garantálja, hogy amennyi gázt lenyomnak a föld alá abból annyi is fog kijönni mint a mit lenyomtak? Gyengébbek kedvéért, több ugye eleve nem lehet csak kevesebb...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.02.27. 09:14:50

@vakapad: @commando: az e-on szerint mndkettotoknek igaza van:-)

Párnagáz
Alapvetően minden tároló gáztartalma párnagázra és mobilgázra osztható. A párnagáz az a gázmennyiség, mely biztosítja az optimális ki- és betároláshoz szükséges tárolói nyomást. A kavernatárolók esetében a párnagáz egyben a tárolói kőzet stabilitásához is hozzájárul. A párnagáz részaránya a maximális tároló-térfogatnak kb. a harmadától a feléig terjedhet és állandóan a tárolóban marad.

Peetee 2013.02.27. 09:30:56

Orbán Viktor drága kincs,
jó ha van, de jobb ha nincs!

Fejesrob 2013.02.27. 09:32:55

Azt mégsem írhatja, hogy összeállunk a szlovákokkal, csehekkel, talán még ukránokkal is, majd együtt lépünk fel a gázpiacon.

Mert úgy néz ki, ez történik.

commando 2013.02.27. 09:46:52

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Nem kukacoskodás, de: a párnagáz milyen nyomást biztosít a kitároláshoz? Ez úgy értelmezhető, mintha a párnagáz elkülönülne a mobilgáztól. A kitároláshoz szükséges nyomás a tároló nyomása, a párnagázzal nem emelünk nyomást. Nyomásemelés besajtolással történik.

commando 2013.02.27. 09:53:43

@commando: Kiegészítés: a párnagáz valóban segít a mobilgázt a szállító távvezetékbe juttatni, így nem kell kompresszorozni. Visszatermelése, ha kitárolják gazdaságtalan. A hazai gáztárolókban nem termelik ki a párnagázt!!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.02.27. 09:54:10

Ugye ti is a "jobbanteljesit.magyarorszag.hu" oldallal kezditek a napot? Én mindig.

Ja, és semmi sexfilm!!! :DDD

sas70 2013.02.27. 09:57:50

@commando: Fizikából egyes, leülhetsz!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.27. 10:23:32

elhisz bárki bármit a Nemzettől?!?!

CICMÓK 2013.02.27. 10:34:19

A gáztároló működése bonyolult dolog. A párnagáz mennyisége biztosítja a kitárolás ciklus végén szükséges nyomást, természetesen a párnagáz és a mobilgáz nincs elkülönítve a tárolóban. Valójában nem tervezik a párnagáz fizikai kitermelését (remélem), hanem a párnagázt mobil gázzá minősítik át (könyvelési trükk), aztán majd valamikor mobilgázt visszaminősítik párnagázzá. Az égész egy könyvelési művelet. Nem újdonság régen is alkalmazták ezt a trükköt a cégek az éves nyereség növelése érdekében.
Remélem tényleg csak ez történik, és nem az, hogy az állam tulajdonként, a hatalmas szakmai "hozzáértéssel" tényleg tönkre teszik valamelyik tárolót!

commando 2013.02.27. 10:38:23

@sas70: Volnál szíves indokolni?

pástétom 2013.02.27. 10:57:24

"Két eset lehetséges:"

Van egy harmadik is, a legézenfekvőbb: a Magyar Nemzet egy ócska pártlap, mint szerviens, küldetése a pártérdek maradéktalan kiszolgálása.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.02.27. 11:06:33

@commando: ird meg az eonnak, hogy rosszul tudjak, jo?;-)

en ugyanis az o oldalukrol szereztem az informaciot.

egyebkent nem tudom elkezelni mashogy a kitarolast, mint ugy,hogy a gaz kinyomja asajat magat...

de ugye en nem vagyok energetikai szakember, csak jozan paraszti eszem van:-)

will 2013.02.27. 14:18:15

@CICMÓK: De hát ha ez könyvelési trükk, akkor ez már a gyurcsányi "trükkök százai" kategória, ilyet Viktor sosem tenne???!!!! :)
Amúgy meg attól, hogy átminősítik, attól még piaci áron kell belevenni mobilt később, annak mi lesz a fedezete? Párnaadó?

commando 2013.02.27. 14:21:35

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Tulajdonképpen amit írtál, az korrekt, valóban a túlnyomás hatására lehet kitárolni. Túlnyomás viszont nem azért van, hogy lehessen kitárolni! Azért növelik a tároló nyomását, hogy ezáltal növeljék a tárolt mennyiséget. Jártam több hazai gáztárolónál is (Pusztaederics, Zsana, Kardoskút), de nem szándékom magyarázni feleslegesen. Ha gondolod mellékelek egy linket, nézd meg, biztos vagyok benne, hogy az E.ON-nál sokkal okosabb ember írta. hu.scribd.com/doc/36082705/Foldalatti-gaztarolas-gaztermeles

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.02.27. 14:31:40

@commando: en nem mondtam semmit
en egyszeruen bemasoltam az eon oldalarol a parnagaz definiciojat:-)

es nem hiszem, hogy egy uzemelo nemzetkozi energiacegnel okosabb egy szobatudos:-) bar egeszen biztosan azt hiszi, de en a gyakorlati embereknek hiszek, az elmeletieket meg csokoltatom:-)

commando 2013.02.27. 18:02:40

Tisztelt Barátom! Dr. B.T. személyét szobatudósnak minősíteni... nos én itt fejeztem be. Természetesen Önnek van igaza!
süti beállítások módosítása