EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2014.04.09. 16:15 energiagorilla

Nyitott kapuk döngetése

mvm partner.jpgKihirdette a kormány, és most már a csapból is ez folyik, hogy Némethné a választási hajcihő elmúltával folytatja a nonprofit közműszektor törvényi hátterének előkészítését és a vállalati rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését. Elárulom: a vállalatok rezsicsökkentésének feltételei már réges rég meg vannak teremtve! A teremtménynek neve is van: MVM Partner.

 

Van a versenypiacon jelenleg mintegy száz áramkereskedő. Közülük jó néhány kínál villanyt cégeknek. Vannak továbbá energetikai tanácsadók, brókerek, energiahatékonysági beruházást közös finanszírozásban vállalók és még számtalan szakember, aki mind abból él, hogy egy vállalkozásnak szebb és jobb energiaellátást biztosítson, ha erre van igénye. Persze ezen a piacon az egyik legkomolyabb akadály még mindig az érdektelenség; az, hogy a vállalatok alig vannak tisztában azzal, hogy lehetne olcsóbb a villany, van mód megtakarításra, ha akad forrás egy takarékossági beruházáshoz.

Na és ezen a piacon ott egy állami szereplő: MVM Partner a neve.

Kell-e ennél jobb megoldás arra, hogy az állam lépjen a vállalatok rezsicsökkentése érdekében? Ha hisznek benne, akkor hajrá! Nekik is vannak ajánlataik, ráadásul a honlapjukon sem szégyellik hirdetni, hogy ez a kiváló lehetőség az energiapiaci nyitás következtében áll rendelkezésre, és minden cég, aki megteheti, az az egyetemes szolgáltatója helyett versenypiacon is vételezhet, kérjenek hát bátran ajánlatot.

Ebből a szempontból az MVM Partner egészen pontosan úgy működik mint a gyűlölt multik: energiát vesz, és versenyezve a többiekkel, eladja a cégeknek, akik nála jelentkeznek. Ha az állam nagylelkű lenne – és miért ne lenne – akkor kínálna nekik rezsicsökkentett, nonprofit módon előállított energiát, és akkor minden vállalkozás a pékektől a csibekeltetőkön át az öntödékig tőlük vehetnék azt.

Ezt teszi? Nagyjából. Minden magyar vállalati ügyfél nála koncentrálódik? Nagy piaci szereplő, az igaz, de korántsem száz százalékos. Miért? Mert verseny van. És ez így van jól.

Lehetséges, hogy az állam bort iszik és vizet prédikál? A vállalati rezsicsökkentés feltételeinek megteremtésén 0-24-ben görcsölő Némethnének nem szólt senki, hogy van már állami cég, amelyik a vállalatok kegyeit keresi? Vagy megint csak a kábítás folyik, és az egész arról szól csupán, hogy a vállalatoknak szóló üzenet valójában a lakosságnak szól: „csapataink harcban állnak a céges ügyfélfronton is, nem kell tudnotok mi az, de jól állunk, esküszöm!”

Bizonyára maguk is tisztában vannak azzal, hogy ha az MVM Partner nyíltan olcsóbban kapná a terméket, mint más kereskedők, akkor az ütközne néhány versenytörvénnyel itthon és az EU-ban. Ezért fogalmaznak csupán úgy, hogy „az év végéig megvizsgálják annak lehetőségét, hogy érdemes-e elgondolkozni jövőre azon, hogy egyszer meglépjék talán…”

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

Szólj hozzá!

Címkék: nonprofit villanyszámla energiapiac energiahivatal portfolioblogger versenypiac mvm partner rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr555999739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása