EnergiaGorilla

Végzettségét tekintve közgazdász, szakmáját tekintve energetikus, hozzáállását tekintve aggódó állampolgár. Egy gorilla türelmével.

Friss topikok

  • Éhes ló: @Flyer68: meglehetős spéttel reagálsz, de a kérdésemre adott válaszod megnyugtat: minden kibaszott... (2015.01.29. 10:04) Büszkén, nonprofit módjára
  • lombozódó: polyvinyl 2014.05.31. 18:02:02 Sajna nem tudja, ő csak ott van egy jó fizetésért. Ez ma az orszá... (2014.06.22. 23:06) Üres zsebből, üres zsebbe, nemzeti tulajdonban, biztonságban
  • twentydigitcombination: Hali! "Mostanra már a magyar háziasszonyok is fújják, hogy az USA-ban palagáz-forradalom zajlik." ... (2014.06.17. 11:32) A világ nem elég
  • Netuddki.: Állami? Ami állami tulajdonban volt régen az szükségszerűen lerohadt. Más. Azért kíváncsi lennék ... (2014.04.04. 08:01) 28 nappal később
  • das boot: Frankó írás! (2014.03.19. 13:29) Trükközik-e az MVM?

2013.09.30. 14:07 energiagorilla

Fagyoskodó britek Eurázsia közszolgálati tévéjében

Az MTV Este című műsorának pénteki adásából megtudhattuk, hogy az angolok reszketve várják a telet, másfélmillió gyerek éhezik a rezsiköltség miatt és legszívesebben Orbánt most azonnal miniszterelnökként a szigetországba importálnák. 1984 szintű agymosás az M1-en.

 

Legutóbb már írtam arról, hogy mekkora félreértés a munkáspárti Ed Miliband választási ígéretét (azaz az árak befagyasztását, és a nagy szolgáltatók versenyhivatali úton felaprózását, ily módon a verseny serkentését) a magyar rezsicsökkentési kampány másolataként értelmezni. Természetesen egy ilyen blogbejegyzés nem sok vizet zavar, ezért nem kellett rosszul érezze magát az MTV-ben az Este szerkesztője amiatt, hogy még egy kicsit tuningolta az eredeti hazugságot, immár azt állítva Ed Milibandről, hogy „londoni elemzők szerint a magyar kormány intézkedéseit tekinti példának”. Ennél nagyobb hazugságokat is bármikor felolvas Obersovszky Péter szemrebbenés nélkül.

A felvétel zseniális katasztrófabeszámolóval indul, mely szerint fáznak a britek, félnek a közelgő téltől, nincs pénzük felfűteni a lakást, „a hideget melegebb ruhákkal, takarókkal ellensúlyozzák”. Hogy az elmondottakat képekben is alátámasszák, nyugtalanító hatású vágóképeket tesznek a riportfilmbe: zsúfolt közlekedést mutatnak, szirénázó mentő hangjával (biztos a 16 fokos szeptemberi zimankóban kihűlt csecsemőt visznek újraéleszteni), illetve megszólaltatnak szegénységügyi aktivistát és egy láthatóan szegény nőt, aki a kormány beavatkozását sürgeti az energiatarifákat illetően. Aztán jönnek a zseniális statisztikák: minden negyedik embernek gondot okoz a rezsi, a népesség 60 százaléka inkább fázik, semmint befűtsön, az energiaszolgáltatók pedig 12 milliárd font profitra tettek szert (ez egyébként az elmúlt 4 év összege, érthetetlen módon egy négyéves kumulált számot kellett megidézni), és övék a piac 99 százaléka (persze ki másé lenne a piac, ha ők képezik amúgy a teljes szektort?)

Ezt a beszámolót sikerült összehozni egy olyan országból, amiről már az általános iskolában megtanulhattuk, hogy óceániai éghajlata miatt alacsony a hőmérséklet ingadozása, az éves középhőmérséklet kb 10 fok, havat legfeljebb egy-két nap erejéig látnak. Nyilván a klímaváltozás (vagy más) miatt előfordultak mostanában extremitások, de nem jellemző, hogy olyan rohadtul fagyoskodniuk kéne télen. Turistaként (vagy diplomás vendégmunkásként) Minden magyar nő első meglepetése az angol nőkkel kapcsolatban, hogy harisnya nélkül mosolyogva kószálnak decemberben is. És minden magyar férfi második meglepetése (a harisnya nélküli angol nők látványa után) az, hogy miként lehet ennyire huzatos és igénytelen tolóablakokkal átadni házakat lakhatás céljából. Ha valahol, hát náluk aztán tényleg komoly sikereket lehet elérni nyílászárócserével és más hatékonysági beruházásokkal. Ugyanakkor a penész is őket veszélyezteti a legjobban, ha műanyag ablakok közé zárják a párás levegőjüket.

Visszatérve Az Este filmjére, a film célja természetesen nem más, mint alátámasztani azt az ámokfutást, amit rezsitémában véghezvisz a magyar kormány. Hiszen már minket másolnak, a briteknek is félniük kell a szolgáltatóiktól, stb. Ezt ezután rövid beszélgetés keretében is kifejtik, az ehhez mindig türelmes áldozatnak bizonyuló Magas István tanszékvezető egyetemi tanárral. Mélyen szakmai beszélgetés, Obersovszky ilyen fondor „kérdésekkel” váj a rezsidémon puhájába: „Tanár úr azt mondja meg nekem, hogy (…) ha megnézi ön is a számláit, akkor azt látja, hogy valóban tendenciózusan egyre többet fizettünk az energiáért (…) de ha arról beszéltünk, hogy ez extraprofitot eredményez, akkor intőt kaptunk!”, ami sokkal inkább tűnik egy panaszos frakcióvezető közleményének, semmint riporteri kérdésnek. Kérdés híján persze a tanár igyekszik visszamenni a kályhához, az energiaszektor megtérülési viszonyairól próbál értekezni, ami teljesen alkalmas arra, hogy a megfelelő időpillanatban Obersovszky gyakorlatilag újra feltegye ugyanazt a kérdést, hogy miért csak most lett probléma az extraprofit az energia és (érdekes csavarral) a bankszektorban?

A választ magunktól is tudjuk: azért most lett csak probléma, mert most jött el közénk a próféta, aki felnyitotta a szemünket, és olyan receptet szolgál, amit aztán az angol hülyék is örömmel másolnak. Nem beszélve a dánokról, rájuk is tesz egy teljesen irreleváns hivatkozást OP.

A vége felé jön egy újabb állítás/kérdés Obersovszkytól, miszerint az energiapiaci konszenzust újra kell-e gondolni (értsd: a kormány új feltételeket diktál a szolgáltatóknak, ahogy azt már Kósa és Rogán is hirdette), erre a tanár úr helyesel. Ez tökéletesen elég ahhoz, hogy a Híradó.hu-n már egy olyan címmel jelenjen meg az anyag szöveges összefoglalása, mintha Magas István magától mondta volna ezt. 

A sztori végén még egy kicsit rúg azért a riporter az alternatívokba is, érezzék a törődést: „Nem véletlenül mondják lehet azt, hogy a következő nagy bumm, a következő nagy lufi az a zöldenergia? Mert vannak ilyen jóslatok. Hogy most még pangunk 10 évig (…) aztán jön egy nagy felfutás, az pedig ezen a területen lesz.” A mondat persze érthető így is és úgy is, kinek hogy esik jól, lényeg, hogy meg kell ingatni a bizalmat ezekben az eljárásokban, és távolabbra tolni a velük kapcsolatos reményeket.

Nem vagyok újságíró, nem ismerem a média működését, de laikusként is teljesen átlátszó az a manipulatív megközelítés, ahogy megpróbálják validálni a kormányzat rezsiügyben folytatott politikáját. Ugyanakkor valószínűleg keveseknek fog szöget ütni a fejében az a mondat, amit Magas István ugyanebben az interjúban elmondott: "A háztartási energiaellátásban a hőveszteség mértéke rettenetes, éppen ezért hosszú távon egy olyan beruházással kell a kialakult helyzetet orvosolni, amely energia-megtakarítást eredményez. Így a kevesebb fogyasztásból adódó pluszforrás finanszírozza majd meg a befektetést, amelyhez külön pénzmozgásra nem lenne már szükség". Magyarán: ha a kormány most nonprofittá teszi az energiaszektort és csökkenti a rezsit, akkor ezzel azt is el kell fogadniuk a polgároknak, hogy egy árva fillért nem fog kapni senki energiahatékonysági beruházásra, hiszen a nála maradt pénz, a csökkentett rezsin elért megtakarítás majd ezt szépen ellensúlyozza. Jobb lesz tehát, ha a havi ötezer forintot már most elkezdjük befőttesüvegbe félretenni, mert abból kell majd venni az új ablakot, a kazáncserét, a homlokzatszigetelést. EU-s és állami pénzt erre ne reméljen már senki.

Fordítanál energiát a megértésre? Kövesd a Gorillát a Facebookon!

101 komment · 1 trackback

Címkék: energiapolitika energiahivatal orbanviktor nagy-britannia portfolioblogger versenypiac rezsicsökkentés miliband


A bejegyzés trackback címe:

https://energiagorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr295541386

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ingyenenergiával a rezsidémon ellen 2013.10.01. 08:38:35

Széles Gábor tavasz óta lebegtett világmegváltásáról eleinte folyamatosan érkeztek infók, de aztán már-már feledésbe merült. Most viszont úgy néz ki, hogy mégis lesz belőle valami hivatalos bejelentés, legalábbis az energiaoldal.hu cikke szerint: ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2013.10.01. 00:54:42

Az eu és ecb önti a pénzt az energia hatékonysági és megtakarítási projectekbe, nem hiszem hogy leállna a hazai finanszírozás.

Lord Snow 2013.10.01. 01:43:19

A mai termelési híradóból azt a sima hazugságot is megtudhattuk, hogy 3 és fél millióan nézték rákai filip pénztalicska c. műsorát. (Közben persze nem.)

Továbbá, hogy itt valaki győlölködik és nem lehet miatta normális politikai párbeszédet folytatni, de nem a fidesz az 15 éve, nem.

Ezt az inverz valóságot egyébként k. máté büntetett utóéletű szektatag tolmácsolta, egyszerűen elképesztő volt. Amikor a politikai párbeszéd hiányát mondta, kicsit lehajtotta a fejét, hátha mégis szakad a plafon.

Teljesen fordított, párhuzamos valóságot ad le a párt-tv, hihetetlen ezt élőben látni.

Orszag 2013.10.01. 02:01:04

Csak szólok, hogy óceáni az az éghajlat, az óceániai éghajlat többnyire trópusi. :)

nandras01 2013.10.01. 02:29:22

de jó, hogy már évek óta nem nézek tévét, megúsztam egy gutaütést.
a gond az, hogy józsinéni, az átlagszavazó meg néz- és ez az egyetlen iformációforrása.

EURO2000 2013.10.01. 04:05:37

Nagy Britanniában pl. a gáz ára/m3 egy kicsit alacsonyab, mint M.o-n, az átlagfizetés meg a háromszorosa. Olyan nagy gáz azért nem lehet...

röhögő 2013.10.01. 04:49:41

@Orszag: Izlandot is óceán veszi körül, ott is óceáni nem? Többnyire az is trópusi?

Blogger Géza 2013.10.01. 05:43:49

Nem kevésbé manipulatívak a külföldi sajtó Magyarországról szóló tudósításai. Sőt.

Blogger Géza 2013.10.01. 05:47:32

Egyébként ha ez nem probléma Nagy-Britanniában (a blogbejegyzés mintha ezt kívánná sugallni, hiszen hát 10 fok az átlaghőmérséklet - lakjon 10 fokban pár hónapig a posztoló, meglátjuk, utána mit szól), miért vette fel napirendjére ott a másik legnagyobb párt? Tényleg csak Orbán Viktort akarnák másolni? Ha pedig ott probléma, akkor nálunk, ahol sokkal nagyobb részét teszi ki a rezsiköltség a háztartási kiadásoknak, vajon nem probléma?

nimonic 2013.10.01. 05:56:16

@Orszag: Kár volt szólnod. Az óceáni éghajlat az óceáni.A trópusi meg trópusi.A mediterrán meg mediterrán, a kontinentális pedig kontinentális.Ezek nem keverhetőek tetszés szerint.
Ezt nem ártana újra áttanulmányoznod.Feltéve, hogy hozzá akarsz szólni a témához.

czjanos 2013.10.01. 06:15:00

Szerintem a szerző 10 évet tévedett, ami az összehasonlítást illeti: 1974-re kellett volna hivatkoznia.

bloodhound v2.0 2013.10.01. 06:17:05

@nimonic: @röhögő:
esetleg, ha megtanulnátok olvasni, az nem volna hátrány.
egy tanulsága van ennek a posztnak: magyar közszolgálati tv-t nézni egyenlő az agyhalállal. de ez mesze nem most kezdődött. :(

nimonic 2013.10.01. 06:19:33

@Blogger Géza: Azt hinné az ember, hogy ennyi hozzászólás után legalább odafigyelsz arra, amit olvasol.
Pont arról van szó, hogy csak Orbán nyaloncai szerint igyekeznek őt másolni.Afelől ne legyenek kétségeid, hogy ha ezt a párhuzamot a brit közvéleményben kezdené valaki terjeszteni, akkor az ötletgazda is sürgősen igyekezne elhatárolódni. Ugyanis annyira jó helyzetben még pl. a svájciak sincsenek, hogy ne lehetne szavazatokat remélni attól, ha valamit olcsóbban akarnál nekik adni. Nagy Britannia meg még csak nem is Svájc. Viszont nem is Magyarország.
Ugyanakkor abban is biztos lehetsz, hogy Magyarország jelenlegi megítélése senkit nem sarkall arra, hogy magyar példák vállalt másolásával próbáljon választást nyerni.
Így aztán a sugallt azonosság tökéletes tévedés. Azonban új elemet nem tartalmaz, hiszen ez eddigi forradalmi unortodox megoldások szinte osszességére megtörtént már az utólagos és kétségbeesett keresése a külföldi példáknak.
Az meg nagyon egy bit,hogy a külföldi sajtó is manipulatív, tehát nálunk minden ok.
Egyébként annyit hozzátennék, hogy én nyugodtabb lennék egy erős áremeléstől, ugyanis az áram áránál sokkal jobban aggaszt annak esetleges hiánya.A jelenlegi trend alapján pedig sajnos ez utóbbi sem utópia.

bloodhound v2.0 2013.10.01. 06:19:34

@czjanos:
1984 nemcsak egy szám, hanem valaminek - nem mondom meg minek, hátha magadtól is leesik :) - a címe is.

nimonic 2013.10.01. 06:22:35

@bloodhound v2.0: Jóvanna. Majd igyekszem a jövőben minden fölött átsiklani, ami nem köthető szigorúan az alaptémához:)

Blogger Géza 2013.10.01. 06:27:00

@nimonic: "Az új magyar alkotmány üdítő kivétel “a huszonegyedik század erkölcsi sivatagában”, “egy örökségét és önállóságát visszakövetelő, civilizált nemzet szellemi terméke” – veszi védelmébe a Scotland on Sunday című lap szerkesztőségi kommentárban az alaptörvényt. Szerinte Európának példát kellene vennie erről a teljesítményről ahelyett, hogy “a politikai passzivitás és az erkölcsi relativizmus levében pácolódik”."

Csak hogy kicsit szélesítsem beszűkült látókörödet...

www.szatmari-monitor.ro/2012/01/a-skotok-is-kiallnak-a-magyar-alaptorveny-mellett-plusz-az-eredeti-cikk/

midnight coder 2013.10.01. 06:33:10

10 fok az kinn is 10 fok. És ha a post elkövetője nem csak az ATV-t nézné, hanem időnként mondjuk a BBC-t is hallgatná, akkor tudná hogy Londonban sem minden fenékig tejfel. Sokaknak nagyon nem az.

Astronomy Domine 2013.10.01. 06:38:24

"Londonban sem minden fenékig tejfel. Sokaknak nagyon nem az."

Aha.. akkor nyilván ők azok, akik "Orbán Viktort a Downing Streetre!"-táblákkal békemenetelnek a Picadillyn. Hülyegyerek.

lüke 2013.10.01. 06:51:21

"vigyázó szemét "senki se veti -soha se vetette- Magyarországra

(pláne most ,hogy az osztrák FPÖ ilyen sikert aratott)

inebhedj - szerintem 2013.10.01. 06:58:09

@bloodhound v2.0:

@czjanos-nak igaza van. Az orwelli 84-el való kapcsolat erőltetett, a 80-as évek közepének Magyarországára való visszautalás viszont a témával és a megközelítéssel összhangban van, ellenben akkor már erőteljesebb és a célnak megfelelőbb a 70-es évek közepéig visszanyúlni.

Szűcslaci 2013.10.01. 07:13:40

@EURO2000: "Nagy Britanniában pl. a gáz ára/m3 egy kicsit alacsonyab, mint M.o-n, az átlagfizetés meg a háromszorosa."Akkor most van extraprofit nálunk, vagy nincs extraprofit? Indokolt a "rezsicsökkentés", vagy nem? Ja hogy vagy úgy.........

Dr. bögöbö 2013.10.01. 07:16:48

inebhedj: egyáltalán nem erőltetett a hasonlat! Nézd meg, hogy tapsikolnak a hívek most -az orbáni köszöntő után- Merkelnek, ugyanazon hívek, akik egy hónapja még keletnémet KGB-Stazi kettősügynöknek kiáltották ki. Csak aztán kiderült, hogy mindig is Eurázsia ellen harcoltunk és Németország mindig is Óceánia része volt. :) Az egész fidesz-kommunikáció MAGA az orwelli agymosás.

igazi hős 2013.10.01. 07:18:14

@midnight coder: A kinti nyálkás 10 fok sokkal rosszabb. Viszont Anglia közepén a szabadban tartanak trópusi növényeket, mert nem fagynak el télen. Ha nálunk lenne 4-5 fok a minimum hőmérséklet, akkor fele ennyit fűtenénk. Cserébe az angolok nem véletlenül tartanak nyitva télen-nyáron 1-2 ablakot: ha rendesen zárnának, akkor bedunsztolnák a lakást egy pillanat alatt. Az se véletlen, hogy a hagyományos lakásokon nincs vakolat, csak a dupla téglafal, mert azon átjár a víz.

dennisthemenace 2013.10.01. 07:32:17

@EURO2000: Nincs nagy gáz. Eleve kevesebbet futunk, mert van, mikor tizenot fok van napkozben, ejjel meg hat-nyolc. A villany is olcsóbb szerintem.

dennisthemenace 2013.10.01. 07:33:55

@midnight coder: Nem, tényleg nem. Hatalmas kozlekedési káosz van reggelente és estefele..

nyikk 2013.10.01. 07:39:37

@igazi hős: A pára nem a falon át közlekedik a fal pedig hőszigetelési célból lett dupla anno, mert még nem találták fel a nikecellt és társait.

dr yetee 69 2013.10.01. 07:41:28

@Blogger Géza: Ehez vagytok szokva,igaz,Géza?Agymosáshoz!

É2I 2013.10.01. 07:46:26

Még szerencse, hogy nem láttam, mert kikúrtam volna a tv-t az ablakon. Az meg pont nem tehet róla, hogy ilyen szarfaszú agymosást kell neki adni.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban meg csak annyit: kurvára meg lesz ennek a böjtje.
De azt is megnézném amikor a szolgáltatók kivonulnak és az államé lesz, neki kell üzemeltetni, milyen sürgősséggel emel árat vagy éppen vet ki valamilyen adót az éppen regnáló kurmány.

felcsutisuttyo 2013.10.01. 07:47:47

BESZART A ROHADÉK HÜVELYKMUTYI...FEJETLENÜL ROHANGÁL...GYORSAN BEVETI A FIZETETT "Csodafegyverét":)))))))) a BIRKAMENETET (Román szőröstalpuak és lengyelek is lesznek, meg talán Azerbadzsáni gyilkosok is....a CIVIL ÖSSZEFOSÁS-OK KÖZÖTT?
kepkezelo.com/images/131j7tjx6lyl93b8hr.jpg

czjanos 2013.10.01. 07:57:34

@bloodhound v2.0: Mit gondolsz: hány magyar ember olvasta Orwell könyvét és hány nézte 1984-ben-, illetve 1974-ben a királyi TV-t?

contractor 2013.10.01. 08:02:18

Òceániai éghajlat nincs, de van helyette óceáni (oceanic, or marine, or maritime climate). De egyébként az angol munkatársaim itt Frankfurtban decemberben még farmer dzsekiben és pólóban járkálnak. Januárban felvesznek valami melegebbet, de februárban már megint farmer dzseki és póló a viselet. A hotelbe a radiátort is lecsavarják mert szerintük túl meleget csinál. Nem túl fagyosak. De a svédek se.

czjanos 2013.10.01. 08:06:05

@igazi hős: Nálunk a több százezer panel lakás a mértékadó, amelyeknél csak a homlokzati panelek középső részén volt Nikecell szigetelés, ami az eltelt kb. 40 év alatt nagy valószínűséggel elporladt már.Ezek a falak szinte órák alatt kihűlnek, a panel-hézagok közötti szigetelés pedig (ha nem javítják 4-5 évente) átengedi a nedvességet és akkor jön a penész. Ezért is mondja (nagyon helyesen) Bajnai Gordon, hogy nem a "rezsit" kell csökkenteni, hanem megfelelő szigeteléssel a felhasznált energiát. Ami nem csak az egyes fogyasztóknak jó, hanem az államnak is, a csökkenő energia-import miatt.

Kék az ég 2013.10.01. 08:27:22

@Blogger Géza: Maradjál mar a hülyeséggel!

Nem ok vettek napirendre, mert mar 2011 óta azzal kampányol hanem mar megint ORBAN LOPTA TŐLÜK az ötleteit (ahogy a Forza Magyarország es üvöltő kisfius plakát óta mindent)

___________________
www.telegraph.co.uk/news/politics/labour/8785711/Ed-Miliband-Labour-will-break-up-big-six-energy-firms.html

By Andrew Porter, Political Editor

8:00AM BST 24 Sep 2011
___________________

DezInf 2013.10.01. 08:28:30

@Blogger Géza:

Gejza, te arra is képes vagy, hogy külföldi lapokban cikket írj, vagy olvasói levelet tegyél közzé álnéven.
Egy ilyen fidexestől minden kitelik, de akár az ellenkezője is :)))

Ugye a békamenetnél is ott fox menetelni az első sorokban?

Nem azé kérdem, mert ismerkedni szeretnék egy ilyen fidexnyalonccal:)))

Amúgy az ötletért nem kérek jogdíjat:D

Kék az ég 2013.10.01. 08:30:53

@nimonic: Annyira nem azonos a helyzet, hogy az angol munkásparti vezér (akit ránézésre nem fognak megválasztani soha) a

a verseny erősítése céljából javasolta!

Nálunk meg épp azzal jött az észlény miniszter, hogy a verseny az nem jó dolog sehol.

De hat a szektas hiveknek ez azonos.

Kék az ég 2013.10.01. 08:35:56

@midnight coder: Most mondd meg Svájcban se mindenki milliomos, sőt!

Tehát a blog "hazudott" szerinted mert jobban él a magyar mint a svájci, nem?

Peterpapo 2013.10.01. 08:38:37

@Blogger Géza:

Egy szerkesztőségi komment, az nem teljes Skócia. Tehát, ha Bayer Zsótika ír valami faszságot, vagy akár egy népszabis, az nem jelenti azt, hogy egész Magyarország azt gondolja. Az csak egy ember véleménye.

béla a görög (törölt) 2013.10.01. 08:38:37

Na ezért nézek én inkább BBC-t az M1 helyett...

inebhedj - szerintem 2013.10.01. 08:43:25

@Dr. bögöbö:

Minden politikai párt propagandája (sőt technikailag minden marketing, agitáció, propaganda) orwelli agymosás, az MSzP-é éppúgy, mint a Fidesz-é, vagy a Labor-é (a teljesség igénye nélkül), agymosás a tematizált és uniformizált hírkezelés (liberális médiapiac), a kereskedelmi rádiók és tévék műsora, a fogkrém és mosópor reklámok, stb.

Ha nem akarjuk kiszürkíteni, összekutyulni vagy értelmetlenné tenni ezt a fogalmat is (mint ahogy tettük ezt már a fasizmussal, liberalizmussal, jobboldallal, baloldallal, stb.), akkor érdemes kevésbé nagyot markolni: az agymosás önmagában nem egyenlő az orwelli világképpel (ahogy a fidesz-kormány nem azonos a sztálinizmussal, az mszp-szdsz kormány nem baloldali-liberális, az antiszemitizmus nem fasizmus, stb).

Ami a tapsikolást illeti (akár szélkakasként, akár hülyeségeknek), ez szintén nem példa nélküli, a Che Guevara pólós európai baloldali aktivisták, a demokráciát féltő marxista filozófusok és az internacionálét éneklő MSZP-sek jelzik, hogy a Fidesz-kongresszus (agyban) zöldjei (legalább) huszonéves (nemcsak) hazai demokratikus hagyományt követnek - ergo megint nem érdemes orwellizálni az utóbbiakat, mert mit sem különböznek elődeiktől és kortársaiktól, akkor meg milyen különbségtétel az, amely az azonosságokra mutat rá?

déjá vu39 2013.10.01. 08:49:29

Tartalmát és szóhasználatát tekintve bármelyik 70-es, 80-as években készült híradót le lehetne adni most is, észre nem lehetne venni a különbséget.

Blogger Géza 2013.10.01. 08:53:43

@Kék az ég: Ám legyen, ezek szerint a Fidesz európai ötleteket, módszereket alkalmaz. :)

(Lopni csak azt lehet, ami le van védve, tanulj meg magyarul, politikában átvenni szoktak dolgokat.)

vuvuvu2 2013.10.01. 08:55:01

kíváncsi lennék hogy a blogger hány éves és a kommentelők közül hány van aki az 1984-et még az átkosban olvashatta és meg is értette... iszonyúan tudjátok mi a tuti, de az egész életfelfogásotok, értékrendetek sugallja, hogy fogalmatok sincs arról, mi volt a 60-as/70-es/80-as években élni, netalántán előtte. nagy kár, mert ezért aztán minden hülyeségre rákattantok, mint ez a poszt is, amely hangulatkeltésre ugyan alkalmas, de egyébre semmiképpen. Orwell remekműve egyébiránt nem Orbán rendszeréről szól, hanem úgy globalice a totalitáriánus rendszerekről, amelyek nemcsak tőlünk keletre hanem nyugatra is megtalálhatók. pl. a globalizáció (angolszászok ebben igen jók, mivel sok rutint szereztek a gyarmatosításban) is egyfajta totalitarianizmus. ennek a gyermekei vagytok, csak még nem fogtátok fel szerencsétlenek.

Hertelendi 2013.10.01. 09:00:14

Addig csesztettétek Gejzát, amíg itthagyott minket:(((
Kár érte! Olyan jókat lehet rajta röhögni:)))
Szegény Gejza! Hol vagy????

Mr. Waszabi 2013.10.01. 09:22:13

Vigyék csak, vigyék csak, itt már elvégezte küldetését:)
Azon tanakodtam, nem kéne valamit kérnünk cserébe egy ilyen értékes nemzeti kincsért? Mondjuk az állami Shell olajvállalatból egy részvénypakettet. Vagy egy darabot az Északi-tengerből:)

bögöbö 2013.10.01. 09:36:07

@vuvuvu2: én azon "szerencsések" közé tartozom, akik még a hazai megjelenésekor, vastagon az "átkosban" olvashattam a művet. Azt aláírom, hogy az akkori totalitárius rendszerek ihlették a megírását, de -és éppen ez a nagy érdeme- ma is aktuális mondanivalója van. ÁM. A ma létező diktatúrákban az elnyomott tömegek sokkal inkább TUDJÁK (hála többek között az Internetnek), hogy ők kommunista/katonai stb. diktatúrában élnek, míg a mai magyar valóságra inkább a regény azon -számomra leginkább ijesztő- végkifejlete a jellemző, amikor a főhős már nem is küzd a Nagy Testvér ellen, hanem maga is elhiszi, amit az "Igazság-minisztérium" mantráz a fülébe és üdvözült mosollyal vonul a "Béke-minisztérium" szabadságharcos (azaz "háborús") menetében Óceánia (aktuálisan az EU) ellen, a Párt tévéje naponta gyalázza "Emmanuel Goldsteint" (alias Gyurcsányt, majd Bajnait) és a "Bőség-minisztérium" (alias Emberi Erőforrások Minisztériuma) gondoskodik a közmunkásoknak csúfolt rabszolgasereg megteremtéséről...

bögöbö 2013.10.01. 09:41:28

Ja, ha már analógia, a teljesség igénye végett: a mi "Szeretet-minisztériumunk" köztörvényes "szurkolókat" vet be a székházuk előtt békésen üldögélő egyetemisták ellen és koncepciós perek sokaságát veti be az ellentábor volt döntéshozóival szemben. Nem ijesztő?

Füles [Göd.HU.EU] 2013.10.01. 09:49:19

@nimonic: Mondják ezt olyanok, akinek az óceáni és "óceániai" ugyanazt jelenti...

energiagorilla 2013.10.01. 09:52:27

Szolgálati közlemény óceáni és óceániai kérdésben: nyilván óceáni az éghajlat, de az óceániai egy újabb utalás akart lenni az 1984-re. Nem jött át, én hibám.

felcsutisuttyo 2013.10.01. 09:54:26

birkakhoz 2013.09.30. 22:20:23
Orban mindig tisztessegtelenul jatszott egesz eletet beszovi a korrupcio,penz es hatalomehseg , arrogancia az alazat szo TELJES HIANYA egy normalis demokraciaban mint szelsoseges kis part vezeret tudom elkepzelni de inkabb azt sem.ORBAN VIKTOR FELCSUTI PARASZTGYEREKKENT NOTT FEL ES HIABA VEGEZTE EL A JOGI EGYETEMET HIABA POLITIZALT MEGMARADT EGY UNINTELIGENS MARADI PARASZTEMBERNEK , NEKI NEM SZABADNA POLITIZALNI UGYANIS SEMMIHEZ NEM ERT SZO SZERINT SEMMIHEZ MUNKAHELYE NEM VOLT VERSENYSZFERABAN NEM TUDOTT EDZODNI HISZEN EGYETEM ELVEGZESE OTA ELOSKODIK AZ ORSZAG TESTEN , RETTENETES HOGY O MAGYARORSZAG MINISZTERELNOKE ES EZ TELJESEN MINDEGY MILYEN OLDALON ALLNA HA MSZP , SZDSZ , FITYISZ, MDF,KISGAZDA, KDNP, TOK MINDEGY UGYANIS TELJESEN FOGALMATLAN MINDENHEZ AKI EGY MATOLCSYT KOMOLY PZICIOBA TUD ULTETNI AZ MAGA IS HITELTELENNE VALIK MINT AZ EGYSZEMELYES VALOJABAN BALKOZEP PARTJA A FIDESZ AHOL 1 EMBER SZAVAZOTT ELLENE A TOBBIEK NEM MERTEK PEDIG SZERINTEM ISMERIK A SOK DISZOSAGOT AMIT ELKOVETETT SIMLICSKAVAL AZ ELMULT 15 evben MAS EMBEREK ELETFOGYTIGLANJUKAT TOLTENEK ENNYI BUNTETTERT OK MEG VIGAN ZSIROSODNAK , ORBANGUTAN VAGYONA MEGHALADTA A 2000 MILLIARDOT ENNEK A TOREDEKERT KAPOTT 10 EVET A HORVAT MINISZTERELNOK ! HORVATOK ELOTT MEGEMELEM A KALAPOM , ES A ROMANOK ELOTT IS, AKIK ELKAPTAK ELITELTEK ES LEOLTEK MINT EGY DISZNOT A DIKTATORUKAT,POLT UTAN MEG KOPOK EGYET JOBB HIJJAN MERT OK MEG EGY FIDESZES GENGSZTER UTAN NEM NYOMOZTAK MEG MSZP KORMANYZAS ALATT SEM , HAT NEM UNORITO???

inebhedj - szerintem 2013.10.01. 09:55:35

@bögöbö:

Ijesztő, de ez így megy vagy 25 éve, szóval már nem is küzdünk ugye, csak üdvözült mosollyal elhisszük a mindenkori dolgokat vagy éppen annak ellenkezőjét.
Szóval mikor Eurázsia ellen szólít harcba a kormány, akkor vagy ezt hisszük el (kormánypártiak vagyunk), vagy azt, hogy Keletázsia ellen kell harcolnunk (ellenzékiek vagyunk), és fordítva.

Az fel sem merül már bennünk, hogy mindkettő, vagyis Óceánia ellen kellene harcolnunk.

Mondom, vagy 25 éve.

(A poszt éppen egy, a kormány Eurázsia ellenességével szemben Keletázsia elleni harcba szólító mű.)

felucca 2013.10.01. 09:59:09

@nyikk: A pára bizony a falon át (is) közlekedik, méghozzá tökmindegy neki, hogy vakolt az a fal, vagy nem.
Téglából pedig azért építkeznek, mert (velünk ellentétben) szeretik a tartós dolgokat, ahogy a németek és hollandok is. Semmi köze ennek a párához.

SzLacika 2013.10.01. 10:01:04

Jajj jajj szegény Britannia. Ha nem tudom, melyik országról szól a cikk, valamelyik volt szovjet tagállamra gondolok. Ilyen demagóg és nyomorúságos képet állítom még soha nem festettek erről a népről. Még ha van is benne igazság, ha már velük jöttek nem ártott volna megemlíteni, hogy a szegények _túlnyomó_ része indiai, pakisztáni, afrikai, lengyel stb. - leginkább képzetlen - bevándorló. Segélyből és mosogatásból nem lehet felhőtlenül megélni ott sem. Persze a szegények attól még szegények, de ez azért némileg árnyalja a képet. Azaz ellentétben azzal, amit sugall a riport, nem a _britek_ lettek ennyire csórók.

@Kék az ég: Ehhez képest: "Nagyon hízelgő azt olvasni a sajtóban, hogy a magyar példát _másolja_ Nagy Britannia, meg _Európa több országa_" Muhaha

zobod 2013.10.01. 10:01:54

A nemzetek Európája arról szól, hogy minden ország választói keresik azt a politikát, ami leginkább szájuk íze szerint való. És ebbe sem a brüsszeli bürokrácia, sem a mániákusan kozmopolita liberális értelmiség, sem a multinacionális nagyvállalati érdek nem szólhat bele. Erről szól a brit Munkáspárt rezsijavaslata, erről szól a fidesz rezsimodellje. A briteknek persze annyival jobb a helyzete, hogy ott többszereplős, versenyeztethető kínálati oldal van, míg nálunk a szolgáltatási területükön gyakorlatilag monopol helyzetűek a cégek. Mások a körülmények, ezért más lesz a megoldás is. Ami közös, hogy nem brüsszeli előírások, nem a jelenlegi status quo fenntartásában érdekelt cégek, és nem is a világképe fogságában vergődő kamuértelmiség mondja majd meg, mi legyen.

Lencsés István 2013.10.01. 10:06:00

Agyat csak annak lehet mosni , aki engedi magát bevitetni kórházba ....

SzLacika 2013.10.01. 10:06:38

@SzLacika: "melyik országról szól a cikk" nem a cikk, hanem a bejátszás, bocs.

felcsutisuttyo 2013.10.01. 10:17:35

BESZART A ROHADÉK HÜVELYKMUTYI...FEJETLENÜL ROHANGÁL...GYORSAN BEVETI A FIZETETT "Csodafegyverét":)))))))) a BIRKAMENETET (Román szőröstalpuak és lengyelek is lesznek, meg talán Azerbadzsáni gyilkosok is....a CIVIL ÖSSZEFOSÁS-OK KÖZÖTT?
kepkezelo.com/images/131j7tjx6lyl93b8hr.jpg

felcsutisuttyo 2013.10.01. 10:18:19

kepkezelo.com/images/131j7tjx6lyl93b8hr.jpg

Szakura 2013.10.01. 10:22:06

Azért nem könnyű kifizetni a villanyszámlát Angliában, mert általában minden azzal működik, a fűtés, főzés is, ráadásul csak félévente fizeted. De az itteni rezsim azért nem magasabb, mint az otthoni panelé.

energiagorilla 2013.10.01. 10:23:25

@zobod: Kommented első felével egyetértek, mindenki a saját szerencséjének a pogácsa... Azonban a területi monopolium nem korlátja a versenynek (minek is kéne 5 különböző cég konnektorja egy lakásban), attól még szabad a szolgáltatóválasztás. A többszereplős versenyeztethető kínálati oldal itt is lenne, ha nem hatósági áras lenne a szolgáltatás, és nem lenne egy kellemes meleg akol az egyetemes szolgáltatás. Az EU harmadik energia csomagját kellene bevezetni rendben, és akkor a monopoliumokkal sem lenne gond. Ja hogy a legnagyobb monopolium éppen az államé (MVM)? Itt van a kutya elásva...

nu pagagyí 2013.10.01. 10:29:12

Az magyarországi angolruha turkálókra rossz idők várnak, ha az angolok a magas rezsi miatt kénytelenek lesznek az összes kabátjukat magukon tartani.

vernyul 2013.10.01. 10:44:21

az nem lehet, hogy nem a rezsi drága, hanem a fizetésünk alacsony?

nu pagagyí 2013.10.01. 10:51:56

@zobod: Az Európai Unió egy olyan kísérlet, amelyik pont azt tűzte ki célul, hogy meghaladja a "nemzetek Európáját". Azt az Európát, amelyikben a nemzetek "versengésének" legalább két világháborút és alsóbbrendűnek bélyegzett embertömegek módszeres megsemmisítését köszönhetjük. Nem a másik rovására kellene érvényesülnünk, hanem együttműködve másokkal. Nem hazugságokat kellene terjeszteni az EU-ról, hanem használni a közös mechanizmusokat, betartani a vállalt elveket. Az EU eszméje a polgárok szabadságát favorizálja és nem a lokális szemétdombokon szuverénen kapirgáló kakasokat.

nu pagagyí 2013.10.01. 10:56:59

@vernyul: Kimondtad a lényeget. A kormánynak arra kellene törekednie, hogy versenygazdaság fejlődjön, hiszen csak ebben a szektorban érhetsz el olyan jövedelmet, amit képességeid és teljesítményed lehetővé tesz.

Orbánéknak lassan létre kellene hoznia egy olyan kormányszervet, amelyik az áruk és szolgáltatások valódi árát tartja nyilván, mert a különadókkal árszabályozásokkal már rég nem lehet tudni mi mennyi. Például mihez képest sikerült rezsit csökkenteni?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.01. 10:57:06

@midnight coder: ezek a sokak véletlen nem pont azok akik basznak dolgozni egy olyan országban, ahol VAN munka és az állam nem gáncsol minden vállalkozást?

_most_ 2013.10.01. 11:04:30

ez olyan lehetett, mint amikor Észak-Korea csinált egy propaganda filmet, hogy Amerikában, Európában mindenki hajléktalan, meg éheznek az emberek :D

Link elek 2013.10.01. 11:16:50

Az eszak koreai propaganda hires arrol, hogy elhitette az emberekkel, hogy az o orszaguk a leggazdagakk/jobb/...

Az orbanista propagandistak is jonnek fel.

sorhajóhadnagy 2013.10.01. 11:17:00

Hát ez egyre ismerősebb! Békekölcsön mikor lesz?

sorhajóhadnagy 2013.10.01. 11:17:34

Ja, esetleg a békemeneten lehet majd felajánlani...

336 2013.10.01. 11:19:59

@Orszag: Csak szólok, hogy okosabb maradtál volna, ha nem szólalsz meg. Szerintem inkább nézz utána, hogy mit jelentenek az "óceániai" és az "eurázsiai" szavak, mielőtt hülyeségeket írsz. Egy kis segítséget találsz a címben...

kellys 2013.10.01. 11:31:35

@Szűcslaci: olyan jó lenne, ha kihúznátok a seggetekből a fejetek és körbenéznétek a világban, mielőtt a magyar balkánról osztanátok az észt.
nekik van földgázuk, nekünk nincs. sőt olajuk is van. sőt a gázimportjukat nem az oroszok adják, hanem a norvégok. amúgy minden stimmel, a két piac kocc ugyanaz.

magyar ugaron
még mindig találó

Orszag 2013.10.01. 11:33:05

@röhögő: Óceánia az ausztrál tektonikai lemezhez tartozik. Izland az Atlanti-óceánban leledzik, így éghajlata óceáni. De nem hinném, hogy ez a legrelevánsabb hozzászólás a témához.

Orszag 2013.10.01. 11:37:09

@336: Igazán? Egyrészt csak szóltam egy nyilvánvaló hiba (valószínűleg elírás) miatt, másrészt esetleg tanulhatnál fődrajzot, mielőtt megszólalsz; de inkább keress rá az Óceánia és Eurázsia szavakra. Egy kis segítség:

"Óceánia, avagy a Csendes-óceáni térség a Csendes-óceán szigetvilágának összességét, tágabb értelemben teljes területét jelenti. Geológiai értelemben a csendes-óceáni kéreglemezen fekszik, de azért nem tekintjük geológiai kontinensnek, mert túlnyomó többsége óceáni kéreg és nem kontinentális kéreg. Az óceáni szigeteken kívül hagyományosan ide sorolják Új-Guineát és Új-Zélandot is, amelyek azonban az ausztrál–indiai kéreglemezhez tartoznak, kivéve Új-Zéland délkeleti csúcsát."

Óceáni éghajlat: Az óceáni éghajlat a trópusi éghajlat legenyhébb változata. Területei a kontinensek nyugati oldalán észak-déli irányban húzódnak. [[]] a legnagyobb a területe, mert az óceánokról jövő nyugati szél hatását nem korlátozzák hegységek. E mérséklő hatás következtében az óceáni éghajlat területein a tavasz meleg, a nyár forró, a hőmérséklet évi ingása nagy. A csapadék bőséges, évi megoszlása egyenletes. A folyók bővizűek és egyenletes vízjárásúak. Növényzete az állandóan zöld fű és a lombhullató erdő. Csapadék: 800-2000 mm, egyenletes eloszlású. Tipikusan óceáni éghajlatú a Brit-szigetek, Skandinávia, Olaszország stb.

kellys 2013.10.01. 11:38:39

@mrZ: mutass már kérlek egy lakossági pályázatot, megköszönöm.
de jó fej leszek, mutathatsz 2011-es vagy 12-est is.

ez nem neked szól
olyan jó lenne, ha a magyar politika nem vallási szektaként működne, és a politikusokat nem aszerint ítélnék meg, hogy balos vagy jobbos, mszp vagy fidesz, jobbik vagy lmp vagy együtt2014, hanem teljesítmény alapján. olyanok a fideszes fanok, mintha a fidesz nem is párt lenne, akik az országért dolgoznának, hanem egy focicsapat, vagy szekta, viktor meg egy pápa lenne.
még a szart is megennétek, ha azt mondják fenn. erre mondta valaki hogy szolgalelkű nép?
bár ne lenne igaz. vezér, az kell ide, nem teljesítmény.
nem vagyok se szdsz.es se mszpes stb, ott se volt teljesítmény sose, de akkor legalább nem kúrták fel az eccerű ember agyát ilyen riportokkal, és az mszp fanok legalább képesek voltak elfogadni, hogy amire szavaztak az egy fos.

rezsicsökkentés kell ide, jogos, nem hatékonyságnövelés, szigetelés, nyílászárócsere. ez jobban eladható.
1%ért a fidesz eladná az anyját, jó lenne már egy államférfi, egy párt, aki nemzedékekben gondolkozna nem választásokban és lopásban.
de hát a nép ezt kéri, ezt kapja. a blogger géza félék a példa erre.
mosdasd a szerecsent, abban jó vagy te gyökér...

erdomester2 2013.10.01. 11:39:15

@contractor: Valóban nem fagyosak a svédek. Tavaly augusztusban bekapcsolták a fűtést (egy déli városban). Kurva hideg van Svédország bármelyik részén télen, amit a zord időjárás csak tetéz.

Orszag 2013.10.01. 11:39:44

@nimonic: Esetleg tanulj meg olvasni: "az az éghajlat óceáni" - értsd: a Brit-szk. éghajalta. "óceániai" - értsd: Óceánia területére vonatkozó. Ezt a félreérthető hibát szándékoztam kifigurázni, de úgy látszik az internet népe nem csak a politikához, focihoz, történelemhez, de már a földrajzhoz is jobban ért.

Amennyiben nem ismered a világ földrajzát, ajánlom a google keresőt.

Peetee 2013.10.01. 11:44:44

Undorító, ahogy a Fidesz politizál, vezet, kormányoz, irányít.
A totális demokratikus diktatúra rémképe villog Orbán szeméből minden áldott nap; és ebbe az irányba mutat minden, amihez a Fidesznek bármilyen köze is van.

colonel Tigh 2013.10.01. 11:44:52

@felucca: ezt ki mondta neked? Két légteret tökéletesen el lehet választani úgy, hogy ott semmi pára nem fog "közlekedni". A pára nem közlekedik (ha kinyitod neki az ablakot, akkor ok), max lecsapódik hőhíd hatására.

DarthVader 2013.10.01. 11:51:04

Az nem tűnik fel senkinek, hogy a két rendszerben csak a populizmus közös, semmi más? Baromira nem mindegy, hogy valaminek az árát befagyasztjuk határozott időre, vagy pediglen az erősebb kutya baszik elvén az árát csökkentetjük. (nem lesz gázáremelés kontra rezsicsökkentés). Megnézném én az angol szolgáltatókat, ha azt mondanák nekik, hogy márpedig 20 %-kal olcsóbban kell adniuk, (ahelyett, hogy nem emelhetik pl évente 3-4 %-kal)

deruyter 2013.10.01. 11:53:23

Jó kis poszt. Én már várom, hogy mikor jelenti be Obersovszky, hogy az egész utóbbi években végzett munkássága csak egy nagy-nagy "kész átverés" show. És csak várta csak várta, hogy mikor jövünk rá, hogy nem igaziból csinálja. És majd azt is mondja, hogy" gyerekek, csak nem gondoljátok, hogy komolyból mondtam ezeket, hát hiszen egy szó sem volt igaz az egészből, egyetlen logikai összefüggés nem volt ott, ahol összefüggést sugalltam, az egész egy provokatív paródia volt." Valahogy úgy mint ahogy Orson Welles beolvasta a rádióban a marslakók támadását. És majd néz, és mondja, hogy "dehát ez csak egy szkeccs volt, hogy hihettétek el". És azt is, hogy évekig azért nem csinált előtte semmi színvonalasat, hogy hitelesebben hozhassa a harmadik vonalból előrángatott, minden mélységű seggnyalásra is kapható szarpolírozó figuráját.

tobias2 2013.10.01. 11:57:14

@nimonic: A megtakarított rezsiből minden nyugdíjas vásárolhat generátort a pár év múlva várható áramszünetek áthidalására. Az élenjáró rezsimegtakarítók (= 50 amperes vagy nagyobb villanyórát használók) akár szélgenerátoros-napelemes házi villanyrendszert is építhetnek.

komplikato 2013.10.01. 12:02:18

@Lord Snow: Öööö, ez nem hazugság volt, csak az illető aki a papírt olvasta "eltévesztette" a helyiértéket ... ha jól láttam a vérciki adatokat akkor közel 350.000-en nézték, ennél általában a köztévén a reklámblokkot többen nézik.

komplikato 2013.10.01. 12:57:09

Testvéreim az Urban! Kezdjünk el mi MAGYAROK gyűjteni a haldokló nyugatnak, a szegény megtévedt angoloknak, küldjük nekik tűzelő anyagot, ruha segélyt és a többi!
:D

kellys 2013.10.01. 13:25:26

@mrZ: mutass már meg ebben hun van lakossági?
tudod bemegy józsi a bótba oszt szigetel meg ilyenek és pályázik a családi házának energia bizbasz javítására.

ezek társasházak, középületek, vállalkozások.
utolsó ilyen támogatás még az "átkosban volt" bajnai alatt...

kellys 2013.10.01. 13:26:10

@mrZ: ja és ne tetesd a hülyét, nem áll jól.

ODIV 2013.10.01. 14:02:55

Ha Obersovszky megkapja az esti anyagot a Fidesz kommunikációs központból, legalább a személyes névmásokat kicserélhetné benne. Ennyi újságírói munka talán még belefér...

336 2013.10.01. 14:27:39

@Orszag: Kezdem azt érezni, hogy falra hányt borsó, amit neked firkálok. Teszek még egy kísérletet, és ígérem, hogy nem leszek olyan titokzatos, mint eddig, hanem egyértelmű és lényegretörő. Tehát: Azért írtam, hogy segítséget találsz a post címében, mert bíztam benne, hogy rájössz a szerző hasonlatának titkára. Csalódnom kellett. Szokták mondani, hogy a butaság akkor a legveszélyesebb, ha szorgalommal párosul. Nos, te mindent elkövettél annak érdekében, hogy ez a kép alakuljon ki rólad. Feltételezem viszont, hogy nem szeretnéd ezt az állapotot fönntartani, így most röviden magyarázok, aztán meg futás a könyvespolchoz! George Orwell 1984 című disztópisztikus regényében három ország, Óceánia, Keletázsia és Eurázsia kvázi hidegháborúja elevenedik meg. Mindhárom ország vezetése totalitárius, de mind egy kicsit másképpen. A lényeg, hogy mindhárom ország lakosságát erősen agymossák. Orwell Óceánia életkörülményeit írja le belülről. Nos többet nem mondanék erről, inkább kellemes olvasást kívánva elbúcsúzom.

energiagorilla 2013.10.01. 22:17:25

@336: Ráadásul olyan 30 kommenttel ezelőtt magam is meaculpáztam már egyet, hogy az óceániai szóval csupán pont ez az 1984-es megidézés volt a cél.

Rob67 2013.10.02. 00:17:59

@Blogger Géza: Te geza, miota ertesz a seggnyalason kivul angliahoz is?
Huzzal vissza farturni a lendvai uccaba, Angliat meg hagyd meg nekunk barat.
Ide ne buzologj. Ez elheto hely.
Miattad es a fajtad miatt jottunk el...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.02. 16:58:00

@Blogger Géza:

Géjza, már megint hülyeségeket beszélsz, mert agyad nincs.

Kurvára nem követ Orbán európai tendenciákat, ugyanis a Labour (mellesleg ez egy baloldali párt, akárcsak a Fidesz) egészen mást csinál, mint az Orbáni hülyeséggenerátor.

Először is, Miliband nagyon helyesen egy súlyosan monopolizált piacot törne szét kisebb részekre, ugyanis hat szolgáltató van kb. 62 millió emberre.

Ami nagyon kevés.

Másrészt továbbra is biztosítana profitot a cégeknek. Itt nincs ilyen kommunista fideszes ökörség, hogy veszteségesen adatják el az energiát a lakossági fogyasztók felé, és leszarják, hogy aztán ezt hogy veri le az energiaszolgáltató a cégeken.

Miliband megoldása leginkább Gyurcsányéra emlékeztet, amikor fix profitot biztosított az energiacégekre.

Újra belinkelem neked, amit más is linkeld, csak hogy rögzüljön:

www.telegraph.co.uk/news/politics/labour/8785711/Ed-Miliband-Labour-will-break-up-big-six-energy-firms.html

Szóval... khm... khm...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.02. 17:09:24

@Blogger Géza:

Azt sem árt ha a hülye kis fejedbe vered, hogy bizony amit a blogíró itt részletez (a műsor) tipikus fideszkamu.

Az angol családok elszegényedésénél tényleg számba kerül a rezsi, de ez a sokadik probléma itt (főleg, hogy olcsóbbra jön ki az áram meg a gáz, mint Magyarországon) és nem az oka annak, hogy gyerekek éheznek.

Fontos tudni:
- Leginkább a segélytől függő angol (általában csonka) családok szegényedtek el.
- Az egyik legfontosabb ok a Housing Benefitek megvágása a tory kormányzat által, ami maximum heti 77 fontban, illetve maximum a bérleti díj 90%-ában maximalizálta a segélyt. Ez leginkább munkanélküli egyedülálló szülőket (anyukákat) vágott meg, ugyanis heti 77 font nem nagyon elég úgy semminek a kibérlésére.
- A másik igen nagy érvágás pedig Council Tax Benefit leredukálása volt. Eddig az önkormányzatok teljesen elengedhették a rászorulóknak az adót, most már ez nem lehetséges, vagyoni helyzettől függően 10-35%-ot fizetni kell (ez önkormányzattól függően havi 15-70 font is lehet) ami egy több gyerekes munkanélkülinek nagyon nehéz (ha nem lehetetlen) ha közben enni is akar.

Magyarul az taszította az angol szegényeket még nagyobb nyomorba ami a magyar szegényeket is, és amire a te Viktorod és a seggnyaló garnitúrája rettenetesen büszke: a munkanélküli ellátás visszaszorítása.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.02. 17:11:49

@Blogger Géza: Nem azt mondtad, hogy manipulatívak a külföldi sajtó Magyarországról szóló tudósításai?

Sőt!

Blogger Géza 2013.10.02. 17:43:32

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): :D Hát eddig még rajtad kívül senki nem asszociált Gyurcsányra ettől, ez tényleg vicces. Hol darabolt fel Gyurcsány bármit is? Hol szállt szembe bármiben is a közműcégekkel?

Hogy ne írjál ekkora marhaságokat, inkább tanulmányozd Bajnai (Gyurcsány minisztere) nyilatkozatát, már ő is elismeri, hogy extraprofitot adtak ennek a szektornak és nem kontrollálták megfelelően:

Elismerte: az állam gyenge volt a közművek szabályozása terén, nem volt képes megvédeni a polgárait, valóban volt monopol- és extraprofit,

www.napi.hu/magyar_gazdasag/osszeomolhat_a_nyugdijrendszer_az_elvandorlas_miatt.566089.html

Blogger Géza 2013.10.02. 17:44:50

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Hát akkor ezek szerint hülyék az angolok, világosítsd fel őket, hogy Orbán követése helyett adjanak nyakra főre több segélyt, az a megoldás!

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.02. 18:35:21

@Blogger Géza:

Mondom:
"Miliband megoldása leginkább Gyurcsányéra emlékeztet, amikor fix profitot biztosított az energiacégekre."

Sehol nem mondtam, hogy Gyurcsány feldarabolt egy céget is, csak már megint árnyékboxolsz, mert agyatlan vagy. A fix profit alapján húztam a párhuzamot.

Hiába erőlködsz, még így is jobban hasonlít Miliband reformja Gyurcsányéra (azon az egy ponton), mint az Orbán-féle "titokbankommunistavagyok" rezsicsökkentéshez. Főleg mert nem tartalmaz államosítást, nonprofit törekvéseket, meg hasonló fidesz-kompatibilis baromságokat.

Az tök jó, hogy Bajnai így gondolja, csak definiálja már valaki, hogy mitől lesz a profit extra? Hány %-tól/milliárdtól?

Meg azért nem ártana arra is emlékezni, hogy a Bajnait is felvonultató MSZP alatt kezdődtek a idióta különadók (Robin Hood adó, bankadó) ergo nekik is közük van a mai helyzethez (nyilván arról nem tehetnek, hogy a Robin Hood adó ellen tiltakozó Fidesz aztán mégsem eltörölte, hanem növelte azt)

Erős a gyanúm, ez inkább politikai manőverezés (amiben Gordon amúgy elég szar) mintsem tényszerű megállapítás...

Vagy te minden szavát elhiszed Bajnai Gordonnak?

(Jó, speciel a nyugdíjrendszer összeomlásában tényleg igaza van.)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.02. 19:07:37

@Blogger Géza: "Hát akkor ezek szerint hülyék az angolok, világosítsd fel őket, hogy Orbán követése helyett adjanak nyakra főre több segélyt, az a megoldás!"

Mi az, hogy Orbán követése? Az, hogy ők is megvágták a munkanélküli segélyeket, mint a Vezér, az csak a nagyon fogyatékosok fejében jelenti azt, hogy őt követi...

Thatcher is vágott rajtuk, most akkor Orbán meg őt követte?

Ez így post hoc ergo propter hoc.

Másrészt, már megint amatőr barom módjára árnyékbokszolsz, senki nem mondta, hogy nyakra-főre kell segélyezni.

Na segítek egy kicsit, mert nyilván a leghalványabb gőzöd nincs még Nagy-Britannia csokimárkáihoz sem, nem hogy a politikához/gazdasághoz...

Arról van itt szó, hogy a toryknak is mániájra, hogy a kiszolgáltatottabb rétegektől vonnak el, mert azok le vannak szarva, és a népesebb középosztálynak próbálnak kedvezni.

Segítek: a Housing Benefit és a Council Tax Benefit az arra tökéletes volt, hogy egy bajba kerülő ember megtarthassa lakását, és éljen valamiből, amíg munkát nem talál. Erre még ésszerű szabályozás volt a Benefit Cap, ami 350 fontban limitálta a maximum segélyeket/fő/hét - így senki nem juthatott kiugróan magas jövedelemhez állami forrásból.

Az ezután jövő vágásokban az a legidegesítőbb, hogy ahelyett, hogy a jogosultak körét húzta volna meg a HB és a CTB körében - mert tényleg, elég könnyű még most is hozzájuk jutni - illetve kicsit megreformálták volna a számolást, hogy kinek mennyi jár, helyette simán odabaszták az irányszámokat, mintegy közölve, hogy akinek ez nem elég, az akár éhen is dögölhet.

És hát sajnos több százezer családnak és egyedülálló szülőnek nem elég, tehát a gyerekek éheznek.

Persze, nyilván helyesebb éhezni hagyni a gyerekeket, mint hogy segélyezzük a kis rohadékokat, igaz?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.02. 19:10:14

Emberek, meglepődve látom, hogy a kommenetek között senki nem hozta fel, hogy Miliband egy marxista zsidó fia...

Pedig számítottam rá, ahogy a cikket elkezdtem olvasni...

Vagy csak túlbecsülöm a magyar jobboldal tájékozottságát?
süti beállítások módosítása