EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.06.21. 14:13 energiagorilla

Egy ellentmondás, ami önnél is ki fogja verni a biztosítékot

Melyik az a termék, amiből egyre több van, néha feleslegesen sok is, mégis nagyon tartja az árát? Nem fogják elhinni: a villamos áram.

El tudnak önök képzelni olyan szituációt, hogy kimennek mondjuk a Lehel-piacra, és az ott árusító zöldségesek egymás lábára taposva rohannak önök felé, hogy eladhassák önöknek a paradicsomot? Egyre inkább egymás alá licitálva, a harcosabbja már ingyen nyomja a kis staniclit a vevő kezébe, és akkor hátulról egy panaszos hangú kereskedő bedobja a végső érvet: „én hajlandó vagyok fizetni is, csak vigye el valaki innen a paradicsomot!” Zokogásban tör ki, a földre térdel, a többiek is szomorúan néznek.

Nem, ez nem egy Kishont Ferenc novella, hanem a tömör valóság, csak éppen nem paradicsommal, hanem villannyal. A negatív ár sem túlzás, idén is volt már rá példa, hogy a villamos áram tőzsdei ára nulla alá esett technikailag, és nem a melegben megbokrosodott brókerek miatt. A polgárok nincsenek is igazán tudatában annak, hogy micsoda túlkínálat van villanyból. Nem, ez ezúttal nem egy hungarikum, hanem Európa legtöbb országára igaz. Nézzük az okokat:

  1. Csökkenő kereslet. A villany egyik legnagyobb felhasználója az ipar. A válság óta ugyan lassan emelkedik az ipari termelés, de még nem éri el azt a szintet, ahol egykor tartott. És attól a szinttől pedig végképp elmarad, ahova prognosztizálták, még a válságot jóval megelőző évek növekvő trendjei alapján.
  2. Mostanra beérő kapacitások. Éppen a korábbi trendek késztettek több beruházót is arra, hogy fejlesszen, újabb és újabb erőműveket építsen, zöldmezősen, vagy régi, elavult egységek átalakításával. Most ott állnak a csillogó króm berendezések, és nem feltétlenül éri meg bekapcsolni őket.
  3. Zöld energia. A kapacitásbővítésekben élenjárnak az alternatívok. Naperőművek, szélerőművek, biogáz és biomassza, mind-mind újabb és újabb plusz kapacitás a rendszerben. Ráadásul ők olyanok, mint a zöldségesnél a koktélparadicsom: drágább mint a sima, de nagykondéros lecsóhoz nem való. Ha csak ilyenünk lenne, akkor sem lehetnénk vele teljesen boldogok. A szél nem mindig fúj, a nap nem mindig süt, márpedig a drótban mindig kell legyen egy folyamatos delejezettség, amihez megbízható kraft kell (base load, vagy másnéven zsinóráram), nem hol ilyen, hol olyan (peak load).
  4. Európai és globális fenntarthatósági doktrínák. Kontinensünk népei helyesen ismerték fel, hogy hosszútávú jövőnk és egészségünk érdekében áldozatot kell hozni: az ilyen zölden termelt egységeket akkor is bele kell vezetni a rendszerbe, ha nincs is rájuk egy adott időpillanatban szükség, így akár napon belül negatív is lehet az áram tőzsdei ára: szó szerint fizet valaki azért, hogy a fölös energiát elvezesse valaki, és ne járjon úgy mint a gyalogkakukkban a farkas, ha bedugul az Ajax feliratú dugóspuskája. Emellett létrejött a széndioxid kvóták rendszere is, ami tömören azt jelenti, hogy aki környezetre ártalmas módon termel, az fizessen többet, épüljön be költségeibe valamilyen módon az általa létrehozott externália. Sajnos a kvótarendszer létrehozását olyan iszonyatos lobbi övezte, hogy túl sok kvóta lett létrehozva és kiosztva, így – párhuzamosan az első pontban említett keresletcsökkenési folyamatokkal – tök olcsó a kvóta, annyit vehetnek a környezetileg káros termelők, amennyit akarnak, piacbefolyásoló hatása elenyésző.
  5. Műszaki sajátosságok. Áramot nem könnyű tárolni. Vegyi úton (ahogy mondjuk a mobiltelefon aksija) elképzelhetetlenül drága lenne, mechanikus úton pedig túl nagy környezetterhelést jelentenek a leginkább kivitelezhető szivattyús megoldások is. Nagy távolságokra szállítani sem éri meg. A villanyt be kell vezetni a hálózatba, folyamatosan azonos feszültséget fenntartani, igazítva a felhasználói kivéthez és a termelői betáphoz. Ha túl sok van, hova vezessük el? Ha túl kevés van, honnan tegyünk be átmenetileg? Erről gondoskodnak a rendszerirányítók, méghozzá a villany árában elismert költségért dolgozva. Ennek letörése és a fizikai egyenetlenségek kisimítása céljából kötik össze az országok a hálózataikat, és a tőzsdék pedig az áraikat. Ez a folyamat sok nehézsége ellenére azért elég normálisan halad, és elérte a vágyott célt: olcsóbb az áram nagyker ára.

Ha el is jutott idáig a kedves olvasó, biztosan forr már benne az indulat, és pártállásától függően lát világméretű összeesküvést, és tolulnak fel az emberben a miértek. Jogosnak tűnik laikus szemmel, hogy ha térdig járunk a delejben, akkor miért kerül mégis ilyen sokba? Miért sipítoznak a szolgáltatók, ha az állam rezsit akar csökkenteni? Miért veri az állam 10%-ra a mellét, ha közben a tőzsdei ár meg mínusz? Hogyhogy megint a fogyasztó szív???

Mondhatnánk, hogy minden termelő kapja be, éljünk a piacról, importáljunk olcsón. Ez azonban valójában olyan spekuláció, ami az energiapolitikában nem szerencsés: mi van, ha megjön a várva várt fellendülés? Mi van, ha megdrágul az import? Ki termel majd nekünk akkor, ha a bezárt erőművek nem nyithatók újra? (Ráadásul bizonyos termelési eljárások nem csak a villanytermelésre vannak hatással, hanem például távhőszolgáltatás is függ tőlük: ettől riadtak meg Debrecenben és Nyíregyházán a hét elején, mikor a helyi kapcsolt erőművek bejelentették, hogy egyszerűen ilyen gázárak mellett, és a nyomott árak miatt nem tudják tovább vállalni a veszteséget. Ezekben a városokban ugyan nem lesz feltétlenül gond a távfűtéssel, de jól érzékelteti azt, hogy nem lehet csak ár alapon gondolkodni.)

A mienkénél sokkal komolyabb gondokkal néznek egyébként szembe a Németországgal szomszédos államok: mivel a németek élenjárnak a zöldenergiás termelésben – önerős gazdasági fellendülésüknek az egyik erőltetett bázisa az energiaipar – ezért ömlik ki az olcsó áram a határkeresztező infrastruktúrájukon. A holland, belga, dán nép nyilván örömmel venné az olcsó importot, ugyanakkor tisztában vannak ők is azzal, hogy túlzott kiszolgáltatottság lenne, ha az átmeneti előnyökért hagynák kivérezni a hazai energiaipart. Hozzánk is begyűrűzik a helyzet. A német áram miatt olcsó a szlovák és az osztrák is, ráadásul ők is kedvező körülmények mellett tudtak termelni eddig az első félévben. Ahogy olcsó a balkáni áram is a bőséges vízhozam miatt, és Románia piacán is stagnálnak,  vagy esnek az árak.

Aki miatt nálunk kicsit más lesz a leányzó fekvése az ismét a hárombetűs mogul: MVM. Magyar Villamos Művek. 2013-ban is az eddigi legmagasabb áron, 17,6 Ft-ért adják nagykeráron a villany kilowattóráját a szolgáltatóknak, amelyeknek nincs vér a pucájukban, hogy ehelyett a tőzsdéről vegyenek olcsón áramot (morálisan aggályos is lenne, tekintve, hogy egy folyamatos lakossági piacot kell ellátniuk). A lakosság tehát mindaddig szív, amíg az MVM nem hajlandó engedni a profitjából. Bár pár hete az elnök meglebegtette, hogy akár ők is partnerek lennének némi csökkentésben, félő, hogy ezt az aranytojást tojó tyúkot nem fogja diétára a kormányzat. Eközben az MVM nem lesz szívbajos a Magyarországon működő erőművek helyett importáramot venni, ahogy azt egyébként valószínűleg rendszeresen meg is teszi, hosszútávú megállapodások ide vagy oda.
A képlet a szokásos: bal felől is nekem dalol, jobb felől is nekem dalol: olcsón veszek, drágán adok el, a fogyasztó nem érez semmit a piaci villanyár tendenciákból, legfeljebb azt a 10%-os rezsicsökkentést, amit meg a szolgáltatóval fizettetünk ki. Lehet a magyar erőművek részben külföldi tulajdonosait sok mindennel vádolni, de az nem az ő hibájuk lesz, ha embereket kell elküldeniük.

Valahol persze az MVM céljai is érthetőek: ha nekik kell finanszírozni a Paks 2 önrészét, az E.ON gáztározó átvételét, és a később a külföldiek által visszaadott erőműveket is az ő torkukon nyomják le, akkor arra az isten pénze sem lesz elég, tehát kell a felhalmozás már jó előre. Isten adja, hogy ne kelljen csalódnunk, és ott legyen a kasszában ez a temérdek pénz, mikor ezeket a nagy tételeket fizetni kell… Ki mire fogad?

Én szkeptikus vagyok, tekintettel arra, hogy a Magyar Energia Hivatal utódjaként létrehozott, nemrég új elnökkel gazdagodó Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pont ugyanannyira nem fogja akarni féken tartani az MVM étvágyát, ahogy az elődje sem, különösen, ha az ideiglenes elnök pont az MVM-hez igazol át.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

108 komment · 2 trackback

Címkék: energiapolitika zöldenergia villanyár portfolioblogger MVM


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr625372213

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tigáz maffia? 2013.06.22. 09:26:37

Nemcsak a gázórákat saját maguk mágnesezik, hanem maguk lopják a gázt is? Aztán azt ártatlan fogyasztókkal fizettetnék ki? Az ilyen "cég" - akár maffia, akár nem - megérdemli, hogy bármelyik kormány csavargassa a tökét. Nem csak a...

Trackback: TiGÁZ mentalistákkal köti ki a gázt? 2013.06.22. 09:25:12

A Tigáz-Eni gázszolgáltató körül egyre több "para"- és "maffia" jelenség figyelhető meg mostanában. A sima kis  többletszámlázási csalás, meg előre több hónap számlázása,  meg más egyéb trükkök már nem hoznak nekik elég jövedelmet. Ezért sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_most_ 2013.06.22. 01:49:33

@Balt: de a cikk szerint pont nem volt árelmozdulás, mivel a szolgáltatók az mvm-től veszik az áramot, aki nem csökkentette az árait.

komplikato 2013.06.22. 01:53:32

@Balt: Bezzeg a cseheknél ...

komplikato 2013.06.22. 01:54:29

@_most_: Biztos rosszul emlékszem, de nem az volt kisebb vita tárgya, hogy a nagy rezsicsökkentési hurrá optimizmus közepén az MVM 80 fillérrel emelt árat?

kvp 2013.06.22. 01:56:54

Ket iranyba lenne erdemes elmozdulni: egyreszt abba az iranyba, hogy ne fuggjunk senkitol, tehat az atlagos felhasznalas 100%-at meg lehessen itthon is termelni, masreszt tarolokapacitas kellene, amihez megfelelo technologiara van szukseg. Lehet pl. elektromos arammal vizbol es legkori szendioxidbol szenhidrogeneket gyartani. Tehat a folos nuklearis es a megujulo energiaforrasokat lehetne gazgyartasra hasznalni. Ez egyreszt eltuntetne a rendszerbol a folosleget, masreszt jol tarolhato es kesobb felhasznalhato futoanyagot adna. Ha most nagyjabol ingyen van a folos aram akkor egy ilyen gazkeszito telep a folos arammal nagyon olcson tudna termelni, viszont a folyamat szabadon kapcsolhato ki es be az aktualis energiaigeny/energiafolosleg fuggvenyeben. Az eredmennyel meg mehetnek a csucseromuvek.

kpityu2 2013.06.22. 05:30:56

Mi az olcsóbb?
A piaci árnál drágábban megtermelni magadnak valamit, vagy bérrabszolgaként dolgozni, hogy a piacon vásárolhass alacsonyabb áron?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.06.22. 06:21:44

Kinek furcsa ez, azután, hogy a MOL benzinárai is össze-vissza alakulnak az olajártól majdnem függetlenül? :D

lobster thermidor 2013.06.22. 07:12:47

@_most_:

Ne fáraszd magad.
@Balt agya a kormánypropagandára van programozva, ezért a cikkben leírt egyszerű összefüggéseket is képes teljesen átértelmezni.

lobster thermidor 2013.06.22. 07:27:59

@dr Kangörény:

Némelyeknek nem erőssége a gondolkodás!
A nagyokos @csavari elfeledkezik arról az időről, amikor a megnövekedett fogyasztói igények miatt több alkalommal közel járt az ország az energiaellátó rendszer összeomlásához. Akkor kit szidott volna azért, mert télen megszűnik a fűtés, és nincs villany, nyáron leolvad a hűtő, és klíma helyett legyezgethette volna magát a hülye lózungjaival.
Arról sem beszél, hogy egyszerűen nem volt pénz az országban a hálózatok fejlesztésére, korszerűsítésére, ezért kellett eladni a szolgáltatókat.

Ha ezt nem lépték volna meg, akkor most se AUDI, se SUZUKI, sem Mercedes gyár nem lenne Magyarországon, de ami ennél is lényegesebb, a sok áramkimaradás, és a hálózat leterheltségéből adódó problémák miatt petróleumlámpával világíthatnánk.
Ami már csak azért is elég nagy baj lenne, mert most hiába van szinte korlátlanul áram, egyes fejekben bizony igen nagy a sötétség!

anyadmajma 2013.06.22. 07:55:20

@csavari: Neked meg a kurva anyád akassza fel a kispöcs purdédat a szemöldökfára, te senkiházi.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.06.22. 07:58:47

azt mondják, hogy a magyar ember lélegzet vétel nélkül képes káromkodni, akár 30 percig is

apanna 2013.06.22. 08:07:52

@csavari: Nem a teljeset, csak a szolgáltatás részét, hisz azon van a haszon.

apanna 2013.06.22. 08:09:06

@Balt:index.hu/gazdasag/2013/01/28/negyedevel_csokkentek_az_aramarak/

"Negyedével csökkentek az áramárak

Napi Gazdaság
2013. január 28., hétfő 07:22 |
A cseh, szlovák és magyar árampiacok összekapcsolásával több mint 25 százalékkal csökkent a magyar áramtőzsdei zsinórár szeptember közepe óta.

Címkékáram, áramár, áramtőzsde
A magyar áramtőzsde szempontjából beváltotta a reményeket a cseh−szlovák−magyar árampiacok összekapcsolása, írja a Napi Gazdaság. A HUPX Zrt. által üzemeltetett börzén a magyarországi áramfogyasztás több mint egyharmada, összesen 13,7 terawattóra fordult meg tavaly, a 2010. júliusi indulás óta összesen 19,2 terawattóra árammal kereskedtek. A tőzsdei árak csökkenésének a hazai lakossági áram árára nincsen közvetlen hatása, azt ugyanis a Nemzeti Fejlesztési miniszter rendeletben határozza meg."

2013.06.22. 08:17:26

A 80-as évek végére már mindent nyugati hitelekből finanszírozott az ország, még az áramtermelést is. Ennek olyasmi oka volt, hogy "ne az emberek fizessék meg", ismerős a szöveg. A rendszerváltáskor két lehetőség volt, vagy hagyják az országot összedölni vagy keresnek valakit, aki hajlandó pénzt tenni az ipar működtetésébe, persze nem ingyen.
Melyik nagyokos fideszes seggnyaló állt ott pár milliárddal a zsebében, hogy ő bizony meg szeretné venné a magyar erőműveket? Amelykőtök ott állt, az dumálhat a külföldi eladásokról, aki meg nem annak pofája lapos. Kár, hogy Orbán Kádár szellemét eleveníti fel. Bár belegondolva, hogy a legtöbb MSZMP-s jelenleg a fideszben van, fogjuk mi még április 4-ét a felszabadulás napjaként ünnepelni. Főleg, ahogy Orbán a volt Szovjetunió országaihoz dörgölőzik.

regress 2013.06.22. 08:18:22

@csavari: zz orsós mellől miért hagytad ki a vonát? így teljes

anyadmajma 2013.06.22. 08:36:13

@roli101: Nagyon tévedsz. orbán nem a Kádár szellemét eleveníti fel, hanem a Rákosiét, meg Szálasiét egyben. Ez ám a kemény.

anyadmajma 2013.06.22. 08:36:56

@csavari: Faszkalap nácibolsi vagy az egészt orbácigányfaszátszópó haverjaiddal együtt.

anyadmajma 2013.06.22. 08:49:04

@csavari: anyád volt a zsidó, apád meg cigány, most meg húzzá vissza kurucinfóra te senkiházi hazaáruló.

duplaP 2013.06.22. 08:56:41

Értem én, hogy kell a pilács, de 3000 milliárdot költeni egy elavult technológiára, ami csak a függőséget növeli a legnagyobb baromság. Hosszú távon csakis a megújuló energiaforrások fejlesztése, és a hiányidőszakra történő kapacitás biztosítás a fenntartható.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.22. 08:57:44

@csavari: Kissé indulatosnak tűnsz. Mi bajod van? Anyáddal is ílyen stílusban beszélsz? És a villamoson, ha rálépnek a lábadra? Vagy csak az interneten vagy bátor?

kpityu2 2013.06.22. 09:12:37

Az MVM azért hirdet a HírTV-ben, hogy az emberek tőle vásárolják a villanyáramot, ne a konkurenciától :P

Fejesrob 2013.06.22. 09:16:08

Na ezért kell elzavarni a multit. Mert nem csak most nem esett, tavaly sem, és azelőtt sem.

igazi hős 2013.06.22. 09:21:26

@poszt: "mechanikus úton pedig túl nagy környezetterhelést jelentenek a leginkább kivitelezhető szivattyús megoldások" Ez nyers hazugság. A szivattyús-tározós erőmű drága, nem is egy esztétikus látványosság, de a környezetterhelését ahhoz a szenes vagy gázos tartalékkapacitáshoz kell mérni, amit kivált: egy közepes sz-t erőmű azt jelenti, hogy nem égetsz el 20 TJ gázt vagy 30 TJ szenet _naponta_. Másképp nézve: a csúcsidejű importunk megfeleződne.

Gyulimali 2013.06.22. 09:25:54

Akartam némileg szaknailag is hozzászólni, de látom, ez itt trollfalva, úgyhogy inkább nem teszem.

nyünyüge 2013.06.22. 09:26:22

@_most_:
Az mvm valamiért egy mozdulatot sem tett és szándékszik tenni a nagy rezsicsökkentési lázban pedig soha nem látott mértékű nyereséget könyvelt el az el az elmúlt évben.

Fejesrob 2013.06.22. 09:28:23

@röhögő: El is zavartuk azokat, akik nem csökkentették. Orbánék viszont csökkentik. Egyszer 10%, ősztől további 10% miért zavarnánk el őket?

anyadmajma 2013.06.22. 09:34:03

@Fejesrob: Ja, nem kell félni, nincs baj, viktorka a gdp-vel azonos mértékben csökkenti a rezsidet is. Az államadósságot is csökkentette 79%ról 83%ra.
A simicska is csak napi 9milló (9000000)Ft-ot keresett tavaly, szenteste meg húsvéthétfőn is, mi ezzel a baj?

Fejesrob 2013.06.22. 09:36:32

@anyadmajma: nekem itt Viktorkázhatsz, azt pedig leszarom mennyit keresett Simicska, szóval ne terelj.

Szerintem maradj a témánál. Mikor is csökkent a villanyáram ára Gyurcsány, Bajnai kormány idején?

igazi hős 2013.06.22. 09:37:04

@Fejesrob: Újabb szakértőnket hallottuk. Neked ez ELMŰ/EDÁSZ/akárki, hogy számláz az áramért? Napi fogyasztást mér, vagy negyedóránként adod meg a levett mennyiséget? Ráadásul te megmondod előre 2 napra negyedórás bontásban, hogy mikor mennyiért vagy hajlandó áramot venni? Ha igen, akkor teljesen jogosak az igényeid a tőzsdei árra, ne szarozz a szolgáltatóddal, irány a HUPX. De vigyázz, mert az át nem vett mennyiséget is kiszámlázzák neked, ha pedig túlfogyasztasz, akkor a mostani áramárat viccesen olcsónak fogod tartani.
Ha viszont kötelezően ellátandó egyéni fogyasztó vagy, akkor kormányrendeletben meghatározott áron kapod az áramot. Ez a rendelet nagyon engedékeny feléd, mert megengedi a magas importarányt (így olcsóbb áramot kapsz) és nagyon engedékeny az MVM felé (hogy mégse legyen olyan olcsó az áramod, viszont az MVM-nél rengeteg pénz maradjon "jó célokra").

duplaP 2013.06.22. 09:37:37

@röhögő: Szerintem - nem értek hozzá, mint az átlagember, de szívesen várom az építő jellegű választ - mert az energiatermelés után maradó melléktermék erősen káros a környezetre. Míg pl a napenergiából származó áram előállításnál nincs hulladék! (A napkollektor előállításakor keletkező káros anyagokat figyelmen kívül hagyva). Tudom nem süt mindig a nap, meg tartani kell az állandóságot is a drótban...
Azért növeli a függőséget, szintén olvastam, hogy a tervezett erőműbe csak az építő által forgalmazott fűtőelem kerülhet. Egyedi, nincs szabvány. Bár remélem, hogy rosszul tudom...

igazi hős 2013.06.22. 09:43:34

@Fejesrob: Zavar van az erőben:
"Mert nem csak most nem esett, tavaly sem, és azelőtt sem." vs
"El is zavartuk azokat, akik nem csökkentették. Orbánék viszont csökkentik."
Szóval tavaly és tavalyelőtt elzavartuk Orbánéket, de most, hogy választások miatt szórnak némi üveggyöngyöt, így mégsem.

Fejesrob 2013.06.22. 09:47:02

@igazi hős: Feltettem egy nagyon egyszerű kérdést:

Mikor is csökkent a villanyáram ára Gyurcsány, Bajnai kormány idején?

Orbánék csökkentették és továbbra is csökkenteni fogják.

anyadmajma 2013.06.22. 09:54:42

@Fejesrob: Igazad van nem csökkent a gyurcsány alatt a villany ára.
Csak épp volt munkám, nyugdíjra kilátásom, fizetésem, amiből tudtam fizetni a maradék 90% villanyszámlát.
Te nem vagy egy IQ-fighter, ezt már többször bebizonyítottad. Pont beleillesz a viktorka agyhalott bandájába.

Fejesrob 2013.06.22. 09:59:00

@anyadmajma: Igen, sajnos, de végül is a lényeg amit kimondtál:

Gyurcsányék NEM csökkentették az áram árát.

A többi rizsa, nyilván nem Gyurcsány volt a főnököd, ha pedig igen, akkor az pech.

v2peti 2013.06.22. 10:08:14

@dr Kangörény:
Azért azt ne felkejtsük, hogy az olajügyek azok mint Gyula idejére estek! És nemigazán tettek ellene semmit. Csak az utolsó pillanatban rakták oda, az a szuperzsarut, Tonhauser Lászlót (akinek a cigányok előre köszönnek)*, nos ő megkezdte az ügyek felgöngyölítését, de akkor jöttek Vityáék, és félreállították őt.

*Moldova György: Bűz az élet című könyvéből lehet megismerni a fent említett úriembert.

Előbb kellett volna odarakniuk, akkor Gyula tényleg kapott volna tőlem egy piros pontot.

Fejesrob 2013.06.22. 10:09:00

@röhögő: Aha. Ezt látom te rendesen beszoptad.

anyadmajma 2013.06.22. 10:13:35

@Fejesrob: De a GDP se csökkent a gyurcsány alatt, te idióta.
És nem azzal van a baj, hogy csökkentik a rezsit, hanem hogy nem ott, ahol kéne. AZ áram ára hatósági. Az áfa 27%. Az áramszolgáltatók lakossági üzletága Magyarországon évek óta veszteséges. A Mátrai Erőműben ejtőző káderek fizetése komoly tétel a villanyszámlában.
És tán még tegyük hozzá, hogy meg kéne már guglizni, hogy ki volt az ÁP-RT élén, ki adta el, írta alá a szerződéseket, amikor eladták a közüzemi cégeket. Nem, nem a kormány csinálta, ők csak azt mondták, hogy adjuk el. Az eladást Az Áp-Rt végezte, a végén meg odaadta pénzt az államnak.

duplaP 2013.06.22. 10:18:05

@röhögő: Igen, az lejött, hogy értesz hozzá.
Köszi, az infókat, így kicsit más a leányzó fekvése.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.22. 11:03:03

A megoldás a valódi piac. Addig, míg nincs, fontos az állam szerepe, hiszen csak az állam tudja kikényszerítne az árcsökkenést. Ezért helyes politika a rezsicsökkentés.

is 2013.06.22. 11:04:47

@Balt: "Ja, tegyük hozzá: a tőzsdén megkötött áramügyletek hosszabb (éves) távra szólnak, szigorúan szankcionálva a menetrend nem tartását. Nem vagyok bennfentes,"

a második mondatod őszinte, ezért aztán elnézzük, hogy az első mondatodban akkora kapitális baromságot írtál, mint ide Lacháza. kapaszkodj meg: naponta árverezik a határkeresztező kapacitást másnapra. egyetlen napra, amin belül kvázi perceket foglalsz magadnak. 25 percig fog neked jönni az áram az 1440 percből, 35 percig valaki másnak, 43 percig egy harmadiknak, és így tovább. és ezt minden nap újra és újra elosztják. már dolgoznak a valós idejű piacon is. itt kezdheted a tájékozódást: www.hupx.hu/market-coupling/cz-sk-hu-market-coupling/index.html?TARANTULA_SESSID=2tx3jpmden9h8qv0ei2gmweo

@Fejesrob: mivel akkor mindenütt nőtt az áram ára, az egész piacon. a csökkenés az utolsó két év eredménye. nem Orbáné, hanem a piacé, csak ezt most a sajátjaként adja el olyan hülyéknek, mint te.

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 11:29:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ennek a helyességét megtapasztaltuk annak idején a háromhatvanas kenyérrel.

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 11:40:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Elgondolkodtam. Te valószínűleg akkor fogsz elgondolkodni, ha kapsz a nyakadba egy kiadós áramszünetet és nem lesz, ahol bejelentheted és nem lesz, aki megjavítsa. Persze Rogánt is felhívhatod, vagy a csepeli polgármestert is, ők biztos segítenek majd.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.22. 11:43:42

@Vombatus Ursinus:

Ostaba fekete-fehér szemléletmód, amit demonstrálsz. Vagy áramszünet vagy monopóliumok? Más opció biztos nincs?

asdf 2013.06.22. 11:51:42

Erdekes, ehhez kepest epp egy honapja kapalozott az EON nalunk, hogy a jelenleginel vagy masfel forinttal dragabbra irjunk ala ket evre szerzodest.
Tegnap meg jott egy masfel forinttal olcsobb a jelenleginel az elmutol, hogy menjunk vissza hozzajuk :O

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 11:51:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De van. Ha saját magad veszed a tőzsdén az áramot, vagy a építesz egy erőművet.

cellular 2013.06.22. 12:12:36

Sok érdekes hozzászólás volt, tanulni is lehet némelyikből.

Kár, hogy aztán ara 2-3 szándékosan baromságokat írogatóra kezdett elmenni az energia ahelyett, hoy őket ignorálva tovább folyjon a véleménycsere. Tisztelet a kivételnek, amik szintén érdekesek.

Az mindenesetre látszik, hogy az energiaellátás nem egy egyszerű kérdés, sokkal bonyolultabb annál, ahogy az egyszerű ember látja.

És az is kiderül, hogy mennyi csúsztatás van nap mint nap, így nem is könnyű kiigazodni. Az viszont valószínű, hogy akinek a leghatározottabban megingathatatlan véleménye van, az vagy téved, vagy hazudik.

Netuddki. 2013.06.22. 12:19:27

Most akkor nem a mocskos multi viszi ki az országból az extraprofitot, hanem az mvm? Amúgy az áramon is rajta van a 27% ÁFA, meg a rendelkezésre állási díjon is, meg az orbán annya kinnyán is. Na ezért ilyen drága nálunk az áram ára...

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 12:36:50

@kovi1970: "Most akkor nem a mocskos multi viszi ki az országból az extraprofitot, hanem az mvm?" Ezt csak a békemenetelő hülyékkel lehet megetetni. A "mocskosmulti" hozza a pénzt, a fejlesztést, a technológiát és a munkahelyet. A profitjával meg azt tesz, amit akar, a magyar államnak nem sok köze van hozzá. Nem jótékonysági intézmények, ezek, hanem kőkemény üzleti vállalkozások, olyan tőzsdei háttérrel, hogy az MNB ahhoz képest kutyafasza.

eßemfaßom meg áll 2013.06.22. 12:38:59

az állam rossz és gonosz, a multi jó és szeret téged

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 12:56:32

@eßemfaßom meg áll: Engem ne szeressen a multi, nem azért van. Vagy menjünk vissza az óvodába?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.22. 13:10:16

@Vombatus Ursinus:

Nem. a megoldás a piac felszabítása. Több kapitalizmus kell.

Pan Modry 2013.06.22. 13:15:06

A csokkeno aramarbol a felhasznaloi piac a szamlan logikusan csak jovore lathat valamit.
Az ipari fogyasztok tobbnyire egy evre elore veszik az aramot es tavaly a futures ar nagyobb volt mint az idei day ahead tozsdei arak. De ez lehetett volna akar forditva is, folyton csokkeno aramarra spekulalni az olyasmi mint amikor sokan az erosodo huf ra spekulaltak amikor devizahitelt vettek fel.

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 13:23:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az a gond, hogy amennyiben az állam szabályozza az árakat, akkor nem mindegy, hogy mennyi multi van itt?

is 2013.06.22. 13:43:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ejnye, ejnye. le van írva a posztban, hogy az MVM állami tulajdonban van. nem kellene senkit semmire kényszeríteni, hanem az MVM-nek kellene a piaci termelői árakhoz igazodva a nagykerárakat levinni.

a rezsicsökkentés nem a szolgáltatók, hanem az MVM rabló nagykereskedelni árai miatt van. ebben a tekintetben pedig maffiamódszer, és vissza fog ütni. ezt talán te is érted, bár az összes blogok összes posztjában leírt hülyeségeid együttesét nézve ebben nem vagyok biztos.

Laci A Lakli 2013.06.22. 13:56:07

Szeretem ezt a blogot, mert mindig elgondolkozhatok a liberális világ hazugságairól...
Gondolatmenetem a következő. Ebben a blogban tisztán kivehető, hogy a blogkészítő szerint nem jó az ha egy állami cég nyereséges. Hiszen sokkal olcsóbban megkaphatná a fogyasztó, azonban a gonosz állambácsi hasznot termel akkor épp a népet húzza le... Szerintem ezzel a mentalitással kell gyorsan leszámolni. Ugyanis, ha az állami cég veszteséges akkor jön a következő érv, hogy az állam "rossz" gazda adjuk el, mert akkor jön a tőke fejlesztések, akik a profit reményében "megreformálnak" mindent és nyereséges cég jön a helyére (gyakorlatilag csak felverik az árakat arra a szintre, hogy hasznot hozzon a számukra). Azonban, ha az állam netalán jó gazda lenne és a cég profitot termel, akkor az állam azért gonosz, mert ebből az árakból tudna engedni, hogy a nép jobban éljen. Vagy jöhetne a tökéletesség lehetne nullszaldós is. Azonban ebben az esetben is az állam csak "rossz" gazda lehet, ugyanis akkor a szükséges fejlesztések elmaradnának és nem lenne korszerű az állami cég előbb-utóbb.
Tehát ebben az alapvető gondolkodásban kódolva van, hogy az állam csak "rossz" gazda lehet, akármit csinál...
Ami természetesen ökörség...
Én személy szerint nem bánom, hogy akár 10-15%-kal drágábban veszek meg egy terméket (a lélektani határ nálam 30%) ha az magyar termék. (példa inkább megvettem az eperszezonban 1000 Ft-ért a kiló magyar epret, mint a 700-as spanyolt). Mert így magyar munkahelyeket tartok meg a költekezéssel is. Az árammal is valahogy így lennék kifizetném akár a 20%-kal drágább áramot, ha azt hazai erőművek állítanák elő és nem német. Ez több szempontból előnyösebb az egész nemzetgazdaság egészét nézve. A másik én örülök az MVM hasznának, ugyanis az a haszon nem vész elaz szépen megy az állami költségvetésbe amit meg lehet úgy élni, mint egy fajta adót, de meg lehet úgyis élni, mint az a fajta fogyasztási adót amit főként a nagy fogyasztók fizetnek meg. Gondolok itt arra, hogy egy rózsadombi villa áramszámlája szerintem jócskán többszöröse egy átlagos panel áramszámlájának. Elég populáris lettem a végére? :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.22. 14:03:04

@Vombatus Ursinus:

Ha van valós piac, meg lehet szüntetni a hatósági árakat.

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 14:04:44

@Laci A Lakli: "Gondolatmenetem a következő. Ebben a blogban tisztán kivehető, hogy a blogkészítő szerint nem jó az ha egy állami cég nyereséges."

Ezt hol olvastad a blogban? Már csak azért kérdezem, hogy mennyire vegyelek komolyan...

Makkasz 2013.06.22. 14:08:19

MVM profitja egyfajta ado, azzal a nem elhanyagolhato kulonbseggel, hogy csekely a ralatas mind a bevetel, mind a profit felhasznalasara.

Jo pelda az MVM hirdetesek kozteven, hirteven. Vett mar valaki MVM hirdetes miatt tobb aramot, vagy magasabb minosegut (nagyobb profittartalmut)? Ha nem, akkor a reklamkoltseg hutlen kezeles, buncselekmeny.

Nem az egyetlen, csak nagyon latvanyos modja a penzszorasnak.

MVM egy nagy penzszivattyu, politikai kifezetohely. Iranyitoiu egytol-egyig kozonseges bunozok, fidesz maffia beosztottjai.

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 14:09:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ne röhögtess már! És azt ki dönti el, hogy van-e valós piac? És mi alapján? És ha többet fizetsz, mint most, akkor neked az jobb lesz? És ha nem, akkor mi a pálya?

Csaxólok, hogy a háromhatvanas kenyérből indultunk ki, amiről te azt mondtad, hogy rossz a példám, de a mostani rezsicsökkentést úgy állítod be, mintha ez nem hatósági ár lenne, pont ugyanúgy, mint a háromhatvanas kenyér..

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.22. 14:11:54

@Vombatus Ursinus:

Hatósági ár azért kell, mert nincs konkurrencia ebben az üzletágban. A háromhtatvanas kenyér meg egy marxista állami gazdasági rendszerben volt. Két teljesen más dolog.

Ha lenne konkurrencia, működnének a normális piaci folyamatok, nem kellene hatósági ár sem.

Laci A Lakli 2013.06.22. 14:18:36

@Vombatus Ursinus:
Ez volt a blogban:
"A lakosság tehát mindaddig szív, amíg az MVM nem hajlandó engedni a profitjából."

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 14:21:19

@Laci A Lakli: Ez a mondat teljesen mást jelent, mint amit te írtál, mert nem arról szól hogy rossz, ha az állami cég nyereséges, hanem arról, engedhetne a profitból, ha már egyszer nyereséges.

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 14:29:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Hatósági ár azért kell, mert nincs konkurrencia ebben az üzletágban."

Az MVM állami vállalat, tehát az áram árát az illetékes kormányhivatal állapítja meg, pont azért, hogy ne is legyen verseny. Ehhez képest az MVM extraprofitját boldogan fizeted akár olyan áron is, hogy a szolgáltatók csődbe mennek, elbocsájtanak, leépítenek és nem ruháznak be és az egész energiarendszer működése kerül veszélybe. Komolyan, nem hiszem el, hogy ennyire egyszerű összefüggéseket sem látsz át.

dr. trafik nomac 2013.06.22. 14:32:55

@röhögő: Pinter kezdte az olajugyeket valoban, csak eppen o szervete a MOL-os tarozok "megcsapolasat". Az egyesz ugy az MDF idejen kezdodott, aztan eleg sok kanyart vett, aki elosszor foglakzotott vele, az Pallag Laszlo volt, sajnos ot a legrosszabb ertelemben alliottak felre. Saros volt abban mindenki, es Pinter tudott a legtobbet a dolgrol, igy mint gyakolro maffiozo idealis figura a fideszbe.

Az aram ara: orulok, hogy valki oda van a 10%-es reszicsokkentesert, aminek a megtakaritasan (ha van), egyebb adok menten olvashatjuk a kormanypropagandat a fizetett forumozoktol. Mindazonaltal azert azt fel lehet fogni, hogy nem az a vezerelv, hogy mennyit fizetek, hanem, a vilagpiaci arhoz keppest mennyit fizetunk, ez mondjuk a szennel 300%-al nott miota a fulkeben is lehet forradalmat csinalni, es az aram is jo 50%-ot, fuggetlenul, hogy horn pufajkas volt-e vagy sem, vagy hogy fidesz vezerkar felmenoi mind ugynokok.

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 14:37:51

@Laci A Lakli: Tökmindegy, nem erről szól a poszt.

Laci A Lakli 2013.06.22. 14:49:16

@Vombatus Ursinus:
Amúgy meg a poszt alapfeltevése is hibás, mert igaz, hogy csökkentek az áram tőzsdei díjak kb 25%-kal a 2010es bevezetése óta. Azonban van egy más lényegi fontos elem Euró-ban csökkent és nem Forintban. Nos az Euró az folyamatosan erősödik a forinttal szemben így ez a jótékony hatásnak egy részét sajnos közömbösíti, ezért az a 10%-os rezsicsökkenés meglepően nem is olyan rossz..
(Az más kérdés, hogy a kormányt el kéne zavarni a búsba, mert szándékosan gyengítik a forintot...)

igazi hős 2013.06.22. 14:49:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azon igyekezz elgondolkodni, hogy mi a működő árampiac legnagyobb 2 ellensége. Az egyik a szinte monopol "versenyző" MVM (azaz az állam), a másik a teljesen kiszámíthatatlan szabályozási környezet (azaz az állam). Biztos, hogy az állam szerepét tovább kéne növelni és teljesen ötletszerű, látványosan szavazatszerzésre és nem szociális támogatásra szolgáló szabályozással?

Keeflee 2013.06.22. 15:16:17

@Laci A Laki
1) Az állam rossz gazda. Period.
2) Spanyol epret vettél, drágán

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 15:27:31

@Laci A Lakli: Nem erről beszélünk B+, hát nem érted?

regress 2013.06.22. 15:34:05

fejesrob egy köcsög jobbikos rúdtáncos.esze megvan hozzá,másra alkalmatlan.ha van isten,óvja meg az országot vonáéktól

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 15:39:03

@Laci A Lakli: "Amúgy meg a poszt alapfeltevése is hibás, mert igaz, hogy csökkentek az áram tőzsdei díjak kb 25%-kal a 2010es bevezetése óta."

Mijafaxom az "áram tőzsdei díja"?

Vu, de ja vu 2013.06.22. 15:52:48

A 'pufajkás' fénykorából még emlékszem olyan időszakra, amikor több órás áram-kimaradások voltak, holott vihar sem volt... egyszerűen létezett egy elosztói terv, ami meghatározta, hogy áramhiány esetén mely országrészek milyen sorrendben lesznek kikapcsolva az ellátásból.

Fater akkor a "Gagarin-erőműben" dolgozott, miután az MVM-nél (vagy elődjénél) a falu-villamosítási programot végrehajtották. Ők!

Nem a jobboldal, nem a liberálisok: a 'komcsik'.

Az energia-ellátás stabilitása érdekében ugyanezen 'komcsik' terveztették meg és építették fel Paksot, azt az erőművet, ami a rendszerváltás óta néhányszor kevés híján "jelentés-köteles eseményt" élt meg, talán volt bővítés is, de a legnagyobb intézkedés az üzemeltetési idő folyamatos kitologatása volt, aminek az Nemzetközi Atomenergia-Ügynökségnél biztosan tapsikolnak.

Jelenleg a Visontai Hőerőmű illetve hozzá kapcsolódó bányánál hiteles információként mondják, hogy a német tulaj kivonul az országból. A Fidesz már tett olyan kijelentést, mely szerint a fosszilis erőműveket bezárják, pedig utóbbi évben a német tulaj az előírtnál nagyobb összeget fizetett az államkasszába és kevesebbet vitt ki... Persze Fukusima után olyat is nyilatkoztak, hogy az atomerőműveket is be kell zárni és olcsó import áramot kell vásárolni...

Csak arra nem gondolt senki, hogy az import áram addig lesz olcsó, amíg senkinek nem kell... folyt.köv.

Vu, de ja vu 2013.06.22. 16:03:28

Szóval az import-áram példája éppen az a Németország, ahol Fukusima után nagy csinnadrattával leállították az atomerőművek zömét (ugye: az erős Zöld Párt), majd néhány hónap múlva méltatlankodtak, hogy a kiesett erőműveket pótolandó import-áram túl drága, ott is kellene a 'rezsi-csökkentés', a magyar modell:-P

Mi pedig - idióta ország - a rendszerváltás után sorra megváltunk belső tartalékainktól, nincs cukoriparunk, csokigyárunk, tejiparunk, haszonállat-tartásunk, mert leépítettük a 'költséges' üzemeinket, mondván hogy Nyugaton is csak úgy éri meg, hogy az állam támogatja a gazdákat... vajon miért tette???

A válasz látszik: hogy piacot tudjon vásárolni:-(((

És nem kell politikai oldal mentén gondolkodni, a rendszerváltás utáni pártok mindegyike, amelyik a privatizációban részt vett (és most is méginkább részt vesz), nem eszme, hanem a piszkos anyagiak miatt lett hazaárulóvá, kiszolgáltatva az országot a külföldi importnak, munkanélküliséget generálva, illetve olcsó bérmunkás-országot építve:-(

Eladtuk a gázt, eladtuk a vizet, eladtuk az áramot... most vesszük vissza a franciáktól olaszoktól, németektől, annyiért amennyiért adják:-(((

Visszaállamosítás???

Igen: a fullos ön-tökönrúgáshoz arra még szükség lenne:-(((

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 16:06:00

@Vu, de ja vu: Én nem emléxem ilyenre, nem mellesleg terv ilyen most is van, és nem csak az áramra. Tulképpen mit is akartál írni?

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 16:08:29

@Vu, de ja vu: "Eladtuk a gázt, eladtuk a vizet, eladtuk az áramot... most vesszük vissza a franciáktól olaszoktól, németektől, annyiért amennyiért adják:-((("

Hú bakker, te súlyosabb eset vagy, mit amennyire az első bejegyzésedből látszott.

Laci A Lakli 2013.06.22. 16:48:55

@Keeflee:
1. Az állam nem rossz gazda, csak a vezetői korruptak el kell őket zavarni a picsába...
2. Vidéken termelőtől voltam képes vásárolni drágán :D.

Pan Modry 2013.06.22. 16:50:12

@Vu, de ja vu:
A magyar aram arat leginkabb a balkani orszagok hidrohelyzete hatarozza meg. Ha van eleg csapadek akkor a balkan tolja az aramot magyarorszagra es nagyjabol a nemet arszintre beall az ar. Ha nincs eleg viz a balkanon akkor ez a balansz valtozik es az ar a nemet arak fole megy. Piac van kiskomam, kereslet kinalat, tokmindegy hogy kinek a tulajfona az eromu.

Pan Modry 2013.06.22. 16:57:41

@Laci A Lakli:
Ez az ellentmondas feloldhatatlan. Ha az allam nevezi ki az ilyen cegek vezetoit, a vezetot kinevezo szemely sokkal inkabb lojalitast var el de facto legyen partner a mutyiban , semmint azt hogy professzionalisan vezesse a szervezetet. Es megtehetik, mert a magyar valasztok jol toleraljak ha kifosztjsk oket.

Laci A Lakli 2013.06.22. 17:00:39

@Vombatus Ursinus:
Én értem :D. Kinevetlek, amiért te nem érted :D. Belinkeltem neked, amit kértél, szerinted ebből nem következik amit először írtam. Szerintem igen, abban a mondatban minden benne volt. Töprengj rajta kb fél órát és rájössz arra, hogy nemcsak ez a bejegyzés miatt, de alapvetően a Energiagorilla mindig az MVM profitja ellen ír és így terjeszt gyakorlatilag a neoliberális propaganda anyagot.

Laci A Lakli 2013.06.22. 17:02:49

@Pan Modry:
Szerintem azért élünk DEMOKRÁCIÁBAN, hogy a korrupt vezetőket elzavarhassuk, ha nem vagyunk elégedettek... NEM?

Pan Modry 2013.06.22. 17:09:44

@Laci A Lakli:
Elvileg igen, de a politikusok tudjak hogy nem tesszuk. Az mszp mar 2002-2006 ban is korrupt volt, ujra lettek valasztva. Most a fidesz durvan korrupt, es minden bizonnyal ujra lesz valasztva, szinte semmi kockazata nincs a korrupcionak, mert eleg hulyek vagytok hozza hogy ujra es ujra korrupt embereket valasszatok a hatalomba.

Vu, de ja vu 2013.06.22. 17:36:04

@Vombatus Ursinus: Nem értem, hogy mit nem értesz (minősítés nélkül, lehet így is)???

Ha a magyar gazdaság tudatos szétverése nem tűnt volna fel, hát most szólok, de megszívattak ám bennünket saját választott vezetőink...

A rendszerváltáskor olyan volt a gazdaság amilyen, de rendelkezésre állt a "hardver", vagyis hozzáértő, tisztakezű vezető esetén magyar kézben is működtethető lett volna pl. a még német tulajdonú (E-ON) erőmű, a tsz-ek szétherdálásával nem a zsellér-korszakot idéztük volna meg...

Gyártsál mozdonyt, villamost, vasúti kocsit ott, ahol most eltúrtak mindent és gyep van a helyén. Gyárts cementet, virágoztasd fel az építőipart, tedd gazdaságossá az adott vállalatot, hogy ÉRTÉKTEREMTŐ beruházásként működjön, ne importőr bt-ként. Megbocsáthatatlan, hogy háború után azzal a hatékonysággal, de megfelelő hozzáértéssel felépített országot 20 év alatt úgy nullázták le a politikus-bűnözők, hogy megkísérelni sem érdemes gyárat, üzemet, oktatási intézményt újra létesíteni:-(((

Nem érted? Elég baj az mindannyiunknak, hogy Te sem, és még jónéhányan nem értik, miért van jelen a Kádár-nosztalgia, a diktatórikus állam visszasírása:-(

Dassler 2013.06.22. 17:38:38

Ezt a sok félinformációt.... Elôször utána kéne nézni alapvetô dolgoknak ( ki-kicsoda:termelô, kereskedô, rendszerirányító, némi fizikai alapismeret az áramról, annak szállításáról, szabályozásáról stb) mert ez így meglehetôsen hiányos. Persze akkor is mindenki pampogna, ha fél napig nem lenne áram...

Vu, de ja vu 2013.06.22. 17:41:23

@Pan Modry: Régen volt egy olyan kifejezés, hogy "stratégiai jelentőségű üzem".

A lényege az, hogy nem kerülhet az ország kiszolgáltatott helyzetbe, ha az import elakad. Nem lenne szabad napokban-hetekben gondolkodni azon, meddig elég a gáz és mely üzemeket kell leállítani, mert az orosz-ukrán vita miatt a tranzit-csapot egyik fél lezárta.

Nem azt írtam, hogy olcsóbban tudunk valamit előállítani, hanem hogy működőképes marad az ország.

das boot 2013.06.22. 17:44:56

Bocs gorilla, de a német terhelés a kelet-európai rendszereken nem túlnyomórészt a loop-flow miatt van, ami gyakorlatilag megszűnik, amint megvan az É-D interkonnektorjuk?

Emellett a mostanában rettentő divatos ellátásbiztonságra való hivatkozás nettó protekcionizmus, nyugodtan növelhetnénk az import arányát 50%-ra vagy fölé. Mármint értem én, hogy a gönyűi egy szép és nagy hatásfokú monstrum, de miért kellene nekem megtámogatnom az E.On elcseszett piaci előrejelzésén alapuló rossz befektetési döntését? Úgy vagyok vele, hogy srácok, ha már építettetek 400m euróért egy 10% kapacitáson átlagoló, jelenleg hidegre zsírozott csődtömeget, akkor cígöljétek is annak terhét. Ugyanígy vagyok a szénfillérrel, és a megújulók agyatlan támogatásával is.
Persze ez nem is annyira súlyos kérdés Günteréknek, mióta idióta módon megvettük az egész csődkupac gázüzletágukat, aminek eladásakor a Molban seggrészeg volt minden érintett az egy hétig patakokban folyó pezsgőtől, és szóviccek özöne gyártódott a "hülye német" szinonimáira. Na most Günther röhög és gyártja az "idióta magyar" áthallásait.

Pan Modry 2013.06.22. 17:54:05

@Vu, de ja vu:
Ha en olyat hallok hogy strategiai jelentosegu az allam reszerol maris tudom hogy a dolog buzlik a korrupciotol. Foleg ha energiaszektorrol van szo. Az aramimport nyugatrol teljesen biztonsagos, most hogy alacsony az aram ara a sokmilliardos veszteseget nem az allam nyeli be, hanem tobbek kozott a gdf suez akike a sunamenti eromu es ilyen alacsony arak mellett csak veszteseggel tudnak lenni, szerintem sllnak is a turbinak, mert nincs is szukseg jelenleg a draga aramra.

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 18:49:44

@Vu, de ja vu: Kedves barátom, sajnos tényleg nagy a baj nálad, ha ezt így látod. A rendszerváltozás környékére olyan totális csődbe jutott a magyar gazdaság az összes KGST-országéval együtt, hogy ezeket a gyárakat nem volt pénz üzemeltetni, a kutya sem vette a termékeiket, ezért kellett szarért-húgyért eladni és utána azokat a bankokat is konszolidálni, akik ezeknek az állami vállalatoknak hiteleztek. A magyar gazdaság tudatosan verte szét magát 40 év alatt. Pont az ilyen idióta állami szabályozásokkal, mint a mostani rezsicsökkentés.

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 19:12:58

@Vu, de ja vu: A lényege az, hogy nem kerülhet az ország kiszolgáltatott helyzetbe, ha az import elakad. Nem lenne szabad napokban-hetekben gondolkodni azon, meddig elég a gáz és mely üzemeket kell leállítani, mert az orosz-ukrán vita miatt a tranzit-csapot egyik fél lezárta.

Egész Európa az orosz gáztól függ (nagyjából). Ez tény és ezen akkor sem tudsz változtatni, ha megszakadsz az erőlködéstől. Inkább arra lenne szükség, hogy összefogjunk, szövetségeseket találjunk, nem erre az értelmetlen, elmebeteg szabadságharcra, amit Orbán vív leginkább maga ellen.

Pan Modry 2013.06.22. 19:31:50

@Vombatus Ursinus:
Mar nem mondanam hogy europa annyira fugg az orosz foldgaztol mint korabban, a nemet megujulok es az uj brutalis lng kapacitasok miatt ny europa fuggosege sokat csokkent az utobbi nehany evben, ez magyarorszagra nem igaz, itt az agyatlanok egy paks 2 on gondolkodnak, ami mindenkinek totalis csod lesz kiveve az oroszokat es azokat a mutyipolitikusokat es haverjaikat akik majd megint jol megszedik magukat hala az idiota magyar adofizetoknek es valasztoknak.

Vombatus Ursinus 2013.06.22. 19:57:31

@Pan Modry: Azt írtam, hogy "nagyjából", nem azt hogy teljesen. A függőség megmaradt, csak nem olyan mértékben mint eddig.

Vu, de ja vu 2013.06.22. 20:52:29

@Vombatus Ursinus: Tény és való, komolyan gondolom, hogy az állami vállalatok egy része menthető lett volna, itt elsősorban olyanokra gondolok, amelyeket a privatizáció után csodás módon nyereségessé tudtak tenni, a pénzt nem lenyúlták, hanem egy részét fejlesztésekbe, korszerűsítésekbe fektették.

Másodsorban a már említett mezőgazdasági szövetkezetek és haszonállat tenyésztők roppant gyors széthordása (főleg tűzhöz közeli volt vezetőség részéről) hiba volt, ezeket az alkalmatlan pártkádereket kellett volna mezőgazdászokra cserélni, esetleg az egyes szövetkezeteket átcsoportosítani, ideális méretűre formálni, ahol kezelhető és egyúttal önállóan gazdálkodni képes szövetkezetekként megmaradhattak volna, elkerülve, hogy a faluban mind a 12 ember tízmilliókban mérce gépesítsen, az összefogás és a közös géppark üzemeltetése helyett.

Magyarországon - csak amiről én tudok - számos kutatóintézet működött és talán még vegetál ma is. A Fleischmann Rudolf által alapított intézetek, az állami forrásokat élvező szilvásváradi és bábolnai létesítmények, és ki tudja mennyi eltitkolt, pártutasításra leállított fejlesztés ment veszendőbe. Azt ne mondja senki, hogy a Videoton, az Orion, a HT, a BRG egyike sem lett volna képesek a Samsung és már hasonló profilú hazai konkurrens lenni... A Samsung könnyen tartja alacsonyan az árait, mert 'bizonyos' törvényeket, szabályokat igen sajátságosan értelmez, de van akkora mammut-cég, hogy ezt nyugodtan megteheti.

'90 előttről származik a "kapun belüli munkanélküliség", amikor nem volt mit gyártani vagy nem volt kinek eladni, vagyis nem vitatom, hogy kellett volna egy drasztikus átalakítás... De nem így!!! Nem így... Ezzel csak annyit értünk el, hogy ami értékké tehető lett volna, azt is piacra dobtuk. Most itt állunk lyukas zsebbel meg a nadrágból kilóg a seggünk, néhány kiváltságos szakmából, esetleg kiváltságos emberek érvényesülhetnek, míg mások munkalehetőség hiányában kivándorolnak vagy elszegényednek. A mindenkori kormányok halálos bűne, hogy nagyvonalúan, mintegy gúnyosan futni hagyta azt a munkaerőt, amelyik a megfelelő feltételek fennállása esetén - ha odakint megfeleltek -, itthon is jó munkaerők lettek volna.

Vu, de ja vu 2013.06.22. 21:02:58

Az orosz gáztól való függés szvsz a magyar külpolitika csődje:-(

A Fidesz 2010-ig szinte nyíltan orosz-ellenes propagandát folytatott, nem tetszett nekik az államadósság fejében felajánlott, NATO-kompatibilisre átépített MIG-ek, amelyeknek már régóta megvolt a földi szerelő és kiszolgáló személyzete. Hirtelen mást nem tudok mondani, mi minden hiúsult meg a fóbiájuk miatt, de az orosz piaccal veszteség ért bennünket.
Most próbálnak nyalni Putyinnak, de gát nem olyan öreg ő még, ráadásul már nincsen szüksége 'új barátokra', kölcsönös bólogatások közepette azért kicsit alátett a Déli Áramlatnak és nem hiszem, hogy hamar el fogja felejteni azt, hogy ki hogyan köszönt nekik (Tovarisi, konyec).

Hogy ne szaporítsam a szót, a függőség az élelmiszer-előállítás és más ágazatok szintjén sem biztos hogy egyedüliként az importra kellene hogy támaszkodjon, másrészt pedig az importhoz arányos GDP kellene, valamiből ugyanis fizetni is kell!!!

igazi hős 2013.06.22. 22:45:33

@Vu, de ja vu: Szerintem te egy álomvilágban élsz. A KGST-ben jól működő iparunk kevés kivétellel 0 hasznosítható értéket képviselt. Nem csak a mienk, az egész keleti blokkra igaz. A '80-as években már nagyon durva technológiai lemaradásunk volt és hiába volt kiemelkedő az oktatás, ha semmi tőke nincs mögötte.
De nemcsak a minőségi, hanem az egyszerű mennyiségi fejlesztésre sem volt pénz. Emlékszel, hogy mennyi idő alatt kaptál vonalat a DT megjelenése előtt? Van fogalmad, hogy mennyit kellett beleölni a MATÁV-ba, hogy a mai szinten működjön?
Vagy a témánál maradva: nemcsak rengeteg pénz, hanem tudás is kellett az energiarendszer fejlesztéséhez. Nem véletlen, hogy a magyar rendszerirányításra az átkos nyugaton írt szoftvert használnak. (Mielőtt egy MAVIR-os pontosítana: több komponens hazai fejlesztés és folyamatban van a "továbbmagyarosítás".)

energiagorilla 2013.06.25. 13:46:11

Kedves hozzászólók! Egyik-másik kommentet és elkövetőjét kénytelen voltam kimoderálni, egyelőre csak átmeneti időre. Nem a politikai nézetekben való eltérés miatt. Pusztán a teljesen állatias zsigeri gyűlöletbeszédnek szeretném elejét venni. Minden más hozzászólás jöhet.

Balt 2013.06.28. 08:37:31

@is: Általában nem szoktam neked válaszolni, de tegyünk 1 kivételt. Mielőtt nagyon beleéled magad a szokásos besserwisser szerepbe: az energetikában dolgozom 25 éve, most konkrétan épp a termelői oldalon. Pontosan tudom, hogy a mi kapacitásunkat egy évre adjuk el a tőzsdén (fix áron), történetesen egy nyugati kereskedő cégen keresztül egy környező országba. (Attól tartok: jellemző...)
süti beállítások módosítása