EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.07.27. 00:39 energiagorilla

A gorilla választási programja

Most megmondom előre, hogy a következő választások a legrövidebb szlogenekről fognak szólni. Aki egyszerűbben mondja, hatásosabban mondja, és hozzá hitelesen adja „a nép gyermeke” ábrázatot, az fog nyerni. Aki meg túlbonyolítja, hogy „egyrészt-másrészt”, az a szó legszorosabb értelmében el fog veszni a részletekben. Mivel most még van idő, álmodozok egy kicsit, hogy milyen lenne szerintem egy ideális kormányprogram.

Nem tudom, hogy ez csupán korszakfüggő-e, és más népeknél is hasonló-e a helyzet, de a magyarok jelenleg egyszerűen vágynak a lózungokra. Mindent egymondatos igazságokká szeretnének leegyszerűsíteni („Simplicity, you know…” ahogy a 21. század egyik méltánytalanul alulértékelt közgazdásza mondja).

Legyen minden egyszerű, rövid, tömör, velős, ami nem fér fel a kocsi hátsó ablakába matricának, az már felesleges szócséplés. Uniformizált sablonokra vágyunk az élet minden területén, miért pont a politikában lenne ez másképp. A kulcsrakész illúziók kellenek nekünk, legyenek könnyű válaszok, felelősségmentes döntések.

Emiatt akar mindenki hófehér közüzemi számlát, közepén egyetlen értékkel, egyetlen számmal. Aki el akarná mondani, hogy pont akkor lenne igazságtalan, az biztos csal. Ezért imádjuk a kapszulás kávét is, berakjuk, kijön, kész, nekünk az pont jó, ahogy a gyárban beállították a nyomást, a hőfokot, és igazából az sem számít, hogy mi is van a fólia alatt, mert a csomagolás vonzó. Ruhaméretből sem kell sokféle, S, M, L, ugyanennek mintájára lakásbiztosításból is elég két-három csomag.

Megfigyelték, hogy az elmúlt években már újra nem ciki sztereotípiák mentén élni?  A kilencvenes években még ciki volt. Aki akkor előítéletes volt, az valamilyen elszigetelődést azért el kellett szenvedjen. Házibuliban, vagy baráti összejöveteleken több ember is volt, aki amellett próbált érvelni, hogy „azért a cigányoknak is megvan a maguk baja, képzeld magadat a helyükbe Bélám!”, ma már senki sem fogja lehurrogni Bélát, ha kedve szottyan egy ízes monológra, a végén a szokásos „Há’ nem? Na ugye! Tegye mindenki a szívére a kezét! Nekem ne mondja senki hogy…” Jólesik belátni, hogy az élet mégiscsak az egyszerű primitív ösztönöket igazolta. Jólesik ismét mindent kanállal enni. Vagy ahogy a mondás tartja, akinek csak egy kalapácsa van, az mindent szögnek lát.

„Az arabok genetikailag robbantósak, és amíg a világ világ, a szén fog legszebben duruzsolni a kályhában.” Ez a mondat hasson bármilyen demagógnak, szinte szó szerint összefoglalja Rand Paulnak, amerikai republikánus szenátornak a világnézetét. Ha akarjuk látni, hogy hova tartanak majd az üzenetek 2014-ben itt minálunk, akkor érdemes az ő életművéből és megszólalásaiból szemezgetni. Igazi „alany-állítmány” mondatok, végletekig lebutított összefüggések, lehetőség szerint megdönthetetlen hivatkozással a Bibliára, a hazai vállalkozók érdekeire, a nemzeti hagyományokra, a józan paraszti észre. Nem valami red-neck kisebbség ő, hanem Kentucky szenátora.

Hogy ne kanyarodjunk el annyira blogom témájától: a manus kifejezetten nagy ellenzője az Egyesült Államok energiapolitikájának, minisztériumtól bármilyen szabályozói testületig mindent ellenez. A nemzetközi megállapodásokat, a globális klímapolitikát, zöld adót, mindent ami elképzelése szerint korlátozza a hazai vállalkozások érdekeit. Erre persze ő azt mondja, hogy ezek a kezdeményezések versenyellenesek, és az igazi innovációs áttörést magától is megszüli az energiaipar. Valójában azonban egyetlen célra fut ki ez az egész: az amerikai fosszilisok hegemóniájának sértetlenségére. A tápláléklánc csúcsán üldögélők mindig szívesen tesznek hitet a legdurvább darwini elvek mellett.

Rand Paul viszonylag fiatal egyébként, édesapja Ron Paul emblematikus konzervatív politikus volt a békeidőkből, de hozzá képest Rand fia kicsit még keményebb fazon, és messze gátlástalanabb demagóg, a legegyszerűbb zsigeri ösztönökre építve például melegkérdésben, szociális ügyekben, bevándorlási politikában, közteherviselésben.

Valójában ezeknek a megnyugtató üzeneteknek az a lényege, hogy az egyébként eléggé összetett politikacsinálásból az emberek ki legyenek rekesztve. Az ilyen politikának az emberek nem intelligenciájuknál fogva fontosak, hanem számosságuknál fogva. Energiaügyekben ez a következőképpen fest: elhitetjük az emberekkel, hogy az energia jó kezekben van, nem kell bíbelődni a sokféle javaslattal, az aggályoskodókkal, ki kell jelenteni, hogy a fogyasztót védjük, a hagyományokra építve. Aki kívülről akar belebeszélni a dolgunkba, annak be kell szólni, hogy majd mi azt tudjuk ő nélküle is, és a sértettséget boldog összetartó erővé kell nemesíteni. Rand Paul például hitelesen vallja, hogy a szénipar önszabályozó, nem kell másnak szabályoznia, nem tűrnek beleszólást másoktól, és különben is, a szénipari dolgozók mindig rendelkeztek egy ösztönös képességgel, hogy meglássák a jót és az igazat, elválasszák a világost a sötéttől (ahogy jön föl a bányász, ugye). Ez annyira szép kép, hogy ezzel egyébként akár az elnökségig is viheti. Az emberek elhiszik, hogy jó kezekben a karbonkérdés, és hülye zöldeknek néznek mindenkit, aki rá akarja venni őket, hogy gondolkodjanak felelősséggel, és fordítsanak értékes idejükből többet erre a témára. Így bármilyen összetett és fontos ügy teljes érdektelenségbe fojtható, anélkül, hogy a demokratikus elvek sérülése bárki számára is nyilvánvaló lenne.

Na, pont ez megy nálunk egyébként Pakssal kapcsolatban is. Mert az olcsó energiát szolgálja, a fogyasztók igényét, és a polgár ne is akarjon akadékoskodni, higgye el, hogy szakértők kezében lesz az, eddig sem volt semmi gond az atommal itt nálunk.

És ugyanez lesz minden témában, nem csak energiában. A szabályozás mindig csak digitális lehet, nulla vagy egy értékekkel, köztes megoldás nincs. A devizahitel rossz. A külföldi tulajdonos rossz. Tandíj nincs, megszorítás nincs. Az egészség nem üzlet. A nyugdíjak garantáltak.

Aztán jön az ellenzék, és esze ágában sincs cizelláltabb üzenetekkel operálni, hanem inkább beállnak a sorba ők is. Rezsicsökkentést, még nagyobbat. Még kevésbé lesz tandíj. És a választási programok nem koncepciókat fognak magukba foglalni – már ha egyáltalán bíbelődik még a zászlókon és a transzparenseken kívül bárki rendes kormányprogrammal – hanem amolyan bevásárlólisták: „300 új mentőautó!”, „Követeljük az igazságosságosságot!”, „Le a szegénységgel!”, „Állítsuk vissza a szülés becsületét!”, és egyéb majomságok, hajszálpontosan a szegmentált célcsoportok májának kedvezően.

Ma még lehetek idealista, és elképzelhetem, hogy nem így lesz! Mit nem adnék egy olyan kormányprogramért, ami érthetően fogalmaz meg egy-egy célt, a hozzá elképzelt eszközt, és aztán van róla a neten egy 50 oldalas szakértői háttéranyag, az igazán kíváncsiaknak. Szóval a cél és az eszközök nagy vonalakban összefoglalva mondjuk szerintem ilyen kellene hogy legyen:

Cél: a környező, jól kiválasztott 6-10 ország növekedési átlagát legalább 4 százalékponttal meghaladó növekedés a következő 4 évben folyamatosan, esetleg max egy év türelmi idővel. Utána meglátjuk! Ha úgy érezte, hogy önnek ez bejön, akkor repüljön velünk utána is, de ígérjük, hogy nem fogunk döntése útjába állni, mi több igyekszünk mindent megtenni azért, hogy ezzel az utánunk jövők se élhessenek vissza, ezért újraírjuk az alkotmányt korrektre, 3 magyar, és 2 elismert nemzetközi szaktekintély javaslatai alapján, a pártérdekek 1:1:1 arányos megjelenítésével, mert ez így fair, innentől.

Eszköz 1: Minden társadalmi csoport évtizedek során felhalmozott előjogainak visszanyesése, majd újraépítése rendszeres érdekképviseleti egyezségekkel. Arányos közteherviselés, bankszámla alapú forgalmi szemlélettel, a készpénzmozgások jelentős adóztatása és korlátozása mellett. Aki borítékba kapja a fizuját, és bankba rakja, az adóbevalláskor le fog bukni. Ekkor első évben még amnesztia van, második évtől ütünk. Ha kápéban költögeti, akkor viszont 5-10 százalék közötti tranzakciós adó (ATM-nél és pénztárnál), bocs. Az így összejött állami bevételekhez igazítjuk a kiadási oldalt, cél a szufficit, így ha bármi rosszul sül el, akkor sem lesz ciki a deficit adat. Előre meghirdetjük a csúszó adócsökkentést, konkrét benchmarkokhoz kötve. Húsvétra minden előző évi számot kiszámolunk, és együtt sírunk együtt nevetünk, ha bejön vagy ha nem.

Eszköz 2: Mostantól a GDP X százalékának megfelelő pénzt kötelezően elköltünk a költségvetésből oktatásra, akkor is, ha éhezni kell, vagy ehhez el kell bocsátani állami alkalmazottakat. Ez mindennél előrébb áll.

Eszköz 3: A másik, hogy egyéni nyugdíjszámlát indítunk, amire sajnos nem fér rá az előző rendszerekből kalkulálható járulék teljességében, mert akkor már holnap le kéne mondanunk. Viszont törvénybe iktatjuk, hogy innentől soha senkinek ne juthasson ez eszébe, az emberek nyugdíja szent. Nem lesz egy fényes nyugdíj, ezért mindenki igyekezzen hozzátenni, ezt ilyen-olyan adókedvezményekkel segítjük.

Eszköz 4: A nyugati befektetőket ide kell vonzzuk, nincs mese. Megkapják, amit szemük szájuk kíván, de cserébe örökbe kell fogadniuk egy magyarországi kórházat, egy magyarországi egyetemet (vagy arányosan annak egy részét) és egy magyar falut. Belenézhetnek a könyveikbe, fizethetik az auditorokat, és ha nálunk ügyesebbek, és jobban kiszúrják a visszaéléseket, akkor azt jutalmazzuk. Ha az adott suliból vagy faluból vesznek fel embert, akkor arra járulékkedvezményt kapnak. Ha beleugat az EU, hogy túlzott kedvezmény, akkor megvédjük, húzzuk az időt, vagy meggyőzzük őket, hogy ez nekünk kell.

Eszköz 5: Országos ötletbörze: aki ahol hatékonyságjavító ötletet lát, jól leírja nekünk, és mi be is tudjuk vezetni, az kap egy 200ezres mobilt és/vagy egy éves internet-előfizetését álljuk. Elunod az életed az okmányirodában? Írd meg nekünk, ha tudsz jobbat! Zavar, hogy nem lehet jobbra fordulni pirosnál, miközben a gyalogosoknak is piros? Rajzold le nekünk, és mi bevezetjük.

Eszköz 6: Minden olyan adónemet, ami nem hoz egy évben konkrét 5milliárd forintot, és csak a pöcsölés van vele, kivezetjük 3 év alatt. A behajtásukra kirendelt emberek az 5-ös pontban feladhatják magukat, és akkor legalább egy mobillal beljebb vannak. (Plusz nyilván a végkielégítés, ami jár, nem vitás).

Eszköz 7: Környezet- és erkölcsvédelem zéró toleranciásan. Digitális kamerát kapnak a közmunkások, fotózzák le a szemetelőket, az illegálisan sittet lerakókat, a kiskutyát kidobókat, a gyereküket verőket, a nőfuttatókat, a falfirkálókat, a köcsögmód parkolókat, a sarokba pisálókat. Ha beleugat az adatvédelmi biztos, akkor népszavazást írunk ki. Ha koszban és sunyiságban akartok élni, és ellene szavaztok, akkor helyből lemondunk. Ugyanakkor ha hagyjátok élni a rendszert, akkor minden bűnöst 1-től 3 hónapig hulladékfeldolgozóban letöltendő kötelező munkára rendeljük szemléletváltási célzattal. Megtisztítjuk erdeinket, utainkat, tereinket, megvan hozzá a technológia, és miután tiszta minden, akkor még ráérünk a személyiségi jogi problémák megoldásán mókolni.

Eszköz 8: kijelölünk 6 nemzetgazdaságilag fontos területet (turizmus, élelmiszeripar, egészségipar, zöldenergia, gépjármű-ipar, pénzügyi és üzleti szolgáltatások), ahol kedvezményeket vezetünk be, ugyanakkor, ha ezeken a területeken valaki hibát vét, az duplán büntetendő. Túlszámlázol a büfédben, és ezzel rossz hírünket kelted? Rács. Hamisítod a bort meg a paprikát? Rács. Szennyezed a hőforrást? Rács. A hungarikum nem csak a körkép meg a puli, abból nem élünk meg. A Hungarikum az bizony pénzben kifejezhető értékkel bír. Legyen meg az életérzés, szent áhitat, rajongás és féltés vegye körül, ne a sok rabló. Senkinek se jusson eszébe meglopni övéit, vagy övéi jövőjét biztosító jó hírnevünket csorbítani.

Eszköz 9: Ovik, bölcsik, játszóházak, lovasfarmok, mindent duplázni és triplázni az eddigiekhez képest. Államit, egyházit, privátot is támogatni, hajrá cserkészek, hajrá tini nindzsák, hajrá amatőr természetbúvár-palánták. Ha ezeket mindet összeadjuk, nem több mint 70-100 milliárd egy évre. Ezen spórolni azt jelenti, hogy elbaszod a gyereked jövőjét, de talán még azt is, hogy eleve meg sem fog születni, mert nem vállalják az anyukák, ha nincs hova tenni 2-3 évesen a munka mellett a kicsiket. Ugyanakkor 100 milliárdot olyan simán lehet találni bármilyen költségvetésben, mint a pinty, erre feltétlen kell, és kész.

Itt visszaérünk az első pontokhoz: ha lesz gyerek, és meg van becsülve, és ki van képezve, és igazságosságra van nevelve, és van munkája és jó a közérzete, akkor sokasodik, boldog lesz, termel, fogyaszt, eltart minket, nem megy el innen, és akkor törvényszerűen talpra fogunk állni, és erősebbek leszünk, mint a szomszédok, és akkor már nem kell a szégyenünket utálatra váltani.

Nyilván még ezer téma van, önkormányzatoktól cigánykérdésen át eurozónába lépésig, mindennel kapcsolatban lehetne vállalásokat tenni, de nem ígérgetéssel, hanem a megoldási javaslatokkal, az eszközökkel.

De nem ez lesz. Boldog tudatlanságba leszünk inkább fojtva, nem közösségként tekint itt már senki a választóira, hanem max a szavazata kell, aztán ne akadékoskodjon, mert az csak lassítja a vérprofi parlamenti munkát. Magunknak köszönhetjük ami lesz, ha a könnyebben érthető és vonzóbb állításokat azok fedezetének megvizsgálása nélkül benyeljük.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

40 komment

Címkék: választás külföld kormányprogram orbanviktor portfolioblogger EU


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr995428369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inebhedj - szerintem 2013.07.27. 15:29:48

Eszköz 2:

Rendben, de csak hitel formájában.

Mindenkinek, aki a közoktatásba kerül, automatikusan nyíljon egy állami hitelszámlája, amelyre vezetjük az oktatására költött összeget, és amely számlát aktív korában egyenlít ki részleteiben (kamatostúl).

Ezzel hosszú távon csökkenthető a költségvetés oktatási terheltsége (ami adócsökkentéshez vezet), mindenki saját felelősségére végez el iskolákat, továbbá befektetési lehetőségként bevonható magántőke a közoktatás finanszírozásába.

sárkányfő 2013.07.27. 15:40:43

Nem mondom, hogy 100%-ban egyetértek, sőt egy-két apróság kifejezetten szúrja a szemem, de összességében azt kell mondjam sok jó van benne és nagyon tetszik a poszt szellemi frissessége és lendülete :)

Persze a valóságban nem ez lesz, de az már egy más kérdés.

pneumónia 2013.07.27. 15:42:26

Eszköz 1: Megvalósulás: A fővárosi közszolgák eltúlzott cafeteriájának a vidéki szintre hozása, azaz 800,000-1 200 000 Ft-ról MAXIMALIZÁLNI bruttó 200 000 Ft ban!
Hányan is dolgozhatnak a minisztériumokban, önkormányzatoknál, állami szerveznél örült pénzek, a nagy büdös semmiért!

paráznabillegető 2013.07.27. 16:22:26

bélám, rengeteg betű a semmiért.

Mária 2013.07.27. 16:27:20

"Viszont törvénybe iktatjuk, hogy innentől soha senkinek ne juthasson ez eszébe, az emberek nyugdíja szent."

Volt ilyen törvény, de hatályon kívül lehetett helyezni és írni helyette másikat.

hackbard.celine 2013.07.27. 17:13:15

Cél: az alaptörvény 1:1:1 arányban a fidesz-kdnp-jobbik tengely mentén jött létre, tehát teljesült a vágyad. Az Alkotmányt (normális országokban) népszavazással legitimálják, nem pártok aktuálpolitikai céljai alapján. Hidd el, van az a nemzetközi szakértő, akinek némi guba ellenében korpásodik a haja ha az kell. Legutóbb egy amcsi szenátor dicsőítette az oktrojált alaptörvényt.
A gazdasági növekedés le lett írva M. György látnok és filozófus alapvetésében, jelenleg 4-6%. Nem dumál, nem okoskodik, az annyi és kész, mert le van írva, oszt jónapot. Csak még nem látszik.

Az eszközökhöz elöljáróban: minden olyan blogger és egyéb okoskodó, aki a kívánságlistája mögé nem teszi oda a forrás megjelölését, mehet rács mögé. Már csak mert az alábbiakból lehet egy-egy területre többlet forrást allokálni:
- adók
- más területekről elvonás
- eladósodás
És akkor vegyük sorra:
Eszköz1: A magasabb adószint az adóelkerülést élénkíti. A tranzakciós illeték kivetése az ATM/pénztári ügyleteknél arra vezetett, hogy a nyugdíjasok egyre nagyobb hányada kp-ben kéri a kifizetést és sárga csekken fizet be, ahogy a közértben is kp-t visz. Teljes tárgyi tévedés az illeték emelésének további erőltetése, már így is sok cég külföldre vitte a számlavezetést, az EHO ráterhelése a lekötött, hosszabb távú megtakarításokra a betétállomány további csökkenését vetíti előre, ha nincs betét, nincs mit kihelyezni.
Eszköz2: jelenleg a GDP 0,4%-a körül van a felsőoktatásra fordított összeg, kívánatos lenne a 2% - ennyi épp csak elég a versenyképesség fenntartására. Én bátran megjelölöm a forrást: 30 éves államkötvény. Addigra fog beérni a mostani befektetés, a magas képzettségű munkaerő magasabb jövedelemszintje pedig az adókon keresztül fedezi a többlet kamatkiadást.
Eszköz3: Mivel a nyugdíjvagyon már nem létezik (az államkötvényeket leírták, a többi eszközt kényszerértékesítették, eddig kb. 300 Mrd veszteséggel), ezért az egyéni nyugdíjszámla csak felmenő rendszerben lenne bevezethető a friss pályakezdőktől. Annak a kifutása pedig 70-20=50 év. Két emberöltő.
Eszköz4: Meg a nagy büdös lófaszt. Már elnézést. Védjen meg téged a Selmeczy.
Ha focizunk, akkor a foci szabályai szerint játszunk, ahogy az összes többi játékos és nem gáncsolunk ha a bíró épp nem néz arra. Ha mégis arra néz, akkor meg nem játsszuk el az ártatlant vagy rosszabb esetben a hattyú halálát, mert ez ócska ripacskodás.
A versenyképesség alapja a korrektség és kiszámíthatóság. Lehet kétszer-háromszor cigánykodni, de utólag ezt a bélyeget nagyon nehéz lemosni. Hitelességet építeni sokkal nehezebb, mint elveszteni.
Eszköz5: Ez ugye csak vicc akart lenni?
Eszköz6: Az adók számát a jelenlegi legfeljebb harmadára kell csökkenteni. Ez nem kérdés. Nem a kisadókkal van feltétlen a baj, mert kommunális adóból a nagyon kis költségvetésű önkormányzatok valamicskét csak tudnak kezdeni. A gond ott van, hogy befolynak az adók a nagy közösbe, onnan pedig szigorú elszámolás nélkül tűnnek el százmilliárdok a Párthoz becsatornázva a központi költségvetésen, a megyei, járási és helyi önkormányzatokon keresztül.
Nem lehet az évközi kivetett/megemelt adók egyetlen célja a központi költségvetés hiánycéljának fenntartása, ennél azért több kéne, minimum erős seggberúgás annak, aki tudatosan túltervezi a bevételi oldalt és alultervezi a kiadásit. Mert az hazudik.
Eszköz7: Na még egy hülyeség. Az adatvédelmi biztos épp a kis hülye seggedet védi, hogy ne terjeszkedjen az állam a nyomi kis életedbe a totális megfigyeléssel. Látszik, hogy fingod nincs a kérdésről.
Eszköz8: Persze-persze, jelöljük ki, mert értünk hozzá. Vas és acél országa, majd a vezetőség megmondja, jobban tudja, hogy mi kell. Ez a modell már egyszer megbukott. A mezőgazdaságot most rabolták szét, az élelmiszeripar (Pápai, Gyulai, Kapuvári) csőd. Teljesen téves elképzelés, hogy a magyar élelmiszeripar lenne Európa csodája, a mezőgazdaságunk alsó középszer, erre akarsz építeni? Alapvetően ütközik egyébként az Eszköz2-vel.
A Hungarikum pedig egy marketing bullshit, országon kívül NINCS értéke. A világhírű magyar borok csak itthon világhírűek, onnantól, hogy a birkapörkölt is bekerült a Hungarikum kategóriába, az egész teljesen nevetségessé vált, ovisok játéka a homokozóban.
Eszköz9: Na ez a legnagyobb baromság. Az igaz, hogy nincs elég bölcsi, de az ovi kötelező lett a betöltött 3. évtől, van elég, innentől hová duplázod az ovik számát? Játszóház? Állami (ingyenes), hogy legyen 2-3 órára letenni a porontyot? Elment az eszed? Fizess.
Ugorj vissza az előfelvetésemre: találj csak 100 Mrd-ot, de legalább jelöld meg, hogy milyen forrásból, minek a terhére!

gombosg 2013.07.27. 17:13:38

Akárhogy is nézem, ez egy remek poszt, kár, hogy ilyen sosem lesz. Illetve lehet, mert csinálhatsz pártot ilyen programmal, csak a kutya nem akar majd mögéd állni, mint támogató (hiszen Ő hogy járna evvel jól?), és senki nem fog rád szavazni, mert Ő hol kap itt kedvezményt, juttatást stb.?

Valljuk be, a szavazók számát tekintve elég kevés a vállalkozó, az általad felsorolt kiemelt szektorokban dolgozó, a felelősségteljes szülő stb.
Számra több viszont a nyugdíjas, a munkanélküli, a közszolga (most nem a kisemmizett és kiábrándult pedagógusokra gondolok).

A demokrácia receptje egyszerű: én képviselem az érdekeidet, te közvetlenül és szinte azonnal jól jársz, ha rám szavazol, sőt, én mindezt még ideológiával is támogatom, magyarázom, hogy garantáltan ne legyen lelkifurdalásod, joggal érezhesd, hogy mindez neked jár, akár más dolgok, más személyek kárára is.

Az egyetlen lehetőséget arra, hogy egy párt hasonló programmal érvényesülhessen, abban látom, hogy a jelenlegi politikai elit addig rombolja az országot, amíg mindenki (a többség) egyet nem ért abban, hogy a teljesítményük kérdéses, és itt új módszerekre, új megközelítésre van szükség.

Viszont épp ezért a jelenlegi demokráciák politikai elitjei (republikánus-demokrata, Fidesz-MSZPSTB.) remekül értenek az emberek megosztásához, polarizálásához.

Az ember pedig olyan, hogy négy év alatt képes elfelejteni másik nyolcat. Vagy húszat. Vagy ötvenet.

gombosg 2013.07.27. 17:30:09

@hackbard.celine:
Könnyű pontonként kontrázni.
Inkább az ötletek innovatív jellegét lásd.

Állami, önkormányzati ötletbörze? Miért akkora elvetemültség? A XXI. században, a Web 2.0 korában? Ha az egyik irányba olyan remekül működik a "kormány információ", akkor a másik oldalon miért ne lehetne rá példa? Semmi pénzbe nem kerülne.

Kiemelt szektorok? Miért ne lehetnének? Igenis vannak olyan szektorok, amik aránylag sok, lokális munkahelyet teremtenek. Ha EU-s pályázatokkal (elméletben) lehet támogatni ezeket, akkor adókedvezményekkel miért ne lehetne?

A tranzakciós adót szerintem benézted, a posztoló a KÉSZPÉNZRE akar tranzakciós adót kivetni. Épp az volna a lényeg, hogy minden pénzmozgás legyen látható. A bankok szívatása helyett a méltányos banki költségek és ügyintézés kiharcolása lehetne a cél. Illetve, hogy a kártyás fizetés banki jutaléka elég alacsony legyen ahhoz, hogy a sarki boltoknak is megérje. Addig marad a 2% jutalék a semmiért.

A forrásokat tekintve TERMÉSZETESEN igazad van. És nagyjából minden kezdeményezésre lehet ezt mondani. A jelenleginél jelentősen több forrása valószínűleg SOHA nem lesz az államnak, mert már nincs hova emelni az adókat (kopp-kopp).

A kiadások csökkentése meg államcsődöt (adósságok nem fizetése), a nyugdíj- és szociális ellátórendszerek, rosszabb esetben az egészségügy és az oktatás összeomlását jelentené. A korrupció csökkentésével, a hatékonyság növelésével lehetne nyerni, de szerintem nem annyit, mint amennyit egyesek hisznek.

Tehát marad a jelenlegi langyos szar, vagy a fentiek valamelyikének bekövetkezése, ami esetleg mélyebb változásokat indít meg.

kynorptor 2013.07.27. 18:12:34

Szép lenne, ha így lenne, de akkor a nevünk Norvégia, vagy Dánia lenne, nem Magyarország.
Szerintem nem elképzelhetetlen jövőkép, csak ehhez ki kell halni egy két generációnak és a fiataloknak nem a mostani trágyadombon kellene felnőnie. Egyébként az elmúlt idők egyik legértelmesebb posztja szerintem.

Gera 2013.07.27. 18:35:04

Egy frankó illusztráció az egyszerű üzenetekhez a Family Guyból :)
www.youtube.com/watch?v=0YOh-rpvjYg

hackbard.celine 2013.07.27. 18:36:33

@gombosg: Volt már ötletbörze, úgy hívták, nemzeti kommunikáció. Bukott modell, le kell vonni a tanulságokat.
A tranzakciós illetékről: a poszter a banki ATM/pénztári műveleteket adóztatná még nagyobb mértékben. Kívánsága teljesült, aug. 1-től a kp. műveletek illetéke 0,6%.
Legyél egy pillanatra átlag nyudgíjas, nagyjából 100e havi illetménnyel. A bankszámla vezetés költsége illetékekkel együtt legalább havi 1500-2500 Ft-ra nőtt. Nem tartasz internetet, tehát nem utalsz netbankon keresztül (nincs is értelme, 0,3% lett az illeték), hozza a postás a csekket, azt befizeted a postán, úgyis ingyen van.
1500 Ft az 10 kiló rizs. Az nagyos sok kaja.
Ha az éves megtakarítást nézed, 12x2500 Ft, lesz belőle karácsonyi ajándék az unokáknak.
Nekem még van pár évtized a nyugdíjig, de meg tudom érteni, hogy kp-ban kérik.
Ahogy azt is meg tudom érteni, hogy őstermelő Mari néni nem fog a piacon kártyaolvasót üzemeltetni, csak hogy a t. blogger kp-fétise kielégítésre kerüljön.
Ha 0,2-0,6% ennyire elriaszt egy jelentős társadalmi réteget a bankolástól (teszem hozzá, hogy minden munkavállalónak jogában áll kp-ben kérni a fizetését), akkor az 5%-os ráta mit eredményezne?
Gondolkozz, használd a szürkeállományt arra, amire való!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.27. 18:41:13

és hol a program?
mert ez megint csak a szokásos libbant lózung gyűjtemény

2llkedő 2013.07.27. 18:46:51

@wmiki: "és hol a program?"

Ott, ahol a fidesznek vót 2010 előtt.

különvélemény 2013.07.27. 18:49:59

Na nézzük:

1: salátatörvény
"bankszámla alapú forgalmi szemlélettel, a készpénzmozgások jelentős adóztatása és korlátozása mellett."
- ez jöhet

2: csak középiskolára tudom elfogadni, felsőoktatásra nem

3: hiába vagyunk tele munkanélküli közgazdászok hadával, ezt nem egyszerű kiszámolni, mert a jelenlegi nyugdíjakat is fizetni kell

4: ide nagyon komoly garanciák kellenek, akár a cég befektetésének államosítása is, ha csődbe viszi az intézményt

5: abszolút, sőt, nyilvánosan, weboldalon, moderátorral, szavazással, kötelező válaszadással, ha x szavazat összejön az ötletre

6: ok
7: ok
8: érdekes
9: ok

A legfontosabb kimaradt, ami a jogbiztonság.
4-5 éves perhosszoknál nem létezik jogbiztonság.
15-30 napos fizetési határidő kötelezővé tétele.
stb...

különvélemény 2013.07.27. 18:53:24

@wmiki: "és hol a program?"

1: A tudomány az új és egyetlen vallás
2: az evolúció az egyetlen igaz tény
3: az evolúciótagadás büntetésének törvénybe iktatása
4: a fentiek alkotmányba foglalása

:P

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.27. 19:30:42

@különvélemény: ez már most is így van :x

a tudományban tilos kételkedni, mert különben a magukat felsőbbrendű liberális értelmiségieknek képzelők ördögöt kiabálnak, és megpróbálnak kiírtani

órarugógerincű felpattanó 2013.07.27. 19:53:58

@wmiki: a tudományban nyugodtan kételkedhetsz, sőt bármelyik állítását cáfolhatod, ellenbizonyíthatod. Csak éppen az a te szellemi szinvonaladon az nem megy. Marad a károgás.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.27. 19:59:47

@órarugógerincű felpattanó: hát persze...
teljesen igazad van, egyetlen igaz ügy fanatikus nagy harcosa :x

órarugógerincű felpattanó 2013.07.27. 20:11:12

@wmiki: te komolyan fogyatékos vagy. nyugodj békében

Verkaufsförderung 2013.07.27. 20:21:48

@gombosg: "A kiadások csökkentése meg államcsődöt (adósságok nem fizetése), a nyugdíj- és szociális ellátórendszerek, rosszabb esetben az egészségügy és az oktatás összeomlását jelentené. "

márpedig mivel az adókat tovább már nincs értelme emelni, így felkészülhetsz a kiadácsökire...

ermi71 2013.07.27. 22:14:57

Erre a programra mondanák, hogy populista. Azután sorra dőlnének be a pontok, hogy bocs nem tudtuk a pontos anyagi helyzetet. Meg úgy általában meglepetésként érte az új kormányt a hátrahagyott helyzet, nem gondolták volna , hogy ilyen rossz. És, hogy nincs nagy baj meglesznek ezek, csak még kérnek 4 évet és utána kurva jó lesz.

ermi71 2013.07.27. 22:30:44

Amúgy nem kell ilyen hosszú program. Az nyeri a választást, aki elő meri venni megint a 13 havi nyugdíjat. Elég ha azt mondja 2 évre csak, és majd utána a helyzet függvényében meglátják.

Ultrahangos Zsírbontás · http://mystica.hu 2013.07.27. 22:36:42

Rövid szlogenek kellenek, mert a hosszúakat nem érti meg az átlagpolgár.

ermi71 2013.07.27. 22:52:29

Meg rövid posztok. A hosszúakat sem olvassák el. Ezt sem sokan, mert türelmetlenek, meg lusták. A jó poszt az fél oldal maximum.

Ad Dio 2013.07.28. 00:00:28

Ezekkel a pontokkal úgy vagyok, mint a jó bombonnal. Egyik izgalmasabb mint a másik... egészen addig amig bele nem harapok....

Ad Dio 2013.07.28. 00:02:11

bombonnal=bonbon megyek is aludni...

hot-spot (törölt) 2013.07.28. 01:05:38

A hatalmon lévőket többnyire két dolog,egészen biztosan nem érdekli.
Az igazság és az,hogy mi lenne a jó a többieknek.

hot-spot (törölt) 2013.07.28. 01:07:46

Majd akkor mondhatjátok el,hogy pozitív változások kezdődtek az országban,ha a nyüves minimál gecibért,nem lesz kötelező bankszámlákra utalni.
Addig marad a fidesz kommenizmus a javából.

azimut2 2013.07.28. 07:36:52

A megközelítés tetszik, de az eszköz-parkon még van mit csiszolni...
Pl. Miért is kel az adózott pénzem használatáért fizetni ? Magyarázza már meg valaki !

inebhedj - szerintem 2013.07.28. 08:17:36

@hackbard.celine:

"átlag nyudgíjas, nagyjából 100e havi illetménnyel"

:D

esetleg átlag dolgozó, nagyjából 500e nettó havi jövedelemmel

Egyébként a kérdéses 100 Mrd-ot a támogatási alapok illetve a TB kassza csökkentésével (ezzel párhuzamosan persze mindkettő jelentős racionalizálásával) simán elő lehet teremteni. (Megjelölhettem volna szinte bármilyen területet.)

Derűlátó feltételezésem szerint a teljes költségvetési működési kiadási oldal legalább fele habiszti, valójában okosba' folyik ki, és a költségvetés tervezésekor már beszámíttatik.

Nick Leeson 2013.07.28. 09:04:42

Nekem bejön a poszt, még ha nem is minden szóval értek egyet. Mégis benne van az amivel szerintem is ki lehetne lépni a trutyiból. És nem az a fontos, hogy mennyi idő alatt, hanem, hogy kifelé haladjunk belőle!

Talán számomra a "Eszköz 8" a legszimpatikusabb. Kis ország vagyunk, soha nem leszünk minden gazdasági szektorban versenyképesek. Meg kell nézni, mi az amihez vannak lehetőségeink, és azokat pumpálni ezerrel! Van termőföldünk, adott a mezőgazdaság, van termálvizünk, adott a turizmus, stb. Ki kell képezni az embereket (oktatás), infrastruktúrát építeni, ezekre a szegmensekre koncentrálni. De nem úgy, hogy a bunkó parasztnak adunk 30 milkát, vesz rajta egy traktort, aztán hagyja megrohadni a kert végében!

mazolika 2013.07.28. 09:57:01

@inebhedj - szerintem: Eszköz 2 és a hitelszámla nem zárja ki egymást. Ugyanis Az oktatásra költött pénz az intézményrendszer fenntartására van: alap, közép és felső szinten egyaránt.

Míg a hitelszámla inkább a felsőoktatásban működhet - és az innen befolyó pénzzel akár az oktatási rendszer fenntartását is finanszírozni lehetne. DE semmiképpen nem lehet cél, hogy önfenntartóvá váljon az oktatásunk a visszafizetett hitelekből.

mazolika 2013.07.28. 10:13:31

@gombosg: A gondolataid nagy része: +1 like.

Az államkiadások csökkentésében pedig SZERINTEM több tartalék van, mint hinnéd. Az a baj, hogy nem látunk eléggé a folyamatokba, így nem látjuk, hogy hol és hogyan tűnik el a pénz. Ez sajnos hitvita, nem pedig tények ütköztetése.

De az a tény, hogy a jelenlegi állami pénzköltések jó része nem átlátható módon folyik, bizony arra enged következtetni, hogy azért van itt pénz, amit meg lehet fogni.

A korrupció EGYETLEN ellenszere az átláthatóság. NINCS más út, nincs királyi út. Azt kell megoldani, hogy ha én kíváncsi vagyok, hogy az FTC stadionban mire megy el az állami 6,7 Milliárd forint, akkor azt megtehessem. Én úgy gondolom, hogy minden eszköz adott ennek a megvalósításához).

Ugyanis a korrupciót nem egy törvényi büntetés mértéke fogja visszaszorítani, hanem az elkerülhetetlensége. Ha 100%, hogy lebuksz, utolérnek és viselnek kell a következményeket, akkor egyszerűen nem éri meg rossz úton járni. A nyilvánosság és átláthatóság pedig képes ezt biztosítani.

inebhedj - szerintem 2013.07.28. 10:26:49

@mazolika:

Én a hitelszámlát a teljes közoktatásra értem, bölcsődére éppúgy, mint a felsőoktatásra, vagy az iskolarendszeren kívüli, de államilag finanszírozott szakképzésre.

(Hozzáteszem, hasonlóan látom a TB-t is.)

Nick Leeson 2013.07.28. 13:49:58

@mazolika: Nem igazán értem, pontosan hogyan lehetne kivitelezni ezt az átláthatóság dolgot.
6,7 milliárd a stadion. Hiába sorolják fel részletesen hogy ebből mi mennyibe került, ha 6,7 helyett 7 milliárdot utalnak, és abból kerül vissza a korrupciós pénz. Szerinted ki ellenőrzi a banki tranzakciókat? A választópolgár? Ugyan már! A felsorolt tételekről meg ki fogja megmondani, hogy nem raktak bele, 15 millió ft-nyi téglát, csak 12-t? Senki!
A korrupciót úgy lehetne megszüntetni, ha normális emberek kerülnének a parlamentbe, akik végre esetleg az ország dolgaival is foglalkoznának. Nem csak azzal, hogyan tömjék meg magukat.

inebhedj - szerintem 2013.07.28. 13:58:50

@Nick Leeson:

Ez már messzire vezet.

A parlament csak egy dolog. Az összes település összes államigazgatási, önkormányzati, stb. pozíciójába (ideértve a közigazgatást éppúgy, mint az cégeket) kellenének ilyen emberek.

Csakhogy az emberek nem így szocializálódtak (ezért is vannak kizárólag baloldali, demokratikus [kádári] utódpártjaink huszoniksz éve a hatalomban), ami azt illeti, nemcsak az utóbbi 50-60 év, de az utóbbi ezer év is arra tanít, hogy a hatalomnak bólogatni kell elméletben, de egészen mást csinálni gyakorlatban, mint amit mond, mondjon bármit is. Ez a túlélés záloga és egyben a hétköznapok sikeressége. Mondom: ezer éve.

Nick Leeson 2013.07.28. 14:28:48

@inebhedj - szerintem: Ebben tökéletesen igazad van! Viszont ezt nem a közembernek kell felismernie, hanem a fenti nagy embereknek! Én hiszek abban, hogy bármekkora és bármilyen típusú szar van egy országban, azt lehet orvosolni.
Ezt is lehetne, csak ki kellene találni odafentről egy olyan népnevelő, ösztönző rendszert ami kizökkentené az átlag Magyart ebből az ezer éves rossz beidegződésből.
Szerintem mindent meg lehet oldani... van amit sok időbe telik, de következetesen meg lehet oldani.

das boot 2013.07.28. 15:11:31

Kedves Gorilla,

Naiv vagy.

Ajánlom figyelmedbe a The Dictator's Handbook: Why Bad Behavior is Almost Always Good Politics című könyvet. A Fejedelem modern kiadása, példákkal, konkrétumokkal, sok hamis tézissel, de annál több elgondolkodtatóval.

Te a közjót helyezed előtérbe, ami minden politikusnak alapvető ellensége, akármilyen rendszerről beszélünk. Legfeljebb egy demokráciában a vezető rá van szorítva arra, hogy valamennyire juttasson a népnek is, a klikken kívülieknek - de akkor sem túl sokat. Egy diktátornak erre nem kell figyelnie, nem is szokott, éppen ezért van az elcsépelt közmondás, hogy a demokrácia szar, de eddig nem találtunk helyette jobbat.

Nos, miután az elképzelésed a közjón alapul, halott gyermeket dédelgetsz. Egyszerűen soha nem fogsz megfelelő mennyiségű embert találni, akik a bázisodat alkotva, privilegizált helyzetben hatalomban tartson, ha az újraelosztás rendszerét a közjóra "pazarló" üzemmódba állítod. Mert ne legyen illúziód, nem az istenadta nép az, aki hatalomban tart, ő legfeljebb segít oda feljutni. Ahhoz pedig demokráciában bőven elég a mondatnyi szlogen.

Olvasd el, és a 9 pontodból lesz egy:

Mindig azt lépd meg, ami téged, és a téged hatalomban tartó koalíciót a csúcson tartja.

Ha az azzal jár, hogy a csecsemőhalandóság a kétszerese lesz az országodban, akkor vállalod a járulékos veszteséget. A csecsemők úgysem azok, akik középtávon is bármilyen formában formálhatnák a hatalmadat és befolyásodat, sem népszavazás, sem forradalom, sem katonai puccs formájában. Csúnyán hangzik, de így van.

És még sorolhatnám. A lényeg, hogy ez nem egy jótékonysági börze, és soha sem lesz az.

Ettől még én lennék a legboldogabb, ha az utópiád valóra válna.

gombosg 2013.07.28. 18:01:43

@hackbard.celine:
Gondolkodjunk innovatívabban. Az ingyenes számlavezetést és olcsó utalást ki lehet erőszakolni szabályozással. Nem nagy cucc.
Számlabefizetés? Csekkbefizetés kártyával? Kártyás csekkbefizető automaták szerte az országban, hogy Mari néninek ne kelljen utalnia? (2013 van!)
Ja, és jogszabályba foglalni, hogy a fizetésedhez való hozzáférés tranzakcióit semmilyen jutalék, adó nem terhelheti.
Ezek mindegyike képes nyugaton működni, és lényegében semmilyen pluszkiadást nem igényel.

A cashback mond valamit? Ahányszor (az USA-ban pl.) kártyával fizetsz, INGYEN felvehetsz $20-$50-et a pénztárnál. Mert ezzel csökkented a bolt kiadásait. Annyi kell csak hozzá szabályozásban, hogy a bank a kártyás fizetésért ne %-ot, hanem fix összeget kérjen, a pénztár kasszájának befizetésekor viszont %-ot. Innentől a cashback megéri a boltnak.

@Verkaufsförderung:
Ez a kiadáscsökkentés már elindult, az oktatásból valóban rengeteg pénzt kivettek. Hibásan.

@mazolika:
120%-ig egyetértek. A jelenlegi helyzetet az átlátszó.hu szerkesztőinek kálváriái tökéletesen jellemzik. Ha papíron jogod is van az átláthatóságra, a rendszer nem enged be.
Ha valódi átláthatóság lenne, pillanatok alatt megvalósulna az állampolgári kontroll a pénzcsapok fölött, mindig lenne egy-két "madár", aki jobban utánanézne (kíváncsi helyi lakos, vesztes pályázó stb.).

@Nick Leeson:
Ugyanezt üzenem neked is. Sokszor nem derülhet ki, de sokszor kiderülhetne. Ha a politikust könnyen besározhatná egy-egy ilyen ügy, akkor az valamilyen szinten elrettentő hatással lenne.

Csak ismételni tudom magamat: nem véletlen, hogy 2013-ban még mindig rengeteg állami ügyintézés papír alapú, a közbeszerzések ömlesztett PDF-ekben, és nem kereshető formában kerülnek nyilvánosságra stb.

@inebhedj - szerintem: @das boot:
Mindezekről az a videó jut eszembe, amikor az amerikai médiába bekerült Gyurcsány öszödi beszéde. Röhögtek - de nem Gyurcsányon, hanem RAJTUNK! Hogy mi - a választók - ezen meglepődtünk, kiakadtunk, hogy valaki azt mondta, "hazudtunk", stb.!
Amerikában az emberek rendkívül cinikusak a politikával kapcsolatban. Pontosan tudják, hogy mire megy ki a játék. Nem áltatják magukat azzal, hogy a politikusok "nagy emberek".

Igen: alapvetőnek tartják, hogy a politikusok és köreik marha sok pénzt juttatnak maguknak, de közben elvárják, hogy valamilyen szinten tegyék a dolgukat.
Amíg a magyar választói társadalmat olyan szinten lehet polarizálni, hogy elhiszik, hogy az egyik oldal "szent, jófiú", a másik pedig "a sátán gyermeke", addig nem alakulhat ki egy cinikus, de alapvetően mindenfajta rezsimmel szemben viselt minimum elvárás, mely szint alatt a nép "vasvillát ragad".
(Plusz az USA-ban működik a képviselői visszahívás rendszere)

Ez a gondolkodásmód (vagy annak hiánya) gondolom még mindig az előző évtizedek öröksége, politikusaink ki is használják, és megváltozni sem fog valami egyszerűen.

Jerofejev 2013.08.01. 01:35:54

@hackbard.celine: 100 milliárdot? ne viccelj

1) évente 80 milliárd a közmédiára? egy ciklus alatt 300-400 milliárd? évente max 8 milliárdot, de nagyon max a dupláját. egy haszontalan szar szemét, nem nézik, nem hallgatják, hasznot nem termel. csak ezen fognék neked egy ciklus alatt 300 milliárd forintot.

2) ingyen utaznak a nyugdíjasok, és a bkv-máv rokonok? mire fel, azonnal likvidálni ezt a kedvezményt. nyilván nem venne mindenki bérletet aki eddig ingyen nyomta, de így is 40-50 milliárdot lehetne ezen fogni évente. egyrészt mindenképp többen vennének bérletet, másrészt kevesebb buszt kell kiadni a reggeli és a késő délutáni csúcsban.

3) rokkant kérdés sokkal szigorúbb kezelése. persze félig már elment a hajó, sok kamurokkant már belecsúszott a rendes nyugdíjas korba, de itt is súlyos összegeket lehetne fogni.

4) a foci nyílt és bújtatott állami támogatásának tiltása. 70 milliárdért új puskás? (tényleg nekiállnak), tíz milliárdokért egyéb létesítmények háromezres átlagnézőszámra? bújtatott nagyon súlyos összegű önkoris-állami támogatások a kluboknak (nézd meg hány állami hirdetője lett hirtelen a fradinak mióta kubatov ott van? nagy lófaszt, egy fillér se.

eszköz8: minden országnak van gazdaság, és iparpolitikája. ettől még nem kommunista tervgazdaságok. semmi köze a két modellnek egymáshoz. most te azt mondod, hogy minden nőjön mint a dudva oszt lesz valami. ez sehol nem így működik.
süti beállítások módosítása