EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.05.10. 18:01 energiagorilla

Megerősítést nyert: a magyar energiafogyasztó bipoláris

Olvasom Druckerék legújabb kutatását, de egyszerűen nem értem. Egyik mondat cáfolja a másikat, a közhangulattal szinte köszönő viszonyban sincsenek a Bell Research-csel végzett felmérésük megállapításai. Hangsúlyozom: nem feltétlen az ő hibájuk.

A minap olvastam először róla, hogy készített az Energiainfo és a Bell Research egy kutatást a magyarországi háztartások körében arról, hogy miként viszonyulnak az energia költségeihez.

Lehet, hogy hamari dolog részemről, ha már most levonom a következtetést, de az előre kiszivárgott megállapítások alapján így lehetne összegezni a kutatás megállapításait: a magyar háztartások túlnyomó része szövegértési problémákkal küzd.

Talán elitista kijelentés ez a fenti részemről, de mi másra lehetne következtetni abból, hogy a reprezentatív felmérés szerint a magyarok 46 százaléka hasznosnak tartja a piaci versenyt (ez az arány a kormánypártokra szavazók között sem rosszabb 43 százaléknál), miközben előreláthatóan Magyarország népességét többszörösen meghaladó mennyiségű aláírás fog összejönni a kormány rezsicsökkentési kezdeményezésének támogatására. Piacpárti a magyar, de bátran aláír bármit, ha az olcsóbb rezsit és/vagy örök életet kínál? Így bal felől is nekem fütyöl, meg jobb felől is! Lényeg, hogy én kevesebbet fizessek. Ha valaki azt is ígéri, hogy a szomszéd többet fog fizetni, azért plusz pont jár.

A válaszadók háromnegyede nem észlelt különösebb panaszkodnivalót a közművek működésében, ráadásul az átlagnál jobban szerepeltek a gáz- és áramszolgáltatók, csupán 4-5 százalékos panaszkodási aránnyal. Most akkor „botrányos” ezeknek a közműveknek a működése, vagy mindenki csak ismer valakit, aki ismer valakit, akit a sok számla vitt romlásba?

A megkérdezettek kétharmada támogatja, hogy több szolgáltató közül is lehessen választani szolgáltatót, mert a verseny csak jót tesz! Tehát ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy akarunk-e piaci versenyt, akkor csak minden második ember szavaz igennel, de ha az a kérdés, hogy lehessen-e több szolgáltatóból választani (ami a versenynek valamiféle szinonímája), akkor már háromból kettő a támogató?

A csattanó az egészben persze nem az, hogy mennyire pontosak ezek a válaszok, illetve mennyire tükrözik vajon az emberek őszinte véleményét a rezsikérdésről. Hanem az, hogy ezek olyan elvi kérdések, mintha arra keresnénk a választ, hogy az emberek a villamosokat üzemeltető társaságot, vagy a buszokat üzemeltetőt szeretik-e jobban Budapesten. Hiszen mindkettő mögött a BKK áll, nagy értelme nincs a kutakodásnak. Vajon akkor azon az árampiacon, ahol egy állami hivatal határozza meg forint fillérre pontosan, hogy mekkora is a rezsi, akkor vajon a verseny mibenlétéről érdemes-e itt bárkit faggatni? Vajon Bobby Ewing tényleg meghalt? Eljönnek-e értünk az UFO-k, vagy már itt vannak?  És ön hisz az egyszarvúakban? És az egyetemes piaci szolgáltatók közötti versenyben?

A magyarok demokratikus meggyőződése és piacba vetett hite fantasztikusan erős, de nagyon szívesen félreteszik ezt a meggyőződésüket néhány forintért és egy aranyborjúért cserébe.

9 komment

Címkék: energiapolitika villanyszámla portfolioblogger rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr495294114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DGy 2013.05.11. 00:25:31

Kedves Gorilla,
értem, hogy nem érted. Kérlek, értsd meg, hogy én sem értem. A zavarba ejtő eredmények láttán azon kezdtünk gondolkodni, hogy talán a kérdéseink már csak már csak egy különbejáratú narratíva elemei, amelyek nem igazán reflektálnak kicsi világunk valóságára :(
Üdv: Drucker György

Fejesrob 2013.05.11. 09:08:44

Persze az is lehet, a magyar egyszerűen nem hiszi el azt a balliberális hazugságot, hogy a külföldi tulajdonban lévő cégeknél az évenkénti infláció feletti rezsiemelés piaci és nem korrupciós jelenség.

Ezen a területen dolgoztam, sok közöm nem volt az áremelésekhez, de volt olyan év nem is egy, amikor már én szégyelltem magam.

A Fidesz 20 éves viszonylatban a szerintem jogosulatlan részből ezekből talán ha 0,5%-ot vesz vissza (persze nem kis összes ez sem, de a nyereség nagyságrendekkel nagyobb) szóval ne sajnálja ezeket senki, nem fognak kivonulni, legfeljebb több EP képviselőt fognak megfizetni.

Valse Triste 2013.05.11. 09:33:39

@Fejesrob: Ja, persze, az energiaszolgáltatók a Magyar Közlönyben jelentetik meg az érvényesíteni kívánt díjakat, mi? Akkor a Magyar Energia Hivatalt legyél olyan kedves szidni, mivel a gáz, villany hatósági áras... A szolgáltatók nem emelhetnek kényük-kedvük szerint, minden emelési igényüket kőkeményen adatokkal kell alátámasztani. Ezek az adatok meg nem igazán manipulálhatók...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.05.11. 09:37:23

A magyar ember az "akciós" és "ingyen" szavakra bukik.

Ha lenne egy cég, amelyik a vesékért cserébe ingyen eltemetné őket, többen dalolva mennének a vágóhidra :)

tomtyi 2013.05.11. 09:42:57

"A válaszadók háromnegyede nem észlelt különösebb panaszkodnivalót a közművek működésében"
Mivel NINCS verseny, így nincs mihez igazodni az árban. Az adott (magas) áron a szolgáltatás kielégítő. Miért csodálkozni való, ha ezt nem kifogásolják?
Ha már közgazdász és energetikus: mi a magyarázat arra, hogy jóval alacsonyabb bér és költségszint mellett az EU-s átlagáron vannak a magyar energiaárak? Hogy 2009-ben a térség (aka post-kommunista) országok és több, nálunk jóval gazdagabb ország árainál magasabbak voltak a magyar energiaárak?
Vagy hogy van az, hogy a T-com -5% és -8%-t produkál a szolgáltatók árainál? Még a 10% rezsicsökkentés után is.

2013.05.11. 10:10:37

@tomtyi: +1

Nincs semmi ellentmondás. A magyarok azért szeretik a piaci versenyt, mert alacsonyabb árakat várnak tőle (ugye ezt sulykolták az elmúlt 20 évben).
A közműveknél nincs piaci verseny által kialakított tankönyvi hatékony ár.
Csak hogy szakmai példánál: az áramszolgáltatásban hálózati veszteségként elszámolt díj egyszerűen nevetséges, csak önmagában fedezi a populista rezsicsökkentés dupláját.

Larry Silverstein 2013.05.11. 10:43:06

Az energiapiac sosem volt szabad Mo-n, hiszen mindenhol koncesszió van rá és monopol társaságok uralják.

A verseny maga csökkenti az árat, kivéve nálunk, ahol semmiféle veseny nem volt. Ezt biza nem sírja vissza senki, és ettől nem piacellenes.

Más kérdés hogy ez kampányhúzás, nem tudja a kormány sem megállítani ha a világpiacon esetleg emelkedne az energia ára.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.05.11. 10:46:57

Egy tényleges piaci verseny mellett kialakulhatnának reális árak, a jelenlegi, lobbizós, korrupt, a kartellek felett szemet hunyó (lád pl röhejes telefon tarifák) kézivezérléses árképzés a végfelhasználók kifosztását eredményezi.
Ismétlem: TÉNYLEGES piaci verseny, nem pedig annak látszata.
Amely területen pedig valódi verseny semmiképpen sem alakítható ki, az a terület legyen kötelezően és száz százalékban állami monopólium.

energiagorilla 2013.05.12. 17:56:12

@DGy: Kedves György, le a kalappal az őszinte próbálkozásaitok előtt. Ismétlem: nem tartom a ti hibátoknak, ha inkonzekvens az eredmény. Érdeklődve várom a részletes felmérést, és semmiképpen sem a pellengérre állítás céljából.
süti beállítások módosítása