EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.09.16. 13:34 energiagorilla

2014: a nagy kékség elleni harc

„Mostantól a kék legyen inkább piros!” – ha valaki ezzel az ötlettel jönne, bizonyára mindenki hülyének nézné. Megfelelő csomagolásban azonban nagyon komplex stratégiaként is eladható, és senkinek fel sem tűnik az irracionalitás.

 

 

 

Nézzük például az alábbi megfogalmazásban:

„2014 a kéknek pirossá való átnevezéséről fog szólni. A kékben érdekeltek részéről erős ellenállásra számítok, de senkinek ne legyen kéksége afelől, hogy hámot vetünk a kékségre, a magyar nép évezredes hagyományok szerint pirospárti. Nagy ellenállásra számítok a kékek részéről, kísérletet fognak tenni arra, hogy a kéket továbbra is kékként kezeljék, de innen üzenem nekik, hogy eddig és netovább. A kék az piros. Fel fog vonulni velünk szemben a kék lobbi, különböző nagy kékek és a mögöttük lévő festékipari háttérhatalom. Nekünk azonban egyszer és mindenkorra le kell zárnunk azt a korszakot, amelyben a kékek az emberek kék iránti vágyát kihasználták.”

Ilyen körítéssel már egy rendes programnak fest az egész, a kör közepén álló személy előrelátó és tapasztalt vezetőnek látszik, aki legjobb sakkmesterekhez méltóan több körre előre tudja az ellenfél lépéseit. Az senkinek sem tűnik fel, hogy azért látja előre ilyen hajszálpontosan a jövőt, mert annyira nyilvánvaló ostobaság az egész koncepció, hogy nem is létezhet rá más reakció, mint a megrökönyödés. Mennyivel másabban hangzik egy hülyeség, ha csak úgy kimondjuk, mint ha utána komoly arccal azt is hozzátesszük, hogy „nagy vitára számítok az ellenérdekelt felekkel emiatt.” És utána olyan bemelegítős helyben szökdécselést és levegőbebokszolást kell produkálni, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy az ember hülyeségeket beszél, amit aztán kénytelenek komolyan venni az alattvalók.

A kormányzati trash-talk (így nevezik ugyebár a wrestling-harcosok kamerába őrjöngött fenyegetőzéseit a meccs előtti kedvcsinálókban) másik nagy sztárjai, Rogán Antal és Németh Szilárd felváltva kardoznak a köddel. Az élőszóban vétett baki fölött még csak-csak szemet huny az iskolákat végzett választó, de arra már nem mentség a lámpaláz, amikor egy kormánypárt írásban, lektorálva ad közre ilyen szöveget: „El kell érnünk, hogy a monopolhelyzetben lévő közműszolgáltatók nonprofit alapon működjenek és nyereségüket ne zsebre tegyék, hanem fordítsák a szolgáltatások színvonalának növelésére.” Most akkor van profit, vagy sem? Ismeri itt egyáltalán bárki a fogalmakat? Tudnak az urak különbséget tenni az árrés, a nyereség, a fedezet, a megtérülés, az eredmény, az osztalék és a többi meghatározás között, vagy megelégszenek azzal, hogy mindenre a profit szót használják? (Amiből ugye kétféle van: nonprofit meg extraprofit, köztes átmenet nincsen.)

Egyébként ha teljesen szó szerint vennénk az urak mondókáit, akkor akár még örülhetne is a szektor, hiszen akinek veszteséges az üzletága, annak azt ígérni, hogy mostantól nonprofit lesz, az papíron értelmezve egy pozitív üzenet! De ebben a közegben nincs lehetőség értelmes párbeszédre, mert mást jelentenek a szavak. Nemrég azt is megtudhattuk, hogy a vízdíjak eltérő mértéke is skandallum, és egy józan ellenőrzés helyett inkább egyetlen országos ár kell, mert „micsoda dolog, hogy ugyanazért a vízért az ország két pontján más díjat kell fizetni”. Idővel a négyzetméterért is azonos díjat fog kelleni fizetni, mert extraprofitra tesznek szert a pasarétiek.

Az a nagy baj egyébként – hogy egy kicsit szakmai is legyek – hogy például villany esetében abszolút csak kereskedői feladatnak képzelik az urak a szolgáltatást. Azt feltételezik, hogy a szolgáltatók valamiféle kufárok, akik megveszik az áramot, aztán kirakják a standra pofátlanul magas áron. Innen nézve úgy tűnik, hogy erre bárki képes, olyan ez mint a trafik, amit bárki képes elvezetgetni. A szállításról, infrastruktúráról, irányításról, ügyfélszolgálatról egyetlen szó nem esik. Pedig áramot szolgáltatni továbbra is egy szakma.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

3 komment

Címkék: energiapolitika villanyszámla portfolioblogger rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr625517071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baktérium 2013.09.16. 17:28:14

Szerintem az "urak" nagyon is tisztában vannak a dolgok működésével és a szavak jelentésével.
Viszont azzal is tisztában vannak, h azoknak a hülyéknek egyikről sincs halvány fogalma sem, akikkel választást akarnak nyerni. Hiszen tudják,hogy épp elméjű ember - aki nem függ tőlük - már nem szavazna rájuk... Teljesen egyértelműen az egyszerű, buta "zember" a célközönség. :)

Büdös paraszt 2013.09.17. 08:52:48

Fel fognak vonulni velünk szemben a nemzeti trafikosok, a közgépes és földmutyista oligarchák és a mögöttük lévő politikai erők is. Nekünk azonban egyszer és mindenkorra le kell zárnunk azt a korszakot, amelyben nyerészkedni tudott egy maroknyi ember a közvagyon ellopásával az embereken.

Fixed it for ya.

Mi a faszt képzel a Közgép, hogy nyerészkedik a Magyar Nép Zsírján, milliárdos profitot termel, a nyugdíjasok meg éheznek?! Hát hol az igazság, elvtársak?! Az rendben van, hogy a haver trafikok 20% árréssel dolgoznak a magyar melósnak meg már a féldeci kevertre se nincsen péze?! A kutyúúristenit!
süti beállítások módosítása