EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.03.18. 13:41 energiagorilla

Rezsicsökkentést Cipruson!

Míg be voltunk havazva, Ciprus bankjainak megmentésére rendhagyó, és sokakat megosztó megoldás született Brüsszelben. A helyzet kialakulását leíró elemzések azonban sokszor megfeledkeznek egy nagyon fontos tényezőről: brutál magas a rezsi Cipruson! De miért?

A lakossági betéteket kötelezően, egyszeri alkalommal megcsapoló döntés valóban kényes. A betétesek pénzén kisegíteni a forrásukat vesztő bankokat? Olyan precedenst teremt, ami nem csak Cipruson kelt félelmet a megtakarítások biztonságát és értelmét illetően, hanem az egész unión belül. Az, hogy a banki szavatolótőkét egy az egyben a betétesektől (és nem a bank tulajdonosaitól, kötvényeseitől, állami adósságból, vagy külső segélyből) veszik el, kifejezetten unortodox megoldásnak tűnik. A döntéshozók azonban hangsúlyozták, hogy csupán egyszeri és rendhagyó lépés, és a helyzet sajátosságára tekintettel született. Ezt még sokszor fog kelleni elmondaniuk, hogy valóban mindenki megértse: nem kerül be a bankmentési eszköztárba ez a lépés.

Mitől is lett ez az egész Cipruson? A Portfolio mai, alapos cikke is a görög válság számlájára írja ezt az egészet, a sok görög kitettséggel rendelkező ciprusi bankok voltak az egyik legkomolyabb elszenvedői a kényszerű követelés-leírási megoldásnak, amit a németek kényszerítettek ki a görög helyzet megoldására annak idején.

Van azonban egy másik, keveset hangoztatott ok is: Cipruson magas a rezsi, bizonytalan a villamosáram-ellátás, és ez súlyos teher mind a lakosságnak, mind a gazdasági szereplőknek. Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy 2011 júliusában felrobbant egy gigantikus, ennek ellenére trehányul őrzött kikötői lőszerraktár (egy lefoglalt iráni rakománnyal), és ennek a robbanásnak a lökéshullámai elpusztították az ország villamosáram termelésének 30 százalékát adó Vasilikos erőművet. Az erőmű kiesésével az amúgy is import nyersanyagból folyó erőművi termelést alacsony hatásfokú mobilegységekkel kellett pótolni, illetve közvetlenül Törökországból (a sziget török részéből) kell importálni dróton. Ez a kombináció így nagyon drága: az olaj ára rekordokat döntött, a villany ára is az egekbe szökött.

A sajnálatos balesetnek köszönhetően az EU 27 tagállama közül mára Cipruson a legmagasabb a villany ára, mintegy harmadával haladva meg az EU átlagot! A magas nyersanyagár és a rossz hatékonyság mellett tovább növeli az árat a megemelt forgalmi adó, a helyreállításra kirótt plusz hatósági tarifa is és a kötelező tarifa is, amivel ösztönözni kívánták a kevés külföldi befektetést. Egy olyan országban, amelyik javarészt turizmusból él, ez brutális csapás. A turisztika világa ugyanis jelentős fogyasztó: az élőmunka költsége mellett a vendéglátóiparban, a szórakoztatóiparban, a szállásüzemeltetésben a rezsiköltség aránya perdöntő: világítás, hűtés, fűtés, főzés, eszméletlen mennyiségeket igényel. Olyan mértékben estek vissza ezzel a turisztikai beruházások megtérülési viszonyai, ami a jelentős hitellel terhelt befektetések hitelköltségeit sem feltétlen fedezi.

Ráadásul, annak ellenére, hogy drága a villany, minősége a helyreállítás alatt is csapnivaló. Ez tovább rontja a bizalmat, a lehetőségeket. Ha megkérdezünk egy ismerőst, hogy utazzunk-e Ciprusra, és az arról számol be, hogy 45 fokos szállodai szobában főttek egy héten át, akkor jó eséllyel máshova megyünk idén. Nem csoda, hogy a forgalom is jelentős mértékben visszaesett.

2010-től a mai napig mindösszesen hetedével zuhant a GDP Cipruson, a vállalkozások mind a turizmusban, mind más iparágakban döglődnek. A helyreállítás extra költségei további terhet jelentenek. A Moody’s 2011 nyár végén nem is habozott leminősíteni az országot, ami tovább rontotta a hitelezési és beruházási feltételeket.

Ha az ígéretek szerint 2013 nyarára helyreáll a termelés, és visszaállnak a régi arányok árban és forgalomban, akkor van esélyük a kilábalásra. Talán ezért gondolják azt az EU döntéshozói, hogy csupán ezt az egyszeri lépést kell megtenni a bankszektor helyreállítására, ami most átmenetileg szükséges, hogy aztán nyártól minden a régi kerékvágásban folytatódjon. Időközben megépült egy szélerőműpark is, és egy jelentős méretű gázerőmű is készül, mivel – már-már karmikus és sorsszerű égi áldásként – földgázra leltek Cipruson, igaz a helyi energia hivatal már évek óta perben-haragban volt az állammal, hogy a földgázt végre termelésre is fel lehessen használni, és ezzel csökkenthesse a megállapított végfelhasználói árakat.

Ha van ránk nézve tanulsága az esetnek, akkor az röviden összefoglalva annyit tesz, hogy az energiaszektor súlyosan meghatározó tényezője egy ország gazdasági fejlődésének. Bármilyen vis maior elviselhetőségét meghatározzák a termelői kapacitások és a hálózat minősége, illetve az ezekben rejlő tartalékok. 

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

26 komment

Címkék: külföld energia portfolioblogger rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr485141470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vladimir964 2013.03.18. 17:33:58

Hát ezért kell atomerőműveket építeni. Nincs kitettség az olajnak sem a földgáznak, messze a legkörnyezetkímélőbb áramtermelési mód. (Csernobilt el kell felejteni, az a maiakhoz képest kőkorszaki technológia volt...)

Kakimaki0123456789 2013.03.18. 17:35:22

Ez a megoldas lefgeljebb a ciprusiakat es az orosz maffiozokat osztja meg; Europa tobbi resze unnepli a penzmoso-paradicsom megregulazasat.

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2013.03.18. 17:56:54

hitelt kell felvenni, és meg van oldva! szerintem a ciprusiak is szeretik a hitelt, ahogy a magyarok is!

hajrá értelmiség!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.03.18. 17:57:41

@vladimir964: ööö... az brutál lett volna ha az a robbanás egy atomerőművet tesz tönkrte...

dean23 2013.03.18. 18:02:39

Áramszolgáltatónál dolgozó ismerősöm arról számolt be, hogy a közműadó és rezsicsökkentés miatt leálltak a hálózatfejlesztő beruházások és ennek okán a közeljövőben 100-250 embert el is fognak bocsájtani a cégtől! Már itt Magyarországon.
Az atomerőmű meg egy klassz dolog, de nem biztos, hogy minden ország meg tud engedni magának egy 10-20mrd eurós beruházást.

Kakimaki0123456789 2013.03.18. 18:04:19

@dean23: Na meg mit csinalunk majd az arammal, amikor mindenki gazzal fut...

Kakimaki0123456789 2013.03.18. 18:08:09

@vladimir964: Kitettseg lenne mert se uranunk, se ercfeldolgozonk, dusitonk, es a hasznalt futoelemeket sem tudjuk feldolgozni - tudtommal.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.03.18. 18:09:54

Én úgy látom, hogy a szerzőnek zseniális meglátásai vannak!!! Az ár függ a kapacitásoktól, tehát a kínálattól és a termelési módoktól!

Akkor kérjük nézzen a térképre, ha elhelyezte rajta Ciprust és Magyarországot, akkor vegye sorra, hogy a mi térségünkben milyen kapacitások vannak, mennyire gazdaságos Magyarországon eladni a nem itt termelt áramot, miért építik le Magyarországon a termelő kapacitásokat. Aztán nézzen az árampiacra, hogy milyen dömpingárak kezdenek el kialakulni, meg milyen árcsökkenés valósul meg (hmmm vajon lehet-e ez hatással arra, hogy elkezdik leépíteni a "drága" termelő kapacitásokat) és azután elgondolkodni, hogy Magyarországon csökkennie kellett-e volna az áraknak, vagy eleve indokolt, megalapozott volt-e a 100%-os áremelés.

A zárszó is nagyon tetszik és nagy igazság van benne. Egy ország energiaszektora ugyanis stratégiai fontosságú ágazat, abban nem kizárólag a piaci szempontoknak kell megjelenni, hanem ellátásbiztonsági garanciákat is kell tartalmaznia, a nemzetbiztonsági szempontokról már nem is beszélve, ezért alapvetően nem lehet meghatározóan külföldi tulajdonban, mert pl a végén még úgy tartja jónak, hogy itt a kapacitásoknak 80%-ban kell fedezni a szükségletet, a többit meg vesszük külföldről, mivel az otthoni termelő kapacitásaink úgyis kihasználatlanok:)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.18. 18:14:30

nem teljesen világos, hogy most akkor mit állít a poszter

az a jó, ha jó drága az energia, vagy az, ha nem?

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.03.18. 18:15:50

Ja, és egyébként azon el lehet gondolkodni, hogy kinek az érdeke destabilizálni Ciprust, leszakítani az EU-ból, mert ne legyen senkinek kétsége, hogy ez fog bekövetkezni. Ahogy azon is elgondolkodhat mindenki, hogy egy sehogy nem őrzött hadianyagot mennyire nehéz robbanásra késztetni:D

Természetesen a hiba ott van, hogy nem őrzik rendesen, meg szar helyen őrzik, de attól még nagy különbség van aközött, hogy valami véletlenül felrobban, mintha ha felrobbantják és hát lássuk be, legalább olyan könnyű volt mesterségesen felrobbantani, mint amennyire magától is felrobbanhatott volna.

Ez nagyon egyszerű gyilkossági eset, egyértelmű, hogy kinek állt érdekében...Persze az áldozat meg is halhatott szívrohamban, de hogy ilyen véletlenek csak a mesékben vannak az is biztos:)

Kakimaki0123456789 2013.03.18. 18:27:56

Cséfalvay: "Ciprus a forintgyengülés oka"
Erdekes a zloty, a cseh korona, a horvat kuna nem gyengult...

flamer 2013.03.18. 18:55:41

@Kakimaki0123456789: Viszont az atomerőműnél az üzemanyag ára csak elég kis része a teljes költségnek, ráadásul nem okoz túl sok problémát pár évnyi üzemanyagot előre megvenni és tárolni, Pakson pl. kb. két évre elég üzemanyag van.

www.matud.iif.hu/07jan/04.html

_most_ 2013.03.18. 19:24:18

@vladimir964: csak azt nem értem, ha annyira csodálatos az atomerőmű, miért nem minden áramot atomerőművel állítanak elő?

vladimir964 2013.03.18. 19:50:46

@_most_: Mert van egy csomó beszari félrevezetett ökör, akiket olcsó jelszavakkal és tudománytalan maszlaggal félre lehet vezetni.

salitis 2013.03.18. 20:01:58

Matolcsy az unortodox???
Az állampolgárok pénzét lenyúlni az ortodox? Mitől más ez, mint a fidesz nyugdíj megtakarítás lenyúlása?
És mi van a magántulajdon szentségéről szóló uniós alapelvvel? Ha a main stream hülyeség akarja, nekik szabad beleszarni az uniós alapelvekbe?
Elmennek ezek az anyjukba, és azt oktassák európai alapértékekről....!!!

Amatőr 2013.03.18. 20:16:33

"A döntéshozók azonban hangsúlyozták, hogy csupán egyszeri és rendhagyó lépés, és a helyzet sajátosságára tekintettel született."

Ha-ha-ha!!!
Ismerős szöveg?

Persze, amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kis ökörnek!

Az az érzésem, hogy most aztán jól belecsinált Brüsszel a ventilátorba!
Összedől a tákolmány.

röhögő 2013.03.18. 21:46:23

@vladimir964: Hülyeséget beszélsz. Csernobil ugyanúgy második generációs volt mint Paks. Csernobil grafitos, az volt a gáz. Na meg a xenon mérgezéssel nem számoló hülye, felelőtlen kísérlet.

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló:
Mi van hülye endike? Nem unod még ezt a szart mindenhova beböfögni? Idióta vagy!

@endike: Atomerőmű mellé nem tesznek lőszerraktárt, te hülye.

@Kakimaki0123456789: Van még 19 ezer tonna uránunk a Mecsekben, a dúsított urán meg filléres cucc.

@wmiki: "Ráadásul, annak ellenére, hogy drága a villany, minősége a helyreállítás alatt is csapnivaló. - Idióta! Nem tudsz olvasni?

röhögő 2013.03.18. 21:48:13

@_most_: Mert az atom alaperőmű. Nem huzigálható a termelése. Mert csak a későneutronokra szabályozható, de ezt úgysem érted.

röhögő 2013.03.18. 21:55:34

Hehehe.. ennyit a naperőművekről. Ennek 5 szöröséért 15 szörös atomerőművet lehet építeni, ami éjjel is termel.

"Az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabitól nem messze bakapcsolták a világ legnagyobb teljesítményű naperőművét, A Shams 1-et. A 600 millió dolláros költséggel felépült, két és fél négyzetkilométeres erőműben 258 ezer tükör gyűjti a sivatagban gyakorlatilag reggeltő estig állandóan állandóan tűző, felhőktől nem zavart nap sugarait, amelyek és 100 megawattnyi áramot termelnek majd"

Fejesrob 2013.03.18. 22:14:36

Ciprus IMF-es sikertörténet.

Valami ilyesmit akartak itt ballibsiék is, nyomták is rendesen az index cikkeket a "közgazdászaik".

Szerencsére Orbánék nem olvasnak Indexet:)

lost hope 2013.03.18. 22:27:51

@vladimir964: "Hát ezért kell atomerőműveket építeni. Nincs kitettség az olajnak sem a földgáznak, messze a legkörnyezetkímélőbb áramtermelési mód."

Hová teszed az üzemelés közben és az üzemidő végén az erőmű elbontásakor keletkező radioaktív hulladékot? Konkrétan.

Ciprusi Utazók · http://ciprusi-utazok.blog.hu/ 2013.03.18. 22:42:17

@Kakimaki0123456789: Egy fontos tény. Ezen a szigeten vannak emberek akik nem orosz vagy más maffia/adócsaló/pénzmosó banda.

Vannak akik itt élnek, vállakoznak, dolgoznak adóznak. Itt minden bankszámláról szó van legyen az egy pincéré vagy egy vállakozóé. Az ünneplést én nem látom inkább az aggodalmat, hogy akkor ez most jöhet bárhol legkozelebb.

Ciprusi Utazók · http://ciprusi-utazok.blog.hu/ 2013.03.18. 22:47:47

@fal_adja_a_masikat: Ez egy baleset volt nem kell mást látni benne. Nem a nem örzéssel volt a gond, hanem azzal, hogy 2 évet konténerben rohadt a puskapor a tűzőnapon.

Ciprus nem tudott (nem mert) állást foglalni, hogy mi legyen a konténerekkel. A Brittek felajánlották, hogy megsemmisítik, de Ciprus nem merte bevállalni, hogy ezt tegye az Iránhoz tartozó elkobzott szállítmánnyal.

Laci A Lakli 2013.03.18. 22:59:21

@vladimir964:
Látom a te kommented a legnépszerűbb :).
Én egyszerűen csak a térség geológiájára hívnám fel a figyelmed. Elég gyakoriak a földrengések arrafelé és nem biztos, hogy oda kéne telepíteni egy atomerőművet...
süti beállítások módosítása